Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Helyreállhatsz vagy bosszút állhatsz

2013. május 18. 03:00 - FodorImi

„Amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta magát arra, aki igazságosan ítél.” (1Péter2:23b – LB fordítás)

War-or-Peace.jpg

Ha valaki megbánt, akár fizikailag, akár érzelmileg, döntést kell hoznod. Használhatod az energiádat arra, hogy helyreállj vagy arra, hogy bosszút állj.

Egyszerre azonban nem teheted mindkettőt.

Jézus is ismerte a szenvedést, a bántalmazást. Mikor keresztre feszítették, megsebesítették minden lehetséges módon – a lábain, kezein és a fején. Egy tövisekből font koronát nyomtak a fejére. Felszegezték a keresztre. A római katonák kilencágú korbáccsal 40 ütést mértek rá.

Természetesen Jézus legmélyebb sebei nem fizikai, hanem érzelmi sebek voltak. Elárulták, elutasították és megalázták.

Mégis 1Péter 2:23 azt mondja: „Amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta magát arra, aki igazságosan ítél.” Mikor a kereszten volt, küldhetett volna milliárd angyalt, hogy megsemmisítse ellenségeit, de nem tette.

Ezt a dolgot a mennyei Atyára bízta. Ezt mondta: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, hogy mit cselekszenek.” Nem hagyta, hogy a fájdalom keserűbbé tegye.

Ahhoz, hogy átmenj, túljuss ennek az életnek a fájdalmain, durva dolgain, el kell engedned azokat, akik bántanak. Nem tudsz helyreállni mindaddig, míg neheztelés, harag van a szívedben. A saját érdekedben engedd el a bosszúálláshoz való jogodat.

A bosszútól nem fogod jobban érezni magad. Sőt, ha bosszút is tudsz állni, az nem fogja elvenni a fájdalmadat.

Az a személy, aki megbántott téged, megérdemli a megbocsátásodat? Nem. De te sem érdemled meg Isten megbocsátását. Nem más miatt, hanem saját érdekedben kínáld fel a megbocsátásodat.

Bizonyos lehetsz benne, hogy Isten látott mindent. A Biblia azt mondja Róma 12:19-ben: „Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az Isten haragjának, mert meg van írva: Enyém a bosszúállás, én megfizetek - így szól az Úr.”

Isten látta mi történt, mikor téged megbántottak, és Ő sírt, éppen úgy, mint mikor a Fiát keresztre feszítették. A bosszúállás az Isten felelőssége – nem a tied.

A személy, aki megbántott, nem ússza meg szárazon.

De te megúszhatod. Nem kell szenvedned másvalaki hibája miatt.

A Biblia azt mondja a Zsidók 12:15-ben: „A keserű lélek nem csak önmaga számára okoz bajt, hanem méreg lehet sok más ember életére. (Philips fordítás)

A neheztelés olyan méreg pirula, amit nem kell lenyelned. Csak annyira leszel boldog, amennyire azt választod, hogy az legyél. Mit választasz?

Beszéljetek róla

  • Hogyan lehet, hogy a neheztelés úgy, vagy még jobban megsebesít, mint az a személy, akinek nem bocsátasz meg?
  • Miért nehéz megbocsátani valakinek, aki megbántott?
  • Kinek kell megbocsátanod?

(Daily Hope by Rick Warren – 2013.05.11)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása