Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Áldottak a békére törekvők

2013. augusztus 05. 03:00 - *Agota*

Áldottak azok, akik meg tudják mutatni másoknak, hogy hogyan működjenek együtt, ahelyett, hogy versenyezzenek vagy harcoljanak. Ilyenkor fedezik fel, hogy kik is igazából és hol a helyük Isten családjában. (Máté 5:9, MSG fordítás)

Ha mások nem értenek egyet veled, Isten azt akarja, hogy erre tisztességgel, alázattal és udvariasan válaszolj. 

Sajnos az udvariasság egy kultúrával ellentétes értékké vált a mai társadalomban. Nem tudom, hogy észrevettétek-e, hogy mennyire udvariatlanná vált a társadalmunk. Az emberek egyszerűen durvák manapság. Észrevetted te is? Durvák. Nem illedelmesek egymással. Nem udvariasak egymással. 

Ahogy nemzetünk egyre inkább többelvűvé válik - ez azt jelenti, hogy többen jönnek különböző nézőszöggel, különböző helyekről - úgy lesznek az emberek is egyre megosztóbbak.

Egyszer interjút készítettek velem, és a következőt kérdezték: "Sokszor hallunk a második ébredésről, megújulásról mostanában. Milyen változásokat szeretne látni Amerikában?" Erre azt válaszoltam, hogy három dolgot szeretnék látni: a gyülekezet hitelességének helyreállását, a felelősség helyreállását az egyéni életekben, és az udvariasság viszaállását a kultúránkban, hogy kifejezhessük ellenvéleményünket, anélkül, hogy ellenszenvesek lennénk. 

Miért akarom mindezt? Mert Jézus mondta, hogy "Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek." Nem azok, akik konfliktust és széthúzást teremtenek, hanem a békességre törekvők, a hídépítők. 

Jézus ezt mondja Máté 5:9-ben, "Áldottak azok, akik meg tudják mutatni másoknak, hogy hogyan működjenek együtt, ahelyett, hogy versenyezzenek vagy harcoljanak. (MSG fordítás) Szeretném ha Isten áldása nyugodna az életeden, szeretném, ha megtanulnád, hogy hogyan lehetsz udvarias az emberekkel. Isten szeretné, ha ezt tennéd. 

Az egyik leghíresebb idézet Jézustól a Máté 7:12-ben van: "Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük...". Ez az arany szabály. Úgy viselkedjetek másokkal, ahogy szeretnétek, hogy ők viselkedjenek veletek. Udvariasan. 

Az udvariasság az, hogy úgy bánsz az emberekkel, ahogy szeretnéd, hogy ők bánjanak veled, még akkor is ha nem értesz velük egyet - akkor is, ha egyértelműen rosszul tesznek valamit. Akkor is, ha harcolnak ellened, akkor is kezeld őket úgy, mint ahogy te szeretnéd, hogy téged kezeljenek. Ez az udvariasság. 

Beszéljetek róla

  • Mit gondoltok, hogyan áll kapcsolatban az udvariasság viszaállítása a gyülekezet hitelességének helyreállásával?
  • Mi a tipikus reakciód, ha valaki nem ért egyet veled? Mit gondolsz, Isten hogyan szeretné, hogy reagálj?

 

Daily Hope by Rick Warren (2013.07.29.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása