Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Felelős vagy azért, amit beengedsz az elmédbe

2015. november 24. 03:00 - torokaron

„A bölcs ember éhezik a tudásra, míg az ostoba szeméttel él.” (Példabeszédek 15:14 NLT fordítás, második kiadás)

screen-shot-2012-09-29-at-10_19_39-am.png

Az elménk minden másra befolyással bír. A gondolataink hatással vannak az érzéseinkre. Az érzéseink kihatnak a cselekedeteinkre.

Számít, hogy mit gondolsz, mert minden az elmédben kezdődik. Ahhoz, hogy felelősségteljes emberré válj, meg kell tanulnod irányítani a gondolataidat.

De hadd mentesítselek egy kicsit a hamis bűntudat alól: nem vagy felelős minden kósza gondolatért, ami megfordul a fejedben. Ezek a kósza gondolatok sokféle helyről jöhetnek – véletlenül meghallasz egy beszélgetést, meglátsz valamit, vagy a gonosz elültet valamit a fejedben, stb.

Azért vagy felelős, ahogyan ezeket a kósza gondolatokat kezeled. Luther Márton szerint: „azt nem akadályozhatod meg, hogy a madarak elrepüljenek a fejed fölött, de azt igen, hogy fészket rakjanak a hajadban.”

Isten előtt el kell majd számolnod azokkal a dolgokkal, amiket beengedsz az elmédbe.

Sokszor megdöbbent, hogy egyes emberek milyen dolgokat néznek, arról nem is beszélve, amiket a gyerekeiknek engednek nézni. Jézus sok igaz követője tölti az idejét ócska TV műsorokkal és rádióadásokkal. Rengeteg pénzt fizetnek azért, hogy szórakozásként deviáns viselkedést nézhessenek. Az emberek, akik ilyen műsorokat néznek, sokszor mondják nekem: "A dolgok, amiket nézek, nem befolyásolnak engem, nem zavarnak meg, nincsenek rám hatással.”

Ez egyszerűen nem igaz!

A tudósok számos kutatásban bizonyították már, hogy soha nem felejted el teljesen azokat a jeleneteket, amiket egyszer láttál. Még ha tudatosan nem is idézed fel őket, előjönnek maguktól – teljesen élethűen – amikor valami kiváltja benned a gondolatot.

Más szavakkal: „ahol szemét jön be, ott az is megy ki”. Amit a gondolataidba engedsz, az elkerülhetetlenül megtermi a gyümölcsét a viselkedésedben és a meggyőződéseidben. Valójában ha a szennyes szórakozás már nem zavar téged, akkor ez figyelmeztető jel arra nézve, hogy már átlépted a határt.

A komédia a Sátán egyik legnagyobb trükkje arra, hogy bűnös életmódra csábítson. Ezért kezdődik a deviáns viselkedés mindig komikus jelenettel a TV-ben és a filmekben. Ha a Sátán eléri, hogy nevess a bűnön, akkor elvesztetted a csatát.

A bűn nem vicces. A bűn szegezte oda Jézust a keresztre.

Mivel töltöd meg az elmédet? 

Beszéljetek róla:

  • A média melyik válfaja csábít téged a legjobban?
  • Ki kérheti rajtad számon, amit nézel vagy hallgatsz?
  • Milyen módszerekkel taníthatnád meg könnyebben a gyermekeidnek ezeket az alapelveket?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása