Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan kezeld a gondolataidat  

2015. január 18. 03:00 - hofgartekesnoemi

„Vigyázz a gondolataidra, hiszen ezek formálják az életedet!” (Péld 4:23 TEV fordítás)

Isten sokkal jobban szeretné megváltoztatni a gondolataidat, mint a körülményeidet.

Mi azt akarjuk, hogy Isten szabadítson meg minden gondtól, fájdalomtól, szomorúságtól, betegségtől és bánattól, de az Úr elsősorban rajtad szeretne dolgozni, hiszen az áhított változások nem történnek meg az életedben mindaddig, míg nem változtatod meg a gondolataidat és az elmédet.

Miért olyan fontos megtanulnod kezelni a gondolataidat? Engedd meg, hogy felsoroljak három okot.

Mert a gondolataid irányítják az életedet.

A Példabeszédek könyvében ez áll: „Vigyázz a gondolataidra, hiszen ezek formálják az életedet!” (Péld 4:23 TEV fordítás). A gondolataid félelmetes hatással vannak az életed pozitív vagy negatív irányba történő elmozdulására. Például lehet, hogy valaki elültetett benned egy gondolatot gyermekkorodban, amely szerint értéktelen vagy, és nem számítasz. Ha te elfogadtad ezt a véleményt, annak ellenére, hogy nem igaz, hatással van az életedre.

Mert az elmédben harcolsz a bűnnel

Az összes kísértés az elménkből ered. Pál ezt írja a rómaiaknak: „Mert gyönyörködöm Isten törvényében a belső ember szerint, de tagjaimban egy másik törvényt látok, amely harcol az értelmem törvénye ellen, és foglyul ejt a bűn a tagjaimban lévő törvényével.” (Róma 7:22-23)

Az elméd kimerültségének egyik oka, hogy naponta 24 órán át harcolsz a bűnnel a gondolataidban. Legyengít, mert rendkívül intenzív, és azért ilyen intenzív, mert a gondolataid a legnagyobb kincseid közé tartoznak, a Sátán pedig éppen ezt akarja.

Mert ez a kulcs a békéhez és a boldogsághoz

Egy kusza elme feszültséghez vezet, a rendezett gondolatok viszont nyugalmat hoznak. A kuszaság konfliktusokkal jár, míg a rendezettség biztonságot hoz. A szétesett elme békétlenséget vonz. Amikor nem próbálod kontroll alá vonni a gondolataidat, óriási mennyiségű stressz halmozódik fel benned. De ha máshogy teszel, erőt, biztonságot és derűt nyersz.

"A bűnös természet gondolatai halálba vezetnek, de a Lélek irányításában élet és békesség van." (Róma 8:6 NLT fordítás)

Beszéljetek róla:

  • Milyen gondolatok járnak a fejedben, amelyek kedvesek az Úrnak? Mely gondolataiddal szomorítod el Őt?
  • Hogyan tudod gyakorolni a gondolataid megváltoztatását?
  • Milyen szerepe van ebben az Szentírásnak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.11)

Szólj hozzá!

Az Isten szerinti célokhoz hitre van szükség

2015. január 17. 03:00 - BenedekDávid

“Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt” (Zsid 11:6a)

rest-in-god1.jpg

Isten szerinti célokat csakis hit által állíthatsz fel. Ezt a Biblia is igazolja a Zsidó 11:6-ban: “Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt”. Ahhoz, hogy Isten előtt kedves légy, olyan célokat kel kitűzz magadnak, melyekhez szükség lesz a hitedre.

Mit is jelent ez valójában? Azt jelenti, hogy olyan célokat fogalmazol meg magadnak, melyeket saját erőből nem lennél képes elérni.

Például szeretném, ha erre az évre kitűznél magadnak egy célt az egészséged kapcsán. Ha nincs célod e területen, akkor vagy ugyanolyan állapotban maradsz, mint voltál, vagy még rosszabbul leszel. Ahhoz, hogy fejlődj és egészségesebb légy, szükséges, hogy célokat fogalmazz meg e téren is.

Tegyük fel, hogy fogynod kellene, és azt mondod, hogy az a célod, hogy fogyj egy kilót, közben pedig tudod, hogy jóval többre volnál képes. A céljaidat Isten beszédére építsd, hogy megvalósítsd azokat, és kétségkívül olyan célok lesznek, melyhez szükséged lesz Jézusra.

Addig nem hiszel igazán Istenben, míg nem próbálsz megtenni valamit, amire saját erőből nem lennél képes.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan tapasztaltad meg Isten munkáját életedben, ahogy segített céljaid elérésében?
  • A céljaid milyen módon mutatják be az Istenbe vetett hited nagyságát?
  • Mit mond neked Isten, hogy tedd meg, de eddig azt hitted, hogy túl nehéz számodra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.10)

Szólj hozzá!

Az igazság az árnyékokról

2015. január 16. 03:00 - Á. Bözse

"Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem." (Zsolt 23:4)

A stressz egyik legnagyobb forrása a veszteség. Elvesztheted az állásod, az egészséged, a pénzed, a becsületed, vagy egy szerettedet.

Amikor az emberek valamit elveszítenek, két reakciójuk lehet: az egyik a félelem, a másik a gyász. A gyász viszont jó, hiszen általa jutunk túl az életünk különböző időszakain. Sőt, ha nem gyászolsz, leragadsz! A gyász nem fog megölni, ha kiengeded magadból.

A félelem azonban egy rossz dolog. A Biblia egyszer sem mondja, hogy ne gyászolj, ne szomorkodj, ne sírj vagy ne kiálts, de annál inkább felszólít arra, hogy Ne félj! És ezt 365-ször teszi! Mert a gyász nem bénít meg, de a félelem igen.

Dávid azt mondja a Zsoltárok 23,4-ben: „Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem."

A pásztorok gyakran hordoztak magukkal vesszőt és botot, hogy megvédjék a nyájat. Dávid tudta, hogy Isten, ehhez hasonló módon rendelkezik olyan eszközökkel, melyekkel megvédi őt, és bízott Benne, még a legsötétebb völgyekben is.

Néhányan árnyékok völgyén mentek most át – talán a halál árnyékának völgyén, az adósság árnyékának völgyén, a viszály, a depresszió vagy az elkedvetlenedés árnyékának völgyén.

Az árnyékok félelmetesek. Emlékszel, mennyire féltél az árnyékoktól, amikor gyermekként ágyadban feküdtél? Én viszont megtanultam néhány dolgot az árnyékokról:

Először is, az árnyékok nem tudnak bántani.

Másodszor, az árnyékok mindig nagyobbak, mint a forrásuk.

És – itt a jó hír – ahol árnyék van, ott kell fény is legyen! Nem lehet árnyékod fény nélkül. Tehát a kulcsfontosságú dolog, amikor egy árnyékos völgyön mész át, hogy hátat fordíts az árnyéknak, és nézz a fény felé! Mert amíg a fényen – Jézuson, a világ világosságán – tartod a szemeidet, az árnyékok nem fognak megrémiszteni téged!

Így tudsz keresztülmenni a halál árnyékának völgyén. Így győzöd le a stresszt. Bízol Istenben a sötét völgyekben, úgy, ahogyan Dávid, aki így imádkozott: "Amikor kész vagyok feladni, ő tudja, mit kell tennem" (Zsoltárok 142,3a TEV fordítás).

Beszéljetek róla:

  • Mik azok az árnyékok, amikkel mostanában meg kell küzdened? Miért olyan félelmetesek számodra?
  • Hogyan tudnak segíteni az életedben lévő félelmekkel való szembeszállásban a megtanult Igeversek?
  • Mit gondolsz, miért teszi a félelem idegessé az embereket?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.09)

Szólj hozzá!

Nincs mentség a pihenés hanyagolására

2015. január 15. 03:00 - Habakuk

„Hat napon át dolgozz, de a hetedik napon pihenj, még szántáskor és aratáskor is!” (1Móz 34:21)

place.jpg

A Biblia tele van utasításokkal pihenéssel, lazítással, és kikapcsolódással kapcsolatosan. Ráadásul, annyira fontos, hogy Isten a Tíz parancsolatban is megfogalmazta ezt, a Ne paráználkodj! és Ne ölj! parancsolatok mellé. Isten azt mondja, hogy minden hetedik napon pihenj meg! Ennyire fontos, hogy megtartsd a pihenés napját.

Jézus azt mondja a Márk 2:27-ben: „A szombat van az emberért, nem az ember a szombatért”. Más szóval, Isten készítettet neked egy pihenőnapot a hét minden hetedik napján, amikor kikapcsolódj, imádd az Urat és megújulj. Isten ötlete a saját hasznodat szolgálja: így nem fogsz kiégni!

Manapság, a modern társadalmunkban, az emberek mégsem élnek ezzel a lehetőséggel. Még a pihenő napjukon is dolgoznak. Még azok is, akik elmennek istentiszteletre, miután hazaérnek, visszatérnek a munkához, és megpróbálják befejezni mindazt, amit nem sikerült a hét alatt megcsinálni. Ez nem a nyugalom napja!

Ezt jelenti a Sabbath: „Hat napon át dolgozz, de a hetedik napon pihenj, még szántáskor és aratáskor is!” (Móz 34:21).

Még a legelfoglaltabb időszakban sincs mentség arra, hogy elhanyagold a pihenést! Lehet, hogy könyvelő vagy, de neked is kell egy szabadnap áprilisban. Talán a kereskedelemben dolgozol, de karácsonykor neked is szükséged van szabadságra. Még a farmernek is pihennie kell egy napot vetés és aratás között.

Mit kell tenni tehát a nyugalom napján?

  1. Pihentesd a tested. Van, amikor a legszellemibb dolog, amit tehetsz, az ha szundítasz egyet.
  2. Irányítsd át a lelked, hogy imádd Istent, hogy dicsőítsd Őt.
  3. Töltsd fel az érzelmeidet. Ez olyasvalamit jelent, ami feltölt és regenerál téged, mint például a hobbid vagy a sport.

Valójában nem az a lényeg, hogy melyik napon van a nyugalom napod, a lényeg, hogy légy engedelmes! Talán nem akkor pihensz amikor a házastársad, vagy a főnököd mondja, hogy tarts pihenőt, de muszáj pihenned, mert Isten parancsolja ezt, hogy a legjobbat adhasd magadból Istennek!

Beszéljetek róla:

  • Milyen különbséget érzel azokon a napokon, amikor egy egész éjszakán át pihensz, azokhoz képest, amikor csak egy pár órát?
  • Milyen tevékenységek vagy felelősségek akadályoznak meg, hogy kipihend magad?
  • Hogyan kell megváltoztasd a nyugalom napodat, hogy Isten tiszteletére legyen a pihenéseddel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.08)

Szólj hozzá!

Engedd, hogy Jézus könnyítsen a terheden

2015. január 14. 03:00 - torokaron

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám jó, és az én terhem könnyű." (Máté 11:28-30)

heavy-burden-basket-shoulder.jpg

Nem tudom, hogy milyen terheket cipelsz. Nem tudom, hogy mi nyomaszt. De tudom a választ.

Jézus azt mondja, hogy "Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám jó, és az én terhem könnyű." (Máté 11:28-30)

Sokáig nem értettem ezt az igeverset, mert nem tudtam pontosan, hogy mi is az az iga. Amikor Jézus azt mondta, hogy „Vegyétek magatokra az én igámat”, nekem ez úgy hangzott, mintha egy újabb terhet akarna rám tenni. Van már éppen elég teher a nyakamon, Uram. Nem szeretném még a te gondjaidat is hordozni.

Az iga azonban egy olyan szerkezet, ami két férőhelyes, vagyis egyszerre két ökör számára is van benne hely, hogy azok együtt tudják húzni a szekeret.

Az iga azért nagyon jelentős, mert megfelezi a teher súlyát. Iga nélkül egy ökörnek kell az egész terhet vinnie. Viszont ha az iga segítségével egy másik ökröt is befogsz a szekér elé, akkor már ketten együtt húzzák azt, és így a teher súlya is megfeleződik.

Amikor Jézus azt mondja, hogy vedd fel az ő igáját, akkor ezzel nem azt mondja, hogy Ő átadja neked minden gondját. Jézusnak nincsenek gondjai! Hanem azt mondja, hogy Ő elhordozza veled a problémáidat. Ő megosztja a terheden. Át fogja venni a benned felhalmozott stresszt és veled együtt hordozza majd.

Wow!

A Biblia három igét használ ebben az igeszakaszban: jön, megtanul és felvesz. Jézus azt mondja, „Jöjj hozzám. Alkossunk egy csapatot. Tanuljátok meg, hogy én hogyan csinálom. Vegyetek fel egy könnyebb terhet. Ez csökkenteni fogja az életetekben lévő stresszt. Könnyebbé válik majd számotokra a tájékozódás.”

Amikor Krisztussal együtt hordozod az igát, akkor együtt mozogsz vele. Ugyanabba az irányba mész, ugyanazzal a sebességgel. És! A megfelelő irányba, a megfelelő sebességgel.


Beszéljetek róla

  • Miért nehéz néha elfogadni a segítséget valakitől, aki segíteni akar a terhed elhordozásában annak érdekében, hogy az életed könnyebb legyen?
  • Vannak olyan emberek az életedben, akik hajlandóak ezt megtenni érted? Te hogyan áldozod oda magad, hogy mások terhein segíts?
  • Isten tud már mindent a gondjaidról. Hogyan mutatod meg neki, hogy kész vagy az Ő igáját felvenni?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.07.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása