Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A legjobb pénzügyi befektetés, amit valaha is megtehetsz

2015. február 15. 03:00 - FodorImi

„Mondd meg nekik, hogy a pénzükkel tegyenek jót! Legyenek gazdagok a jó cselekedetekben és nagylelkűek azokhoz, akik szükségben vannak! Mindíg legyenek készek javaikat másokkal megosztani! Miközben ezt teszik, kincseiket a mennyben gyűjtik, mint jó alapban, így megtapasztalhatják az igazi életet.” (1.Timótheus 6:18-19  (NLT, második kiadás)

Isten Igéje azt mondja, gyűjtsünk kincseket a mennyben (Máté 6:20-21)

Hogyan tehetjük meg ezt? Jézus az egyik leginkább félreértelmezett kijelentésében azt mondja: „Mondom nektek, használjátok arra a földi gazdagságot, hogy barátokat szerezzetek magatoknak, hogy mikor a gazdagság elmúlik, köszöntsenek titeket az örök hajlékokban.” (Lukács 16:9 – NIV)

Jézus nem úgy értette, hogy pénzen vásárolj barátokat. Úgy értette, hogy a pénzed, amit Isten ad neked, használd arra, hogy embereket vezess Krisztushoz. Ők barátaid lesznek az örökkévalóságban, és üdvözölni fognak, mikor a mennybe érkezel. Ez a legjobb pénzügyi befektetés, amit valaha is megtehetsz.

Valószínűleg hallottad már, hogy oda nem vihetsz magaddal semmit, de a Biblia azt mondja, elküldheted magad előtt, ha emberekbe fektetsz be, akik oda mennek.  „Ha így cselekedtek, igazi kincseket gyűjtötök magatoknak a mennyben – ez az egyetlen biztonságos befektetés az örökkévalóság számára! És már itt lenn, gyümölcsöző keresztény életet élhettek!” (1Timótheus 6:19 – TLB fordítás)

Milyen módokon fektetheted pénzed más emberekbe? Milyen módokon fektetheted a pénzed abba, hogy embereket Jézushoz hozz? Imádkozz ezért, és figyeld, hogy Isten kit vagy mit hoz a gondolatodba. Nem számít, hogy milyen keveset, de fektess be az örökkévalóságba ezen a héten!

Cselekedeteid fogják megmutatni a hitedet.

Beszéljetek róla:

  • Melyik területen költöd el pénzed legjelentősebb részét?
  • Ha összehasonlítod, hogyan viszonyul ez az örökkévalóságnak szóló befektetéseidhez?
  • Mik a motivációid, mikor pénzedet más emberekbe fekteted be?

 

* (Daily Hope by Rick Warren – 2015.02.08)

1 komment

Ne aggódj! Bízz az Úrban!

2015. február 14. 03:00 - hofgartekesnoemi

Az én Istenem, aki gondot visel rólam pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő dicsőséges gazdagságából, amit Krisztus Jézusban kaptunk meg.”  (Filippibeliekhez írott levél 4:19 NLT fordítás)

Lehet, hogy az egyik napon a tiéd a világ, a másik napon pedig már senki nem figyel rád. Lehetsz milliomos ezen a napon, a következőn akár el is veszítheted mindened. Mindegy, hogy mennyit keresel, mindegy, hogy mennyit teszel félre: a pénzügyek bizonytalanok.

Ezért tehát aggódunk. De mit is mond a Biblia a pénzügyeink fölötti aggodalmainkkal kapcsolatban?

1. Okafogyott. (Máté 6:25.) Minden bizonnyal lesznek félelmeid az életedben, de vannak jobb tárgyai is ezeknek a pénzügyeknél. Ha csődbe mész? Még attól is lehet rosszabb. Az élet több, mint tárgyaink halmozása. Aggódj amiatt, ami igazán számít.

2. Természetellenes. (Máté 6:26) Jézus emlékeztet minket arra, hogy az állatok és a növények nem aggódnak. A madarak nem mondják, hogy jobb volna, ha összeszednék magamnak egy nagyobb fészekre valót a nyugdíjas éveimre. Egyedül az ember nem bízik abban, hogy Isten mindent biztosít számukra. A teremtés összes többi tagja igen.

3. Szükségtelen (Máté 6:30) A pénzügyekkel kapcsolatos félelmeink Isten és az ő ígéreteinek félreértése nyomán keletkeznek. Azt ígérte, hogy felelősséget vállal a szükségeidért. Azt mondja: „Én vagyok a te mennyei Atyád, és te a gyermekem vagy. Gondodat fogom viselni.” Mindig akkor kerülünk bajba, amikor ebben kételkedni kezdünk.  

Az aggodalmaidban Istent játszol. Valami olyat vállalsz magadra, amelyért Isten már kezeskedett. Pál ezt mondja nekünk A Filippiekhez írott levelében: Az én Istenem, aki gondot visel rólam pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő dicsőséges gazdagságából, amit Krisztus Jézusban kaptunk meg.”  Isten pontosan tudja, hogy mi folyik az életedben és a pénztárcádban. Már azelőtt ismeri a szükségeidet, mielőtt elmondod neki. Segíteni szeretne rajtad.

Beszéljetek róla

  • Milyen dolgok vannak az életedben, amelyek fontosabbak a pénzügyeidnél?
  • Hogyan találsz egyensúlyt az Istenbe vetett bizalom és a javaiddal való helyes gazdálkodás között?
  • Milyen ígéreteket találsz a Bibliában amelyek bátoríthatnak, amikor aggódni kezdesz a pénz miatt?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015. 02. 07.)

Szólj hozzá!

A hasonlítgatás sóvárgáshoz vezet

2015. február 13. 03:00 - BenedekDávid

“Sokkal jobb megelégedni azzal, amid van, minthogy mindig mást keress.” Prédikátor 6:9b (GNT Fordítás)

comparison.jpg

Hogy megelégedett emberré válhass, az első lépés, hogy többé ne hasonlítgasd magad másokhoz. Az a gond, hogy a hasonlítgatás a nyugati ember kedvenc beltéri sportja, természetessé vált számunkra, bármikor képesek vagyunk űzni.

Mikor belépsz valaki házába, mi az első, amit teszel? Hát hasonlítgatsz: „Ó, de szép emelet. Nézd a függönyt! Ó, micsoda televízió!” Amikor találkozol valakivel, az első gondolatod: „Tetszik, ahogy a haját megcsinálta, az enyém ma nagyon rosszul áll.” Állandó jelleggel hasonlítgatsz, ez pedig frusztráltá tesz, ezért abba kell hagynod! Ha szeretnél megelégedett emberré válni, akkor abba kell hagynod, hogy az életed bárki máséhoz hasonlítsd.

Ugyanakkor meg kell tanulnod önzés nélkül csodálni. Meg kell tanulnod úgy örülni mások javainak, hogy közben ne válj féltékennyé vagy iriggyé, hogy közben ne érezd azt, hogy neked is szükséged lenne azokra.

Ez az egyik nagy alapelv, amit az emberek nem értenek, nem értik meg, hogy anélkül is lehet valaminek örülni, ha nem is a tied. Lehet, hogy te éppen a hegyi vakációzást szereted, de ettől még miért kellene meg is vásárolnod egy kempingházat a hegyekben, ahelyett, hogy kölcsönöznél egyet évente egyszer-kétszer? Nem feltétlenül kell a tied legyen, hogy örülhess neki.

A hasonlítgatás abbahagyása nem csupán egy jó ötlet, hanem egy parancsolat is ugyanakkor: „Ne kívánj … semmit, ami a felebarátodé!” 2 Mózes 20:17

A dolgok utáni sóvárgás egy kontrollálatlan birtoklási vágy, mely annyira súlyos bűn, hogy a Tíz Parancsolatba is belekerült. A sóvárogni szó a görögben azt jelenti, hogy valamit olyan erősen megmarkolsz, megragadsz, hogy el sem tudod aztán engedni. Ha kapsz valamit Istentől, Ő pedig azt mondja, hogy add tovább, de neked ez nem megy, már nem te birtoklod azt a valamit, hanem az birtokol téged.

Isten nem azt mondja, hogy soha semmit nem kívánhatsz. Ez nem jellemzi a keresztyénséget, sokkal inkább a buddhizmust. Lényegében a vágyaid is Istentől származnak, viszont, mikor irányíthatatlanná válnak, sóvárgás lesz belőlük. A vágy önmagában még nem rossz, viszont amikor olyasvalamire vágysz, ami nem a tied, az bűn.

Nem vagy képes megvalósítani valamit, ha nem vágysz rá igazán. Nem válhatsz hasonlóvá Krisztushoz anélkül, hogy ne vágynál rá, nem válhatsz jobb emberré anélkül, hogy ne szeretnéd azt igazán. A vággyal semmi gond sincs mindaddig, amíg irányítható és nem vágysz mind többre és többre. Az efféle vágyak a hasonlítgatásból származnak.

Ameddig nem tanulod meg, hogy ne hasonlítsd magad másokhoz, nem lehet egy megelégedett életed. És tudod, miért nem szabad sosem hasonlítgatnod? Mert az mindig sóvárgáshoz vezet.

“Sokkal jobb megelégedni azzal, amid van, minthogy mindig mást keress.” Prédikátor 6:9b (GNT Fordítás)


Beszéljetek róla

  • Miben kell változtass a látásmódodon a saját javaid tekintve, annak érdekében, hogy örülni tudj mások javainak?
  • Mit gondolsz, Isten mivel szeretné, hogy betöltsd az életed a javak helyett? 
  • A keresztények gyakran beszélnek arról, hogy Isten megadja számukra szívük vágyát. Mit gondolsz, Isten milyen vágyakat akar neked adni?


* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.02.06)

 

Szólj hozzá!

A félelem távoltart téged Isten pénzügyi áldásaitól

2015. február 12. 03:00 - mirjam07

"Vegyétek el ettől a szolgától a pénzt, és adjátok oda annak, akinek tíz zsák ezüstje van! Akik jól gazdálkodnak azzal, amit kapnak, azok még többet kapnak, és bőségben lesznek. Akik viszont semmit sem tesznek vele, azoktól még azt a keveset is el fogják venni." (Máté 25: 28-29, NLT fordítás)

Mi tart vissza minket attól, hogy befektessünk az életünkbe? Mi tart vissza minket attól, hogy pénzügyi szabadságban éljünk? Megmondom, mi: a félelem.

A Bibliában vannak pénzügyi alapelvek, amelyekért Isten kezeskedik. Isten megígéri, hogyha betartod őket, áldott leszel. Ehhez azonban hitre van szükséged, ami sok embert megrémít. Félnek attól, hogy Isten szerint cselekedjenek.

Sokfajta félelem van, ami visszatarthat téged. Az egyik az önbizalomhiány. A múltban nem sikerült valami, tehát akkor soha többé nem fogod megpróbálni. Az, hogy valami nem sikerül, nem jelenti azt, hogy fel kell adnod. Mindenkivel előfordul, hogy nem sikerül valami. Ez az egyetlen módja annak, hogy megtanuljuk, hogyan működnek a dolgok! Isten hétköznapi embereket használ, olyanokat, akik kitartanak, ahelyett, hogy feladnák.

Volt két tanítvány, akik megtagadták Jézust a keresztnél - Júdás és Péter. Ugyanazt a bűnt követték el, a különbség az volt, ahogyan reagáltak a kudarcaikra. Júdás magát sajnálta, depresszióba esett majd öngyilkos lett. Péter, noha felismerte, hogy amit tett, az nem volt helyes, imádkozott, megbánta és Isten bocsánatát kérte. Majd Jézus kiválasztotta Pétert, hogy prédikáljon Pünkösdkor, a hallgatók közül azon a napon 3000 ember megtért. Jézus kiválasztotta a csapatából azt az embert, aki a legnagyobb hibát követte el, hogy rá építse a Gyülekezetet.

Micsoda Istenünk van! Nem egy szupersztárt választott. Azt a fickót választotta, aki a legjobban mellélőtt.

Lehet, hogy a múltban teljesen összekuszáltad a pénzügyileg a helyzetedet. De nem számít, merre voltál. Az számít, hogy most merrefelé indulsz.

A talentumok példázatában, Máté 25. részében egy gazdag ember vagyonát rábízta szolgáira, mielőtt hosszú útra indult volna. Mikor visszajött, számonkérte szolgáit. A három közül kettő megduplázta ura pénzét, a harmadik viszont félt és elrejtette az ő részét, ahelyett hogy dolgozott volna vele, befektette volna. Ura csalódott benne és dühös lett rá emiatt a félelem miatt és ezt mondta: "Vegyétek el ettől a szolgától a pénzt, és adjátok oda annak, akinek tíz zsák ezüstje van!" (Máté 25: 28b, NLT fordítás). Mindent elvett tőle.

A félelem mindig csatlakozik ahhoz, aki Isten szerint akar élni. Sátán meg fog próbálni eltéríteni téged attól, hogy Isten útmutatásait kövesd a pénzügyekben azáltal, hogy félni fogsz, nehogy hibát kövess el, megkérdőjelezi, hogy valóban tudsz-e jól gazdálkodni Isten pénzével.

Ha az életben sikeres akarsz lenni, muszáj mozdulnod félelmeid ellenére. Meg kell tenned pont azt a dolgot, amitől a legjobban félsz!

Amikor hittel továbblépsz és követed Isten útmutatását a pénzügyi békesség érdekében, meg fogod tapasztalni Isten áldását, sőt még több forrást és több felelősséget.

Akik jól gazdálkodnak azzal, amit kapnak, azok még többet kapnak, és bőségben lesznek. Akik viszont semmit sem tesznek vele, azoktól még azt a keveset is el fogják venni." (Máté 25:29, NLT fordítás)

Beszéljétek meg:

  • Milyen múltbéli kudarcok tartanak vissza attól, hogy továbblépj az életben Isten pénzügyi alapelvei szerint?
  • Szoktál azért imádkozni, hogy Isten adjon neked nagyobb pénzügyi felelősséget az ő vagyona sáfáraként? Miért, vagy miért nem?
  • Isten pénzkezelési módszerei közül melyek azok, amelyek miatt félsz engedelmes lenni? Beszélj ma Istennek ezekről a félelmekről.

 

* Daily Hope by Rick Warren (2015. 02. 05)

Szólj hozzá!

Te csak sáfár vagy, a pénzed nem a tiéd....

2015. február 11. 03:00 - Habakuk

,,Egyszer egy ember mielőtt elutazott, összehívta szolgáit és rájuk bízta vagyonát. Mindenkinek képessége szerint adott: egyiknek ötezer arany érmét, a másiknak kétezret, a harmadiknak pedig ezer arany érmét adott, majd elutazott." (Máté 25:14-15, GNT ford.) 

Jézus ezt mondta a Máté 25:14-15-ben: Egyszer egy ember mielőtt elutazott, összehívta szolgáit és rájuk bízta vagyonát. Mindenkinek képessége szerint adott: egyiknek ötezer arany érmét, a másiknak kétezret, a harmadiknak pedig ezer arany érmét adott, majd elutazott.

Azokban az időkben nem voltak bankok, ezért ez a gazdag ember a szolgáira hagyta vagyonát, mialatt hosszú ideig távol volt. Amikor visszajött, számon kérte szolgáit a vagyonnal kapcsolatban, mert tudni akarta, mit kezdtek a pénzzel.

Ezt sáfárságnak hívták akkoriban, ami mai kifejezéssel élve azt jelenti, hogy valaki menedzserként kezel valamit. Ha a pénzügyeink kezelése területén szabadok akarunk lenni, a legfontosabb dolog, hogy tudjuk, ki az, aki birtokolja a dolgokat: minden Istené, és Te csak egy menedzser vagy!

Isten arra hívott el, hogy sáfárai legyünk az időnknek, a befolyásunknak, az egészségünknek, a kapcsolatainknak és a lehetőségeinknek. Mindened, amid van, azzal neked kell sáfárkodnod - azokon a területeken te vagy a menedzser.

Lehet, hogy most azt mondod, "Várjunk csak egy percet! Én dolgoztam  meg a pénzért, és most akkor az mégsem az enyém?” Mit gondolsz, honnan kaptad a tested, az eszed, az energiád, az intelligenciád, amivel dolgozol a pénzért? Mindened, amid van, ajándék Istentől. Igazából semmi sem a sajátod az életben. Mindent csak kölcsön kaptál.

Csak addig használhatod Isten pénzét, amíg a Földön vagy. Kölcsön adta neked körülbelül 80 évre. Kölcsön adta már valakinek előtted is, és utánad is kölcsön fogja adni valakinek, miután már meghaltál. A pénzed nem a tiéd; mindent Isten birtokol. Minden az ő irányítása alatt van.

Tudod mi a jele annak, hogy elfelejtetted a birtoklás törvényét? Az, hogy aggódni kezdesz a pénz miatt. Azt hiszed, hogy a pénz a tiéd, és aggódsz miatta. Nyomást és szorongást érzel, amit nem kellene, hogy érezz.

A pénz kezelése összefügg a szellemi fegyelemmel is. Isten figyeli, hogy hogyan bánsz a pénzével, hogy megtudja, milyen szellemi gazdagságot bízhat rád a Mennyben. Ezt olvasva lehet, hogy nyomást érzel, pedig igazából a birtoklás törvénye szabadságot biztosít számunkra.

Amikor arra gondolsz, hogy Isten a tulajdonos, te pedig csak a menedzser vagy, sokkal kevesebbet fogsz aggódni, és jobban figyelsz majd arra, hogy minél jobban kezeld Isten pénzét.

Beszéljetek róla:

  • Ha egy vállalkozás menedzsere lennél, az üzleti siker miatt éreznél olyan nyomást, mint a tulajdonos? Ugyanannyira akarnád, hogy sikeres legyen a vállalkozás, mint a tulajdonos? Miért igen, vagy miért nem?
  • Milyen szerepet játszik az ima a pénzügyi döntéseidben? Miért fontos az ima a pénz kezelésében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 02. 04.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása