Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A megelégedettség a szellemi érettség jele

2016. október 03. 03:00 - Á. Bözse

 “Jobb elégedettnek lenni azzal, amink van, mint mindig valami másra vágyni.” (Prédikátor könyve 6:9b, GNT fordítás)

Ahelyett, hogy elégedetlenkedünk, inkább hálásnak kellene lennünk, és panaszkodás helyett inkább arra kellene gondolnunk, hogy minden, amink van ajándék Istentől.

A Biblia az 1Korinthus 4:7-8-ban ezt írja: “Minden, amink van és minden, amik vagyunk teljes mértékben Istentől kapott ajándék, igaz? Akkor mi értelme van a hasonlítgatásnak és a versengésnek? Mindenünk megvan már, amire szükségünk van.” (MSG ford.)

Az irigység mindig a “neki miért … ?” kérdést teszi fel: “Neki miért jobb az egészsége, mint az enyém?”, “Neki miért van munkája is és férje is, amikor nekem egyik sincs?”

Aki hálás, az inkább azt kérdezi, “miért én…?”: “Miért én vagyok az, aki ihat tiszta ivóvizet, amikor a világon olyan sok ember nem jut hozzá?”, “Miért én vagyok az, akit nem üldöznek és nem zárnak börtönbe a hite miatt?”

Az irigység arra a feltételezésre épít, hogy több mindened kell, hogy legyen, ha boldog akarsz lenni.  De ez nem igaz.  A boldogság emberi döntés. Ha nem vagy boldog most, akkor nem leszel boldog akkor sem, amikor még több minden lesz a birtokodban. Nagyon sok emberről tudnám elmondani, hogy jóval több mindene van talán, mint neked, de ez mégsem teszi boldogabbá. Annyira vagy boldog, amennyire boldog akarsz lenni.

A Prédikátor könyve 6:9-ben ezt olvassuk: “Jobb elégedettnek lenni azzal, amink van, mint mindig valami másra vágyni.” (GNT fordítás) Ezt hívják megelégedésnek. Mindannyiunknak tanulni kell az elégedettséget.

Miért? Mert a természetünkből az fakad, hogy ne legyük elégedettek. Alapvetően egyikünk sem elégedett! Elégedettnek lenni nem természetes dolog. Ez inkább a szellemi érettségnek a jele. Egy pici gyerek nem elégedett, ha nem úgy mennek a dolgok, ahogyan ő szeretné. Akkor válsz éretté, ha megtanulsz elégedett lenni még akkor is, amikor nem úgy történnek a  dolgok, ahogy szeretnéd. Jobb megelégedni azzal, amink van, mint mindig valami másra vágyni.

Szeretnék azonban néhány dolgot tisztázni.  Az, hogy vannak vágyaid, nem jelenti azt, hogy irigy vagy. Az jó, ha vannak vágyaid az életben, Ha vannak ambícióid, az sem jelenti azt, hogy irigy vagy.  Az, hogy szeretnél elérni valamit és törekszel valamire, jó dolog. Fontos, hogy legyenek ambícióid és a jó dolgokért tegyél és dolgozz az életed során. Az, hogy vannak álmaid, az sem jelenti azt, hogy irigy vagy. Az is jó dolog, ha az embernek vannak álmai az életben. És az, hogy vannak céljaid, az sem jelenti azt, hogy irigy vagy. Az álmaidat, az ambícióidat, a céljaidat és a vágyaidat mind Isten helyezte beléd.  

Az irigység azt jelenti, hogy neheztelsz egy másik emberre azért, mert már megvan neki valami, és úgy gondolod, hogy te nem lehetsz boldog addig, amíg azt meg nem kapod.  De ez hazugság. Inkább azt kell megtanulnunk, hogy hálásak legyünk azért, akik vagyunk és amink van. Mert minden, amink van, Istentől kapott ajándék.

 Beszéljetek róla

  • Mi az, amiért ma hálás tudsz lenni?
  • Amikor kísértést érzel arra, hogy valakire irigykedj azért, aki vagy amije van, hogyan tudod ezt a benned lévő érzést hálára változtatni? Mit kellene mondanod ennek a személynek?
  • Szerinted Isten miért akarta azt, hogy a boldogság a mi döntésünkön múljon?

(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 09.26.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása