Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne csak beszélj róla - tegyél érte!

2017. szeptember 10. 03:00 - Molyhoslepke

“A kemény munka értékes, de az üres beszéd szegénnyé tesz” (Példabeszédek 14:23)

Kimondott szavaid közvetlen kapcsolatban vannak szíveddel.

Azt ejted ki a szádon, ami a szíveden van. Ha dühhel van tele a szíved, azt mondod ki, ha depresszió borítja a szíved, annak megfelelően beszélsz. Ha örömteli a szíved, örömedet fejezed ki a beszédedben.

A Márk 13:20 versben ezt olvassuk: “Szeresd Isten teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből!” Másképp ezt így fogalmazhatjuk meg: szeresd Istent szavaiddal, érzéseiddel, gondolataiddal és cselekedeteiddel. Isten beszélő, érző, gondolkodó, cselekvő lénynek teremtett.

A szívből élő emberek számára kihívást jelent csendben maradni. Igen beszédesek.Ha ilyen vagy,szükséged van arra, hogy kimondd, ami foglalkoztat. El kell mondanod mindezt az embereknek. Az ilyen személyiségek szeretnek történeteket mesélni, szeretnek leülni társalogni - különösen érzelmi témákról.

A világnak szüksége van kommunikáló emberekre. Szükség van rájuk, hogy beszélgetéseket kezdeményezzenek, irányítsanak és megfogalmazzák, mit éreznek a többiek. Fontos, hogy legyenek tanárok, tanácsadók, coach-ok - hogy tanítsanak és irányt mutassanak, de szükség van humoristákra, prédikátorokra is. Egyszerűen a boldogulásunk kulcsát jelentik azok az emberek, akik verbális tálentummal rendelkeznek.

Ám Isten a következő figyelmeztetést szánja az ilyen embereknek: “cselekedned is kell!” A Példabeszédek 14:23 így fogalmaz: “A kemény munka értékes, de az üres beszéd szegénnyé tesz”. Ez azt jelenti, hogy haladnod kell. Sokan nem haladják túl a megbeszélés szintjét. Mi a terved az életeddel? Mondhatod, hogy “erről beszélek”. ...de mióta beszélsz róla? “Három éve.” Mikor kezdesz hát neki a megvalósításnak?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, amiről hetek, sőt hónapok óta csak beszélsz?
  • Haladnod kell előre. Milyen lépéseket tehetsz ennek érdekében? (Ne csak mondd, tedd is meg!)
  • Ki az, aki felelősségre vonhat Istennek a haladásodról tett ígéreteid megtartásában?

 

Daily hope by Rick Warren (2017.09.03.)

Szólj hozzá!

Kevesebbel többet végzel

2017. szeptember 09. 03:00 - Erika1832

„Hiábavaló korán kelnetek és későn feküdnötök és  csontig koptatni munkával az ujjaitokat. Nem tudjátok, hogy Isten örömmel ad pihenést azoknak, akiket szeret?” (Zsolt. 127:2 MSG fordítás)

willow_tree_quest.jpg

A Biblia azt mondja a Márk 12. rész 30. versében, hogy "Szeresd az Urat, teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből" (NLT fordítás). Másképp fogalmazva: szeresd az Urat minden beszédeddel, minden érzéseddel, minden gondolatoddal és minden cselekedeteddel. Isten elsősorban beszélő, érző, gondolkodó, és cselekvő lénynek formált meg minket.

A "cselekvők" az erejükkel szeretik Istent. Ők az élet energikus aktivistái – a teljesítők, a végrehajtók, a munkát felvállalók, és ők azok az emberek, akik előre lendítik és a gyakorlatban megvalósítanak dolgokat.

Miért vannak „cselekvők”?

A világban el kell végezni bizonyos dolgokat. Nem csak kommunikációra, együttérzésre és megfontoltságra van szükség, hanem tennünk kell azért, hogy a dolgok el legyenek végezve. Olyan emberekre van szükség, akik energikusak, aktívak, akikben tenni akarás van.

De mindenkinek vannak hibái, és a „cselekvőké” az, hogy túl sok munkát vállalnak fel. Ők mindig dolgoznak. Soha nem állnak le, hogy  gondolkozzanak vagy érezzenek és soha nem érnek rá.

Isten azt mondja a Zsoltárok 127:2-ben: „Hiábavaló korán felkelnetek és későn lefeküdnötök és csontig koptatni munkával az ujjaitokat. Nem tudjátok, hogy Isten örömmel ad pihenést azoknak, akiket szeret?" (MSG ford.) Ha te egy „cselekvő” vagy, akkor ez egy jó igevers lehet számodra, amit a fürdőszobai tükrödre kiragaszthatsz magadnak. Isten azt akarja, hogy azok, akiket Ő szeret, pihenjenek is.

Néhányatoknak arra van szüksége, hogy kevesebbet tevékenykedjen. Ez nem azt jelenti, hogy Isten dolgaival foglalkozz kevesebbet, hanem azt, hogy más területeken tevékenykedj kevesebbet, hogy  több idő jusson arra, ami a leginkább fontos.

A Biblia azt mondja, hogy amikor kereszténnyé válsz, Isten belül új emberré formál: "ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az, a régi elmúlt, az új van itt!" 2 Korintus 5:17 (NIV fordítás).

Amikor hívővé válsz, Isten megbocsátja, amit a múltban tettél, megtalálod az életed igazi értelmét, és otthonod lesz a mennyben. Viszont szeretném elmondani neked, hogy mi az, ami nem változik meg, amikor Krisztushoz jössz: a személyiséged. Isten nem lassít le, nem fog vissza téged, amikor hozzá jössz, csak más irányba fordít. És  Ő erőt is akar adni neked. Soha ne felejtsd el, hogy a személyiségedet Ő alkotta meg.

Isten nem akarja, hogy egy másokhoz hasonló klón módjára imádd, szolgáld és szeresd őt. Azt szeretné, hogy a te egyedi személyiségeddel szolgáld őt. És Ő a személyiségedet erővel akarja felruházni, és nem elnyomni. Ő az, aki még inkább azzá tesz, aki vagy, és olyanná, amilyen eddig még sohasem voltál.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Te milyen személyiség vagy, beszédes, érző, gondolkodó vagy inkább cselekvő típus? Miért gondolod így?
• Milyen területeken kell, hogy kevesebbet tevékenykedj ahhoz, hogy több időd jusson az igazán fontos dolgokra?
• Te és a barátaid hogyan látják a személyiségedet megnyilvánulni abban, ahogy dicséred és szolgálod az Urat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.02.)

Szólj hozzá!

Miért van szükségünk egymásra?

2017. szeptember 08. 03:00 - daniella_89

 

“Mindegyikőtöknek jó sáfárként kell használnia azt az ajándékot, amit Isten adott nektek mások szolgálatára” (1 Péter 4:10 GW fordítás)

thinkstockphotos-179131215-640x213.jpg


A képességeid mások hasznára vannak. A Biblia az 1 Péter 4:10-ben azt mondja: “Mindegyikőtöknek jó sáfárként kell használnia azt az ajándékot, amit Isten adott nektek mások szolgálatára” (GW fordítás)

Senki sem jó mindenben. Szükségünk van egymásra, mert egyikőnk sem rendelkezik az összes tálentummal. Nincsen tökéletes ember, aki kijelenthetné: “Senki másra nincs szükségem”. Bizony, szükségünk van egymásra. Arra teremtettünk, hogy csapatban dolgozzunk. Éppen ezért fontos, hogy egy kis csoporthoz, gyülekezeti családhoz tartozz. Együtt jobbak vagyunk!

A siker egyik kulcsa: fejlesszd erősségeidet, így gyengeségeid jelentéktelenné válnak. Minden sikeres ember ezt teszi. Csak dolgozz azon, amiben jó vagy, és válj benne még jobbá!

A siker másik feltétele:  Alkoss csapatot azokkal, akik jók abban, amiben te nem jeleskedsz. Állj össze olyanokkal, akik kiegészítenek. Mindenkinek van valamije, amit beleadhat. Senkinek nincs meg az egész egyben. Szükségünk van egymásra.Egyébként ez az egyik célja a házasságnak. A házasságban összetesszük a képességeinket, hogy kiegészítsük egymás erősségeit, és ellensúlyozzuk egymás gyengeségeit. Mi történik, ha nem pótoljuk ki egymás gyengeségeit? Kritizáljuk egymást. A házasság nem erre való. A házasságban két bűnös jön össze, így a kapcsolat nem lehet tökéletes. De ismerve egymás gyengeségeit, segíthetünk kipótolni azokat.

Vegyük például a számlák fizetését, és a költségvetést. Kinek kéne csinálnia? Annak, akinek ez jobban megy! A Biblia nem mondja el nekünk, kinek milyen szerepet kéne vállalnia. Csak gondoljátok végig, ki csinálja jobban, és így ellensúlyozzátok egymás gyengeségeit! Ezért engedem én Kayt vezetni. Sokkal óvatosabb sofőr, mint én.

Ez a munkádra is ugyanígy érvényes. Ha szeretnéd, hogy a vállalat hatékony legyen, itt a kulcs: “ALKATI” személyzet. Segíts az embereknek, hogy felfedezzék a saját “ALKATukat” - A szívük adományát, Lelki/szellemi ajándékaikat, Karakterüket, Adottságaikat, Tapasztalataikat - és tedd őket olyan pozícióba, amiben jók. Ha ezt teszed, nem kell irányítanod, vagy motiválnod őket. Miért? Mert azt teszik, amit szeretnek, és jók benne!

Isten azt akarja, hogy minden ember használja a képességeit, hogy más embereket segítsen vele. Szükségünk van egymásra!

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan segített, támogatott, bátorított téged valaki, akinek más volt az “ALKATa”?
  • Mit gondolsz, a te “ALKATod” hogyan tud támogatni, bátorítani, segíteni másokat?
  • Hogyan segített neked annak a megértése, hogy az emberek más ALKATúak abban, hogy értékeld a különbözőségeinket?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.01.)

Szólj hozzá!

Mi a teendő kihasználatlan képességeinkkel?

2017. szeptember 07. 03:00 - Abidzsil

,,Áldott az a szolga, kit az Úr dolgozva talál eljövetelekor.” (Lukács 12:43 NCV fordítás)

abilities_1.jpg

Mindenkinek vannak kiaknázatlan képességei. Ám van három módja annak, hogy elkezd fejleszteni ezeket  a képességeket jó célra és Isten dicsőségére.

  1. Mérd fel a képességeidet.

Készíts számvetest az életedről és mérd fel képességeid. Írj listát arról, amiben jó vagy. Ha tanácsot adhatnék a fiataloknak a jövőjükre való felkészülés céljából, így szólna: 'Legyetek tisztában mind erősségeitekkel, mind pedig gyengeségeitekkel. Továbbá, fordítsatok figyelmet Istentől kapott természetes adottságaitokra.

A szülők feladata, hogy megértessék gyermekeikkel 'alkati adottságaikat' – kegyelmi ajándékok, érzelmek, képességek, személyiségjegyek és tapasztalatok. Gyermekeid jóval több képesség birtokában vannak, mint hinnék.

  1. Ajánld fel a képességeidet.

Bízd Istenre tálentumaidat, hogy Ő azután tervei szerint használja őket. A Róma 12:1b azt mondja: ,,Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy bölcs istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek;” (GNT fordítás) Mondd: ,,Istenem, visszaadom mindazt a sok jó tulajdonságot, amellyel megáldottál, hogy az általad kijelölt eredeti célra használhassam őket.”

  1. Fejleszd a képességeidet.

Ez azt jelenti, hogy gyakorold, bővítsd, pontosítsd, fejleszd azokat. Bármely képességed, amelyet Istentől kaptál gyarapodik, amennyiben használod azt. A Biblia azt mondja a Prédikátor 10:10-ben: ,,Ha kicsorbul a vas, és nem köszörülik meg, akkor több erőt kell kifejteni. A helyesen alkalmazott bölcsesség a hasznos!” (NIV fordítás).

Hogyan szerezhetsz készségeket? Gyakorlással. Isten szavai szerint, élesítened kell a baltád. A kicsorbult fejsze használata ugyanis több energiát igényel. Ő azt mondja, jól dolgozz, ne keményen. A képességeid tökéletesítése – rátermettséged és hozzáértésed – szellemi felelősség.

Isten rengeteget tett már érted!. Először is, megalkotott. Másodszor, felruházott lelki ajándékokkal és személyiséggel. Majd elküldte Jézust, aki meghalt érted a kereszten. Isten hihetetlenül sokat fordított már az életedre és megtérülést vár. Egy nap megkérdezi majd: ,,Mit kezdtél mindazzal, amit adtam neked? Miként éltél a képességeiddel, azért hogy dicsőíts engem, hogy szolgálj másokat, a megélhetésed érdekében, és hogy jó példaként járj elől? Hogyan használtad kvalitásaidat mások javára?”

A Lukács 12:43-ban Jézus azt mondja: ,,Áldott az a szolga, kit az Úr dolgozva talál eljövetelekor.” (NCV fordítás) Azt szeretném, ha részesülnétek ebben az áldásban. Azt szeretném, ha Isten azt látná, hogy úgy használod a képességeidet, ahogyan azt Ő eltervezte számodra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

Imádság

Most szánj időt arra, hogy hálát adj Istennek. Köszönd meg a képességeket, amellyekkel megáldott. Mondd: ,,Istenem, még nem ismerem az összes jó tulajdonságom, de hálás vagyok Neked értük. Kérlek, segíts felfedeznem őket! Ma  felajánlom képességeimet, amelyeket szeretnék a Te céljaidra fordítanii. Fejleszteni szeretném őket, hogy jobbá váljak abban, amit csinálok. Szeretnélek dicsőíteni azáltal, hogy a lehető legjobbat hozom ki magamból. Szeretnék a rámbízott tálentumokkal elegendő pénzhez jutni, hogy azt megoszthassam a rászorulókkal, hogy ezáltal növekedhessen a gyülekezetem, s hogy az ige el tudjon érni másokat is. Kérlek, segíts mindezek megvalósításában! Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

 ( * Daily Hope by Rick Warren, 2017.08.31.)

Szólj hozzá!

Önszántadból szolgálj, ne kötelességből

2017. szeptember 06. 03:00 - nagynikoletta

„Őszintén értékeljétek magatokat” (Róm 12:3b, NLT fordítás).

A Biblia alapján Isten azt szeretné, hogy a szívünkre hallgassunk. Szeretné, hogy megvizsgáljuk, milyenné teremtett minket; azért, hogy megtudjuk, akarata szerint mit kellene cselekednünk. Manapság azonban a legtöbb ember olyannyira rohanásban van, hogy többé már nincs ideje arra, hogy a szívére hallgasson.

Le kell lassítanunk! Mindannyian sietünk, stresszesek vagyunk a sok tennivaló miatt, és csak később jövünk rá arra, hogy nincs is olyan sok teendőnk.

Napjainkban ez jellemző a legtöbb amerikai emberre. Cél nélkül rohannak. Isten viszont azt szeretné, ha lelassítanál és a szívedre hallgatnál. A rómaiaknak írt levél 12:3b-ben azt mondja, hogy „Őszintén értékeljétek magatokat” (NLT fordítás). Azt tanácsolom neked, hogy maradj egészen egyedül Istennel és tedd fel ezeket a kérdéseket: „Mit szeretek csinálni? Miről álmodozom? Mi nyűgöz le engem? Miről tudnék egész nap beszélgetni, gondolkozni és tanulni, anélkül, hogy unalmassá válna számomra? Életem során mikor voltam a legeredményesebb?”

Egyszer egy 80 éves nőt kereszteltem meg egy istentiszteletet követően a Saddleback templomban. Szeretett volna egy kis csoport házigazdája lenni. Ez aztán nem semmi, 80 éves házigazda! Ezt mondta: „Bárcsak évekkel ezelőtt megtanultam volna, hogy Istent saját szándékunk szerint szolgáljuk és ne kötelességből.”

Szeretném, ha mindenki értesülne erről az igazságról. Ebből áll az ALKATod – A szíved adománya – Lelki ajándékod – Karaktered – Adottságaid – Tapasztalataid. Istent önszántunkból szolgáljuk és úgy, ahogyan Ő megalkotott bennünket. Nem kötelességből szolgáljuk Istent, hanem az iránta való szeretetből. Azért, mert amikor azt cselekszed, amire teremtettél, Őt dicsőíted.

Eszerint kellene élnünk. Ne szolgáld Istent erőltetve, kötelességből vagy bűntudatból. Szolgáld Őt örömmel és hálából. Alaposan tárd fel, hogy ki is vagy valójában és hogy milyen feladatokat kaptál – más szavakkal, próbálj rájönni, hogy Isten milyen céllal teremtett téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi motivált arra, hogy szolgálatot végezz?
  • Ez a motiváció hogyan hatott a szolgálatod során tanúsított magatartásodra?
  • Mit gondolsz, Isten milyen céllal teremtett téged? Milyen lépéseket tehetnél meg ma annak érdekében, hogy adottságaidat használva szolgáld Őt és hogy cselekedj céljaidért?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.08.30.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása