Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az igazság az árnyékokról

2018. február 10. 03:00 - K. Juc

„Még ha a halál árnyékának völgyén megyek is át, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy; a te vessződ és botod vigasztalnak engem." (Zsoltárok 23:4, ESV fordítás)

sadness-opportunity.jpg

A stressz egyik leggyakoribb forrása a veszteség. Elveszítheted a munkádat, az egészségedet, a pénzedet, a jó híredet vagy egy szerettedet.

Amikor valaki veszteséget él át, mindig két általános reakció jelenik meg: a félelem és a gyász. A gyász jó dolog, mert segít az élet változásain túljutnunk. Igazság szerint, ha nem gyászolsz, akkor megragadsz egy helyben. Ha viszont kiadod magadból az érzéseidet, akkor nem fogsz a gyászba belepusztulni.

A félelem ezzel szemben rossz dolog. Sehol sem ír olyat a Bibliában, hogy „Ne gyászolj!”, „Ne légy szomorú!” vagy „Ne sírj!”. Arra viszont nagyon is sokszor felszólít, hogy „Ne félj!”. Ezt pedig 365-ször megismétli! A gyász nem bénít meg, a félelem viszont igen.

Dávid így szól a Zsoltárok 23:4-ben: „Még ha a halál árnyékának völgyén megyek is át, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy; a te vessződ és botod vigasztalnak engem.” (ESV fordítás)

A pásztorok mindig hordtak maguknál vesszőt és pásztorbotot, hogy megvédjék a bárányaikat. Dávid tudta, hogy Istennek ugyanígy megvannak az eszközei, hogy megvédje őt, és még a legsötétebb völgyekben is bízott Benne.

Talán éppen most mégy keresztül egy ilyen völgyön - talán éppen a halál árnyékának völgyén. Lehet, hogy az adósság, a konfliktusok, a depresszió vagy esetleg az elbátortalanodás árnyékának völgyén haladsz át.

Az árnyékok ijesztőek. Emlékszel még, hogy gyerekkorodban, az ágyban fekve mennyire féltél tőlük? Én már megtanultam pár dolgot róluk:

Először is: nem tudnak ártani neked.

Másodsorban: mindig nagyobbak, mint a forrásuk.

A jó hír pedig, hogy ahol árnyak vannak, ott egészen biztosan van fény is. Fény nélkül ugyanis nem lennének árnyékok sem. A megoldás, amikor az árnyékok völgyén haladsz át, hogy hátat fordítasz az árnyaknak, és a fény felé fordulsz. Amíg a fényen tartod a szemed – Jézuson, a világ világosságán – addig az árnyékok nem ijeszthetnek meg!

Így tudsz átjutni a halál árnyékának völgyén. Így tudod lejjebb vinni a stressz-szintedet. Bízol Istenben a sötét völgyben, csakúgy mint Dávid, aki így imádkozott: „Amikor már kész vagyok feladni, Ő tudja, mit kell tennem.” (Zsoltárok 142:3, GNT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor viselt meg nagyon a félelem? Miért?
  • Milyen árnyékokkal kellett mostanában szembenézned? Mitől annyira ijesztőek?
  • Hogyan segíthet szembenézni a félelmeiddel, ha fejből megtanulsz bizonyos igeverseket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.03)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása