Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Három segítő kérdés, hogy kezelni tudd az érzelmeidet

2018. február 18. 03:00 - magyarosijulia

„Mostantól fogva földi életetek hátralévő részét Isten akarata, és nem emberi vágyak által irányítva kell, hogy éljétek." (1Péter 4:2, GNT fordítás)

A Biblia ezt írja az 1Péter 4:2-ben: „Mostantól fogva földi életetek hátralévő részét Isten akarata, és nem emberi vágyak által irányítva kell, hogy éljétek." (GNT fordítás).

Mik az emberi vágyak? Az érzelmeid és a vonzalmaid. Amint Krisztus-követővé válsz, életedet nem az érzelmeid, hanem Isten akarata kell, hogy irányítsa.

Hadd mondjak el három kérdést, amelyeket feltehetsz magadnak az érzéseiddel kapcsolatban, amikor azt próbálod eldönteni, hogy hogyan kezeld azokat. Amikor dühös, ideges vagy frusztrált vagy – vagy bármi mást érzel –, tedd fel magadnak a következő három kérdést:

1. „Mi az igazi oka annak, hogy ezt érzem?"
Lehet, hogy a válaszod erre az, hogy "mert félek" vagy "mert aggódom." Lehet, hogy amit érzel, egy olyan dologgal kapcsolatos, amit valaki évekkel ezelőtt mondott neked, de sosem lett elrendezve.

2. „Igaz, amit érzek?” 
Kérdezd meg magadtól, hogy igaz-e az, amit éppen érzel. Van egy rész a Bibliában, amikor Illés annyira elbátortalanodott, hogy Istenhez fordult és panaszkodni kezdett: „Uram, én vagyok az egész izraeli népből az egyetlen, aki téged szolgál." Isten azonban ezt kérdezte tőle: „Tényleg így gondolod? Nézd mennyien vannak, akik nekem szolgálnak! Úgy viselkedsz, mintha egyedül te próbálnád a jót tenni az egész világon! Nem, ez nem igaz!"

3. „Az, amit érzek, segít vagy árt nekem?"
Meg fogod kapni, amit szeretnél, ha továbbra is így érzel? A legtöbbször, amit érzünk, természetesnek tűnik, viszont valójában saját magunknak ártunk azzal.

Tegyük fel, hogy elmész egy vendéglőbe, ahol a kiszolgálás rettenetesen lassú. Már nagyon régóta vársz, aztán egy 15 perccel utánad érkező párnak hamarabb szolgálják fel az ételt. Egyre dühösebb vagy, és ez csak gyülemlik benned.

Mi a valódi oka, hogy így érzel? Hát az, hogy éhes vagy!

Igaz-e az érzés? Igen. Frusztrált vagy, mert a kiszolgálás lassú. De segít rajtad ez az érzés, vagy inkább árt? Mindenképpen árt. Jobb kiszolgálásban lesz részed, ha összeveszel a pincérrel? Egyáltalán nem.

Segít, ha morgolódsz? Segített valaha is? Amikor valaki elmondja neked, hogy mit nem csinálsz jól, azzal változásra buzdít? Nem, csak annyit ér el vele, hogy védekező álláspontra helyezkedsz.

 

Amikor felteszed magadnak ezt a három kérdést, jobban tudod majd, hogy miért érzel úgy, ahogy, és jobban fogod tudni azt is, hogy mit kell tenned, hogy változtass ezen.

Ezt hívják érzelemkezelésnek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Időnként miért nehéz belátni azt, hogy egy érzés, amit érezni vélsz, valójában nem igaz?
  • Gondolj a legutóbbi alkalomra, amikor dühös vagy frusztrált voltál valaki miatt. Hogyan változtatott volna a helyzeten az, ha felteszed magadnak a fenti három kérdést?
  • Mit gondolsz, mit jelent az, hogy valaki Isten akaratának az irányítása alatt áll?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.11.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása