Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Válaszd a hitet a félelem helyett

2018. szeptember 16. 03:00 - Erika1832

Hit által hagyta el Mózes Egyiptomot, nem félt a király haragjától, hanem kitartott, mint aki látja a láthatatlant." (Zsid 11:27, NIV fordítás)

untitled.png

Az első döntés: válaszd azt, hogy olyan emberré akarsz válni, amilyennek Isten szeretné, hogy legyél.

A második döntés: válaszd a rövidtávú fájdalmat a hosszútávú nyereségért.

A harmadik döntés: válaszd az Isten értékeit, és ne a világét.

És a negyedik döntés, melyet Mózes meghozott: a hit általi élet mellett döntött inkább, a félelem általi helyett. Ugyanezzel a választási lehetőséggel fogsz te is szembenézni: Vagy hit által fogsz élni, vagy félelem által.

A Biblia azt mondja Mózesről a Zsidókhoz írt levél 11:27-ben, „Hit által hagyta el Mózes Egyiptomot, nem félt a király haragjától, hanem kitartott, mint aki látja a láthatatlant." (Zsid 11:27, NIV fordítás).

Mózes odaállt az akkori világ legnagyobb hatalmával rendelkező személy elé, és azt mondta, „Ismered azokat a rabszolgákat, akik a piramisaidat építik? Elviszem őket, és mindannyian elmegyünk. Többé nem lesznek a rabszolgáid. Engedd el a népemet."

Mózesnek minden oka megvolt a félelemre. Szembeszállt a világ akkori leghatalmasabb emberével. Akkoriban a fáraót istenként tisztelték, és amit ő mondott, azt végre kellett hajtani. Amit parancsolt, az volt a törvény. És itt jön egy Mózes, aki azt mondja: „Nem fogjuk végrehajtani soha többé amit parancsolsz. Nem félek tőled, mert egy nálad nagyobb hatalmasságnak engedelmeskedem.” Ehhez aztán tényleg bátorság kellett!

Te is szeretnéd, hogy ugyanilyen hited legyen, hogy legyőzhesd a félelmedet? Minél közelebb kerülsz Istenhez, annál több hited lesz. Minél inkább eltávolodsz tőle, annál több félelem lesz benned.

Nem tudom túl hangsúlyozni a hit fontosságát az életünkben. A Biblia azt mondja, hogy ami nem hitből van, az bűn. A héten hányszor tettél olyat, ami nem hitből volt, azaz bűnből volt? Sokszor, és én is így tettem. Mert bármit, amit nem hitből tettem, azt kétség nélkül bűnből tettem meg. A Biblia azt is mondja, hogy lehetetlen hit nélkül Istennek tetszeni. A héten hányszor tettél olyat, ami tetszett Istennek?

Szeretnéd, hogy a dolgok megváltozzanak az életben? Akkor fejezd be a panaszkodást és kezdj el hinni.  Panaszkodással Istennél nem érsz el semmit. Isten a hitedet látva fog cselekedni: „Legyen a te hited szerint." (Máté 9:29, NIV fordítás). A döntés rajtad áll!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szerinted mit kell tenned ahhoz, hogy közelebb kerülj Istenhez, hogy hittel teljes ember legyél?
  • A félelem hogyan tart vissza téged attól, hogy az Isten által neked szánt legjobb dolgokat átvehesd?
  • Mi a nyilvánvaló bizonyítéka annak, ha valaki hittel teljes személy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.09.)

Szólj hozzá!

Kötelezd el magad, hogy az értékeid szerint élsz

2018. szeptember 15. 03:00 - FodorImi

„[Mózes] vállalta a gyalázatot Krisztusért, akit nagyobb értéknek tartott Egyiptom minden kincsénél, mert előre tekintett, a megjutalmazására.” (Zsidók 11:26, NIV fordítás)

horizon-silhouette-sky-sun-sunrise-sunset-645931-pxhere_com.jpg

Első elhatározás: Válj azzá, akinek Isten szánt. Második elhatározás: Vállald a rövid távú fájdalmat a hosszú távú nyereségért.

Aztán Mózes megtette a harmadik életformáló elhatározást: Isten értékeit választotta a világiak helyett. Isten pedig ezért használta őt.

A Zsidók 11:26 azt mondja: „Vállalta a gyalázatot Krisztusért, akit nagyobb értéknek tartott Egyiptom minden kincsénél, mert előre tekintett, a megjutalmazására.”

Mózes értékítéletet végzett. Tisztázta, hogy mi a legfontosabb számára.

Hadd kérdezzelek meg: Mi számít leginkább neked az életedben? Mi a legfontosabb három vagy négy érték az életedben? Könnyen meg tudod nevezni őket?

Ha engem kérdezel, egészen egyszerűen meg tudom mondani, hogy számomra melyek ezek: integritás, alázat, nagylelkűség. Több mint 30 évvel ezelőtt elhatároztam, hogy az életemet az integritásra, az alázatra és a nagylelkűségre építem, mert ezek a vezetés három csapdájának az ellentétei.

Meg tudod mondani, hogy éppen most mi a három legfontosabb érték az életedben? Ha nem tudod, akkor egészen bizonyosan nem is élsz azok szerint. Nem élhetsz az értékeid szerint, ha meg sem tudod nevezni őket. Mielőtt továbbmennél a következő napra, ülj le, és kérdezd meg magadtól, hogy „Mi a legfontosabb számomra? Melyek a legfontosabb értékek az életemben?” Aztán írd le, mert amíg nem tisztázod le, nem határozod meg az értékeidet, addig nem tudsz azok szerint élni.

Mózes Isten értékeit választotta a világ értékei helyett. Miért olyan fontos ez? Mert ha nem döntöd el, hogy mi a fontos az életedben, akkor mások fogják eldönteni helyetted. Le fognak nyomni, a saját akaratuk szerint alakítanak, és az ő értékeik szerint fogsz élni, nem a sajátod szerint.

El kell döntened, mi a legfontosabb számodra, aztán aszerint kell élned!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek az életed legfontosabb értékei?
  • Hogyan határoztad meg ezeket?
  • Ez a három legfontosabb érték hogyan formálta az életedet? Légy specifikus, amennyire csak lehet.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.08.)

Szólj hozzá!

Válaszd a rövidtávú nehézségeket a hosszútávú növekedés kedvéért

2018. szeptember 14. 03:00 - Tomes Lívia

„(Mózes) eldöntötte, hogy inkább választja az Isten népével együtt való sanyargatást, mint a bűn mulandó örömeit.” (Zsidók 11:25 NIV)

tajkep-4_rick.jpg

Tegnap arról tanultunk, hogy ahhoz, hogy olyanok legyünk, amilyennek Isten akar látni bennünket, először egy fontos elhatározást kell tennünk: „Elszántam magam, nem hagyom, hogy az emberek formáljanak engem. Azzá akarok válni, amivé Isten akar formálni. Azt szeretném tenni, amit Isten akar, és be akarom tölteni Istennek az életemre vonatkozó tervét, és nem valaki más tervét.”

Ma, ahhoz, hogy ez megtörténjen, egy második elhatározást is kell tennünk: „Inkább választom a rövidtávú nehézségeket a hosszú távú növekedés érdekében."

Bárki, aki valaha sportolt, jól tudja ezt. Gyakorolni és keményen kell edzeni ahhoz, hogy részt vehessünk a bajnokságban. Nem úgy megy az, hogy csak odasétálsz és megnyered a bajnokságot. Ha valamiben jó szeretnél lenni, el kell fogadnod a rövidtávú nehézségeket és fájdalmakat cserébe a hosszú távú nyereségért.

Ez nemcsak a sportra igaz. Így van ez a pénzügyekkel is. És igaz ez a kapcsolatainkra is. Én jó házasságban élek, de Kay és én éveken keresztül keményen dolgoztunk, hogy ez így legyen. Ez nem jön könnyen. Neked is keményen dolgoznod kell azért, hogy a házasságod fejlődjön, ugyanúgy, ahogy bármi másért is meg kell dolgozni az életben.

Miért olyan fontosak ezek a döntések az életedben? Mert életünk legtöbb problémája abból jön, hogy képtelenek vagyunk késleltetni az örömszerzést. A társadalomban minden azt tanítja, hogy azt mondjuk, „Én mindent akarok, most azonnal, ingyen és könnyen.” De az élet nem így működik!

Mózes hozott egy döntést: „Ő eldöntötte, hogy inkább választja az Isten népével együtt való sanyargatást, mint a bűn mulandó örömeit.” (Zsidók 11:25 NIV).

Tehát az ige azt mondja, hogy ő inkább a sanyargatást választotta, és azt, hogy elviseli a rövid távú fájdalmakat, azért, hogy megtapasztalja a helyes magatartás hosszútávon tartó örömét.

Neked is lesznek fájdalmaid életedben. De ha egy adott pillanatban azt választod, hogy inkább elfogadod a nehézségeket, erőfeszítéseket teszel és megtanulod a fegyelmet, mindezt azért, hogy növekedj, és hogy erősebb, plusz érettebb légy, akkor ezek későbbi életedben a hasznodra válnak.

Én most érzem azoknak a döntéseknek a hasznát, amiket 20-as éveimben tettem, azt, hogy ne költsek többet, mint amennyit keresek, hogy spóroljak, hogy tizedet adjak, hogy becsüljem az Istent. Fegyelmezett voltam és döntéseim hasznát sok évvel később most is érzem. Mostanra már megtettem a legnehezebbeket.

Ha a rövid távú nehézségeket választod, mint ahogy Mózes tette, meglátod, Isten megtart, és így hosszú távon örülhetsz jutalmainak.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen rövidtávú nehézséggel, fájdalommal nézel szembe, ami az örökkévalóságra készít fel?
  • Hogyan értékeled azokat a nehéz döntéseket, amiket hoztál, vagy azokat a hosszú órákat, amiket azért viseltél el, hogy hosszú távon fejlődj, növekedj?
  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy most a nehezebb utat válaszd, még akkor is, ha azt jelenti, hogy szenvedést és nehézségeket kell elviselj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.07.)

Szólj hozzá!

Összpontosíts arra, hogy Isten kedvében járj, ne az emberekében

2018. szeptember 13. 03:00 - daniella_89

"A célunk az, hogy Istennek tetsszünk, nem embereknek. Egyedül Ő vizsgálja a szívünk szándékait." (1Thesszalonika 2:4, NLT fordítás)

zddgamc.jpg


Isten nem arra teremtett, hogy az legyél, akivé más akar tenni. Isten nem azért teremtett, hogy az legyél, akit a szüleid akarnak, akit a barátnőd, vagy a barátod akarnak, akit a társad, vagy a főnököd akar, hogy legyél.

Isten arra teremtett, hogy önmagad legyél. Ha mindazzá válsz, amivé lehetsz, vissza kell utasítsd azt, hogy mások határozzák meg, ki vagy.

A Zsidók 11:24 ezt mondja: "Hit által tiltakozott Mózes, hogy a fáraó leánya fiának mondják" (NIV fordítás)

Mózesnek identitáskrízise volt. Zsidó rabszolgaként született, de egyiptomi királyi sarjként nevelkedett, mint a fáraó unokája. Mikor felnőtt, két választási lehetőséggel szembesült: élete hátralevő részében megjátszhatja, hogy ő a fáraó unokája, élve mindazzal a luxussal, dicsőséggel és hatalommal, ami ezzel jár; vagy elismerheti azt, hogy kicsoda ő valójában: egy zsidó.

Ha elismeri, kicsoda valójában, a családja elutasítja, hogy ezentúl a rabszolgákkal élje le a hátralevő életét. Kegyvesztetté, megalázottá válik és az életét fájdalom és a rabszolgamunka fogja kitenni.

Te melyiket választanád?

Manapság a legtöbb ember egy élő hazugság. Olyan emberek próbálnak lenni, akik nem ők. De Mózes visszautasította azt, hogy hazugságban éljen, mert a becsület embere volt. Ahhoz ragaszkodott, hogy az legyen, akinek Isten alkotta, minden főnemesi nyomás ellenére.

A kérdésem hozzád a következő: Kinek engeded, hogy meghatározza az identitásod?

A barátaidnak, vagy a családodnak? Lehet, hogy a szüleid már évekkel ezelőtt meghaltak, de te még mindig az általuk felállított jövőképedet éled. Lehet, hogy még mindig attól függsz, amit az exed mondott neked, próbálva bizonygatni, hogy tévedett. De az is lehet, hogy próbálod fenntatani azt, amilyenné a közösségi média, a kultúra és a verseny szerint kéne lenned.

De a Biblia ezt mondja: "A célunk az, hogy Istennek tetsszünk, nem embereknek. Egyedül Ő vizsgálja a szívünk szándékait." (1Thesszalonika 2:4, NLT fordítás)

Az első elhatározás, amit meg kell hoznod, az ez: "Eldöntöm, hogy nem engedem többé, hogy más emberek belenyomjanak a formájukba. Az leszek, akivé Isten akarja, hogy váljak. Azt teszem, amit Isten akar, hogy tegyek és az Ő tervét - nem valaki más életemre vonatkozó tervét teljesítem be."

Barátom, ez igazi siker. Az igazi siker az, hogy pontosan az vagy, akivé Isten teremtett, és semmi több.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ki, vagy mi próbálta formálni az identitásod arra kényszerítve, hogy legyél valaki vagy valami, ami nem vagy?
  • Tölts időt azzal, hogy leírod, ki vagy Jézus Krisztusban. Hogyan határozza meg Ő az identitásod?
  • Hogyan fedezheted fel, Isten pontosan mire teremtett?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.06.)

Szólj hozzá!

Elköteleződésed alakítja életed

2018. szeptember 12. 03:00 - Mate Cseri

"Mivel körülöttünk minden elpusztul, mennyire szent és buzgó életet kell élnünk!" (2 Péter 3:11, TLB fordítás)

 

potier.jpg

Amikor Jézus követését választjuk, nem kell értenünk döntésünk összes következményét. Egyszerűen válaszoljunk az ő hívására, és kötelezzük el magunkat követése mellett.

Elköteleződésünk mindennél jobban alakítja életünk. Fejlődhetünk általuk, vagy el is pusztulhatunk, de mindenképp meghatároznak minket.

Mondd meg nekem, mire szántad el magad, és én megmondom, mi leszel 20 év múlva, mert azzá válunk, amire elkötelezzük magunkat.

Az elköteleződésnek ezen a pontján történik az, hogy a legtöbb ember elvéti életében az isteni célt. Sokan félnek attól, hogy rászánják magukat valamire, és csak végiglötyögik az életet. Megint mások kétes értékek mellett kötelezik el magukat, és ezt is csak úgy közönyösen, mindez pedig csalódottsághoz és a középszerhez vezet. Vannak, akik teljes elköteleződést vállalnak, de világi célok irányában, mint például híressé vagy gazdaggá válni, ez pedig csalódáshoz és keserű szájízhez vezet.

Minden választásnak örök következményei vannak, így bölcsen kell döntenünk: "Mivel körülöttünk minden elpusztul, mennyire szent és buzgó életet kell élnünk!" (2 Péter 3:11, TLB fordítás)

Krisztus követése abból ered, hogy krisztusi elköteleződéseket vállalunk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az elköteleződéseiden alapulva, milyennek ítélnek meg mások?
  • Mi tart vissza attól, hogy olyan mellett tedd le a garast, ami segítene Krisztushoz hasonlóvá válnod?
  • Hogyan befolyásolhatja a 2 Péter 3:11 sürgető szava az elköteleződésed?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.05.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása