Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az ima ereje az Isten jóságába vetett hitnél kezdődik

2018. november 04. 03:00 - daniella_89

"Biztosan a te jóságod és szereteted kísér életem minden napján, és én az Úr házában lakozom örökké" (Zsoltárok 23:6, NIV fordítás)

gal38740727.jpg


Isten meg akarja mutatni neked az Ő jóságát - és nem csak amíg itt vagy a Földön. Isten meg akarja mutatni az Ő jóságát örökkön-örökké, az egész örökkévalóságon keresztül. Azért, mert Isten mindig jó, meghív téged, hogy mindörökké vele élj.

A Zsoltárok 23:6 ezt mondja: "Biztosan a te jóságod és szereteted kísér életem minden napján, és én az Úr házában lakozom örökké" (NIV fordítás). Milyen jó a mi Istenünk, hogy felkínálja nekünk az Ő jóságát és megígéri az örökkévalóságig!

Miért fontos ez az imaéletedben? Azért, mert amíg nem vagy teljesen meggyőződve arról, hogy Isten jó és sosem tesz rosszat neked, addig az imáid erőtlenek, céltalanok lesznek, és hiányozni fog belőlük a szenvedély.

Ugyanakkor ha megérted, hogy nem az számít, hogy érzed magad és hogyan néz ki az életed; hogy Isten érted van és nem ellened; hogy Ő egy jó Isten és a legjobbat akarja neked, jobban, mint te magadnak; hogy Ő jobban tudja, mi tehet téged boldoggá, jobban, mint te magad - mikor ezek az igazságok válnak az imáid alapjává, akkor imádságaid erőteljesebbé, szenvedélyesebbé, célratörőbbekké válnak.

Semmi sem fontosabb az életedben, mint hogy megtanuld, hogyan imádkozz hatékonyan. Így tapasztalhatod meg Isten erejét, Isten jelenlétét, Isten békességét, Isten célját és tervét.

Tehát, mit szeretnél, mit tegyen Isten az életedben? Milyen nagy dolgokra akarod kérni Őt, bízva az Ő jó tervében? Az Ő jóságára alapozva minek a megvalósulását reméled várakozóan magadban és a kezed munkájában?


Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, mit jelent, hogy Isten jósága kísér az életeden át?
  • Isten jóságának megértése hogyan ad erőt az imáidhoz? Milyen módon változtatja meg azt, ahogyan imádkozol?
  • A mai áhítat végén olvasott kérdésekre adott válaszok közül melyek azok, amiket megosztanál az emberekkel körülötted? Hogyan segíthetnek ők téged abban, hogy számonkérhető legyél ezekben?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.28.)

Szólj hozzá!

Így bízz Isten időzítésében a szenvedések közepette

2018. november 03. 03:00 - Mate Cseri

"Az én gondolataim nem a ti gondolataitok, mondja az ÚR. Utaim messze meghaladják az emberi képzeletet. Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, utaim annyival magasabbak a ti utaitoknál, és gondolataim a ti gondolataitoknál." (Ézsaiás 55:8-9)

businessman-sitting-on-a-chair-and-watching-time-passing-by-into-a-hourglass-the-concept-of-waiting-.jpg

Istennek nem feladata, hogy életed minden percét megkönnyítse. Ha így tenne, soha nem nőnél fel! Éretlen, elkényeztetett és borzasztóan önző lennél! Isten nem ilyennek akar.

Szóval amikor szenvedsz és imádkozol és nem látod a válaszokat, fel kellene adnod? Nem. Az a dolgod, hogy tovább imádkozz és tovább bízz Istenben a válasz tekintetében, mert tudod, hogy minden, amit tesz és minden, amit megenged az életedben, javadra válik majd. Elfogadod azt, hogy "nem", és "lassan", és "növekedj", vagy "menj", mert tudod, hogy Isten jóságos atya, még akkor is ha szenvedsz.

Ha egy orvos műt és felvág, az fájdalmas lesz. De ha ez a műtét megmenti az életed, akkor azt mondanád rá, hogy rossz orvos? Nem, mert épp most mentette meg az életed!

Amikor Isten nem veszi el rögvest a fájdalmad, ezzel azt mondja: "Elég neked az én kegyelmem, és meg tudsz birkózni a fájdalommal, és még akár többel is, mert én veled vagyok és ezt a javadra fogom váltani."

Életemben sok fájdalmam volt. Tulajdonképpen mindent, amit tanultam az életem során, azt fájdalmon keresztül tanultam meg. Semmit nem tanultam az élvezetből. A sikerből igen keveset. De rengeteget tanultam a fájdalomból. Isten jobban érdekli, hogy Isten emberévé formáljon, mintsem hogy kényelmes emberré. A mennyben az idők végezetéig kényelmet fogunk élvezni, de most a növekedési fázisban vagyunk, nem kapunk meg mindent, amit kérünk.

Az Írásban ezt olvassuk: "Az én gondolataim nem a ti gondolataitok, mondja az ÚR. Utaim messze meghaladják az emberi képzeletet. Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, utaim annyival magasabbak a ti utaitoknál, és gondolataim a ti gondolataitoknál." 

Amíg egy bizonyos szinten imádkozol, addig Isten sokkal magasabb szinten gondolkozik életedről és sokkal magasabb nézőpontból. Sokkal inkább akar jót neked, mint te magad.

Bízol benne?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Életed fájdalmaiból mit tanultál?
  • Hogyan bátorítanál valakit, aki szenvedésen megy keresztül és azt várja, hogy Isten megválaszolja imáját?
  • Jézus követőjeként miért fontos növekedni és olyanná válni, mint ő?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.27.)

 

Szólj hozzá!

Isten négyféleképpen válaszolhat imádságos kérésedre

2018. november 02. 03:00 - csmsdvd

 „Melyik apa az közületek, aki fiának kígyót ad, amikor az halat kér tőle, vagy amikor tojást kér, skorpiót ad neki? Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok gyermekeiteknek jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok Szentlelket azoknak, akik kérik tőle.” (Lk 11:11-13)

Minden imádságos kérésedet Isten megválaszolja - lehet nem abban a formában, ahogy te szeretnéd – de az alábbi négy mód egyikén reagál rá.

Nem - mondja Isten - amikor a kérés helytelen. Pontosan úgy, ahogyan a szülők az mondják gyereküknek: nem. Amire biztos van százféle indokuk. Istennek nincs szüksége magyarázatra, amikor nemmel válaszol kérésedre.

Lassabban - mondja Isten - amikor az időzítés nem megfelelő. Nagy különbség van az elutasítás és a késleltetés között. „Nem” és „még nem” között különbség van, ennek belátása és elfogadása egy lelki növekedés során következik be.

Növekedjél - mondja Isten - amikor a kérés és annak időzítése helyes, de te még nem vagy kész rá.  Isten szeretne valamit tenni, mielőtt kérésedet teljesíti, mivel tudja te még nem vagy felkészülve rá.

Rendben - mondja Isten - amikor a kérés és annak időzítése helyes, és te is fogadókész vagy. Isten gyakran zöld utat ad az imádságos kérésünk beteljesüléséhez, ilyenkor örülhetünk, ünnepelhetünk.

Lukács 11:11-13 verseiben olvassuk: „Melyik apa az közületek, aki fiának kígyót ad, amikor az halat kér tőle, vagy amikor tojást kér, skorpiót ad neki? Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok gyermekeiteknek jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok Szentlelket azoknak, akik kérik tőle.”

Isten sohasem ad olyasmit, ami sért téged vagy rossz neked. Elvégre még a nem tökéletes szülők is tudják, hogyan adjanak jó ajándékot gyerekeiknek, hát hogyne tudna jobbat adni a tökéletes és jó Isten. Ő készen áll teljesíteni imádságos kérésed, a számára megfelelő időben és módon.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi a különbség az kivárás és elutasítás között? Másképp kell-e válaszolnod ezekre a kérdésekre? Miért igen vagy miért nem?
  • Gondolj egy olyan esetre, amikor Isten imádra azzal válaszolt, hogy növekedjél még? Hogyan növekedtél lelkileg, miközben vártál a beteljesülésre?
  • Szerinted Isten mit vár el, amikor azt mondja, rendben, kérésed beteljesül?

 (Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.26.)

Szólj hozzá!

Isten tud a gyengeségeinkről, mégis szeret

2018. november 01. 03:00 - K. Juc

„Jézus megérti a gyengeségeinket, mert ugyanazok a próbatételek érték, mint bennünket, mégsem követett el bűnt. Ezért jöjjünk bátran a kegyelmes Isten trónjához. Ott megkapjuk irgalmát és rátalálunk a kegyelemre, amire a legnagyobb szükségünk van." (Zsidók 4:15-16, NLT fordítás)

back-1822702_1280_1.jpg

Évekkel ezelőtt megjelent egy könyv „Miért félek attól, hogy elmondjam neked, ki vagyok?" címmel. A válasz rá a következő: ha elmondom, milyen is vagyok valójában és neked ez nem tetszik, akkor így jártam – ugyanis nincs másik önmagam.

Ezért az életünk nagy részét azzal töltjük, hogy álarcokat viselünk és másnak mutatjuk magunkat, mint amilyenek vagyunk. Attól félünk, hogy ha engedjük, hogy mások meglássák kik vagyunk valójában, akkor elutasítanak majd. Ez az egyik legnagyobb félelmünk.

De mivel Isten mindig jó, és sosem rossz, Ő sosem fog elutasítani téged. Még akkor sem, amikor vétkezel ellene, engedetlen vagy, vagy pedig megbántod. Vissza tudsz jönni hozzá! Visszavár és nem utasít el, amikor alázatosan bevallod, amit tettél.

A Biblia szerint: „Ha apám és anyám el is hagyna, az Úr akkor is szorosan magához ölel [...] Az ellenségeim lesben állnak [...] én mégis hiszem, hogy meglátom az Úr jóságát, míg itt vagyok az élők földjén." (27. Zsoltár 10-11,12 NLT fordítás)

Lehet, hogy elrontottad és óriási hibát követtél el, de Isten a második esélyek Istene. Miért? Mert Ő egy jó és kegyelmes Atya.

Mivel Isten mindig jó és kegyelmes, ezért amikor imádkozunk, mindig bátrak és magabiztosak lehetünk. Nem kell térden csúszva, fülünket-farkunkat behúzva jönnünk hozzá. Odajöhetünk hozzá, és kimondhatjuk: „Istenem, tudod, hogy elszúrtam – ez vagyok én. Te viszont jó Atya vagy – ez vagy Te. És az számít, hogy Te ki vagy."

„Jézus megérti a gyengeségeinket, mert ugyanazok a próbatételek érték, mint bennünket, mégsem követett el bűnt. Ezért jöjjünk bátran a kegyelmes Isten trónjához. Ott megkapjuk irgalmát és rátalálunk a kegyelemre, amire a legnagyobb szükségünk van." (Zsidók 4:15-16, NLT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szerinted miért engedte meg Jézus, hogy kísértések érjék, amíg a Földön élt, ha bűnt nem is követett el?
  • Hogyan befolyásolja a kapcsolatod a szüleiddel a 27. Zsoltár értelmezését? Hogyan jellemeznéd a szóhasználatot az igében?
  • Milyen módokon befolyásolta az elutasítástól való félelem, azt ahogyan Istenhez közeledsz imában?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.30.)

Szólj hozzá!

Isten megbocsát neked, ezért bocsáss meg te is magadnak!

2018. október 31. 03:00 - K. Juc

„Nem a bűneink szerint bánik velünk; nem bánik velünk keményen, ahogy megérdemelnénk. Olyan messze vetette el a bűneinket, amilyen messze van kelet nyugattól." (103. Zsoltár 10,12 NLT fordítás)
Related image
Isten mindig azt adja, amire szükségünk van, nem pedig, amit megérdemelnénk. A 103. Zsoltár 10. és 12. verse szerint: „nem büntet bennünket a bűneinkért, nem bánik velünk keményen, ahogyan megérdemelnénk. Olyan messze vetette el a bűneinket, amilyen messze van kelet nyugattól." (NLT fordítás)
Ahelyett, hogy megkapnánk a büntetést, amit megérdemlünk, Jézus Krisztus minden bűnünkért és tévedésünkért kifizette az árat. Tetszik, hogy ez szerepel a Bibliában: „olyan messzire, amilyen távol van kelet nyugattól", mert keletnek és nyugatnak nincs vége. Létezik északi és déli sark, de keletről nyugatra haladva nincs ilyen végpont. Isten egyszerűen fogta a bűneinket és eltörölte azokat!
Ha tehát Isten megbocsátott neked, akkor neked is meg kell bocsátanod magadnak! Ott ez a férfi, Dávid király a Bibliában, aki házasságtörést követett el, majd hogy ezt eltitkolja, meggyilkoltatta a nő férjét. Gyilkosság és házasságtörés - ezek elég nagy bűnök. Megérdemelte vajon Dávid a megbocsátást? Nem. És azt, hogy kegyelmet kapjon? Nem! Dávid viszont tudta, hogy Isten jó, ezért kegyelmet kért tőle. Így imádkozott: „Könyörülj rajtam Istenem, hűséges szereteted szerint! Mivel nagy a te irgalmad, töröld el bűneimet! Moss tisztára a bűntudattól, tisztíts meg minden vétkemtől! (51. Zsoltár 1-2, NLT fordítás)
Ha valamilyen nagy bűnnel küszködsz éppen, akkor végig kell olvasnod az 51. zsoltárt. Az egész zsoltár arról szól, hogy kicsoda Isten, és nem arról, hogy te ki vagy.
Hadd fogalmazzak nagyon egyértelműen: Isten nem azért bocsát meg neked, mert te jó vagy, hanem azért mert Ő jó. Ő egy jó Isten, és jó terve van a számodra - még akkor is, ha nagyon elszúrsz valamit. Semmi sem választhat el a szeretetétől!
Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
  • Mit érdemelnél Istentől?
  • Miért olyan nehéz néha megbocsátanunk magunknak? Hogyan tudja Isten kegyelme és megbocsátása befolyásolni azt, ahogyan látod önmagad?
  • Miért kell elhinned azt, hogy miután Isten megbocsát, el is fogad Téged tisztának?
*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.24.)
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása