Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bölcsesség ajándék.

2018. december 16. 03:00 - magyarosijulia

„Így megtudják Isten titkát, aki Krisztus maga. Ő a kulcs, amely megnyitja Isten bölcsességének és tudásának minden rejtett kincsét." (Kol 2:2-3 GNT fordítás)

Hogyan szerezhetsz bölcsességet? Egyszerűen eldöntöd egy nap, hogy összeszedsz minden bölcsességet, amire szükséged van? Újévi fogadalomként megfogalmazod, hogy bölcs leszel? Nem!

Ez a különbség a tudás és a bölcsesség között: a tudás a tanulásból ered, a bölcsességet viszont Isten adja.

Hogy tudást szerezz, szét kell nézned! Hogy bölcsességed legyen, fel kell nézned!

A tudás az értelemből fakad. A bölcsesség a kinyilatkoztatásból ered. A tudás olyan valami, amit megtanulsz. A bölcsesség ajándék.

A Jakab 1:5-ben ezt írja: „Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől". A bölcsesség ajándék Istentől. Ő pedig egy nagylelkű Isten. Ő szeret ajándékokat adni a gyermekeinek. Csak annyit kell tenned, hogy kérj!

A Biblia ezt írja a Kolossé 2:2-3-ban: „Így megtudják Isten titkát, aki Krisztus maga. Ő a kulcs, amely megnyitja Isten bölcsességének és tudásának minden rejtett kincsét." (GNT fordítás) Minden megtalálható egy személyben, Jézus Krisztusban. Ha Isten bölcsességét akarod, be kell engedd Jézust az életedbe. Be kell hívnod Őt az életedbe ezt mondva: "Jézus, segíts az embereknek az én kezeim által!  Szeresd az embereket az én szívemmel! Add a Te bölcsességed az én elmémbe!

Hol van szükséged bölcsességre? A házasságodban? A gyerekeiddel? A munkádban? Abban, hogy miként viszonyulsz az emberekhez? Az első lépés, hogy elfogadd Jézus Krisztus szabadítását és behívd Őt az életedbe. Utána, nap nap után, folyamatosan kéred a bölcsességet, prioritássá teszed Isten szavának olvasását, és közösségbe maradsz más keresztyénekkel. Miért? Mert a vas élesíti a vasat, egy bölcs barát élesít egy másik barátot. Az emberek bölcsessége attól is függ, hogy milyen társasághoz tartoznak.

Elmondod ezt az imát ma?

„Uram, szükségem van a bölcsességedre a kapcsolataimban. Segíts, hogy ne váltsam ki az emberek haragját! Segíts, hogy ne mondjak vagy tegyek meg dolgokat csak azért, hogy elégtételt szerezzek magamnak! Segíts, hogy ne kicsinyeljem le mások érzéseit, hanem tartsam őket tiszteletben, attól függetlenül, hogy egyet értek vagy nem! Segíts, hogy ne legyek védekező, és ne kritizáljam mások javaslatait, hanem legyek értelmes és hajlandó megbeszélni a dolgokat!

Segíts, hogy ne hangsúlyozzam mások hibáit, hanem mutassak kegyelmet, mert nekem is kegyelemre van szükségem! Segíts, hogy ne gyötörjek másokat a múltukkal, vagy olyasmikkel, ami már mögöttünk van! Segíts, hogy ne leplezzem a gyengeségeimet, mert meg akarom tanulni, hogy nyitott és őszinte legyek! Uram, kérlek, add a Te bölcsességedet, és munkálkodj bennem és általam minden nap, hogy bölcs döntésekkel viszonyuljak másokhoz! Ámen."

Ha nem vagy kapcsolatban Krisztussal, meghívlak, hogy mondd el ezt az imát:

„Drága Jézus Krisztus, nem értek mindent, de van egy űr a szívemben, amit egyedül csak Te tudsz betölteni. Felismerem, hogy azért teremtettél, hogy szerethess és kapcsolatom legyen Veled. Ma át akarom lépni a határt, és meg akarom alapozni ezt a kapcsolatot. Behívlak az életembe és a szívembe. Része akarok lenni a családodnak, az egyháznak. Arra akarom szánni az életem, hogy segítsek azoknak, akiknek szüksége van rád, megmutatva nekik szeretetedet. Bölcsességgel teli életet akarok élni, és tudom, hogy ez csak úgy lehetséges, ha Te vagy az életem központjába. Köszönöm a megváltás ajándékát, és hogy szeretsz engem. Jézus nevében. Ámen."

Ha elimádkoztad ezt az imát, Isten meghallott téged, és megtetted az első lépést a keresztyén életbe. Kérlek jelezz nekem a Rick@PastorRick.com e-mailcímen (angolul) és értesíts erről, én pedig elküldök néhány ingyenes anyagot, melyek segítenek elindulni a Jézussal való utadon!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.09.)

Szólj hozzá!

Ha bölcs vagy, nem rejtőzöl el

2018. december 15. 03:00 - FAmelita

"A felülről való bölcsesség pedig először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedelmes, irgalmassággal és jó gyümölcsökkel teljes, nem kételkedő és nem képmutató." (Jakab 3:17 NIV fordítás)

A bölcs emberek egyik ismertetőjele, hogy nem próbálják elrejtenia gyengeségeket.

A Biblia azt mondja az igzazi szertet 'pártatlan és őszinte'. A görögben mindegyik szóban benne van, hogy képmutató, és jó okkal: arra utal, hogy 'képmutatás nélkül' vagy 'egyértelműen'. 

A görög színházakban gyakran előfordult, hogy a darabban csak két szereplő volt, akik többször váltogatták a szerepüket. Maszkokat tartottak az arcuk elé és a különböző részeknél mindig váltogatták őket, egy embernek akár öt, hat maszkja is lehetett a darab során. Ezt az embert, ezt a színészt, 'képmutatónak' hívták. 

Ha bölcs vagy, akkor nem vagy hamis. Nem viselsz olyan maszkokat és próbálsz olyan lenni, aki nem vagy.  Egyedi és hiteles vagy.  Amit mások kapnak az az, amit látnak belőled. Nem kell küzdened a tökéletességért, vagy azt játszani ,hogy már elérted. Légy tudatában a gyengeségeidnek, és ne rejtőzz el előlük.

A Példabeszédek 28:13 ezt mondja "Aki elfedezi az ő vétkeit, nem lesz jó dolga; aki pedig megvallja és elhagyja, irgalmasságot nyer. "Nevetséges úgy tenned, mintha mindent tökéletesen összeraktál volna az életedben, mert erre senki sem képes.

Amikor elkezeded elmondani az embereknek, hogy mi a gyengeséged, akkor nem lesznek lesokkkolva. Ők már tudták. Mindenki ismeri a gyengeségeid. Ha te nem ismered be őket, akkor te vagy az egyetlen, aki nem tudja őket. Mindig látjuk egymás gyengeségeit, sokan képesek akár még rá is mutatni a másikéra. De mi nem akarunk a sajátunkra.

Ha bölcs vagy, nem rejtőzöl el a gyengeségeid elől. Az emberek tisztelik az őszinteséget, és ha elkezdesz afelé haladni, hogy beismered pontosan hol vagy, akkor máris a helyes úton jársz. Ne félj ezeket megosztani másokkal, mert egyrészt segít nekik is megnyílni feléd, másrészt pedig lehet, hogy ők is pont ezekkel küzdenek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az a gyenegeség, amit a legjobban igekeztél elrejteni mások elől? Úgy gondolod, hogy az emberek az életedben, még nem vették észre?
  • Hogyan befolyásolja a fizikai és szellemi egészséged ezek rejtegetése?
  • Miért mondja azt a Biblia, hogy az nem siker, ha elrejted a gyengeségeid?

 *(Daily Hope by Rick Warren)

Szólj hozzá!

A bölcsek kerülik a veszekedést

2018. december 15. 03:00 - Mate Cseri

"De a bölcsesség, mely a mennyből származik, először is tiszta; azután békeszerető, szerény, engedékeny, tele van irgalommal és jó gyümölccsel, nem ítélkezik és nincs benne tettetés." (Jakab 3:17, NIV fordítás)

solomon_s_wisdom_lds.jpg

Találkoztál már valakivel, aki állandóan veszekszik és alig várja, hogy az élő fába is beleköthessen? Hallottam egy fickóról, akinek annyira feküdt a vita, hogy csak olyan ételt fogyasztott, ami megfeküdte a gyomrát...

A bölcsek azon dolgoznak, hogy fenntartsák az összhangot. A Jakab 3:17 szerint az igaz bölcsesség békeszerető. A bölcs ember nem váltja ki mások haragját. Az Írás azt is mondja a Példabeszédek 20:3-ban, hogy "A balga bármelyik veszekedésbe beleártja magát, becsülendő ezektől távol maradni."

Csak akkor lehet kimaradni a veszekedésekből, ha tudja az ember, hogy mi vezet el odáig. Íme a veszekedések három oka:

Hasonlítgatás. Szoktál hallani ilyesmi frázisokat, hogy "Épp olyan vagy, mint...", vagy: "Miért nem vagy te is inkább olyan, mint...", vagy: "Ennyi idősen én már ..."? Ezek felérnek egy hadüzenettel.

Ítélkezés. A bűntudatra alapoz: "A te hibád.", "Szégyelld magad!", "Tipikus!", "Te sosem!" "Igazán illett volna...", vagy "Nem szabadott volna...", ezek olyan frázisok, amelyek nem viszik előre az ügyet. Valaki azt mondta: "Egy házasságot sok kis kapavágással lehet elkaparni." Ugyanezt lehet mondani bármilyen egyéb kapcsolatról.

Ellenkezés. William James (1842-1910, amerikai pszichológus - a ford.) mondta: "A bölcsesség titka: tudni, mi felett hunyjak szemet." Meg kell tanulnod elengedni! Bizonyos dolgokért egyszerűen nem éri meg küzdeni.

Ha bölcs akarsz lenni kapcsolataidban, ne váltsd ki mások dühét. "A bölcs türtőzteti magát. Tudja, hogy a harag hibákat okoz." (Példabeszédek 14:29, TLB fordítás)

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mikor használtad utoljára a mai áhítatban idézett frázisokat? Mi volt a hatása?
  • Mi az a kis bosszúság egy kapcsolatban, ami fölött szemet tudnál hunyni?
  • Azon felül, hogy a veszekedések három okát elkerülöd, hogyan tudnál tevékenyen dolgozni azon, hogy fenntartsd az összhangot kapcsolataidban?

(* Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.05.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bölcsek kegyelmet tanusítanak, nem pedig ítélkeznek.

2018. december 14. 03:00 - Erika1832

A felülről való bölcsesség pedig először is tiszta, azután békeszerető, figyelmes, engedelmes, alázatos irgalmassággal és jó gyümölcsökkel teljes, pártatlan és őszinte. (Jakab 3:17 NIV-fordítás)

Gyakran megesik, hogy letámadod az embereket, amikor hibáznak? Előfordult már, hogy békén hagytad őket, majd újra szóba hoztad a hibáikat? Sakkban tartod őket a tévedéseikkel, még akkor is, amikor bocsánatot kértek érte?

Rég nem látott barátok összefutnak egy konferencián, és a hallban átbeszélgetik az éjszakát. Tudják, hogy a házastársuk, aki várja őket a szobájukban, neheztelni fog rájuk. Amikor másnap ismét találkoznak, az egyik így szól a másikhoz: "Tegnap, ahogy beléptem a szobánk ajtaján, a feleségem elkezdett históriázni". „Bizonyára úgy érted, hogy hisztériázni, amiért későn értél?” –  helyesbít a másik. „Nem, Öregem, úgy néz ki, ő valóban egy történelemtudós" - válaszolta az. „Mindazt felsorolta, amit valaha is elszúrtam a házasságunk alatt.”

A bölcs emberek nem hangsúlyozzák mások hibáit. A Biblia azt mondja, "hogy a bölcsesség tele van kegyelemmel és jó gyümölcsökkel." Azt is mondja a Példabeszédek 17:9, "A szeretet elfelejti a hibákat; az emiatti morgolódás pedig, még a barátokat is szétválasztja.” (TLB). Ha bölcs vagy, ne ragadj le a hibáknál. Engedd el! Ez az, amit irgalmasságnak nevezünk. Azt adod az embereknek, amire szükségük van, és nem pedig azt, amit megérdemelnek. Nem használod ellenük fegyverként a hibáikat, tévedéseiket. Nem emeled ki a hibáikat, és nem ítéled el őket emiatt, hanem bátorítod őket.

A "jó gyümölcs" azt jelenti, hogy kedvesen cselekszel. Nem csak mutatod a szimpátiát, nem csak mondod, hogy „együtt érzek veled”, hanem cselekszel is, akcióba lépsz, megcselekszed az igét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Mit jelent, ha valakinek a hibáit hangsúlyozzuk?
• Miért  csábító mások hibáira rámutatni, és azokat  fegyverként használni fel ellenük?
• Milyen módon tudunk kegyelmesek lenni másokhoz, és ezáltal jó gyümölcsöket teremni?

*(Daily Hope by Rick Warren)

Szólj hozzá!

Fogadd el az építő kritikát!

2018. december 13. 03:00 - FodorImi

Hallgasd meg mások véleményét!

A felülről való bölcsesség azonban mindenekelőtt tiszta, békeszerető figyelmes, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és őszinte (Jakab 3:17 – NIV)

Egyszer, miután egy pásztor befejezte az első prédikációját az új gyülekezetében, odament hozzá egy férfi, és ezt mondta: „Pásztor, ez a prédikáció pocsék volt” A pásztor próbált megértő és nyitott lenni, megkérdezte: „Mi nem tetszett benne?” A férfi így válaszolt: „Először is, felolvastad. Másodszor, a felolvasásod gyenge volt. Harmadszor, nem volt méltó arra, hogy első prédikációként olvasd fel.” Miután az ember elment, egy másik férfi lépett oda a pásztorhoz, és így szólt: „Ne hallgass az öreg Jimre, ő csak azt ismétli, amit mindenki mástól hall.”

Elfogadható személy vagy? A gyermekeid elfogadnak? A Biblia azt mondja, ha bölcs vagy, elfogadható vagy. Nyitott vagy a tanácsokra. A bölcs ember nem száll szembe mások haragjával, nem kicsinyli le az érzéseiket, nem kritizálja a javaslataikat. Legtöbben túlzottan érzékenyek vagyunk. Ha valaki javaslatot tesz, azt személyünk elleni kritikának tekintjük és védekező állást veszünk fel. A bölcs ember azonban mindenkitől képes tanulni!

A bölcs ember nem védekező, és nem önfejű. Nyitottak az észérvekre. Kíváncsi mások véleményére és tanulni akar. Jakab 3:17 úgy írja le a bölcsességet, mint ami „engedékeny”, de a szó valójában azt jelenti, hogy „elfogadó”, aki akar figyelni, és nyitott a gondolatokra, javaslatokra. Az Élő Biblia-fordítás azt mondja, „Megengedi a vitát.”

Ha valami igaz, hallgasd meg, és tanulj belőle. Ha nem igaz, hagyd figyelmen kívül, és felejtsd el. „A bolond azt gondolja, hogy nincs szüksége tanácsra, de a bölcs ember figyel másokra.” (Példabeszédek 12:15 – TLB fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Elfogadható személynek gondolod magad? A családtagjaid egyetértenek ezzel? És mit gondolnak a munkatársaid?
  • Inkább védekező vagy, vagy inkább meg akarod hallgatni, amikor nem értesz egyet valakivel? Miért gondolod így?
  • Mik voltak azok a legfontosabb leckék, melyeket egyszerűen csak mások meghallgatásával tanultál meg?

"(* Daily Hope by Rick Warren – 2018.02.06.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása