Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne engedd, hogy a félelem gátoljon a barátságok mélyítésében

2019. május 01. 03:00 - FAmelita

"Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét." (2Timóteus 1:7)

Amikor tele vagyunk félelemmel és aggódással, akkor nem tudunk közel kerülni egymáshoz. Sőt inkább még hátrálunk is egy lépést a másiktól. Félünk attól, hogy elutasítanak, manipulálnak, megsebeznek, bántanak vagy kihasználnak minket. Ezek azok a félelmek, amelyek szétválasztanak bennünket.

A félelem maga egyidős az emberiséggel. Amikor Ádám és Éva vétkeztek és Isten kereste őket, Ádám így válaszolt neki 'Féltem és elrejtőztem.' Az emberek ősidők óta ezt teszik. Félnek, ezért elrejtőznek. Elrejtjük az igazi énünket. 

Nem engedjük az embereknek megismerni milyenek is vagyunk igazán. Nem engedjük, hogy belénk lássanak. Miért? Mert ha megmutatjuk, milyenek is vagyunk igazából és ez nem tetszik a többi embernek, akkor egy csónakba kerülünk evező nélkül, a nyílt vízen. Balszerencse. Miért félek elmondani neked ki is vagyok? Mert ha elmondom neked ki is vagyok és neked nem tetszik, attól én még benne maradok a szituációban. Számomra nincs alternatíva. Tehát maszkokat viselünk és tettetünk.

Ez a félelem három rettenetes dolgot tesz a kapcsolatainkkal:

  • Védekezővé tesz minket. Félünk felfedni magunkat. Védjük azt, akik vagyunk. Amikor az emberek rámutatnak a gyengeségeinkre, akkor megvédjük magunkat és megtoroljuk a 'támadásukat'.
  • A félelmeink miatt távolságot tartunk. Nem engedjük az embereket közel kerülni hozzánk. Vissza akarunk bújni a csigaházunkba. El akarjuk rejteni az érzelmeinket. Nem akarunk nyitottak és őszinték lenni. Távolság tartóak és védekezőek leszünk.
  • A félelmeink nagy igényeket támasztanak. Minél bizonytalanabbak vagyunk, annál inkább megpróbálunk irányítás alatt tartani mindent. Tehát megpróbáljuk megszerezni az utolsó szót egy kapcsolatban. Megpróbálunk dominálni. Ez mindig a félelem és a bizonytalanság tünete.

Honnan tudnánk bátorságot szerezni ahhoz, hogy mi tegyük meg az első lépést egy kapcsolatban és mélyebbé tegyük benne az intimitást? Honnan tudnánk ennyi bátorságot szerezni?

Isten Lelkétől kaphatod meg. Pál azt mondja nekünk az 2Tim. 1:7-ben "Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét."

Azon is látszik, hogy Isten Lelkével vagy telve, hogy sokkal bátrabb vagy a kapcsolataidban is. Hogy szereted az embereket. Hogy szeretsz velük lenni. Nem félsz tőlük, mert Isten lelke van veled.  A Biblia azt mondja 'Isten a szeretet' és 'a SZERETET elűzi a félelmet'. Minél több van az életedben Istenből, annál kevesebb hely jut a félelmeknek benne.

Szóval ha kapcsolatot akarsz teremteni valakivel, akkor állj meg, imádkozz és mondd azt 'Istenem, adj erőt az első lépéshez.' Ezt most kell megtenned azzal az emberrel, akihez közel akarsz kerülni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyik kapcsolatodban kell kérned Istentől bátorságot, hogy megtedd az első lépést az intimitás felé?
  • Hogyan tudod úgy jobban megismerni Istent, hogy minél kevesebb helye maradjon a félelmeknek?
  • Miből gondolod, hogy a sebezhetőség fontos egy kapcsolat mélyítésében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.24.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása