Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit okozol a döntéseddel másoknak?

2019. június 02. 03:00 - FAmelita

„Mindegyikünk számot fog adni önmagáról Istennek. Ezért ne kritizáljuk többé egymást, hanem inkább próbáljunk meg úgy élni, hogy a testvérünk ne botránkozzon meg amiatt, hogy látja, hogy valami olyat teszel, amiről tudja, hogy nem helyes.” (Róma 14:12-13, TLB fordítás)

Képtalálat a következőre: „think about others”

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövetünk az életben, hogy elfejtjük mennyire befolyásolják a tetteink az embereket körülöttünk. Minden nap megkísért egy olyan döntés, ami jónak tűnik rád nézve, de romboló lesz a körülötted levő emberekre. Ha bölcs döntést akarsz hozni, tedd fel ezt a kérdést: „A döntésem ártani fog más embereknek?”

Ez ellenkezik azzal a kultúrával, amiben élünk. A társadalmunk azt mondja, hogy csak magunkkal törődjünk. Isten azonban azt szeretné, hogy másokkal is törődjünk, ne csak magunkkal. Sőt a Biblia azt mondja, Isten meg fog ítélni minket az alapján is, hogy a döntéseink hogyan hatottak másokra. 

 A Róma 14:12-13 ezt mondja: „Mindegyikünk számot fog adni önmagáról Istennek. Ezért ne kritizáljuk többé egymást, hanem inkább próbáljunk meg úgy élni, hogy a testvérünk ne botránkozzon meg amiatt, hogy látja, hogy valami olyat teszel, amiről tudja, hogy nem helyes.” (TLB fordítás).

Lehet, nem örülsz most annak, ha ezt mondom: valaki mindig figyel rád. Ha szülő vagy, akkor különösen tudatában kell lenned, hogy néhány apró szem mindig néz és figyel téged. Mindig ügyelned kell rá, hogy mit teszel vagy mit mondasz, mert a tetteid nem csak a te életedet befolyásolják, hanem a következő generációét is.

Mutass tiszteletet akkor is, amikor a hatóságokkal van dolgod. Ha például egy rendőr megállít és kéri az igazolványaidat, bánj vele tisztelettel, még akkor is, ha úgy gondolod, nem jogosan állított meg.

Ne hívd fel a főnöködet és ne jelents beteget, amikor a családoddal a strandon akarsz eltölteni egy napot.

Ne vigyél haza a munkahelyedről különböző dolgokat otthoni használatra.

Ne legyél adócsaló, és ne dicsekedj a gyerekeid előtt azzal, hogy milyen jól át tudod verni az államot.

Ne nézz szörnyű műsorokat és filmeket  a TV-ben vagy a moziban a gyerekeiddel. Lehet, hogy egyáltalán nem kellene ezeket néznetek.

Az érett emberek korlátozzák a saját szabadságukat, mert tekintettel vannak másokra és nem akarnak rosszat másoknak. Nem azért, mert félnek, hogy mások mit gondolnak róluk, hanem mert a szeretet motiválja őket.  Azokban a helyzetekben, amikor nem teljesen egyértelmű, hogy mi a helyes és mi a helytelen, tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy milyen hatással lesz a döntésed más emberekre.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Képes vagy felmérni, hogy a döntéseid milyen hatással vannak másokra? Hogyan befolyásolja ezt a képességedet a büszkeség?
  • Számít neked, ha valaki rossznak tartja a döntésed, bár te azt jónak tartod? Miért, vagy miért nem?
  • A gyakorlatban mit jelent az, hogy korlátozod a szabadságod valaki más kedvéért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.05.26.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása