Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kezd a konfliktus megoldását azzal, ami a te hibád!

2019. július 30. 03:00 - FAmelita

„Miért veszed észre a kis porszemet a barátod szemében, de nem veszed észre a nagy darab fát a saját magad szemében? [...] Te álszent! Először vedd ki a fát a saját magad szeméből! Akkor világosan fogsz látni, hogy kivedd a porszemet a barátod szeméből” (Mt 7,3.5 NCV fordítás).

dh_20190723.jpgAz egyik legfontosabb készség az életben, amit el kell sajátítanod, a konfliktusmegoldás. Ha ezt nem tanulod meg, akkor az életed nagy részét nyomorultan fogod eltölteni, mivel tökéletlen emberek vagyunk, és életük majdnem minden napján vannak konfliktusaink.

Ha meg akarsz oldani egy konfliktust, neked kell megtenned az első lépést! Ez azt jelenti, hogy kérned kell Isten segítségét, mert bátorságot igényel az, hogy megközelíts valakit, akivel éppen konfliktusod van, elmond neki, hogy szeretnél vele leülni, és megoldani a helyzetet.

Ekkor ne azzal kezdd, hogy mit rontott el a másik! Ne vádaskodással kezdd, és ne azokkal a dolgokkal, amikkel megbántott! Kezd azzal, ami a te hibád!

Lehet, hogy a konfliktus 99,99%-a a másik hibájából fakad, de mindig találhatsz valamit, amit beismerhetsz. Lehet, hogy ez egy rossz reakció volt, akkor is, ha az védekezés közben jött. Lehet, hogy ez a hozzáállásod volt. Lehet, hogy az, ahogy elmentél.

Vannak az életedben olyan gyengeségek, melyeket mások világosan látnak, te azonban sosem láttad: ezek a vakfoltjaid. Vannak gyengeségeid, amelyekről fogalmad sincs. Ezért kell a konfliktus megoldásba alázatos szívvel menned, és a saját hibáiddal kezdeni.

Jézus azt mondta: „Miért veszed észre a kis porszemet a barátod szemében, de nem veszed észre a nagy darab fát a saját magad szemében? [...] Te álszent! Először vedd ki a fát a saját magad szeméből! Akkor világosan fogsz látni, hogy kivedd a porszemet a barátod szeméből” (Mt 7,3.5 NCV fordítás).

Azt mondja, először neked kell beismerned a magad részét a konfliktusban. Mi az a fadarab a szemedben, ami megakadályozza, hogy világosan lásd a helyzetet? Ne a másik személlyel kezdd! Ne az összes sérelmeddel, amivel megbántottak, amíg előbb meg nem vallod a magad részét a konfliktusban.

Konfliktust okoztál az érzéketlenségeddel? Vagy túlzottan érzékeny voltál? Nem mutattál könyörületet az iránt, aki megbántott? Túlságosan követelőző voltál? Mik a vakfoltjaid? Ha egyszer felismered, és beismered ezeket, akkor készen leszel a konfliktus megoldás következő lépésére.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi akadályoz abban, hogy világosan lássuk a saját bűneinket?
  • Mit gondolsz, hogyan hat a másik emberre, amikor a konfliktus megoldását inkább beismeréssel kezded, mint vádaskodással?
  • Hogyan fogsz előbbre jutni az életedben egy konfliktus megoldásával? Hogyan fogod megtenni az első lépést?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.23.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása