Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A gondolataid irányítják az életed.

2019. január 13. 03:00 - daniella_89

"Vigyázz, hogyan gondolkozol; az életed a gondolataid formálják" (Példabeszédek 4:23 GNT fordítás)

 

decision-making_0.jpg



Isten sokkal jobban érdekelt abban, hogy az elmédet változtassa meg, mint a körülményeidet.

Azt akarjuk, hogy Isten elvegyen minden problémát, fájdalmat, szomorúságot, szenvedést, betegséget és bánatot. Isten viszont előtte rajtad akar dolgozni, mert igazi változás nem történik addig, amíg meg nem újítod az elméd, amíg a gondolataid el nem kezdenek változni.

Miért olyan fontos megtanulni, hogyan irányítsd az elméd? Megindoklom három pontban:

1. Irányítsd az elméd, mert a gondolataid vezérlik az életedet.

A Példabeszédek 4:23 ezt mondja: "Vigyázz, hogyan gondolkozol! Az életed a gondolataid formálják" (GNT fordítás) A gondolataidnak óriási befolyása van az életed formálására jó, vagy rossz irányba. Például lehet, hogy elfogadtál egy gondolatot, amit valaki más sugallt neked, miközben cseperedtél: "Semmirekellő vagy. Nem számítasz." Ha elfogadtad ezt a gondolatot - bár nem is volt igaz- formálta az életedet. Meg kellene válogatnod, melyek azok a gondolatok, amelyeknek engeded, hogy hatással legyenek rád jó, vagy rossz irányba.

2. Irányítsd az elméd, mert az elméd a harctér, amelyben küzdelem folyik a bűnnel.

Minden kísértés az elmében történik. Pál a Róma 7:22-23-ban azt mondja: "Szeretem Isten akaratát teljesíteni, ahogy az új természetem ehez kapcsolódik, de van valami más mélyen bennem, a benső természetemben, amely harcban áll az elmémmel, megnyeri a csatát és a bűn szolgájává tesz, amely még mindig bennem van. Az elmémben Isten akaratát tejesítő szolga akarok lenni, de ehelyett még mindig a bűn rabszolgaságában találom magam." (TLB fordítás)

Az egyik oka a mentális kimerültségnek az, hogy egy harc megy a fejedben napi 24 órában. Ez gyengít, hiszen a harc heves és mert az elméd a legnagyobb vagyonod. Sátánnak a legnagyobb értéked kell!

3. Irányítsd az elméd, mert ez a béke és boldogság kulcsa.

A szervezetlen elme feszültséghez vezet. Az irányított elme nyugalomhoz. A szervezetlen elme konfliktusokhoz vezet. Az irányított elme önbizalomhoz. Ha nem próbálod meg irányítani az elméd és a gondolataid, irgalmatan nagy stresszt fogsz tapasztalni az életedben. Az irányított elme erőhöz, biztonsághoz és békességhez vezet.

"Hagyni, hogy a bűnös természet irányítsa az elméd, halálhoz vezet. De hagyni a Szent Lelket, hogy irányítsa az elméd élethez és békességhez vezet." (Róma 8:6 NLT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mivel töltöd meg az elméd? Olyannal, ami kedves Istennek? Vagy azzal, ami csalódást okoz neki?
  • Hogyan tudod gyakorolni az elméd irányítását?
  • Milyen szerepet játszik a Biblia az elméd irányításában?

(* Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.06.)

Szólj hozzá!

Az árnyak völgyében nézz a fény felé

2019. január 12. 03:00 - Lilla:)

"Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, amíg te velem vagy; a te vessződ és botod vezetnek engem" (Zsoltárok 23:4., ESV fordítás).

Az veszteség gyakori forrása a stressznek. Elvesztheted a munkád, az egészséged, a pénzed, a jó híred vagy egy szerettedet.

Amikor az embereket valamilyen veszteség éri, két gyakori reakcióval találkozhatsz: az egyik a félelem, a másik a gyász. A gyász jó. A gyásszal tudunk átesni az élet változásain. Sőt, ha nem gyászolsz, megrekedsz! A gyász nem öl meg, ha kiengeded.

A félelem viszont rossz dolog. A Biblia egyszer sem mondja, hogy "Ne gyászolj","Ne búsulj","Ne könnyezz" vagy "Ne sírj". Azt viszont mondja, hogy "Ne félj". Ezt pedig 365 alkalommal is megteszi! A gyász nem bénít meg, a félelem viszont igen.

Dávid azt mondja a Zsoltárok 23:4-ben, hogy "Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, amíg te velem vagy; a te vessződ és botod vezetnek engem" (ESV fordítás).

A pásztoroknál mindig van vessző és bot, hogy megvédhessék a bárányaikat. Dávid tudta, hogy ugyanígy Istennek is megvannak az eszközei arra, hogy megvédje őt és ő bízott Istenben, még akkor is, amikor a legsötétebb völgyekben járt.

Lehet, hogy éppen most az árnyék völgyén mész át - lehet, hogy épp a halál árnyékának. Lehet, hogy az eladósodás árnyékának völgyén. Lehet, hogy a konfliktus árnyékának völgyén. Lehet, hogy a depresszió árnyékának völgyén. Lehet, hogy a bátortalanság árnyékának völgyén.

Az árnyak félelmetesek. Emlékszel amikor gyermekként féltél az árnyaktól lefekvéskor? Tanultam néhány dolgot róluk.

Először is, az árnyak nem bántanak.

Másodszor, az árnyak általában nagyobbak mint a forrásuk.

Végül pedig a jó hír: ahol árnyék van, ott van fény is. Fény nélkül nem léteznek az árnyak. Szóval a kulcs, amikor átmész egy árny völgyén, hogy hátat fordítasz az árnyéknak és a fényt keresed. Hiszen amíg a fényen tartod a szemed - Jézuson, a világ fényén - az árny nem rémíthet meg.

Így tudsz keresztül jutni a halál árnyékának völgyén. Így csökkentheted a stresszt az életedben. Bízz Istenben a sötét völgyekben, ahogy Dávid is tette, aki így imádkozott: "Amikor készen állok feladni, ő tudja mit kellene tennem" (Zsoltárok 142:3., GNT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Jelenleg milyen árnyakkal állsz szemben? Miért olyan ijesztőek számodra?
  • Hogyan segíthet a Szentírás memorizálása szembenézni életed félelmeivel?
  • Miért okoz stresszt az embereknek a félelem? Hogyan bénít meg és tart távol attól, hogy azt tedd, amire Isten elhívott téged?

(* Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.05.)

Szólj hozzá!

Isten neked teremtette a pihenőnapot

2019. január 11. 03:00 - gabormel

„Hat napig dolgozzál, de a hetedig napon pihenj; a szántás és az aratás idején is pihenned kell.” (Kiv 34:21 NIV)

reclaim-the-sabbath-featured-3.png

A Biblia tele van pihenésre és kikapcsolódásra vonatkozó utasításokkal. Valóban, ez van olyan fontos, hogy Isten a Tíz Parancsolatba tegye – oda, ahol a „Ne törj házasságot!” és a „Ne ölj!” parancsok is szerepelnek. Azt mondja, hogy minden hetedik napon legyen egy pihenőnapod. Ezért ilyen fontos a pihenés az életedben.

Jézus a Márk evangéliuma 2:27-ben ezt mondja: „A Sabbath van az emberért, és nem az ember a Sabbath-ért.” (NIV) Más szóval, Isten teremtette meg azt az elképzelést, hogy minden hetedik napot a pihenésnek, a kikapcsolódásnak, az istentiszteletnek és lelki megújulásnak kell szentelni. Ez Isten elgondolása, és ez a javadat szolgálja, hogy ne égj ki.

Ebben a modern világban az emberek nem így cselekszenek, hiszen még a szabadnapjukon is dolgoznak. Azok is, akik az egyház szolgálatában állnak. Hazamennek, visszatérnek a munkához, és megpróbálják mindazt megvalósítani, amit a munkanapokon nem tudtak. Ez nem pihenőnap!

Ez az, ami azt jelenti, hogy hogy van egy pihenőnap: „Hat napig dolgozzál, de a hetedig napon pihenj; a szántás és az aratás idején is pihenned kell.” (Kiv 34:21 NIV)

Még a legelfoglaltabb időszakodban sem lehet mentséged arra, hogy ne pihenj. Lehet, hogy könyvelő vagy, de még áprilisban is kell szabadnapot tartani. Lehet, hogy egy kiskereskedésben dolgozol, de a Karácsonyi időszakban is szükség van a pihenésre. Még a mezőgazdasági termelőnek is szüksége van pihenőidőre a vetés vagy az aratás idején is.

Mit gondolsz, mit kell csinálni a pihenőnapon?

  • Pihentesd a tested! Néha ez a legspirituálisabb dolog, amit megtehetsz, ha sziesztázol.
  • Hangold újra a lelked! Ez azt jelenti, hogy imádkozol.
  • Töltődj fel érzelmileg! Valami olyat kell tenni, ami helyreállít, és újra energiával tölt fel, mint például egy hobbi vagy sport.

Nem számít, hogy melyik nap a pihenőnapod, viszont az igen, hogy engedelmes légy. Lehet, hogy nem akkor pihensz, amikor a házastársad vagy a főnököd tanácsolja azt. Azonban pihenni kell, mivel Isten ezt parancsolja, és így adhatod magadból a legjobbat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi a különbség azon napjaid között, mikor az éjszakádat végig alszod, vagy amikor keveset pihensz?
  • Milyen tevékenységek vagy kötelezettségek akadályoznak meg abban, hogy nyugodtan pihenj?
  • Milyen módon tudod megváltoztatni a pihenőnapodat, hogy a pihenéseddel Istent megtiszteld?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.04.)

Szólj hozzá!

Jézus cipelni akarja a terheid veled együtt

2019. január 10. 03:00 - magyarosijulia

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű.” (Máté 11:28-30)

yoked-oxen.jpg

Én nem tudom, milyen terheket cipelsz, nem tudom, hogy mi aggaszt. Tudom viszont a megoldást a nehézségeidre.

Jézus mondja: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű.” (Máté 11:28-30)

Évekig nem értettem ezt az igeverset, mert nem tudtam, hogy mi az iga. Amikor Jézus azt mondja, hogy „vegyétek magatokra az én igámat", úgy értettem, hogy még valamit fog rám adni, amivel meg kell birkóznom. Uram, már így is elég nehéz a terhem! Nincs szükségem, hogy még a te problémáidat is magamra vegyem!

Később megtudtam, hogy az iga tulajdonképpen egy deszka két ívvel, amelybe két barmot lehet befogni, és azok így tudnak húzni egy szekeret.

Az iga értéke abban rejlik, hogy megfelezi a terhet. Iga nélkül egyetlen marha kell, hogy elhúzza a teljes rakományt, egyedül. De ha igába fogsz még egy marhát, a két állat együtt húzza a szekeret, a teher pedig megoszlik.

Amikor Jézus azt mondja, hogy vegyük fel az ő igáját, nem azt mondja, hogy rád nehezíti az ő problémáit. Jézusnak nincsenek problémái! Ő azt mondja, hogy a te problémáid súlyát fogja megfelezni, a te terheidet veszi át. Magára veszi az aggodalmaidat, és veled fogja cipelni azokat.

Hűha!

Három igencsak fontos igét használ Jézus ebben a versben: jöjjetek, vegyétek, tanuljátok. Tulajdonképpen ezt mondja: Jöjj hozzám! Csatlakozz hozzám, majd tanuld meg, hogy én hogyan csinálom. Könnyítsd a terheid. Így kevesebb stressz lesz az életedben, így könnyebb lesz neked haladni.

Amikor Krisztussal egy igát vállalsz, vele együtt mozdulsz, ugyanabba az irányba, ugyanazzal a sebességgel. Vele a jó irányba haladsz és a megfelelő sebességgel.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miért nehéz elfogadni néha valaki segítségét, aki osztozni szeretne a terheiden, és meg akarja könnyíteni számodra a cipekedést?
  • Vannak olyan emberek az életedben, akik hajlandóak ezt megtenni neked? Te hogyan ajánlod a segítséged másoknak, hogy csökkentsd életükben a stresszt?
  • Jézus mindent tud az aggodalmaidról. Készen állsz felvenni az ő igáját? Ha nem, mi akadályoz meg ebben?

(* Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.03.)

Szólj hozzá!

Bízd védelmed Istenre!

2019. január 09. 03:00 - csmsdvd

 „Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára. Megkened fejemet olajjal, csordultig van poharam.” (Zsolt 23:5)

A mi civilizációnk kezdi elveszíteni civilizáltságát, jólneveltségét. A világ egyre alpáribb, gorombább lesz. Az Internetnek ebben nagy szerepe van, mert megengedi, hogy a képernyő mögé rejtőzve, az emberek online olyan dolgokat írjanak, amit személyesen - a másik szemébe - sosem mondanának ki.

Azok az emberek, akik ezt teszik, kicsinyességüket mutatják. A nagy emberek másokat tesznek naggyá, a kis emberek másokat lekicsinyítenek. Azok az emberek, akik másokat ócsárolnak, megkeményítették szívüket, mert akkor érzik jól magukat, ha másokat kicsúfolnak.

Hogyan kezeled a goromba emberek? Sehogy. Rábízod őket Istenre. Hagyod, hogy Isten legyen a védelmeződ.

Dávid király jó példa erre. Ő valóban megtapasztalta, mit jelent, ha valakit lelkileg, testileg, szóban támadják. Még fiatalon, Sámuel főpap kente fel  őt Izrael leendő királyának, amikor az akkori király, Saul, két éven keresztül agyon kereste őt, mert meg akarta ölni. Barlangokban rejtőzködött, mialatt a háta mögött folyamatosan kritizálták.

Ennek ellenére Dávid egy rossz szót sem mondott a király, Saul, ellen. Nem torolta meg sérelmeit, mert szívében ott volt, hogy Isten felkészíti őt, mint leendő királyt.

A Zsolt 23:5, Dávid azt mondja: „Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára. Megkened fejemet olajjal, csordultig van poharam.”

Dávid felismerte Isten iránta való jóságát. Isten megkente a fejét olajjal, ami azt jelentette a világ számára: "Ő az én emberem. Higgadjatok le! Ő lesz a következő vezető." Dávid pohara túlcsordult, ami azt jelenti, Isten újra és újra megáldotta őt, akkor is, amikor támadták, becsmérelték.

Vajon Dávid „pánikolt”? Nem, egyáltalán nem. Nem használta fel minden erejét arra, hogy megvédje magát, hanem Istenre bízta magát.

Nagyon sok hitre és alázatra van szükség, hogy nyugton tudjunk maradni és bízzunk Istenben, amikor támadásoknak, becsmérléseknek vagyunk kitéve, amikor félreértenek, amikor pletykálnak rólunk, amikor az Interneten valótlanságokat állítanak rólunk. Amikor ez történik, minden porcikánk lázadni kezd, úgy érezzük, tennünk kell valamit.

Krisztushoz hasonlatos leszel, ha csendben maradsz ezekben a támadásokban. Jézust is folyamatosan támadták, és sohasem torolta meg a sérelmeket, beleértve útját a kereszthalálig. Vádlói előtt hallgatni tudott, mert magát teljesen az Atya bizalmába helyezte.

„Akik tehát Isten akaratából szenvednek, azok is ajánlják lelküket a hű Teremtőnek, és cselekedjék a jót!” (1Pt 4:19)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Miért fontos a legtöbbünk számára az utolsó szó?
  • Az hogy Istenre bízod magad, milyen fizikai előnnyel jár? Milyen hatással van az egészségedre?
  • Amikor támadóidhoz, becsmérlőidhez szólnál, mit gondolsz, Isten mit szeretne, ha mondanál? Hogyan szeretné?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.02)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása