Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne csak higgy... Tartozz valahová!

2019. április 07. 03:00 - daniella_89

"Isten családja az élő Isten temploma, az igazság oszlopa és alapja" (1Timóteus 3:15 GW fordítás)

prayer_1.jpg

 

Arra hívott Isten, hogy tartozz valahová, nem csak arra, hogy legyen hited.

Még a bűntelen, tökéletes Édenben is azt mondta Isten: "Nem jó az embernek egyedül lenni" ( 1 Mózes 2:18 NIV fordítás)

Közösségre lettünk teremtve, baráti kapcsolatokra tervezve, és család létrehozására formálva - senki sem tudja betölteni Isten céljait magától. A Biblia semmit nem tud magányos szentekről, vagy lelki remetékről.

Miközben személyes kpcsolatuk van Krisztussal, Istennek nem az a szándéka, hogy ez kettőnk között maradjon. Isten családjában kapcsolatban vagy minden más hívővel. A Biblia azt mondja: "úgy sokan egy test vagyunk Krisztusban, és minden tag hozzátartozik a többihez" (Róma 12:5 NIV fordítás)

Krisztus követése hozzátartozást is jelent, nem csupán a hitet. A brit szerző és teológus C. S. Lewis feljegyezte, hogy a tagság szónak keresztény eredete van, de a világ kiüresítette az igazi jelentését. A boltok kedvezményeket ajánlanak fel "tagjaiknak", és a hirdetők felhasználják a tagok neveit levelezőlisták létrehozásához. A gyülekezetekben a tagság sokszor kimerül abban, hogy hozzáadják a neved egy jegyzékhez, elvárások és kötelezettségek nélkül.

Pál számára a gyülekezeti "tagság" egyenlő volt egy eleven testrész működésével egy élő testben, egy mellőzhetetlen, szorosan kapcsolódó részeként Krisztus testének. Helyre kell állítsuk és gyakorolnunk kell a tagság bibliai jelentését. A gyülekezet egy test, nem egy épület, egy szervezet, nem egy szerveződés - igazságok, melyekkel olyan igeszakaszokban találkozhatunk, mint a Róma 12:4-5, 1Korintus 6:15 és az 1Korintus 12:12-27.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan gondoskodtál arról, hogy a Krisztussal való kapcsolatod kettőtök közt maradjon?
  • Hogyan néz ki gyakorlatban az, hogy "minden tag hozzátartozik a többihez"?
  • Hogyan gyakorlod a bibiliai értelemben vett tagságodat a gyülekezetedben?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.31.)

Szólj hozzá!

Isten megáld minket, hogy áldássá lehessünk mások számára

2019. április 06. 03:00 - ReveSz

 "Mindazok pedig, akik hittek, együtt voltak, és mindenük közös volt. Vagyonukat és javaikat eladták, szétosztották mindenkinek: ahogyan éppen szükség volt rá."  Cselekedetek 2:44-45 NIV fordítás

sports-sunlight-trees-forest-leaves-women-outdoors-640468-wallhere_com.jpg

Senki sem volt annyira áldozatkész mint a korai gyülekezet. Az Apostolok Cselekedetei 2:44-45-ben azt mondja a Biblia: "Mindazok pedig, akik hittek, együtt voltak, és mindenük közös volt. Vagyonukat és javaikat eladták, szétosztották mindenkinek: ahogyan éppen szükség volt rá." Ezen korai keresztények nemcsak a pénzünket adták oda, mindennel nagylelkűek voltak, amilyük csak volt. Azt mondhatnád, hogy ők radikálisan nagylelkűek voltak.

Min mennének keresztül a gyülekezeteink ha mi is ilyen radikálisan nagylelkűek lennénk? A Biblia mondja, hogy mi vagyunk a sáfárai - vagy menedzserei - mindannak amit Isten nekünk adott. Felelősek vagyunk oly módon használni az adottságainkat, hogy az az Isten királyságát szolgálja.

Isten nem csak a saját szórakozásodra adta az adottságaidat neked, sokkal inkább azért, hogy változást hozz a világba magad körül. Isten sosem azért áld meg, hogy csak üljünk azon amink van. Megáld, hogy áldássá lehessünk mások számára.

Ez egy reményteljes, bátorító igazság, melyre emlékezhetünk egész évben, mert a nagylelkűség nem egy olyan dolog, amit csak Hálaadás napján vagy Karácsonykor gyakorolhatunk. Találj utakat ahhoz, hogy hogyan légy rendkívül nagylelkű, és hogyan légy hatással a gyülekezetedben lévő emberekre, az emberekre a közösségedben, és az emberekre akiket Isten tudatosan helyezett az életedbe.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan változna meg az életed ha rendkívül nagylelkűvé változnál? Hogyan nézne ki?
  • Amikor küzdesz a nagylelkűséggel, mi miatt hezitálsz, hogy többet adj?
  • Isten azért áld meg, hogy áldássá lehessünk mások számára - erre az igazságra alapozva milyen gyakorlati lépést tehetnél meg már ezen héten?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.30.)

Szólj hozzá!

Az összpontosító élet ereje

2019. április 05. 03:00 - csmsdvd

„A jó tervezés és a kemény munka jómódot hoz, de minden elhamarkodott rövidítés ínségbe visz. (Péld 21:5)

Összpontosításra, összeszedettségre van szükséged, ha szeretnéd Istent szolgálni az általa választott nagyszerű utakon. Annál hatékonyabb vagy, mennél inkább tudsz összpontosítani, ezáltal Isten is jobban használhat majd téged.

Különleges ereje van a fókuszált, összpontosított életnek. A szórt fénynek sincs lényeges hatása arra, amire rávetül. Nem úgy az összetartó, fokuszált fénynek – például a nagyítón keresztül fókuszált fénysugaraknak – amik lángra lobbanthatnak egy fűszálat vagy egy darab papírt. Amennyiben még jobban fókuszáljuk, konvergáljuk akkor lézer lesz belőle. A lézer elvágja az acélt vagy elpusztíthatja a rákos daganatot.

Ugyanez vonatkozik az életedre is. Ha céltalan vagy akkor csak nyomtalanul sodródsz. Amennyiben van egy pár kiemelt célod, amire összpontosítasz, akkor Isten dicsőségére marandó nyomot tudsz hagyni ebben a világban.

A Biblia azt mondja: „A jó tervezés és a kemény munka jómódot hoz, de minden elhamarkodott rövidítés ínségbe visz.”(Péld 21:5).

Egy kiváló példa erre Mózes első könyvének 24. fejezete. Isten megígérte Ábrahámnak, hogy saját családján keresztül nagy népet teremt. Ábrahám azonban egyre öregebb lett, fiának, Izsáknak pedig még nem voltak gyerekei. Még házas sem volt. Ezért Ábrahám elküldte szolgáját, azzal a céllal, hogy találjon fiának feleséget. Ezt mondta Ábrahám a szolgájának: „fiamnak nem a kánaániak leányai közül hozol feleséget, akik között lakom, hanem elmész hazámba, a rokonságomhoz, és onnan hozol feleséget a fiamnak, Izsáknak”.

Mint minden jó küldetés esetén, a szolga célja világos volt. Tudta, hogy felséget kell találnia Izsáknak, és azt is tudta, hogy pontosan milyen feleséget kell keresnie. Olyan feleséget kellet találnia, aki Ábrahám szülőföldjéről való. Egy homályos célt nehezen lehet teljesíteni, mivel nem tudod mikor teljesül. Ábrahám szolgájának nem volt ilyen problémája.

Mondjuk, ha az a célod, hogy jobb szülő legyél, ez elég tágan értelmezhető. Még ha el is határozod, hogy több időt töltesz a gyerekeiddel, nem fogod tudni, mikor éred el a célt.

Viszont, ha azt mondod, hogy minden héten, kedden este egy órát töltök a gyerekeimmel, akkor az már pontos. Tudod, hogy teljesült-e vagy sem. Ezek a célok meg tudják változtatni az életed.

Ezek után milyen meghatározott célt tudsz magad elé állítani, ami által jobban összpontosított életet élhetsz?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Az eddigi határozott célok, hogyan erősítettek meg a teljesítésükben?
  • Milyen pontos célokat szándékszol kitűzni magad számára?
  • Kivel tudod ezeket a célokat megosztani biztatási és beszámolási szándékkal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.29)

Szólj hozzá!

Edzed az elméd, hogy Istenre figyelj

2019. április 04. 03:00 - csmsdvd

„Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; azt az életet pedig, amelyet most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem.” (Gal 2:20)

„Szüntelenül imádkozzatok” mondja a Biblia az 1Thessz 5:17 versében.

Hogyan tudjuk ezt megtenni? Egyik módja, a napközbeni „lélegzetvételnyi ima”, amit sok keresztyén évszázadokon keresztül csinált. Kiválasztasz egy tőmondatot vagy egyszerű szöveget, amit egy lélegzetvétellel tudsz Jézusnak mondani: ”Velem vagy.” „ Kegyelmedben vagyok.” „Tőled függök” „Szeretnélek jobban megismerni.” „Hozzád tartozom.” „ Segíts hinnem benned”.

Használhatsz rövid bibliai igéket:”Nekem az élet Krisztus.” "Nem hagysz el engem.” ”Istenem vagy.”

Imádkozz, ahányszor csak tudsz, mélyen a szívedbe vésve. Csak légy bizonyos affelől, hogy valóban az Urat dicséred és nem próbálod őt manipulálni arra, hogy a te ajánlatodat teljesítse.

Isten jelenlétében lenni egy képesség, amit, mint egy szokást, gyakorolni tudsz. Ahogyan a zenészek skáláznak nap mint nap, hogy a csodaszép zenét könnyedséggel tudják játszani, te is tanulhatod, hogyan gondolhatsz Istenre a nap különböző szakában. Edzeni tudod az elmédet, hogy Istenre figyelj.

Kezdetben jó ha emlékeztetőket készítesz, ami a gondolataidat folyamatosan visszavezeti arra, hogy Isten minden pillanatban veled van. Kezdjél el vizuális emlékeztetőket elhelyezni magad körül. Kis címkéket tehetsz magad elé, olyanokat mint: „Isten éppen most, miattam velem van.”

Amennyiben ezeken keresztül személyes jelenlétének megtapasztalására vágyódsz, akkor nem érted a lényeget. Nem azért dicsőítjük Istent, hogy jól érezzük magunkat, hanem azért, hogy jót tegyünk. Nem egy érzelem a célod, hanem egy folyamatos tudatosítás, hogy Isten mindig jelen van. Ez az imádságos életforma.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Próbáld ki már ma a lélegzetvételnyi imádságot, ezáltal tisztelve Istent. Milyen változást tapasztalsz a magatartásodban és másokkal való kapcsolattartásban?
  • Milyen címkék azok, amik legjobban hozzásegítenek ahhoz, hogy Isten jelenlétére utaljanak?
  • Gondolj arra, hogyan tanultál meg egy hangszeren játszani, vagy valamilyen sportot űzni. Hogyan használhatod ezeket a képességeidet arra, hogy imádságos életet élj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.28)

Szólj hozzá!

Ahhoz hogy boldogulj, barátokra van szükséged

2019. április 03. 03:00 - csmsdvd

„Ügyeljünk arra, hogy egymást szeretetre és jó cselekedetre buzdítsuk (Zsidók 10:24)

Az igaz barátok a lehető legjobbat hozzák ki egymásból.  Biztatják, ösztökélik egymást, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Életcélod elérésében azok a barátok fontosak, akik szurkolnak neked, együtt örülnek veled.

Van egy régi zambiai közmondás, ami azt mondja: „Gyorsan futsz, mikor egyedül vágsz neki és messzire érsz, amikor többen futtok.” A keresztény élet nem egy 100 méteres síkfutás. Az egy maraton.

A maraton-futók tudják, hogy elérnek egy olyan ponthoz, amikor fájdalmat éreznek, ami feladásra késztet. Ha mások is futnak veled, akkor megtalálod azt az erőt, ami továbblendít, hogy célba érjél. Isten által kirendelt célodat is csak akkor éred el, ha másokat is bevonsz.

„Sokan egy test vagyunk Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai” (Róma 12:5)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mások biztatásához különféle képességünk van. Te milyen módon tudsz másokat biztatni, bátorítani, hogy életük beteljesüljön?
  • Miért olyan fontos, hogy másokat bátoríts és sikereikben velük együtt örüljél, éppen úgy, mint a sajátodnak?
  • A Róma 12:5 versére reflektálva, kik azok a te életedben, akik hozzád fordulhatnak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.27)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása