Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan válaszd a hitet a félelmek fölött

2019. április 28. 03:00 - Anika Enikő

“Aznap, amikor beesteledett, a hét első napján, ott ahol összegyűltek a tanítványok, bár a zsidóktól való félelem miatt az ajtók zárva voltak, eljött Jézus, megállt középen, és így szólt hozzájuk: "Békesség néktek!" ( János 20:19)

 

A félelem mindig behatárol téged. Nem tapasztalhatod meg az Istentől jövő legjobbat, ha félelemben élsz.

Gondolj csak a kétezer évvel ezelőtti, első Húsvétra. A tanítványok nem látták Jézust, ám hallották, hogy feltámadt a halottak közül. Nem tudták, hogy vajon higyjenek a híreknek, vagy sem. Nagyon féltek!

A Biblia eképpen írja le: “Aznap, amikor beesteledett, a hét első napján, ott ahol összegyűltek a tanítványok, bár a zsidóktól való félelem miatt az ajtók zárva voltak, eljött Jézus, megállt középen, és így szólt hozzájuk: "Békesség néktek!" (János 20:19)

Vegyük csak észre, hogy bezárták az ajtót, mert féltek. Ezt teszi a félelem.  A félelem minden ajtót bezárat veled, amin Isten szeretné, hogy bemenj vagy keresztülmenj.

Lehetséges, hogy összetört a szíved, és azt mondod magadnak, hogy soha többet nem engedsz senkit sem újra közel magadhoz.

Lehetséges, hogy kockáztattál egy munkahellyel kapcsolatban, és nem sikerült. És soha többet nem akarsz újra egy új karrierlehetőséget kipróbálni.

Lehet, hogy gyülekezetbeli megbántottság van a szívedben, és ezért kizártad Istent az életedből.

Nem védheted meg magad a fájdalmaktól. Balgaság, akár még megpróbálni is, mert egy olyan bolygón élünk, ami a bűn által megtört.

Barátomnak, Rick Mucchow-nak minden oka megvolt arra, hogy féljen, amikor megtudta, hogy az agydaganata nem műthető. Ám a félelem helyett Rick a hitet választotta.

Mindig azt kérdezgetik tőle, hogy hogyan kezeli a félelmeit a diagnózisa óta. Szeretem, ahogy válaszol. Hat jellegzetes erőforrásról tesz említést, melyek segítenek neki, és segíthetnek neked is:

  1. Isten jelenléte. Rick személyesen ismeri, és közeli barátjának tudja Istent, nem valami távoli istenségnek.
  2. Isten munkálkodásának a figyelése. Rick látott csodákat már korábban, és tudja, hogy újra látja majd őket.
  3. Isten ígéretei a Bibliában. Évek óta Rick olyan dalokat ír, melyek Isten ígéretein alapszanak. Újraéli őket és erősítik a hitét.
  4. Megtanulta, hogy ha nehéz időket élsz, akkor több dicsőítésre van szükséged az életedben.
  5. A gyülekezeti családjának a támogatására bízta magát.
  6. Isten tervének a jósága. Rick megvallja a Róma 8:28 ígéretét: ”Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott.”

Önsegítő könyvekből nem kaphatod meg ezt a fajta önbizalmat, melyre ilyen helyzetekben szükség van. Isten ismeretéből kaphatod meg.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen félelmekkel kell most szembenézned?
  • Milyen hatással van a félelem az életedre, és azok életére akik fontosan neked?
  • A hit Isten ellenszere a félelemre. Miként és hogyan bízhatsz Istenben, hogy segít neked felülkerededni az életedben jelenlevő félelmek fölött?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.21.)

Szólj hozzá!
Címkék: félelem hit bizalom

Három ok, amiért meg kell tanulnod megbocsátani

2019. április 27. 03:00 - Anika Enikő

„Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket." (Máté 6:15)

A megbocsátás nem könnyű dolog. A legnehezebb döntések egyike lehet, amit valaha meg kell hoznod.

Ám, ha nem bocsátasz meg azoknak, akik megbántottak, akkor soha nem lesz olyan az életed, mint amilyet Isten szánt neked. Íme három ok, amiért lényeges megbocsátanunk másoknak:

Megbocsátunk, mert Isten is megbocsátott nekünk. Amikor átadod az életedet Krisztusnak, akkor a bűneid nem csupán meg vannak bocsátva; hanem eltöröltettek! Isten soha többé nem emlékszik a bűneidre.

A Biblia ezt mondja: „Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak, mivel az élet Lelkének törvénye megszabadított téged Krisztus Jézusban a bűn és a halál törvényétől.” (Róma 8:1-2)

Amikor változni akarunk, akkor minden ember belekerül egy ördögi körbe, melyben noha változni akar, elkövet hibákat, majd rosszul érzi magát miattuk. Aztán újra megpróbálja, elbukik, és újra rosszul érzi magát miatta. Ez egy olyan körforgás, ami valószínűleg nem törik meg mindaddig, amíg nem tanulunk meg megbocsátani, és megbocsátással közeledni azokhoz, akik valaha megbántottak bennünket; hiszen nekünk is Krisztuson keresztül adatott a bűnöknek bocsánata.

Megbocsátunk, mert a neheztelés nyomorúságossá tesz bennünket. Ragaszkodni a megbántottsághoz olyan mintha mérget innánk, és abban reménykednénk, hogy azt öli meg, akit utálunk. Sokkal inkább bánt ez téged, mint a másik embert. Ismerek embereket, akik kitartanak olyan emberektől kapott sértettségük mellett, akiket évtizedek óta nem láttak. Ez ostoba dolog. Azok az emberek nem tudnak megbántani újra a beleegyezésed nélkül.

Dönthetsz úgy, hogy boldog leszel, vagy úgy, hogy kapaszkodsz a sértettségbe és megbántottságba; ám mindkettő nem lehetséges.

Megbocsátunk, mert a jövőben több megbocsátásra lesz szükségünk. Nem végeztél a hibák elkövetésével. És én sem végeztem. Tervezek elkövetni még pár hibát a hátralévő életemben, és természetesen szükségem lesz valakire, akik megbocsátja nekem azokat!

Egyszer valaki elmondta a 18. században élt britt teológusnak, John Wesley-nek, hogy nem tud megbocsátani valakinek. Wesley a következőt mondta a férfinek: „Akkor remélem, hogy te többé nem vétkezel!”

Nem fogadhatjuk el azt, amit nem vagyunk hajlandóak odaadni másoknak. Jézus a következőképpen fejezi ki: „Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket." (Máté 6:15)

Megbocsátani azoknak, amik megbántottak téged, nem csupán a helyes dolog, hanem okos dolog is!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen másoktól kapott sértő dolgokat nehéz megbocsátanod?
  • A mai áhítatban felsorolt három ok közül melyiket találod a legsürgetőbbnek és miért?
  • Láttál arra példát, hogy milyen módon nyomorítja meg a neheztelés az embereket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.20.)

Szólj hozzá!

Megszabadulni a meg nem bocsátásból

2019. április 26. 03:00 - ReveSz

„Az egyik meghal ereje teljében, minden gondtól mentesen és nyugodtan.... A másik pedig meghal keserű lélekkel, mert sosem élvezett semmi jót." (Jób 21:23 NIV fordítás)

1_awzylekketa96vfkdawtpw.jpeg

Isten lehetőségeket fog eléd helyezni, ajtókat, melyeket csak te tudsz kinyitni. Viszont nem fogsz tudni átmenni rajtuk, ha a meg nem bocsátás kikötőjében vagy. A meg nem bocsátás egy börtön.

Hadd osszak meg egy történetet, ami élénken bemutatja ezt.

1979 karácsony estéjén, amikor Danny Duchene tinédzser volt, megtudta, hogy szüleit letartóztatták kokain csempészésért és egy mexikói börtönbe kerültek. Ez a hír félelemmel és haraggal töltötte el őt. Kocsijával behajtott egy üres parkolóba és keményen bedrogozott. Amikor rájött, hogy a drogok ideiglenes megkönnyebbülést adnak a fájdalomtól, elszántan fogyasztott drogokat minden nap.

Ahogy nőtt a függősége, úgy nőtt a haragja és a keserűsége is, és egyre veszélyesebb döntéseket hozott, míg egy nap belekerült egy bűncselekménybe, ahol két ember haláláért volt felelős.

Álmában sem gondolta volna Danny, hogy a börtön lesz a szabadulásának a helye. Mielőtt kétszeres életfogytiglanra ítélték volna, Danny átadta az életét Krisztusnak. Végül, a Celebrate Recovery függőket segítő program által, Danny megtanult bocsánatot kérni és megbocsátani – saját magának és a szüleinek.

2014 karácsony estéjén, 35 évvel a szülei börtönbe kerülése után, Danny kiszabadult a börtönből, és lelkipásztor lett a Saddleback gyülekezetben. Ma, – több mint három évtizeddel azután, hogy azt hitte, hogy egész hátralévő életét börtönben kell töltenie –, elítélteknek segít országszerte reményt és gyógyulást találni Jézus Krisztusban.

Mielőtt be tudott volna lépni a lehetőségek ajtaján, Danny ki kellett jöjjön a keserűség börtönéből.

A Biblia ezt írja: „Az egyik meghal ereje teljében, minden gondtól mentesen és nyugodtan... A másik pedig meghal keserű lélekkel, mert sosem élvezett semmi jót." (Jób 21:23 NIV fordítás).

Te választasz: kitarthatsz a meg nem bocsátás és a keserűség mellett, vagy megtapasztalhatod az az életet, amire Isten hívott el téged! Mindkettőt nem lehet!

Lehet, hogy azt gondolod, hogy aki téged megbántott, nem érdemli meg a bocsánatodat. Igazad van – de te sem érdemelsz megbocsátást!

Az Efézus 4:32 ezt írja: „Legyetek kedvesek és jószívűek egymás iránt, bocsássatok meg egymásnak, amiként Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban." (NIV fordítás).

A megbocsátás nem könnyű. De ez az egyetlen útja annak, hogy belépj abba az életbe, amit Isten szán neked!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen hatással volt a keserűség vagy a meg nem bocsátás az életedre?
  • Mikor a legnehezebb megbocsátani másoknak?
  • Ki az a személy, akinek most meg kell bocsátanod? Mi tart vissza ettől? Mi az az egy lépés, ami már a megbocsátás felé vinne ezen a héten?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.19.)

Szólj hozzá!

Nem kell többé színlelned

2019. április 25. 03:00 - daniella_89

"Tökéletes szabadságot nyertem tanításod követésével" (Zsolt. 119:45, CEV fordítás)

maxresdefault_4.jpg

Sok embert ismerek, akik szeretnek színlelni.

Nem gyerekekről beszélek, akik szerepjátékot játszanak. Felnőttekről, akik megjátsszák, hogy valaki mások, hogy elnyerjék a többi ember elfogadását.

Lehet, hogy ez te vagy. Lehet, hogy már olyan régóta színlelsz, hogy már nem is tudod, ki is vagy valójában. Egy maszkot viselsz - és ez megvisel téged. Mindenki más azt gondolja, hogy csomó pénzed van, sok örömöd, és rengeteg időd.

De te tudod, mi az igazság. Kimerült vagy.

A közösségi média súlyosbítja a problémát. Manapság ez a legnagyobb eszköz ami a színlelés világába zár. Ha ma posztoltál egy képet egy csodás napkeltéről, holnap még jobb képet kell kitenned.

Nem osztasz meg képet magadról felkelés után öt perccel. Pedig az vagy valójában - sötét karikák a szemed alatt, kócos haj, miegymás.
Ehelyett úgy csinálsz, mintha valami, vagy valaki más lennél, aki nem vagy.

A legtöbb ember két ok valamelyike miatt színlel.

Vannak, akik beleesnek az "emberek kedvében járás" csapdájába, ahol mások elvárásaihoz mérten, mások céljait akarják betölteni.
De még Isten sem tud mindenkinek a kedvében járni, és bolondság olyasvalamivel próbálkozni, amit még Isten sem tud megtenni. Ahogy az egyik ember esőért, a másik napsugaras időjárásért imádkozik. Valaki mindig van, akit a helyzet nem boldogít,

Mások a perfekcionizmus csapdájába esnek. Mikor úgy gondolod, hogy tökéletesnek kell lenned ahhoz, hogy szeressenek.
De az a probléma, hogy te jobban tudod: nem vagy tökéletes. Csak tetteted.

Mi a színlelés ellenszere?
Nem fókuszálsz többé arra, amit mások gondolnak, és elkezdesz arra összpontosítani, mit gondol Isten.

Csak egy személy van, aki teljesen ismer, feltétel nélkül szeret, és pontosan tudja, mire lettél teremtve: Isten. Ha Istenért élsz és nem mások elfogadásáért, az leegyszerűsíti az életed. Ha ezt teszed, egyszemélyes közönségnek élsz, nem 50 személyesnek.

A Biblia így mondja: "Tökéletes szabadságot nyertem tanításod követésével" (Zsolt. 119:45, CEV fordítás)

A szabadság azzal kezdődik, hogy Istenre nézel elfogadásért és nem valaki másra. Nem kell kiérdemelned a szeretetét. Nem kell tökéletesnek lenned azért, hogy a kedvében járj. Nem tudod megvásárolni az elfogadását, sem színlelni érte.

Mindent tud, amit valaha is tettél, és szeret - teljesen, maradéktalanul és ellenállhatatlanul.

Nem kell többé színlelned.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan tetteted másnak vagy másvalakinek magad, aki nem vagy?
  • Milyen hatással van rád a maszk viselése érzelmileg, szellemileg és fizikailag?
  • Miért segít a maszk eltávolításában Isten szeretetének megértése?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.18.)

Szólj hozzá!

Isten felrázza az életünket, hogy szabaddá tegyen minket

2019. április 24. 03:00 - Lilla:)

"Ekkor hirtelen nagy földrengés támadt, úgy hogy megrendültek a börtön alapjai, hirtelen kinyílt minden ajtó, és mindegyikükről lehulltak a bilincsek." (Apostolok cselekedetei 16:26)

Néha szükségünk van rá, hogy Isten felrázza az életünket.

Ez különösen igaz akkor, amikor önhibánkból kerülünk rácsok mögé, például egy rossz szokás miatt, amitől nem tudunk szabadulni, vagy egy kapcsolati zsákutca miatt, ami távol tart minket Istentől, vagy egy félelem miatt, ami visszatart minket egy fontos lépés megtételétől.

Ha ma te is így látod magad, talán nem fizikai rácsok mögött, de előfordulhat, hogy mégis. Isten azt szeretné, hogy szabadon élj, ezért küld egy földrengést.

Ezt tette Isten Pál apostollal is. Az Apostolok cselekedete 16. részében Pál börtönben volt - igazi börtönben. Ahhoz pedig, hogy onnan kijusson, egy igazi csodára volt szüksége - ezt adta meg számára Isten.

A Biblia azt mondja: "Ekkor hirtelen nagy földrengés támadt, úgy hogy megrendültek a börtön alapjai, hirtelen kinyílt minden ajtó, és mindegyikükről lehulltak a bilincsek." (Apostolok cselekedetei 16:26) Ahogy a falak leomlottak, Pál kisétált a börtönből.

Néha Isten a te alapjaidat is megrázza, hogy szabaddá tehessen. Elvesztheted a munkád. Egy értékes kapcsolatod véget érhet. Jöhet egy egészségügyi krízis. Ekkor kezded újraértékelni, hogy mit gondolsz magadról, másokról, mit hiszel Istenről.

Lehet, hogy éppen most a fenti szituációk egyikében vagy. Lehet, hogy megkísért a gondolat, hogy Isten elfelejtett téged, vagy haragszik rád.

Azonban semmi sem állhatna messzebb az igazságtól. Isten néha küld egy földrengést az életedbe azért, mert szeret téged, nem pedig azért mert mérges rád.

Isten arra használja a földrengéseket, hogy felrázzon minket és szabaddá tegyen.

Ezért próbáld ezt ki: ahelyett, hogy engeded, hogy egy-egy ilyen földrengés eltávolítson Istentől, inkább kezdj el gondolkodni az okán.

Kérdezd meg Istentől: "Milyen börtönből kell kiszabadítson ez a földrengés?"

Aztán csak figyeld ahogy leomlanak a falak.

Ha már unod, hogy börtönbe kerültél és át akarsz sétálni az ajtókon, hogy szabad lehess, csak mondj el egy egyszerű imát: "Uram, eléd hozom azokat a dolgokat, amik megkötöznek engem, a dolgokat, amiket szégyellek, bánok, bosszankodást okoznak és aggasztanak. Nem akarok többé így élni. Szabadon szeretnék élni. Ma át akarok sétálni a szabadságba vezető ajtón - a te fiadhoz, Jézus Krisztushoz. Ahogy csak tudom, őt akarom követni. Arra kérlek, hogy gyere az életembe és tölts be szereteteddel és Szent Szellemeddel. Távolítsd el a félelmeimet. Tüntesd el a fájdalmaimat. Tölts be egy új fajta reménnyel. Többé nem akarok börtönben élni. Át akarok sétálni a lehetőségek ajtaján, melyeket te terveztél a számomra. Arra kérlek ma, hogy ments meg és fogadj a családodba. A te nevedben kérem ezt. Ámen."

Ha elmondtad az imát és befogadtad Jézust, kérlek küldj egy e-mailt Rick Warrennek a Rick@PastorRick.com címre és tudasd vele. Szeretne küldeni neked néhány dolgot, amik segíthetnek az utad megkezdésében Jézussal.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogy látod, Isten miként használja a gondokat arra, hogy a szabadság felé vezesse az embereket?
  • Néha, amikor nehéz időket élünk, nehéz meglátni Isten segítő kezét. Amikor ez történik, mi emlékeztethet arra, hogy Isten még mindig dolgozik?
  • Milyen gondokkal nézel most szembe, ami Isten munkája lehet azért, hogy megszabadítson valamitől?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.17.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása