Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogy félelem nélkül élhess, add át magad Istennek

2019. január 20. 03:00 - Lilla:)

"Adjátok át szívetek Istennek, forduljatok hozzá imában és hagyjatok fel bűneitekkel - még azokkal is, melyeket titokban tesztek. Akkor nem kell majd szégyenkeznetek; így magabiztosan és félelem nélkül élhettek majd. Gondjaitok elúsznak, mint a víz a híd alatt és legsötétebb éjszakátok is fényesebb lesz, mint a nappal. Biztonságban pihenhettek, reménytelien és aggodalmak nélkül." (Jób 11:13-18, CEV fordítás)

A Biblia azt mondja az 1. János 4:18-ban: "Ahol ott van Isten szeretete, ott nincs félelem, mert Isten tökéletes szeretete elűzi a félelmet" (NCV fordítás).

Hogyan tanulhatsz meg Isten szeretetében félelmek nélkül élni?

Minden nap át kell adnod a szíved Istennek.

Minden reggel ébredéskor, mielőtt letennéd a földre a lábad, el kell hogy mondd: "Istenem, mielőtt elkezdem ezt a napot, átadom az érzéseim neked. Azt akarom, hogy te urald az érzelmeimet. Azt akarom, hogy te tartsd kézben az elmém és az érzéseim. Átadom a szívem neked. Azt akarom, hogy betölts szereteteddel."

A Jób 11:13-18 azt mondja: "Adjátok át szívetek Istennek, forduljatok hozzá imában és hagyjatok fel bűneitekkel - még azokkal is, melyeket titokban tesztek. Akkor nem kell majd szégyenkeznetek; így magabiztosan és félelem nélkül élhettek majd. Gondjaitok elúsznak, mint a víz a híd alatt és legsötétebb éjszakátok is fényesebb lesz, mint a nappal. Biztonságban pihenhettek, reménytelien és aggodalmak nélkül." (CEV fordítás)

Ezekben a versekben három elvárást és nyolc ígéretet találunk. Isten azt mondja, hogy ha ezt teszed, akkor ő azt fogja tenni. Minden ígéretnek van egy feltétele.

Először is ezeket a parancsokat adja: adjátok át a szíveteket Istennek minden nap. Forduljatok hozzá imában. Valamint adjátok fel bűneiteket, vagy bánjátok meg azokat Istennek.

Aztán láthatjuk azt a nyolc dolgot, ahogy ez hasznunkra válik: nem kell szégyenkeznetek; magabiztosak lesztek; félelem nélkül élhettek; gondjaitok elúsznak, ahogy a víz a híd alatt; a sötét éjszaka, amin keresztül mentek, olyan lesz mint a fényes nappal; képesek lesztek aludni, mert biztonságban lesztek; megteltek reménységgel; aggodalmak nélkül élhettek.

Azta! Ki ne akarná ezeket a jutalmakat megtapasztalni? Le kellene írnod ezt az igeverset egy kártyára és kitenni egy olyan helyre, ahol mindig látod a napjaid folyamán. Engedd, hogy emlékeztessen arra a három dologra - add át a szíved Istennek, fordulj hozzá imában, bánd meg a bűneidet -, hogy betölthesse életedet Isten szeretete és elűzhesse az aggodalmakat és a félelmeket.

Próbáld ki ezen a héten és figyeld meg, hogyan teljesíti Isten az ígéreteit, ahogy betölt szeretetével.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • A büszkeség hogyan tarthat attól távol, hogy életed bizonyos részeit átadd Istennek?
  • Milyen félelmedet szeretnéd ha Isten elűzné?
  • Miért gondolod, hogy Isten azt várja tőled, hogy meg tegyél valamit mielőtt beteljesíti az ígéretét?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.13.)

 

Szólj hozzá!

Mit jelent az érzelmek kezelése?

2019. január 19. 03:00 - gabormel

Mostantól kezdve, a földi életetek hátralevő részét nem az emberi vágyaktól vezérelve, hanem Isten akarata szerint kell éljétek!” (1Pétert 4:2, GNT fordítás)

images_2.jpg

 

A Biblia így fogalmaz az 1 Péter 4:2-ben: „Mostantól kezdve, a földi életetek hátralevő részét nem az emberi vágyaktól vezérelve, hanem Isten akarata szerint kell éljétek!” (GNT fordítás)

 

Mik is az emberi vágyak? Az érzelmeid és a vonzalmaid. Miután Isten követőjévé válsz, az életedet Isten irányítása alá kell vonnod, nem pedig az érzelmeid szerint élned.

 

Az érzéseiddel kapcsolatosan hadd adjak három kérdést, mikor arra keresed a választ, hogy hogyan is kezeld azokat. Amikor dühös, nyugtalan vagy frusztrált vagy – vagy bárhogyan is érzel – vedd fontolóra az alábbi három kérdést:

 

Mi a valódi oka annak, hogy ezt érzem?” Talán a válasz erre a félelem vagy az aggodalom. Azonban lehet azzal van összefüggésben, amit évekkel ezelőtt az édesapád mondott. Még az is lehet, hogy valaki más mondott hasonlót – és bár ez évekkel ezelőtt történt –, az a személy válik az összes elfojtott dühöd célpontjává.

 

Igaz, amit érzek?” Abban a pillanatban igaznak érzed az érzéseidet? A Bibliában van egy rész, ahol Illés annyira elcsüggedt, hogy elment Istenhez panaszkodni: „Istenem! Én vagyok az egyetlen az egész izraeli népből, aki Téged szolgál.” Isten azonban megkérdezte tőle: „Valóban így gondolod? Mindezek az emberek itt vannak, akik még nekem szolgálnak. Úgy viselkedsz, mintha te lennél az egyetlen ember a világon, aki helyesen igyekszik cselekedni. Nem! Ez nem igaz!

 

Segít vagy árt nekem, amit érzek?” Ha továbbra is így érzel, meg fogod kapni, amit szeretnél? Sok érzés van, ami természetesnek tűnhet, de valójában ártalmasak ránk nézve.

 

Tegyük fel, hogy elmész egy étterembe, ahol a kiszolgálás rettenetesen lassú. Hosszasan várakozol, majd a negyed órával később érkező párnak hamarabb szolgálják fel az ételt. Egyre jobban ingerültté válsz, amíg azt nem érzed, hogy valami felgyülemlik benned.

 

Mi is a valódi oka annak, hogy ezt érzed? Hát az, hogy éhes vagy!

 

Ez az igazság? Igen. Frusztrált vagy, mert a kiszolgálás lassú. De gondold csak át! Ezek az érzelmek segítenek vagy ártanak neked? Jobb kiszolgálásban részesülsz, ha haragszol a pincérre? Egyáltalán nem.

 

Segít, ha kötekedő vagy? Bevált ez valaha is? Amikor valaki megmondja neked, hogy mit csinálsz rosszul, azon vagy, hogy változtass? Nem! Csak annyit ér el vele, hogy védekezni fogsz.

 

Amikor felteszed magadnak ezt a három kérdést, könnyebben rájössz arra, hogy miért is érzel úgy, és hogy mit kell tenned ahhoz, hogy kezelni tudd a helyzetet.

 

Ezt hívják az érzelmeid kezelésének.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 

  • Miért olyan nehéz beismerni, hogy amiket pillanatnyilag érzünk, valójában nem is igaz?
  • Gondolj arra, amikor legutóbb dühös vagy frusztrált voltál valaki miatt! A három kérdést magadnak feltéve, hogyan változtatott volna a helyzeten?
  • Mit gondolsz, mit jelent Isten akaratának az irányítása alatt állni?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.01.12.)

Szólj hozzá!

Nem minden helyes, amit érzel

2019. január 18. 03:00 - magyarosijulia

„Ha az emberi természet irányít, halál lesz az eredménye; ha a Szentlélek vezet, a jutalom élet és békesség... Akik az emberi természetüknek engedelmeskednek, nem lehetnek kedvesek Isten előtt." (Róma 8:6 és 8, GNT fordítás)

Ha megtanuljuk kezelni az érzéseinket, megkaptuk a lelki nyugalmunk kulcsát.

Megosztok négy fontos okot Isten Szavából, hogy miért kell megtanulnunk kezelni az érzéseinket.

Meg kell tanulnod kezelni az érzéseidet, mert azok gyakran megbízhatatlanok.

Az ösztöneink gyakran tévednek. A megérzések sokszor hibásak. Az érzések gyakran vezetnek zsákutcába. Nem támaszkodhatunk mindenben az érzéseinkre!

A Példabeszédek 14:12-ben ezt írja: „Van út, amely egyenesnek látszik az ember előtt, de végül a halálba vezet". Nem kell mindent elfogadnod, amit érzel, mert nem minden érzés helyes vagy egyedi, vagy nem mind a jó irányba vezet.

Meg kell tanulnod kezelni az érzéseidet, mert nem szeretnéd, hogy befolyásolható légy.

Ha nem te irányítod az érzéseidet, azok fognak irányítani téged, és a hangulatod fog befolyásolni. Ha pedig mindig az érzéseid vezetnek, az emberek ki fognak használni. Ami pedig a legrosszabb, hogy a negatív érzések sátán kedvenc eszközei. Felhasználja a dühöt, neheztelést és aggódást, hogy szabadra engedje a pusztulást az életedben.

A Biblia így figyelmeztet az 1Péter 5:8-ben, „Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el.

Meg kell tanulnod kezelni az érzéseidet, mert örömöt akarsz szerezni Istennek.

Isten nem uralkodhat az életedben, ha az érzelmeid uralkodnak feletted. Ha úgy hozod meg a döntéseidet, ahogy az érzéseid diktálják, akkor az érzések lettek az isteneid, és az Úr már nem lehet Isten az életedben.

A Róma 8:6 és 8-ban ezt írja: „Ha az emberi természet irányít, halál lesz az eredménye; ha a Szentlélek vezet, a jutalom élet és békesség... Akik az emberi természetüknek engedelmeskednek, nem lehetnek kedvesek Isten előtt." (GNT fordítás)

Meg kell tanulnod kezelni az érzéseidet, mert sikeres akarsz lenni az életben.

Tanulmányok sora bebizonyította már, hogy ami a sikert illeti, az érzelmi érettség messzemenően fontosabb, mint az értelmi intelligencia. Hány meg hány olyan embert ismersz te is, akiknek tönkrement a hírneve egy dühös állapotban mondott mondatért? Vagy egy munkalehetőséget szalasztottak el az önuralmuk hiánya miatt?

A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 5:23-ban: „Meghal az ilyen [ember] saját ostobasága és az önuralom hiánya miatt. (CEV fordítás)

Amikor elhatározod, hogy követni fogod Jézust, ebbe a döntésbe az érzéseid is beletartoznak. Tehát amikor azt mondod, hogy átadod a szíved Jézusnak, az érzelemvilágod is átadod, hogy Ő kezelje. Jézus az érzéseid felett is Úr akar lenni, nem csak a gondolataid és a tetteid felett. Az érzéseid Ura akar lenni.

„Többé ne emberi vágyak, hanem az Isten akarata szerint éljétek le testi életetek hátralevő idejét." (1Péter 4:2).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mennyire alapozod a döntéseid az érzéseidre? Honnan tudod, hogy egy érzés helyes vagy nem?
  • Miért fontos megtanulni hallgatni a Szentlélekre? Hogyan lehet ezt megtenni?
  • Milyen érzéseidet kell ma átadnod Istennek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.11.)

Szólj hozzá!

Érzelmeidnek célja van

2019. január 17. 03:00 - csmsdvd

 

 „A legfőbb [parancsolat] ez: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből!"” (Mk 12:29-30)

Jézus az mondja Márk 12:29-30 verseiben: „A legfőbb [parancsolat] ez: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből!”

Érzed az érzelmeket Jézus szavaiban? Azt mondja, nem akarja, hogy csak úgy, valahogy szeresd. Ő azt szeretné, ha szenvedéllyel, teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből szeretnéd Istent. Nemcsak azt szeretné, hogy tudj Istenről. Azt szeretné, hogy érzelmileg is kapcsolódj hozzá.

Van 3 dolgot, amit tudnod kell az érzelmekről:

Az első: Istennek vannak érzelmei. Isten egy érző Isten. Érez örömöt, fájdalmat, szenvedést és gyűlöli a bűnt. Felindul az embereken. Mivel Isten téged a saját képmására teremtett, ezért neked is vannak érzelmeid. Ha Isten nem lenne érző Isten, neked sem lennének érzelmeid.

A második: az hogy egyáltalán érzel, az Isten ajándéka. Az érzelmeid tesznek emberré. Az érzelmekre való alkalmasságod teszi lehetővé, hogy szeress, hogy teremts, hogy hűséges, kitartó, kedves és nagyvonalú légy, és megtapasztalhass olyan érzéseket, amiktől jó az életed. Az érzelmek nem mindig tűnnek ajándéknak, de még a fájdalmasoknak, a negatívaknak is van célja.

A harmadik: van két elkerülendő szélsőség. Egyik ilyen az, hogy csak az számít, hogyan érzel, és nem az, hogy mit gondolsz vagy, hogy mi a jó és mi a rossz. Ez a véglet azt tartja, hogy a világban minden az érzelmekre, hangulatra alapul, azaz az érzelmeid irányítják életed.

A másik a szenvedélymentesség, ami azt mondja, nem számít mit érzel. Csak az értelmed, a gondolataid és az akaratod számít.

Egész keresztyén felekezetek alapulnak ilyen érzelmi megközelítéseken. Vannak keresztyének, akik elhatározták, nem számít te hogyan érzel. Ők azok, akik elnyomják érzelmeiket.

Ez nem helyes. Isten céllal adta számodra az érzéseket, és szeretné, ha őt szenvedélyesen, teljes szívedből, teljes elmédből tisztelnéd és imádnád.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen az, amikor Istent inkább az eszünkkel tiszteljük, és nem a szívünkkel?
  • Te érzelmekben visszafogott, vagy inkább érzelmeid kiélője vagy?
  • Nehezedre esik Isten elé hozni érzelmeidet? Vajon miért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.10)

Szólj hozzá!

Gondolj erre a három dologra lelki egészséged érdekében!

2019. január 16. 03:00 - FAmelita

"Gondoljatok Jézus példájára. Kitartott, miközben a gonosz emberek rosszat
tettek ellene. Tehát ne lankadjatok, és ne hagyjátok abba az erőfeszítéseket." (Zsidókhoz írt levél 12:3 NCV ford.)

horizon-silhouette-sky-sun-sunrise-sunset-645931-pxhere_com.jpg

Isten azt akarja, hogy életed minden területén egészséges légy: érzelmileg, lelkileg és testileg is. A lelki egészségedhez a gondolataidat a jó dolgok felé kell irányítanod.

1.Gondolj Jézusra.

Biztos te is hallottad már azt a mondást, hogy "az leszel, amire a legtöbbet gondolsz".  Ha Jézushoz hasonlóvá akarsz válni, akkor vele kell megtöltened a gondolataidat.

A Biblia ezt mondja "Gondoljatok Jézus példájára. Kitartott, miközben a gonosz emberek rosszat tettek ellene. Tehát ne lankadjatok, és ne hagyjátok abba az erőfeszítéseket."(Zsidókhoz írt levél 12:3 NCV ford.)

2. Gondolj másokra.

A Filippi 2:4 így fogalmazza meg "Ne csak a magatok érdekeit nézzétek, hanem mindenki törődjön testvérei érdekeivel is!".

Belegondoltál abba, hogy ez mennyire szembe megy jelenlegi kultúránkkal? Világunk arra tanít, hogy csak magaddal törődj és senki mással. De, Jézus is szembe ment az akkori kultúrával, és ha erre gondolsz, akkor te is természetesebben tudsz másokra figyelni.

3. Gondolj az örökkévalóságra.

"'Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett', azt készítette el az Isten az őt szeretőknek."(1 Kor. 2:9). Amikor elkezdesz olyan igazságokra figyelni mint ez, minden problémád eltörpül amellett a dicsőség, öröm és megtiszteltetés mellett, amik az örökkévalóságban várnak ránk.

Az elméd a legnagyobb kincsed, de az érted folyó harc legnagyobb színtere is. Kérd Istent minden nap, hogy segítsen elmédet Isten Igéjével táplálni, segítsen megszabadulni a pusztító gondolatoktól és hogy, segítsen gondolataidat Jézusra, másokra és az örökkévalóságra irányítani. Ha így teszel, akkor megnyered a csatát.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan tudnád a gyakorlatban is megvalósítani a Filippi 2:4-et a házicsoportodban vagy a gyülekezeti közösségedben ezen a héten? Hogyan tudnád megvalósítani ezt családodban is?
  • Hogyan segít a Jézusról és az örökkévalóságról való gondolkodás abban, hogy másokra is gondolj?
  • Mi az, ami leginkább megakadályoz abban, hogy a nap folyamán szem előtt tartsd az örökkévalóságot? Hogyan tudnád ezeket a zavaró dolgokat kizárni?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.09.)

Szólj hozzá!
Címkék: harc fókusz elme
süti beállítások módosítása