Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan lehetünk hálásak minden körülmény között?

2019. október 06. 03:00 - Besther

„Adjatok hálát minden körülmény között, mert ez Isten akarata számotokra Krisztus Jézusban” (1Thessz 5,18 NIV fordítás).

 

thanksgiving-4460952_960_720.png

Amerikában és Kanadában évente egyszer ünneplik a hálaadás napját. Isten viszont azt akarja, hogy szándékosan legyünk hálásak minden nap. Azt akarja, hogy fejlesszük ki ezt a lelki szokást, amely a mélyen hívő emberben tükröződik. Minél inkább megérted Isten szeretetét, annál inkább hálás leszel neki.

Mit jelent mélyen hálásnak lenni?

A Biblia azt mondja: „Adjatok hálát minden körülmény között, mert ez Isten akarata számotokra Krisztus Jézusban” (1Thessz 5,18 NIV fordítás). Ez a mély hála. Minden körülmény között adj hálát, mert ez Isten akarata az életedre vonatkozóan.

Minden körülmény között hálás lehetsz Istennek, mert ő irányít. Ő kihozhat jót a gonoszból is. Megfordíthatja a legnagyobb hibákat, amelyeket elkövettél. Nem számít, mi történik, Isten nem fogja abbahagyni, hogy szeressen téged. Minden körülmény között találhatsz száz okot is, hogy hálás legyél, még a nehéz helyzetekben is.

A mély, minden körülmény közötti hála Isten akarata, mert közösséget teremt.

Hogyan értem ezt? A hála mindig mélyebb kapcsolatokat épít ki közted és más emberek között, közted és Isten között. 

Ha közelebb akarsz kerülni valakihez, kezdd el kifejezni háládat annak a személynek. Ha úgy érzed, hogy távolság van közted és a házastársad között, akkor kezdd el azt tenni, amit akkor tettél, amikor randevúztatok: fejezd ki a háládat! Írj kis kedves és bátorító üzeneteket neki! Hívd fel vagy írj neki SMS-t napközben, csak azért, hogy elmondd a házastársadnak, mennyire hálás vagy. Azért nem érzed már a szeretetet, mert már nem csinálod azokat a dolgokat, amelyek kezdetben boldoggá tettek, mert magától értetődő lett minden.

Építeni szeretnéd a kis csoportodat? Ne csak az összejövetelekre menj el! A hét folyamán írj SMS-t, e-mailt, vagy hívd fel a csoportod tagjait! Mondd el, hogy hálás vagy értük, s hogy miért! Azt fogod tapasztalni, hogy minél hálásabb vagy a csoportodért, annál jobban fog a csoportod kötődni.

A Biblia azt mondja, hogy „bátorítsuk egymást, és építse egyik a másikat” (1Thessz 5,11 NIV fordítás). Ahogy másokat építesz, azt fogod tapasztalni, hogy Isten is épít téged a vele és a másokkal való mély kapcsolaton keresztül.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan bátoríthatsz vagy léphetsz kapcsolatba a héten egy konkrét személlyel?
  • Milyen egyszerű, konkrét módszerekkel fejezheted ki háládat a házastársadnak, a barátodnak vagy egy kis csoport tagjainak?
  • Mit gondolsz, milyen változásokat fogsz tapasztalni magadon és a kapcsolataidban, ahogy fejleszted a hála hozzáállását?

(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.29.)

 

Szólj hozzá!

Isten megáld téged, ezért lehetsz nagylelkű

2019. október 05. 03:00 - daniella_89

i_give_you_my_heart_by_mylittlebluesky-d5tp12m.jpg

„Mindenben meg fogtok gazdagodni, így nagylelkűek lehettek minden helyzetben, a nagylelkűségetek pedig általunk Isten iránti hálát fog eredményezni” (2Kor 9,11 NIV fordítás).

Túl sok ember nem érti pontosan, mit jelent az, hogy Isten megáld. Mikor Isten mindenféle módon megáld, az lehetőség, hogy nagylelkű legyél, ami Isten iránti hálát eredményez.

Isten nem azért áld meg, hogy mohó, hanem azért, hogy nagylelkű lehess. Te adsz, Isten visszaad neked, így többet adhatsz, ő pedig többet adhat vissza, s ez így megy tovább és tovább.

Isten nem azért ad dolgokat, hogy felhalmozd. Ha elengeded azt, ami a kezedben van, az üressé válik arra, hogy nagyobb áldásokat fogadjon Istentől.

Ahogyan az előbb is említettem, Isten adását a hozzáállásod határozza meg. Ezért olyan fontos a hálaadás hozzáállásával élni. A Biblia azt mondja: „Ez a szolgálat, amit tesztek, nem csak az Úr embereinek a szükségeit látja el, hanem túlcsordul az Isten iránti több hála kifejezésére is” (2Kor 9,12 NIV fordítás).

Amikor adsz, szolgálatot teszel. A szolgálat és az adás nélkülözhetetlen. Mindkettő a szeretet cselekedete. Nem szerethetsz szolgálat és adás nélkül. És a legjobb rész ez: a szolgálatod Isten iránti hálaadás kifejezéséhez vezet.

Állj meg egy pillanatra imádkozni, és fejezd ki a háládat Istennek!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit jelent fejleszteni a hálaadáshoz való hozzáállást?
  • Hogyan tükrözi az adakozásod azt, hogy Isten nagylelkű veled szemben?
  • Mi a motivációd a szolgálatra és az adakozásra? Hogyan vezet a szolgálatod az Isten iránti hála kifejezéséhez?

(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.28.)

Szólj hozzá!

Add a figyelmed ajándékát!

2019. október 04. 03:00 - Lilla:)

pay_attention.jpg

„Ne csak a saját életetek érdekeljen, érdeklődjetek mások élete iránt is!” (Fil 2,4 NCV fordítás).

Amikor besétálsz egy találkozóra, hány ember ül a szobában a telefonját és az üzeneteit nézegetve? Úgy tűnik, mostanában folyton lefelé nézünk, elmélyedve egy videóban vagy játékban, a fülhallgatóink pedig teljesen elszigetelnek a körülöttünk lévőktől. Olyan egyszerű lenne beülni egy étterembe a barátainkkal, mégis jobban érdekel minket, hogy mi történik a Facebook, Twitter vagy Instagram „barátainkkal”.

Olyan világban élünk, ahol az eszközeink és a technológiánk folyton lekötnek minket, így pedig már oda sem figyelünk a körülöttünk élő emberekre.

Ha boldogabb kapcsolatokat szeretnél, meg kell tanulnod az odafigyelés elveszett művészetét!

A Biblia azt mondja: „Ne csak a saját életetek érdekeljen, érdeklődjetek mások élete iránt is!” (Fil 2,4 NCV fordítás).

Ez nem jön természetesen, igaz? Természetem alapján lehet, hogy nem törődöm azzal, hogy téged mi érdekel. Természetem alapján lehet, hogy azt akarom, rám figyeljenek, ne rád.

Azonban a legnagyobb ajándék, amit adhatsz valakinek, az a figyelmed, mert a figyelmed a te időd, az időd pedig a te életed. Sosem fogod visszakapni, ezért olyan értékes, amikor valakinek odaadod a figyelmed.

Ez egy nagyon egyszerű, de annál erősebb eszköz a kapcsolatok elmélyítéséhez. Érdeklődsz azon dolgok iránt, amikkel a gyermekeid foglalkoznak? Meghallgatod a házastársad, amikor mondanivalója van a számodra? Odafigyelsz a kollégáidra, amikor beszélnek hozzád? Észreveszed a szomszédokat, ahogy reggel elsétálsz a házuk mellet?

Tanuld meg az odafigyelés elveszett művészetét, mert ez a szeretet cselekedete! Ez át fogja alakítani a kapcsolataidat, és segíteni fog, hogy boldogan élhess.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan tarthat távol a közösségi média attól, hogy kapcsolatokat építs azokkal az emberekkel, akikkel együtt élsz, együtt dolgozol?
  • Hogyan tudnád ma megajándékozni a figyelmeddel a körülötted élőket?
  • Hogyan mutathatod meg másoknak, hogy igazán odafigyelsz arra, amit mondanak vagy tesznek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.27.)

Szólj hozzá!

A boldogság és az alázat együtt jár

2019. október 03. 03:00 - gabormel

„Nem szándékozom azt mondani, hogy tökéletes vagyok. Még nem tanultam meg mindent, amit kellett volna már, de tovább készülök arra a napra, amikor végül olyan leszek, amiért Krisztus megmentett, és amilyennek akar, hogy legyek. Nem, kedves testvérek, még mindig nem vagyok olyan, mint lennem kellene”  (Fil 3,12–13 TLB fordítás).

tarrants_kneel.jpg

Pál a Szentírás ezen részét idős korában, Rómában egy börtönben írta. Egy, az élete végén járó, érett ember volt. Azt mondta, hogy még nem érkezett meg. Ha valakinek joga lenne azt mondani, hogy „lelkileg megérkeztem”, az épp ő lenne, aki az Újszövetség oly sok könyvét írta. Pál azonban azt mondta: „Nem, nem érkeztem meg. Még mindig növekszem. Még mindig tanulok. Még hasonlóbbá válok Krisztushoz.”

Mi az a csapda, amely megakadályoz abban, hogy kövesd Pál példáját, és tovább növekedj Krisztusban? Az önteltség.

E tulajdonság hátráltat a növekedésben, mert amikor azt színleled, hogy minden rendben van, akkor nem fogsz erőfeszítést tenni azért, hogy lelkileg érettebbé válj. Nincs olyan ember, akinél minden rendben lenne. Az alázat a boldogsághoz vezet, mivel taníthatóvá tesz.

A boldog emberek soha nem hagyják abba a növekedést. Soha nem hagyják abba a felfedezést, sem a látókörük kitágítását, sem a tanulást. Ha abbahagytad a növekedést, akkor boldogtalan vagy, mert növekedésre teremtettek.

A boldogság és az alázat együtt jár, mivel az alázatos emberek taníthatóak. Állandóan azt kérdezik: Hogyan lehetek jobb házastárs? Hogyan lehetek jobb barát? Hogyan lehetek jobb főnök? Hogyan követhetem jobban Jézust?

„Vizsgáljátok meg magatokat, hogy szilárdak vagytok-e hitetekben. Ne sodródjatok az árral, mintha minden magától értetődő lenne. Rendszeresen ellenőrizzétek magatokat. Első kézből származó bizonyítékokra van szükségetek, nem puszta szóbeszédre, hogy Jézus Krisztus bennetek van. Próbáljátok ki! Ha kudarcot vallotok, tegyetek valamit ellene!” (2Kor 13,5 The Message fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az elmúlt évben mennyit értél lelkileg? Milyen mások által is látható bizonyítékai vannak a növekedésednek?
  • Miért fontos egy kis csoport támogatása, ha lelki növekedésre törekszel?
  • Miért boldogabbak a tanítható lélekkel rendelkezők?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.26.)

Szólj hozzá!

Ismerd meg Istent mélyen és bensőségesen!

2019. október 02. 03:00 - magyarosijulia

„Mert határozott célom az, hogy [...] fokozatosan egyre mélyebben és bensőségesebben megismerjem őt, hogy egyre erősebben és tisztábban érzékeljem, felismerjem és megértsem személyének csodáját” (Fil 3,10 AMP fordítás).

A boldogság abban rejlik, ha minden nap egy kicsit jobban megismerjük Istent.

Pál levelében ezt olvassuk: „Mert határozott célom az, hogy [...] fokozatosan egyre mélyebben és bensőségesebben megismerjem őt, hogy egyre erősebben és tisztábban érzékeljem, felismerjem és megértsem személyének csodáját” (Fil 3,10 AMP fordítás).

Pál azért tudta egyre mélyebben és bensőségesebben megismerni Istent, mert kapcsolatban volt vele, és rászánta az időt, hogy megismerje őt.

Véletlenül nem lehet mélyen és bensőségesen megismerni Istent. Ahogy Pál mondja, ez egy határozott cél. Ez olyasmi, amiért tenned kell valamit. Be kell fektetni az idődet.

Legyen időd Istenre! Ha minden reggel 10 vagy 15 percet rászánsz arra, hogy kizárólag Istenre figyelj, elkezded tisztábban megérteni Isten csodáit. Ugyanakkor elkezdesz nagyobb boldogságot tapasztalni az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen dolgokat csinálsz minden nap legalább 15 percig? Azért teszed meg ezeket, mert szükségesek, vagy csak szokásoddá váltak?
  • Hogyan igazíthatod úgy az időbeosztásodat, hogy több időt tölthess Istennel?
  • Milyen kikapcsolódások tehetnek túl elfoglalttá ahhoz, hogy időd tölts Istennel?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.25.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása