Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Vesd le a régit, öltsd fel az újat

2019. február 03. 03:00 - Erika1832

„Vessétek le a régi éneteket, ami csalfa vágyakkal van megvesztegetve és változtassatok a viselkedéseteken; mindezek mellett pedig … öltsétek magatokra az új embert, ami Isten hasonlatosságára lett teremtve, valódi igazságban és szentségben.“ (Efézus 4:22b-24, NIV fordítás)

0e1139979_blog-putoffoldself_1.jpg

Ha hosszan tartó változást akarsz elérni az életedben, a tested változtatásával kell kezdened. Ennek része, hogy megváltoztatod a gondolkodásmódodat, hogy így Istent tisztelni tudd azzal, amilyen dolgokon elmélkedsz, illetve a gondolatokkal, amelyeket beengedsz az elmédbe.

Az Efézus 4:22b-24-ben úgy olvassuk, hogy „Vessétek le a régi éneteket, ami csalfa vágyakkal van megvesztegetve és változtassatok a viselkedéseteken; mindezek mellett pedig … öltsétek magatokra az új embert, ami Isten hasonlatosságára lett teremtve, valódi igazságban és szentségben.“ (NIV fordítás)

Figyeljétek meg, hogy levételről és felvételről is szó van. Az egészséged alapjában véve arról szól, hogy többé nem teszel dolgokat, amelyeket nem kellene tenned azért, hogy azokat a dolgokat tudd tenni, amelyeket tenned kellene. Ne engedd a negatív és pusztító gondolatok beáramlását az elmédbe, hanem kezdd el építő dolgokkal megtölteni azt.

Ne engedd tele újra és újra az elméd negatív és romboló dolgokkal, hanem kezdj figyelmes lenni olyan dolgokra, amelyek Jézus képét építik benned és hozzá tesznek hasonlóvá. Az elméd megújulásánál először le kell vetkőznöd a régit, hogy fel tudd ölteni az újat.

Tegyük fel, hogy elmész egy áruházba kabátot vásárolni. Találsz is egyet és beviszed a próbafülkébe, hogy felpróbáld. Ha már van rajtad egy kabát, nem veszed fel az új kabátot a régire. Elég butaság lenne, mert nem derülne ki, hogy jó-e rád. Egyértelmű, hogy először leveted a régi kabátot, majd felveszed az újat.

Így igaz ez szellemi, érzelmi és mentális síkon is. Először le kell vetned a régit, mielőtt felvehetnéd az újat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen „régi dolgokat” kell eltávolítanod az életedből, elmédből vagy testedből?
  • Milyen „új dolgokkal” kell megtöltened az elmédet és a testedet? Milyen új szokásokat kell magadévá tenned, hogy sikeres legyen a változás?
  • Hogyan szeretnél Istenhez hasonlóvá válni „valódi igazságban és szentségben”?

Daily Hope by Rick Warren (2019.01.27.) ford.:Kennedy M.

Szólj hozzá!
Címkék: változás

Maradj fitt, ez az imádat egy módja!

2019. február 02. 03:00 - FodorImi

Isten kegyelmét látva sürgetlek titeket testvéreim, ajánljátok fel testeteket élő, szent és Istennek tetsző áldozatként – ez igaz és illő áldozat tőletek.” (Róma 12:1 – NIV fordítás)

Ahhoz, hogy életed bármely területén változás történjék – legyen az akár pénzügyi vagy munkával, tanulással kapcsolatos, lelki vagy kapcsolati terület – a fizikai állapotoddal kell kezdened.

Miért? Mert a tested hatással van a viselkedésedre. Az izmaid kihatnak a hangulatodra és a motivációdra. A fiziológiád tulajdonképpen kihat a pszichológiádra, fizikai állapotod hat a lelki állapotodra.

Róma 12:1 azt mondja: „Isten kegyelmét látva sürgetlek titeket testvéreim, ajánljátok fel testeteket élő, szent és Istennek tetsző áldozatként – ez igaz és illő áldozat tőletek.”

Az élő áldozattal az a probléma, hogy le tud mászni az oltárról. Mindig ezt tesszük. Odaszánjuk magunkat az Istennek, aztán visszavesszük magunkat. Az odaszánás nem végleges, nem egyszer és mindenkorra szól. Megtesszük négyszer, ötször, sőt lehet, hogy tízszer is naponta.

Tehát mi a te igaz és illő áldozatod? Itt van három dolog, amit tehetsz a testeddel, amiről a Biblia azt mondja, hogy ezek a dicsőítés cselekedetei:

1 Tartsd tisztán a tested.
2 Korinthus 1:7-ben azt mondja a Biblia: „Tisztítsuk meg magunkat mindentől, ami beszennyezi a testünket és szellemünket, így tegyük tökéletessé a szentségünket, Isten iránti hódolatban.” (NLT fordítás) Testedet azáltal tisztítod meg, hogy ellenőrzés alatt tartod, mit engedsz az elmédbe azzal, amit nézel, amit hallgatsz, és mit engedsz a testedbe azzal, amit megeszel és megiszol.

2 Viseld gondját a testednek.
Efézus 5:29 azt mondja: „Senki sem gyűlöli a saját testét, hanem táplálja és gondozza, épp úgy, amint Krisztus gondját viseli az egyháznak." (NLT fordítás) Azzal, hogy „formában tartod” a tested, Istent dicsőíted.

3 Urald a tested. „Mindannyiótoknak meg kellene tanulni uralkodnia a testén, szent és becsületes módon.” (1 Thessalonika 4:4 – NIV fordítás) Uralkodj a testeden, hogy ne az uralkodjon rajtad. Nem mondhatod, hogy „Nem tudok magamon segíteni.”

Nem számít, milyen változást akarsz véghezvinni az életedben, az energiát igényel. Ahhoz, hogy legyen energiád elérni a céljaid, a változást a testeddel kell kezdeni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen gyakorlati módokon tisztelheted Istent a testeddel?
  • Milyen kis dolgok szükségesek ahhoz, hogy uralni tudd a testedet? És milyen nagy dolgok?
  • Krisztus hogyan „táplálja és gondozza az egyházat”? Mit gondolsz, mit akar tőled Isten, hogy ugyanilyen módon megtedd a testeddel?

 

"(Daily Hope by Rick Warren – 2019.01.26.)

Szólj hozzá!

Gomba akarsz lenni, vagy tölgyfa?

2019. február 01. 03:00 - daniella_89

„Vegyétek fel új természeteteket, mely Istenhez hasonlatossá lett alkotva – igaz és szent." (Efézus 4:24, NLT fordítás)

oak-tree-and-sun.jpg

 

Amikor Isten segít a lelki növekedésben, nem csak csettint egyet az ujjaival és már meg is történt. Az egy folyamat. Amikor Isten egy gombát akar készíteni, ahhoz hat óra szükséges, amikor egy tölgyfát, az hatvan évbe telik.

Gomba akarsz lenni vagy tölgyfa?

A Szent Szellem változásokat fog véghezvinni az életedben olyan dolgokon keresztül is, amikről nem is gondoltad volna. Ez azonban nem történik meg egyik napról a másikra. Azért imádkozom, hogy a Szent Szellem és Isten igéjének munkája nyomán, más hívők, például a házicsoportod tagjai támogatásával növekedj a lelki érettségben, a Krisztushoz hasonlóvá válásban és haladj a céljaid felé a következő évtizedben.

Azt akarom, hogy erősebb légy érzelmileg, fizikailag, lelkileg, pszichológiailag és anyagilag. Ehhez azonban ezeket neked is akarnod kell. A Biblia azt mondja: „Vegyétek fel új természeteteket, mely Istenhez hasonlatossá lett alkotva – igaz és szent." (Efézus 4:24, NLT fordítás).

Így válunk egyre inkább Jézushoz hasonlóvá. Pál apostol ezt mondja: „Ahogy az Úr Szelleme munkálkodik bennünk, egyre inkább hozzá hasonlóvá válunk."(2Korinthus 3:18, TLB fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen Krisztusi jellemvonásokat kell magadra öltened, hogy Isten fokozatosan dolgozhasson rajtad?
  • Hogyan segít Isten igéje abban, hogy megerősödj az életed minden területén?
  • Hogyan hat a célodra, ha egyre inkább Jézushoz hasonlóvá válsz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.25. Ford.:Lilla:))

Szólj hozzá!

Az vagy, amit gondolsz.

2019. január 31. 03:00 - Lilla:)

"Inkább hagyjátok, hogy a Szent Szellem megújítsa gondolataitokat és hozzáállásotokat!" (Efézus 4:23., NLT fordítás).

A változáshoz új gondolkodásmód szükséges. Hogy megváltozzunk, meg kell tanulnunk az igazságot és el kell kezdenünk jó döntéseket hozni, sőt fontos, hogy a gondolkodásmódunkat is át kell formálnunk.

Erről már beszéltünk korábban: a bűnnel való küzdelem az elmédben kezdődik, nem a viselkedésedben. Az ahogy gondolkodsz, hatással van az érzelmeidre és ahogy érzel, hatással van a cselekedeteidre. Tehát ha a tetteiden akarsz változtatni, neki kell állnod máshogy gondolkodni. Sőt, ha változtatni akarsz azon ahogy érzel, akkor azt is a gondolataiddal kell kezdened.

Gondolkodj - Érezz - Cselekedj

Például mondhatnám azt, hogy "Jobban kéne szeretnem a gyermekeimet", ez viszont nem fog működni. Vagy bárki mondhatná, hogy "Jobban kéne szeretnem a házastársam", de ez sem működik majd, amíg az érzelmeiddel küzdesz. Azon kell változtatnod, ahogy a gyermekeidre vagy a házastársadra gondolsz és ez majd magával hozza az érzéseid változását is, ami aztán a tetteidet is átformálja. A Biblia azt mondja, "Inkább hagyjátok, hogy a Szent Szellem megújítsa gondolataitokat és hozzáállásotokat" (Efézus 4:23., NLT fordítás).

Hadd foglaljam így össze: Nem az vagy, akinek gondolod magad, inkább az vagy, amit gondolsz. A bűnnel való harcod, az életed azon területeivel való küzdelmed, amiket nem szeretsz,. Ha bármit meg szeretnél változtatni a viselkedésedben vagy az érzelmeidet illetően, kezdd a gondolataiddal és a hozzáállásoddal.

Az elméd megújítására leírható a bűnbánat szóval. Tudom, hogy a bűnbánat egy mocskos szó sok ember számára. Azt gondolják, hogy ez valami rosszat jelent, valami olyat, amit nem akarsz, valami fájdalmasat. Egy olyan srácra gondolnak, aki a sarkon áll egy táblával: "Bánd meg bűneidet, mert közeleg a világ vége!"

A bűnbánat nem tud mit kezdeni a viselkedéseddel. Ezzel az elmédet tudod formálni. Megtanulhatsz másképp gondolkodni. A "megbánás" egyszerűen egy mentális pálfordulást jelent. Valami, amit az elméddel, nem pedig a viselkedéseddel végzel. A gondolkodásmódod átformálása eredményezi az érzelmeid és a viselkedésed változását.

A megbánással egy mentális pálfordulatot teszek. A bűntől a megbocsátás felé fordulok. A céltalanság helyett a céltudatos élet felé veszem az irányt. A reménytelenségből a reményteljes életbe lépek. A félelmeimből felszabadulok. A sötétségből a fénybe érek. A pokol helyett a menny felé veszem utamat. A gyűlölet helyett a szeretet veszi át az uralmat.

Így az Istenről alkotott képem is megváltozik. Ő nem mérges rám a hibáim miatt, hanem szeret.

Megváltozik a többiekhez való hozzáállásom is, másképp gondolok a gyermekeimre, a házastársamra, a világra, a környezetemre, illetve a múltamra, jelenemre és jövőmre is.

Tehát az, hogy megújulsz az elmédben sokkal többet jelent annál mint hogy másképp gondolkodsz Istenről és Jézusról; ez azzal is jár, hogy megváltozik a saját hibáidhoz való hozzáállásod is. A Biblia azt mondja nekünk, "Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt" (Filippi 2:5.).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan segít Isten Szelleme a gondolkodásod megújításában?
  • Ha a bűnbánat azt jelenti, hogy a sötétségből a fény felé fordulsz, akkor mégis miért gondolja annyi ember, hogy ez rossz dolog?
  • A bűnbánat hogyan formálja át az Istenről alkotott látásmódodat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.24.)

Szólj hozzá!

A véletlenek nem hoznak változást

2019. január 30. 03:00 - gabormel

„Dobd el régi bűnös természetedet és korábbi életmódodat, melyet a vágy és a megtévesztés romlásba döntött.” (Efezusiaknak írt levél 4:22, NLT)

radikalis-change_jpg.jpeg

A változáshoz döntésekre van szükség. Nem elég csak álmodozni a változásról és vágyni a változásra. Ehhez mindenképp döntéshozatal szükséges. Azt kell választanod, hogy megváltozol.

A változás tudatos: lesz valami változás benned hat hónap múlva? Egy év múlva jobb leszel? Egészségesebb, erősebb és még érettebb? Boldogabb leszel? Kevesebb lesz az adósságod? Jobban szeretnél arra hasonlítani, mint amilyennek Isten akar látni téged?

Már most megmondom a választ: csakis akkor fognak ezek bekövetkezni, ha a változást választod, mert véletlenül egyik sem fog megtörténni. Már előre el kell gondolkodnod azon, hogy hol kell lenned ez év végén, három, hat vagy akár tíz év múlva. Azt akarom, hogy tíz év múlva jobban legyél, azonban ezt nem érheted el, hacsak nem úgy döntesz.

A változáshoz döntés kell.

Sokszor vagyunk abban a tévedésben, hogy Istenre kell várni, hogy megváltoztasson bennünket. De nem Istenre kell várnod, hanem Ő vár rád! Arra vár, hogy azt mondd: „Igen, Uram, hajlandó vagyok megváltozni.”

Ahhoz, hogy növekedni tudjunk, tudatos döntéseket kell hoznunk. Változás nélkül nincs fejlődés, veszteség nélkül nincs változás, és fájdalom nélkül nincs veszteség. Ha növekedni szeretnél, változnod kell, ami azt jelenti, hogy néhány régi dolgot el kell hagyni ahhoz, hogy újakat szerezhess meg.

Ez ahhoz hasonlít, mintha egy trapézon hintáznál: a légtornásznak úgy kell lendülnie, hogy elengedve az egyik rudat, elérje, és megragadja a másikat. Van egy pont, ahol el kell engednie az egyiket, hogy meg tudja fogni a másikat, különben nem jutna át a másik oldalra. Ha azt hiszi, hogy mindkettőt egyszerre tudja tartani, mi történik? Középen ragad és leesik.

Talán te középen ragadtál, és lefele zuhansz, mivel nem hagytál fel a régi mintákkal, a régi szokásokkal, és a régi gondolkodásmódoddal. El kell engedni a régi útjaidat.

A Biblia azt mondja: „Dobd el régi bűnös természetedet és korábbi életmódodat…” (Efezusiaknak írt levél 4:22, NLT) Más szóval, hadd menjen! Azok a régi szokások, régi fájdalmak, régi minták, azok a régi bűnök az életedben – engedd el őket! A Biblia azt mondja, hogy dobd el magadtól, és bízz Istenben, aki azon dolgozik, hogy „felébressze benned a szándékot, a cselekvést, ahogy tetszésének megfelel.” (Filippieknek írt levél 2:13, NIV)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A veszteségek miért követelik meg a változást? Hogyan igaz ez az életedre?
  • Milyen régi szokásoktól és mintáktól kell megszabadulnod ahhoz, hogy növekedést és változást hozzon még ebben az évben?
  • Milyen ígéreteket teszel meg Isten igéjéből, ami abban segít dönteni, hogy minden nap fejlődj és változz?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.23.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása