Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Példás életet hagyj hátra nagy örökség helyett!

2020. február 10. 03:00 - Deltajulietttango

20200210.jpg

„Pont úgy hagyjuk el ezt a világot, ahogyan világra jöttünk: minden nélkül. Minden munkánk ellenére semmit sem tudunk magunkkal vinni” (Préd 5,14 GNT fordítás).

Volt már olyan, hogy egy gazdag ember haláláról értesülve arra gondoltál: „Vajon mennyit hagyott hátra?” Elmondom a titkot: mindent hátrahagyott!

A prédikátor könyve 5. fejezetének 14. verse azt mondja: „Pont úgy hagyjuk el ezt a világot, ahogyan világra jöttünk: minden nélkül. Minden munkánk ellenére semmit sem tudunk magunkkal vinni” (GNT fordítás).

Ugyanis, amikor majd a mennybe érkezel, nem kapsz dicséretet azért a vagyonodért, amit ráadásul mind hátra is hagytál. Nos, akkor minek felhalmozni azt itt a földön?

Egyesek azt mondhatják, hogy a vagyonukat gyermekeikre kívánják hagyni. De tanulmányok mutatták ki, hogy az öröklött gazdagság a legtöbb generáció számára több kárt okoz, mint hasznot.

Néhány évvel ezelőtt az Inc. magazin publikált egy cikket arról, hogy a szülőknek tovább kellene-e adniuk pénzüket a következő generációnak. Interjút készítettek vállalkozók gyermekeivel, akik közül sokan azt állították, hogy inkább a pénz megszerzésének tudását kérnék a szüleiktől, mint magát a pénzt. Más szavakkal: nem a szüleik munkájának eredményét akarták, hanem a munkájuk példáját akarták. Megértették, hogy nem értékelhetik, amiért nem dolgoznak meg. Az öröklött gazdagság hajlamossá tesz a felelőtlenségre.

Az ószövetségi Salamon királynál senkinek sem kellett többet hagynia a családjára. Több vagyont szerzett, mint szinte bárki más a történelemben. Mindent a fiára hagyott: a vagyonát, az uralmát, a hatalmát, a kincseit. Ez viszont tönkretette a fia életét. Roboám ugyanis egy erkölcsi csődtömeg volt, aki nem tudta kezelni azt, amiért nem dolgozott meg.

Az persze nem bűn, ha több pénzt akarunk keresni. Nem bölcs dolog azonban a szükségesnél több pénzt felhalmozni, és majd ráhagyni valakire, aki azt esetleg nem tudná kezelni.

Te ehelyett tanuld meg okosan felhasználni a pénzed! Legyen a pénzed kevés vagy sok, de költsd arra, hogy minél több ember jusson a mennybe! Ahelyett, hogy nagy örökséget hagynál hátra gyermekeidnek, akik azt nem tudják majd kezelni, mutass példát a nagylelkűségre! Amikor ezt teszed, igazából az örökkévalóságba fektetsz be.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan mutathatsz példát a nagylelkűségre akkor is, ha nincs sok pénzed?
  • Mi lehet a módja annak, hogy már ma az örökkévalóságba fektess be?
  • Mi a különbség a felhalmozás és a megtakarítás között?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.03)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása