Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szeretet elenged

2020. február 27. 03:00 - magyarosijulia

20200227.jpg

„Vegyétek figyelembe egymás hibáit, és bocsássatok meg annak, aki megbántott benneteket. Ne feledjétek, hogy az Úr megbocsátott nektek, ezért meg kell bocsátanotok másoknak” (Kol 3,13 NLT fordítás).

Minél régebbről ismerünk valakit, annál könnyebb kritizálni a másikat. Ahogyan telik az idő, valószínűbb, hogy egyre kevésbé leszünk kedvesek, és természetesnek vesszük mások jelenlétét.

Kegyelmesnek lenni folyamatos gyakorlást igényel. Könnyű egyszer kegyelmesnek lenni valakivel. De idővel azok a kis kellemetlenségek felgyűlnek, a türelmünk fogyni kezd, és könnyebb lesz bántásra bántással válaszolni.

Hogy megtapasztald a tartós szeretetet, válaszd azt, hogy könyörületes leszel. Egy kapcsolat – házasság vagy bármilyen más jellegű – nem fog sokáig tartani megbocsátás, elfogadás, türelem és sok-sok kegyelem nélkül.

Több száz lehetőséged adódik naponta, hogy terjeszd a kegyelmet azok felé, akiket szeretsz. Két helyzetre szeretnék hangsúlyt fektetni, amikor különösképp kihívást jelent így viselkedni, mégis meg kell tenned:

Amikor az emberek hiányosságai és hibái idegesítenek. Minél hosszabb ideje szeretsz valakit, annál jobban megismered a hiányosságait. A te választásod, hogy kritikus vagy kegyelmes leszel vele szemben. Beleköthetsz mindenbe, vagy lehetsz kedves. Mindenben a tökéletességet várod el, vagy irgalmat mutatsz. A példabeszédek könyve 17. fejezetének 9. verse ezt írja: „A szeretet akkor virágzik, amikor a hiányosságokat megbocsájtjuk, de azok firtatása közeli barátokat választ el” (NLT fordítás).

Amikor az emberek szavai vagy tettei bántanak téged. Nem tarthatod örökké a haragot egy bántás miatt. Nem halmozhatsz fel minden sértést munícióként. A Biblia ezt írja Pál levele a kolosséiakhoz 3. fejezetének 13. versében: „Vegyétek figyelembe egymás hibáit, és bocsássatok meg annak, aki megbántott benneteket. Ne feledjétek, hogy az Úr megbocsátott nektek, ezért meg kell bocsátanotok másoknak” (NLT fordítás). Választhatod, hogy ragaszkodsz egy sértéshez, vagy megbocsátasz. Csak az egyik opció egészséges, és csak az egyik adhatja meg azt a szabadságot, hogy szeretetben lépj tovább.

Kegyelmet mutatni ellenkezik a természetünkkel, hiszen visszaütnénk, bosszút állnánk a sértésekért, és azt akarjuk, hogy miénk legyen az utolsó szó. De nem kell a saját erőnkre támaszkodnunk. Bízz abban, hogy Jézus követőjeként a Szent Lélek munkálkodik benned, és segít azt választani, ami kedves Isten előtt: az irgalmat, a könyörületet és a kegyelmet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan gyógyít meg a megbocsátás egy kapcsolatot? Miért ilyen erős a megbocsátás?
  • Gondolj az egyik legközelebbi kapcsolatodra! Hogyan reagál a másik személy arra, amikor civakodsz? Hogyan reagál az a személy, amikor kedves vagy a hiányosságai és hibái ellenére is?
  • Van-e olyan sértődés, amihez ragaszkodsz? Mit tehetnél ma, hogy a megbocsátást válaszd?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.20.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása