Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi a te részed a konfliktusban?

2020. szeptember 04. 03:00 - nagynikoletta

destructive-nature-of-conflict.jpg

„Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján!” (Zsolt 139,23–24).

Az egyik legjobb stratégia a konfliktus deeszkalációjára – vagyis a konfliktus békés megoldását célzó módszerre –, egyben az egyik legfélelmetesebb dolog is, amit tehetsz: megkérni Istent arra, hogy világos képet adjon rólad.

„Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján!” (Zsolt 139,23–24).

Amikor konfliktusban vagy, sokféle érzelmet és félreértést hozol a felszínre. A te felelősséged az, hogy megkérd Istent arra, hogy rámutasson a saját hibáidra – nem a házastársadéra, a gyermekedére, a kollégádéra, barátodéra vagy a szomszédodéra. Megkéred Istent, hogy tegye világossá számodra, mi az, amiben hibás vagy, és hogy vezessen azon az úton, amely mindig helyes.

Amikor őszintén imádkozol A zsoltárok könyve 139. fejezetének e versei szerint, Isten megmutatja neked a helyes utat. Nem fog játszadozni veled, és mindig megbocsát, még akkor is, amikor rámutat, hogy a konfliktusban te is részese vagy a problémának.

Amint Isten felfedi előtted a bűnt az életedben, felelősséget kell vállalnod érte. Ez azt jelentheti, hogy ezt fel kell hoznod a másik emberrel folytatott beszélgetésben. Azt viszont mindig jelenti, hogy helyreáll a kapcsolatod Istennel. A te feladatod az, hogy beismerd, ha a konfliktus valamely részének a kiváltója az előítéleted, az érzéketlenséged, az éretlenséged, a közömbösséged vagy bármi más.

Jézus ezt világosan kifejtette a túlzás eszközével A hegyi beszédben. Ezt mondja a Máté evangéliuma 7. fejezetének 3–5. verseiben: „Miért aggódnál amiatt, hogy szálka van a testvéred szemében, amikor a tiedben gerenda van? Hogy mondhatod azt, »Barátom, hadd segítsek neked kivenni azt a szálkát a szemedből!«, amikor nem is láthatod a tiedben lévő gerenda miatt? Képmutató! Először szabadulj meg a gerendától! Aztán láthatsz, hogy segíts a testvérednek” (TLB fordítás).

Az ujjal való mutogatás sosem oldja meg a konfliktust. Először magadat kell megvizsgálnod, és bölcsességet kérned Istentől, hogy belásd bűneidet, és felelősséget vállalj értük. Ez soha nem lesz könnyű, de mindig ez lesz a helyes választás.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mely magánjellegű konfliktusban van szükséged Istenre, hogy világos képet adjon arról, hogy mi a te felelősséged? Miért nem kérted még erre Istent?
  • A zsoltárok könyve 139. fejezetének 24. verse azt említi, hogy „az örökkévalóság útja”. Mit gondolsz, mi ez?
  • Miért olyan fontos A zsoltárok könyve 139. fejezetének 23–24. versei szerint imádkozni, különösen valamely nehéz beszélgetés előtt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.28.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása