Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Légy bölcs a szavaiddal!

2020. szeptember 12. 03:00 - gabormel

backbiting.jpg

„A nyelv apró testrész, mégis milyen hatalmas károkat okozhat. Egy kis szikra is képes felgyújtani egy egész erdőt. És a nyelv… egész életünket a pusztulás és a katasztrófa lángjává változtathatja” (Jak 3,5–6 TLB fordítás).

Amikor nincs önuralmunk, akkor mindenféle problémával szemben kiszolgáltatottak vagyunk.

Mindaz, ami nincs kontroll alatt az életedben, az árthat más embereknek, és káros lehet a közeli kapcsolataidra. A harag, a testi vágy, a szenvedély, a költekezés, az ivászat vagy a becsvágy kontroll nélkül óriási problémákat okozhat.

A kapcsolatok legnagyobb rombolója azonban a féken nem tartott nyelv.

Egyszer olvastam, hogy egy ember naponta körülbelül 30 beszélgetést folytat. Ez még a pandémiás karantén előtti időszakra volt jellemző. De ha ez igaz, akkor ez azt jelenti, hogy nagyjából az életünk egyötöd részét beszélgetéssel töltjük.

Egyszer valószínűleg bajba fogsz kerülni a szád miatt. Erre nagy esély van.

Jakab a nyelvet egy apró szikrához hasonlítja, mivel mindössze ennyi szükséges egy nagy erdőtűzhöz. Egy óvatlan szó lángra lobbanthatja a kapcsolataidat, amelyek mind füstté válhatnak.

Találkoztál már valaha olyan emberrel, aki a „szavaival gyújtogat”? Az ilyen személy szavai veszélyesek. Ezek elbátortalanító, csalódást okozó, kritizáló, gúnyos, ítélkező vagy támadó szavak.

A pletyka különösen pusztító, mivel a levegőben terjedő vírushoz hasonló. A gondatlanul kimondott szavak már leromboltak karriert, barátságokat és családokat is.

Ahelyett, hogy a pusztítás felé haladnál, dönthetsz úgy is, hogy a szavaidat mások építésére használod. Vedd észre azt, amikor valaki valami jót tesz, és ismerd el, mondd meg neki! Bátoríts és erősíts valakit, amikor nehéz döntés előtt áll. Emeld fel az embereket biztató és bátorító szavakkal!

Nem nehéz másokat szavainkkal építeni, azonban mai világunkban ez szokatlan.

Isten dicsőségét tükrözöd egy sötét világban, amikor irányításod alatt tartod a szád, és mások építésére használod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen szavakkal építhetsz másokat?
  • Hogyan tudod emlékeztetni magad arra, hogy kritizálás helyett bátoríts valakit?
  • Miért olyan romboló a pletyka? Készíts egy „menekülési” tervet arra, hogy hogyan kerülheted el a pletykában való részvételt.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása