Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Megbocsáthatsz másoknak

2020. szeptember 15. 03:00 - Deltajulietttango

forgive-208824_1280.jpg

„Legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban” (Ef 4,32 NIV fordítás).

Isten arra szólít fel bennünket, hogy megbocsássunk másoknak, de hogyan is tegyük ezt? Elmondok négy módszert, amely segíthet elengedni a fájdalmadat, a sérelmedet és a keserűségedet.

Ismerd fel, hogy senki sem tökéletes! Amikor megbántottak minket, hajlamosak vagyunk elveszíteni a helyes szemléletünket azzal a személlyel kapcsolatban, aki megsértett. De emlékeznünk kell arra, hogy mind tökéletlen emberek vagyunk. Pál levele a kolosséiakhoz 3. fejezetének 13. versében ezt írja: „Vegyétek figyelembe egymás hibáit, és bocsássatok meg egymásnak, ha valami panaszotok lenne a másikra! Ne feledjétek, hogy az Úr megbocsátott nektek, ezért nektek is meg kell bocsátanotok egymásnak” (NLT fordítás).

Mondj le a kiegyenlítés jogáról! Bízz Istenben, hogy szembeszáll azzal a személlyel, aki megbántott, és bízz benne, hogy megoldja számodra a dolgokat! Válaszd az együttérzést a megtorlási vágy helyett! A Biblia azt mondja: „Ne álljatok bosszút magatokért! Inkább bízzátok ezt Isten haragjára, mert meg van írva: »A bosszúállás az én dolgom, én majd megfizetek« – ezt mondja az Úr” (Róm 12,19 The Message fordítás).

Válaszolj a gonoszra jóval! Pál levele a rómaiakhoz 12. fejezetének 21. versében ezt írja: „Ne küzdjön le téged a gonosz, hanem te küzdd le a gonoszt jóval!” (NIV fordítás). Ha kvittek lesztek, az csak a másik ember szintjére visz le téged. Válaszd a nemesebb utat! A Biblia azt mondja, hogy bánj kedvesen ellenségeiddel. Ezt viszont szinte lehetetlen egyedül megtenni. Ezért van szükséged arra, hogy Jézus szeretete betöltsön téged.

Koncentrálj ismét Istennek a te életedre vonatkozó tervére! Amikor azokra az emberekre koncentrálsz, akik bántanak, akkor hagyod, hogy ők irányítsák az életedet. Amikor viszont megbocsátasz nekik, megtalálod a szabadságot, hogy újra az életed céljaira koncentrálj. Ézsaiás próféta könyve 26. fejezetének 3. versében ezt írja: „Megőrzöd mindazokat teljes békességben, akik bíznak benned, akiknek gondolatai rád irányulnak” (NLT fordítás).

Ne tölts el még egy napot nehezteléssel, keserűséggel és engesztelhetetlenséggel a szívedben! Kezdd el gyakorolni a fenti négy lehetőséget, és éld azt az életet, amelyre Isten teremtett téged!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Lemondani a kiegyenlítéshez való jogodról hitbeli cselekedetet igényel. Miért?
  • Amikor valaki bánt téged, miért fontos emlékezni arra, hogy mind tökéletlen emberek vagyunk?
  • Ha bántasz valakit, mit akarnál, hogyan közeledjen hozzád? Miért várhatnád tőle, hogy megbocsásson neked?
  • Miért fontosabb koncentrálni Istennek a te életedre vonatkozó tervére, mint arra összpontosítani, hogy hogyan bántottak meg téged?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.08.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása