Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan vedd észre a vakfoltjaidat?

2020. november 23. 03:00 - daniella_89

istockphoto-877147234-612x612.jpg

„Miért nézed a szálkát a testvéred szemében, és miért hagyod figyelmen kívül a saját szemedben levő gerendát?” (Mt 7,3 NIV fordítás).

Mielőtt bárkit is megítélnél, ne felejtsd el, hogy neked is vannak az életedben vakfoltok. A vakfoltok olyan hozzáállások vagy gyengeségek az életedben, amiket nem látsz meg, vagy nem akarsz meglátni, bár konfliktust okoznak másokkal.

Például lehet, hogy veszekedős vagy, és észre sem veszed, hogyan fordítasz át egyszerű beszélgetéseket vitatkozásokba. Jézus azt mondja, hogy mikor késztetést érzel mások megítélésére a vakfoltjaik miatt, tekintsd ezt lehetőségnek arra, hogy felfedd, és foglalkozz a sajátjaiddal.

Jézus beszélt erről A hegyi beszédben: „Miért nézed a szálkát a testvéred szemében, és miért hagyod figyelmen kívül a saját szemedben levő gerendát? Hogyan mondhatod a testvérednek: »Hadd vegyem ki a szálkát a szemedből!«, miközben gerenda van a sajátodéban? Képmutató! Vedd ki előbb saját szemedből a gerendát, és akkor majd tisztán fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd a testvéred szeméből a szálkát” (Mt 7,3–5 NIV fordítás).

Azt mondja: „Hogy képzeled? Miért törődsz annyira a bűnnel valaki más életében, miközben a saját életedben lévő nagyobb bűnnel nem foglalkozol? Foglalkozz a vakfoltjaiddal, hogy tisztán láthass ahhoz, hogy másoknak segíthess!”

Észrevetted már, hogy hajlamos vagy azt megítélni másokban, amit nem szeretsz magadban? Ha lusta vagy, tudsz róla – és ezt nem szereted magadban –, akkor hajlamos vagy könnyebben meglátni ezt másokban, és megítélni őket. Ha arrogáns vagy kapzsi vagy, hajlamos vagy ezt gyorsan észrevenni más emberekben. Bármi is az, amivel küzdesz, azt könnyebben észreveszed a többiekben.

A Biblia ezt mondja: „Ha mi jól ítélnénk meg magunkat, Isten nem ítélne el” (1Kor 11,31 NCV fordítás).

Gondolkodj azon, amit ez a vers mond: Ha komolyan megvizsgálnánk az életünket, és kiértékelnénk a saját gyengeségeinket, hibáinkat és bukásainkat, akkor Istennek nem kellene ítélkeznie felettünk.

Isten érted van, nem ellened. Ő már ismeri a vakfoltjaidat, és segíteni akar neked abban, hogy elkezdj velük foglalkozni, és így érettebb lehess a hitedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen bűnt vagy hajlamos a leggyorsabban és legtisztábban meglátni másokban? Mit mond el neked ez a te életedben lévő bűnről?
  • Mit jelent kiértékelni önmagadat?
  • Amikor késztetést érzel más megítélésére, mire kellene ennek emlékeztetnie, hogy mit tegyél helyette?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.16.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása