Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten veled van a legjobb és a legrosszabb napodon is

2020. március 15. 03:00 - daniella_89

20200315.jpg

„Közel van az ÚR a megtört szívűekhez, ő megmenti azokat, akik minden reményüket elvesztették” (Zsolt 34,18 GNT fordítás).

Az élet tele van váratlan helyzetekkel. Vannak köztük olyanok, amik földbe döngölnek, és azt az érzést keltik, hogy életed összeomlott.

Mit teszel, amikor a világod darabokra hullik? Amikor megérkezik a rettegett telefonhívás? Amikor megjönnek a válási papírok? Amikor a csőd borítékolt?

Az első kérdés, amit a legtöbb ember feltesz: „Ki törődik velem?”

Jézus halála után a tanítványai zárt ajtók mögött találkoztak, mert féltek a zsidó vezetőktől, akik Jézust keresztre feszítették. A tanítványok egyedül érezték magukat, ezért féltek, és a legrosszabbra számítottak.

De aztán valami történt, ami mindent megváltoztatott: „Jézus eljött, megállt közöttük és ezt mondta: »Békesség nektek!« Miután ezt mondta, megmutatta nekik a kezeit és az oldalát. A tanítványai megörültek, mikor meglátták az Urat” (Jn 20,19–20 NIV).

A különbség azonnal érzékelhető volt. Krisztus jelenléte a pánikot partira, a félelmüket jó hangulatra váltotta.

Isten életed minden pillanatában – a legeslegjobbtól a legeslegrosszabbig – veled van. Törődik veled. Sosem fogsz keresztülmenni a nehézségeken egyedül. Valójában Isten akkor van a legközelebb, ha fájdalmat élsz át.

Azt mondja: „Ha mély vizeken és nagy gondokon mész keresztül, veled leszek. Mikor keresztül mész a nehézség folyóin, nem süllyedsz el! Mikor átsétálsz az elnyomás tüzén, nem égsz meg, a lángok nem perzselnek meg” (Ézs 43,2 TLB fordítás).

Szenvedsz ma? Azt kérdezed: „Ki törődik velem?” Attól félsz, hogy senki? Békélj meg abban a biztos tudatban, hogy Isten törődik veled. Sosem hagyott el. Ott van veled most is. Végig ott volt melletted. Nem vagy egyedül.

Hidd ezt ma el, és tapasztald meg azt a békességet, amit Krisztus hoz neked.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor érezted úgy, hogy életed kilátástalanná válik? Hogyan tapasztaltad meg Isten jelenlétét?
  • Mikor könnyű számodra érezni Isten jelenlétét? Mikor nehezebb?
  • Kiket ismersz, akikről látszik, hogy Isten jelenlétének tudatában élnek? Milyen adottságok és szokások jellemzik az életüket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.08.)

Szólj hozzá!

Még a halálban is magabiztossá tesz, ha szabadságban élsz

2020. március 14. 03:00 - Lilla:)

20200314.jpg

„Mert Isten nem a félelem lelkét adta nekünk, hanem az erőét, a szeretetét és a józan elméét” (2Tim 1,7 NKJV fordítás).

Amikor az emberek nem akarnak a halálról beszélni, az általában azért van, mert félnek tőle, hiszen nem tudják, hogy mi van a halál után. Ez a félelem pedig abból fakad, hogy nem biztosak az Istennel való kapcsolatukban.
A halál azonban elkerülhetetlen. Biztosan bekövetkezik, és van, hogy váratlanul jön. A halál a nagy egyensúlyteremtő. A Biblia azt mondja nekünk: „és ahogy el van rendelve, hogy az ember meghaljon, utána pedig az ítélet következzen” (Zsid 9,27 KJV fordítás).

Nem tűnik bolondságnak, hogy úgy éld az életed, hogy nem készülsz fel valamire, amiről tudod, hogy úgyis be fog következni? Az élet sokkal élvezhetőbbé válik, amikor biztos vagy benne, mi fog veled történni a halál után.

Isten nem akarja, hogy félj a haláltól. Meg akar szabadítani a félelemtől. Hogyan? Úgy, hogy engedi, hogy annyira megismerd őt, hogy amikor meghalsz, az olyan legyen, mintha csak sebességet váltanál. Lediplomázol és hazaérsz. Amikor tisztában vagy vele, hogy mi történik majd a halálod után, az felszabadító érzés az életedre vonatkozóan.

A Biblia azt mondja: „Mert Isten nem a félelem lelkét adta nekünk, hanem az erőét, a szeretetét és a józan elméét” (2Tim 1,7 NKJV fordítás).

Mi az, ami téged fogságban tart? Bármi legyen is az, nem kell belenyugodnod. Isten elküldte Jézus Krisztust a földre, hogy meghaljon a bűneidért, és hogy egy jobb életet adjon neked. Ez az igazi szabadság. Ez a Jó Hír.

Én arra biztatlak, hogy fogadd be Jézust az életedbe, ne azért, mert ma este meghalhatsz, hanem mert holnap élned kell. Azzal, amit Jézus a kereszten tett, teljes szabadságot ajánl számodra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogy érzel a halállal kapcsolatban?
  • Találkoztál már olyannal, aki nem félt a haláltól? Hol találta meg az az ember a békéjét?
  • Miben lenne másabb az életed, ha valójában a Jézus által ajánlott szabadságban élnél?

( *Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.07.)

Szólj hozzá!

Szabad vagy, hogy önmagad légy

2020. március 13. 03:00 - csmsdvd

lovak.jpg

„Mert mi Isten mesterművei vagyunk. Ő újra alkotott minket Krisztus Jézusban, így megtehetjük azokat a jó dolgokat, amelyeket régen eltervezett számunkra” (Ef 2,10 NLT fordítás).

Gondolj egy átlagos hetedre! Hányszor uralkodik el rajtad az az érzés, hogy más emberek nyomást gyakorolnak rád? Az ő életstílusuk, az ő szükségeik, a dolgok, amiket ők csinálnak, vagy amiket ők várnak el tőled.

Ha túlterhelt vagy, itt a jó hír számodra: Isten fel tud szabadítani ezen elvárások alól.

Teljesen természetes, hogy nyomás alatt érezd magad más emberek elvárásai miatt. Megkérdezted valaha magadtól: „Mit szólnak az emberek, ha ezt az utat választom?” Persze, hogy igen. Mindannyian így teszünk. De nem kell eszerint élnünk.

Más emberek elvárásai szerint élni biztos út afelé, hogy lehetetlen helyzetbe kerülj. Nem lehetsz mindenki megelégedésére. Nem tudsz mindenki kedvében járni.

Jézus azért jött, hogy felszabadítson mások elvárásai alól. Pál levele az efezusiakhoz 2. fejezetének 10. versében ezt olvassuk: „Mert mi Isten mesterművei vagyunk. Ő újra alkotott minket Krisztus Jézusban, így megtehetjük azokat a jó dolgokat, amelyeket régen eltervezett számunkra” (NLT fordítás).

Mélyedj el ebben az igeszakaszban! Először is azt mondja, Isten mesterművei vagyunk. Ő egyedinek teremtett téged. A világon senki más nincs, aki olyan, mint te. És Isten nem is akarja, hogy megpróbálj olyan lenni, mint valaki más.

Az igeszakasz második része azt mondja, hogy Isten újjáteremt Jézusban, így megteheted azt, amit ő a számodra eltervezett. Ha Krisztusnak élsz, leegyszerűsíted az életed. Amikor Isten mesterműveként élsz, akkor csak azt szükséges tenned, amit ő akar. Elengedheted a többi ember valamennyi elvárását.

Olyan életet élni, amelyben Isten örömét leli, nehéznek tűnhet, de mégsem annyira az, mint gondolnád. Amikor Isten Krisztusban újjáteremt, megváltoztatja a vágyaidat. Azok a dolgok, amelyek régen csábítottak, egyszerűen elveszítik a vonzerejüket. Jézus felszabadít, hogy önmagad lehess. 

Így akkor azt mondhatod: „Az egyetlen célom, hogy az Urat szolgáljam.” S ha ezt fogod tenni, akkor jobb szülő, jobb házastárs, jobb barát, jobb munkatárs leszel.

Amikor Isten kedvében jársz, akkor mindig a helyeset cselekszed, és ez sokkal egyszerűbbé teszi az életet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen elvárások szerint éled az életed? Milyen területeken érzel túlterheltséget? Készíts egy listát róluk, és kérd Istent, hogy szabadítson fel azon elvárások alól, amik nem egyeznek az övéivel!
  • Mi életed legnagyobb célja? Ez hogyan egyeztethető össze azzal, hogy az Urat szolgáld?
  • Amikor magadra gondolsz, látod-e hogy Isten mesterműve vagy? Milyen egyedi ajándékot helyezett beléd Isten?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.06.)

Szólj hozzá!

Ha megbántottak, válaszd a megbocsátást a kesergés helyett!

2020. március 12. 03:00 - Lencsés Tamás

„Minden keserűség, indulat, harag, kiabálás és istenkáromlás legyen távol tőletek minden gonoszsággal együtt. Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban” (Ef 4,31–32 RÚF).

Az embert életében többször elkerülhetetlenül megbántják. Van, hogy valaki szándékosan, mások akaratuk ellenére bántanak meg téged. A fájdalomra adott válaszod határozza meg, hogyan hat rád az, hogy megbántanak.

Ha megbocsátasz, képes vagy továbblépni, és boldog lenni. Ha a kesergést választod, tulajdonképpen megengeded valakinek, hogy egész életedet tönkre tegye. Ráébredsz, hogy a keserűség olyan, mint a bumeráng. Mindig visszatér hozzád, és jobban bánt téged, mint bárki mást.

Pál apostol, az egyik korai keresztény arról beszél, hogy mennyire romboló a keserűség. Az efezusiakhoz írt levelében azt mondja: „Minden keserűség, indulat, harag, kiabálás és istenkáromlás legyen távol tőletek minden gonoszsággal együtt. Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban” (Ef 4,31–32 RÚF).

Mi a keserűség ellenszere? A megbocsátás. Pál apostol azt mondja, kövesd Isten példáját, aki megbocsát neked Krisztusban.

Van valaki, aki iránt keserűség tölt el? Egy régi barát vagy barátnő? Egy munkáltató? Egy volt házastárs? Egy szülő vagy egy gyermek? Esetleg tanár, szomszéd vagy barát? Engedd meg, hogy Jézus kiürítse ezt a keserűséget a lelkedből. Válaszd azt az utat, hogy megbocsátasz annak az embernek, ahogy Isten megbocsát neked. Engedd, hogy Isten megszabadítson a keserűségtől, és szívedben helyet szabadítson fel a kedvességnek és az együttérzésnek.

Amikor Jézus imádkozni tanította követőit, mondta nekik, hogy így szóljanak: „És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek” (Mt 6,12 RÚF).

Lényegében erről van szó: „Uram, bocsáss meg nekem úgy, ahogy én is mindenki másnak”. Ez egy hatalmas elvárás! Ha azonban betartod, és ugyanúgy megbocsátasz másoknak, ahogyan te is elvárod, hogy neked megbocsássanak, ez segít abban, hogy távol tartsd a keserűséget.

Lehet, hogy már mélyen megbántottak téged. Valószínű úgy érzed, lehetetlen megbocsátanod, és ezzel együtt azt is kétségbe vonod, hogy egyedül meg tudsz-e bocsátani. Ezért van szükséged Jézus Krisztusra.

Csak Isten ereje képes arra, hogy a gyűlöletet szeretettel váltsa fel, és megszabadítson téged attól a keserűségtől, amely a mély fájdalmakból táplálkozik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ismersz valakit, aki keserűségben él? Ismersz olyat, aki a megbocsátás szabadságában él? Milyen különbségeket látsz az életükben?
  • Mikor élted át azt a szabadságot, ami a megbocsátásból jön?
  • Milyen keserűség van a szívedben? Írd le annak a nevét, akinek meg kell, hogy bocsáss, és kérd Istent, hogy segítsen megszabadulni a keserűségtől, azáltal, hogy megbocsátasz!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.05.)

Szólj hozzá!

Nem kell többé bűntudattal élned

2020. március 11. 03:00 - Deltajulietttango

20200311.jpg

„Megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket” (Jn 8,32 RÚF).

János evangéliuma 14. fejezetének 6. versében Jézus azt mondja, hogy ő az út, az igazság és az élet. Pár fejezettel korábban, a 8. rész 32. versében pedig azt mondja: „Megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket”. A következő napok során megvizsgáljuk azokat a dolgokat, amelyekről Jézus megígérte, hogy megszabadít minket – kezdve a bűntudat terhével.

Te is tudod, milyen érzés a bűntudat. A bűntudat megfoszt a boldogságtól. Depressziót okoz. Fizikailag beteggé is tehet. Amikor Dávid, Izrael nagy királya vétkezett, érezte a bűntudat súlyát. Azt mondta Istennek: „Állítsd vissza megváltásod örömét!” (Zsolt 51,12 KJV fordítás – a magyar fordításban a 14. vers).

Istennek van válasza a bűntudatra: a bűnbánat. A Biblia János első levele 1. fejezetének 9. versében azt mondja: „Ha megvalljuk neki bűneinket, ő hűséges, és számíthatunk rá, hogy megbocsátja nekünk azokat. Minden bűntől megtisztítja életünket” (NLV fordítás).

Lehet, hogy éveket töltöttél egy olyan probléma kibogozásán, amelynek valójában nagyon egyszerű megoldása van: csak tiszta lelkiismeretre van szükséged. Jézus ezt nyújtja számodra. Azonnali megbocsátást kínál.

Isten azt mondja nekünk: „Meg fogom bocsátani bűneiket, és nem fogok többé a hibáikra emlékezni” (Jer 31,34 GNT fordítás).

A Sátán a bűntudat terhe alatt akar tartani téged. Megkötözve akar tartani, hogy ne élhess Isten szabadságában. De Isten nem így működik.

Ez az, ahogy Isten működik: te bocsánatot kérsz, ezután Isten megbocsát. De azután még továbbmegy egy lépéssel, és igazából el is felejti, amit rosszul tettél.

Olyan, mintha Isten fogná a bűneidet, és beeresztené az óceán legmélyebb árkába, majd kitenne egy „Horgászni tilos!” táblát. Isten nem fogja újra kiemelni a bűneidet, és azt sem akarja, hogy te se tedd meg. Ő azt akarja, hogy szabad legyél.

Érzed ma a bűntudat terhét? Emlékezz, hogy Jézus azért jött, hogy szabaddá tegyen téged. Amikor megvallod a bűneid, meg fog bocsátani neked, és meg fog szabadítani téged a bűnösségtől.

Ezután élhetsz annak a tudatnak az igazi szabadságában, hogy bűnbocsánatot kaptál, és már nem vagy megkötözve bűneid által!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan befolyásolja a bűntudat az életünket – fizikailag, lelkileg és a kapcsolatainkban?
  • Milyen bűn tudatának a terhét érzed ma? Most szánj rá időt, hogy megvalld ezt a bűnt Istennek, majd hidd, hogy megbocsátott neked!
  • Mi az, amit nem hiszünk el Istenről, amikor felszínre hozzuk a már megbocsátott bűnt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.04.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása