Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Téged ki vagy mi irányít?

2020. április 05. 03:00 - Erika1832

„Ne engedd, hogy a bűn határozza meg azt, ahogyan élsz; ne engedj a bűnös kívánságoknak! [...] Inkább add teljesen oda magad Istennek, mert halott voltál, de most már új életed van. Tehát használd az egész testedet eszközként arra, hogy azt tedd, ami helyes, hogy ez dicsőítse Istent” (Róm 6,12–13 NLT fordítás).

Minden nap irányít valami.

Lehetsz a saját éned irányítása alatt, vagy más emberek elvárásai is irányíthatnak. Lehet, hogy a félelem,  a bűntudat, a neheztelés vagy a keserűség irányít. Lehet, hogy a vagyon, esetleg egy szokás. De valami minden nap irányít.

Akkor vagy szabad, amikor képes vagy megválasztani, hogy mi irányítson. Amikor Jézus Krisztust választod, hogy ő irányítsa az életed, amikor a Mester irányít, akkor minden mást is tudsz irányítani. Ha nem Isten az első az életedben, hanem valami más, akkor az rossz irányba fog menni. Ha Krisztus irányítja az életed, akkor ő mindig a megfelelő irányba fog vezetni.

Pál levele a rómaiakhoz 6. fejezetének 12–13. verse ezt mondja: „Ne engedd, hogy a bűn határozza meg azt, ahogyan élsz; ne engedj a bűnös kívánságoknak! [...] Inkább add teljesen oda magad Istennek, mert halott voltál, de most már új életed van. Tehát használd az egész testedet eszközként arra, hogy azt tedd, ami helyes, hogy ez dicsőítse Istent” (NLT fordítás).

Az, hogy átadod-e az irányítást Krisztusnak, rajtad múlik. A következő néhány lépés segít, hogy ezt meg tudd tenni:

  • ismerd be, hogy úgy viselkedtél, mintha te lettél volna Isten;
  • ismerd be, hogy nem tudsz megváltozni magadtól;
  • alázatosan kérd Istent, hogy segítsen megváltozni;
  • beszélj valakivel őszintén azokról a dolgokról, amiknek meg kell változniuk az életedben;
  • add oda teljesen Jézus Krisztusnak az életed.

Tényleg változni akarsz? Hajlandó vagy megtenni ezeket a dolgokat? Talán most azt mondod: „Belefáradtam abba, hogy mindig próbálkozom, és mindig kudarcot vallok.” Próbálkozás helyett inkább kezdj el bízni. Isten megadja neked a lehetőséget, hogy válassz: tőle akarsz függni vagy magadtól. Az eredmény lehet szabadság, illetve lehet csalódottság.

Miért ne adnál oda mindent Krisztusnak? Mit veszíthetsz?

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen jellemvonásod vagy milyen körülmény tart vissza attól, hogy Istennek átadd az irányítást az életed fölött?
  • Mikor volt, hogy úgy viselkedtél, mintha te lettél volna Isten?
  • Mit gondolsz, mit jelent teljesen átadni magad Istennek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.29.)

Szólj hozzá!

Amikor Isten nem azonnal válaszol...

2020. április 04. 03:00 - Ivanyina Krisztina

20200404.jpg

„Bizakodva várom Isten segítségét, amelyet megígért” (Zsolt 130,5 TLB fordítás).

Isten azt akarja, hogy türelmesen várakozz, amíg választ kapsz imáidra, és azt is szeretné, hogy reménnyel telve várakozz. Legyen hited! Bízz Istenben, hogy meghallgat, és válaszolni fog imáidra. Amikor reménnyel várakozol, akkor látja meg Isten, hogy hiszel ígéreteiben. Hiszel abban, hogy amit megígért, teljesíteni fogja.

A híres Daniel Boone-t (a 19. század egyik legvakmerőbb amerikai felfedezőjét és vadászát) egyszer megkérdezték: „Eltévedt valaha is a vadonban?”, mire ő ezt válaszolta: „Nem, soha nem tévedtem el. Előfordult, hogy hetekig össze voltam zavarodva, de soha nem tévedtem el.”

Néhányatok talán most úgy érzi, összezavarodtak a dolgok az életében. Például a házasságodban. Imádkozol, hogy jobb legyen, de semmi sem változik. Vagy esetleg probléma van a munkáddal kapcsolatban, és ezt kérdezed: „Átvészelem a nehézségeket vagy nem? Vagy váltsak inkább munkahelyet?” Zavar állt be talán a kapcsolataidban. Lehet, hogy erőtlennek és reménytelennek érzed magadat, és úgy érzed, semmit sem tudsz tenni, hogy változtass a helyzeteden.

De ne csüggedj! És ne add fel! Nézz fel, és kezdj el imádkozni! Sok kérés volt az életemben, amelyre sosem kaptam választ Istentől. Volt például egy kérésem, amiért minden nap imádkoztam 24 éven keresztül, mégsem válaszolta meg Isten. Nem tudom, hogy miért döntött úgy, hogy nem válaszol arra az imára, és nem is értem. De eldöntöttem, akár megválaszolja, akár nem, úgy fogok meghalni, hogy hiszek az ő ígéreteiben. Mert Isten egy jó Isten, és ő tudja, hogy mi a legjobb nekem, még akkor is, ha én nem értem.

Amikor Isten nem válaszol az imáidra, emlékezz néhány nagyon fontos igazságra! Először is, Istennél van az irányítás, nem nálad. Ő jobban tudja, hogy mire van szükséged, mint te. Nincs olyan magas hegy, amelyet ő ne tudna elmozdítani. Nincs olyan nagy probléma, amelyet ne tudna megoldani. Nincs olyan mély bánat, amelyet ne tudna csillapítani. Isten mindent az irányítása alatt tart, és neki van egy terve.

Másodszor, gondolj arra, hogy akár választ kapsz az imáidra, akár nem, Isten meg fogja jutalmazni a kitartásodat. Ha nem ezen a világon, akkor az örökkévalóságban.

”Bizakodva várom Isten segítségét, amelyet megígért” (Zsolt 130,5 TLB fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Istennek mely ígéreteire tudsz támaszkodni, miközben várod, hogy választ kapj tőle egy imádra?
  • Hogyan mutatta meg már neked Isten az ő hűségét?
  • Mit vársz Istentől, hogy megtegyen az életedben? Az, amit vársz, hogyan mutat rá Isten nagyságára?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.28.)

Szólj hozzá!

Mit tegyek, amikor válaszra várok?

2020. április 03. 03:00 - ReveSz

20200403.jpg

„Légy mindig az ÚR jelenlétében, és türelmesen várj rá, hogy cselekedjen” (Zsolt 37,7 NLT fordítás).

Mit szeretne Isten, hogy tegyél, amikor egy imára vársz választ?

A 37. zsoltár 7. verse azt mondja: „Légy mindig az ÚR jelenlétében, és türelmesen várj rá, hogy cselekedjen” (NLT fordítás). Isten azt szeretné, ha várnál türelmesen az ő válaszára.

De mint egy 2 éves kisgyerek, mi a lelkünkben izgünk-mozgunk, és nyughatatlankodunk miközben Isten válaszára várunk. Idegesek és nyugtalanok vagyunk. Fel akarunk ugrani és csinálni valamit. De Isten azt mondja: „Várj türelemmel! Maradj nyugton! Figyeld, ahogy cselekszem. Ne nyugtalankodj, ne légy ideges, és ne próbáld a saját kezedbe venni az irányítást!”

Soha ne kövesd el azt a hibát, amit Ábrahám az Ószövetségben, ne akarj a saját imádra válasz lenni. Mert ez sokkal több probléma forrása lehet. Egy nap Isten azt mondta Ábrahámnak, hogy nagy népnek atyjává teszi. Ezzel csak két probléma volt: Ábrahám 99 éves volt, és nem volt gyermeke. Ábrahám ránézett saját testére, és azt mondta: „Hát, Istenem, én ezt nem hiszem!” Aztán a feleségére nézett, Sárára, aki meddő volt, és úgy gondolta, hogy a helyzet duplán esélytelen, és nem fog megtörténni, amit Isten mondott.

Ezért Ábrahám a saját kezébe vette az irányítást, és gyermeke lett felesége szolgálójától, Hágártól. „Itt van a válaszom az imára! – mondta. Gyermekem lett 99 évesen. Legyen a neve Izmael!” Isten erre azt mondta: „Nem, félreértetted a dolgot. Ez nem az én válaszom az imádra, hanem a te saját válaszod. Én egy csodán keresztül megszülető fiút tartogatok számodra, akinek Sára lesz az anyja. És őt Izsáknak fogod nevezni.” Az Izsák jelentése „nevetés”. Ugyanis Sára, amikor meghallotta, hogy majd gyermeke lesz, a Biblia azt írja, hogy nevetett, mert nem hitt Istennek.

De Isten nevetett utoljára. Izsák megszületett, és ezzel elkezdődött egy rendkívül intenzív rivalizálás közte és Izmael között, amiért a mai napig is fizetünk. A feszült kapcsolat a zsidók és az arabok között azzal kezdődött, hogy Ábrahám meg akarta válaszolni a saját imáját.

Amikor az imádra te magad akarsz válaszolni, csak a bajt keresed. Inkább türelmesen várj, és nézd, ahogy Isten cselekszik!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogy tudnád jobban Istenre irányítani a figyelmed, amikor türelemmel várod, hogy ő cselekedjen?
  • Hogyan szoktál várni arra, hogy Isten cselekedjen? Mit teszel azután, hogy kérsz valamit tőle imában?
  • Növekedtél hitben az idő alatt, amikor várnod kellett Istenre?

 * (Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.27.)

Szólj hozzá!

Ideje szembenézni az igazsággal

2020. április 02. 03:00 - Besther

20200402.jpg

„Ha azt állítjuk, hogy bűntelenek vagyunk, akkor önmagunkat csapjuk be, és az igazság nincs meg bennünk” (1Jn 1,8 NIV fordítás).

A bűn mindig magába foglalja az önámítást. Abban a pillanatban, amikor vétkezel, becsapod magad. Ez önámítás, mert azt hiszed, hogy amit csinálsz, jobb eredményt fog produkálni, mint az, amit Isten már kért tőled, hogy megtegyél.

Azért, hogy megállítsd a saját vereséged, abba kell hagynod az önámítást. Őszintén meg kell vizsgálnod az életedet, szembenézni az igazsággal és foglalkozni a problémákkal. Milyel kapcsolatban teszel úgy, mintha nem lenne probléma vagy nem függenél tőle? Miről mondod azt, hogy ez nem nagy ügy?

Akár heroinnal lövöd magad, akár adósságot csinálsz a hitelkártyáddal, akár pornót olvasol, akár vacak regényeket, nem igazán számít. Ezt mind azért teszed, hogy szabadulj a fájdalomtól és a bűntől. Viszont nem fogsz addig meggyógyulni, míg fel nem ismered a problémáid gyökerét.

Nem kell a mélypontra kerülnöd, mielőtt igazán megváltozol. Nem kell a pusztítás, rombolás útján haladnod. Elismerheted a problémáid eredetét, aztán dolgozhatsz rajtuk.

Amikor azt kérdezik: „Mi a legnagyobb probléma, amivel szembesülni szoktál?”, akkor a lelkigondozók újra és újra elmondják: „Az emberek mindig túl sokáig várnak, mire segítséget kérnek. Ekkor már szinte lehetetlen megfordítani a helyzetet.” A legtöbb ember tagadja, hogy problémái lennének, addig várnak, míg túl késő lesz, és emiatt felesleges fájdalmakon mennek keresztül.

A Biblia azt mondja: „Ha azt állítjuk, hogy bűntelenek vagyunk, akkor önmagunkat csapjuk be, és az igazság nincs meg bennünk” (1Jn 1,8 NIV fordítás).

Milyen kemény kérdéseket kell feltenned magadnak az életedben jelenlévő bűnnel kapcsolatban? Mik azok a figyelmeztető jelek, melyeket figyelmen kívül hagysz?

Ha meg szeretnél gyógyulni, akkor meg kell ismerned a problémáid gyökerét, és szembe kell nézned az igazsággal önmagadról. Ez sosem az egyszerűbb vagy könnyebb út, de mindig ez a helyes módszer.

Isten érted van, és munkálkodik benned. Az ő erejével bármi legyőzhető.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miképpen akadályoz a büszkeséged abban, hogy a problémáid gyökerét felismerd?
  • Miért gondoljuk sokszor azt, hogy jobban tudjuk, mint Isten, hogy mi a jó nekünk?
  • Mit akar Isten, mit tegyél miután szembenéztél az igazsággal, problémáid eredetével?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.26.)

Szólj hozzá!

Miért teszed azt, amit nem akarsz?

2020. április 01. 03:00 - daniella_89

20200401.jpg

„Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket” (Jn 8,32 NIV fordítás).

Elgondolkodtál-e már valaha azon, hogy miért teszel olyat, amit nem akarsz megtenni? Vagy esetleg azon, hogy miért is olyan nehéz helyesen cselekedni?

Bűnös természetünk miatt gyakran rossz döntéseket hozunk. Valószínűleg csatlakozhatsz Pál apostolhoz, amikor azt mondja: „Nem igazán értem magam; helyesen akarok cselekedni, de nem úgy teszek. Helyette olyat teszek, amit gyűlölök... Tehát nem én vagyok az, aki rosszul cselekszik; a bűn az, amely bennem lakik. És tudom, hogy semmi jó nem lakik bennem, vagyis a bűnös természetemben. Azt akarom tenni ami helyes, de nem vagyok rá képes" (Róm 7,15.17–18 NLT fordítás).

Még azután is, hogy Jézus követője leszel, marad benned egyfajta feszültség. Meg van benned a jó természet, amit Istentől kaptál, azonban ugyanúgy benned van a régi, bűnös természeted is, ami visszatart.

De van kiút! Jézus megígérte nekünk János evangéliuma 8. fejezetének 32. versében, hogy „megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket" (NIV fordítás).

A személyes változás titka nem az akaraterőben rejlik, ez nem valami, amit teszel vagy mondasz. Ez nem egy gyógyszer vagy egy elhatározás, nem is egy fogadalom, amit teszel.

A személyes változás titka az a valami, amit ismersz.

Ismered az igazságot. Amikor változtatsz a gondolkodásmódodon, megváltoznak az érzelmeid is. Amikor pedig változtatsz az érzelmeiden, megváltoznak a cselekedeteid is.

Minden önromboló tett mögött egy hazug hiedelmed áll. Lehet ez egy hazugság magadról, a múltadról vagy a jövődről, esetleg Istenről vagy másokról.

Miért teszel olyat, amiről tudod, hogy rossz számodra? Mert azt hiszed, hogy ez egyfajta kiegyenlítés. Ez azonban hazugság! Csak akkor változhatsz meg, és töltheted be Isten életedre vonatkozó terveit, ha elkezdesz foglalkozni Isten igazságával. Ha változtatni akarsz az életmódodon, az elméddel kell kezdened. Ismerned, és hinned kell Isten igazságát.

Mikor megismered az igazságot, az igazság szabaddá tesz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szerinted mit jelent ismerni Isten igazságát?
  • Gondolj azokra a hazugságokra, amiket folyamatosan lejátszol a fejedben. Isten melyik igazságával kellene helyettesítened őket?
  • Hogyan ismerheted meg jobban Isten igazságát? Milyen változtatásokat kell megtenned az életedben?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.25.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása