Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A húsvét jelentése: nincs több kárhoztatás

2020. április 19. 03:00 - Erika1832

20200419.jpg

„Krisztus értünk áldozott élete és vére miatt lettünk szabadok, és ezért bocsáttattak meg bűneink. Krisztus azért cselekedett így, hogy bemutassa Isten kegyelmének gazdagságát” (Ef 1,7 CEV fordítás).

Gondolkoztál már azon, hogy ki szögezte Jézust a keresztre?

Nem Júdás vagy Kajafás volt, sem Pilátus. Még csak nem is azok a vallási vezetők, akik gyűlölték őt.

Talán meg fogsz lepődni a válaszon, de erre a kérdésre, két válasz is van.

Először is, Isten tette. A Biblia elmondja, hogy a kezdetektől fogva ez volt Isten terve. Jézus földre jövetelének ez volt az oka. A Biblia már több száz évvel korábban beszélt Jézus haláláról.

A másik válasz pedig, hogy mi voltunk. Te és én feszítettük Jézust a keresztre. Ha soha nem vétkeznénk, Jézusnak nem kellett volna meghalnia. Pál levele a rómaiakhoz 4. fejezetének a 25. verse azt mondja: ”A mi bűneinkért adatott halálra, és a mi megigazulásunkért támadt fel” (NIV fordítás).

A mi bűneink azért nyertek bocsánatot, mert Jézus meghalt a kereszten.

Nem vagyunk tökéletesek. A múltban követtünk el bűnöket, és ezek miatt bűntudatunk van. Bánkódunk miattuk.  De Isten nem akarja, hogy ezzel a bűntudattal éljünk együtt. Ezért halt meg Jézus.

Pál levele az efezusiakhoz 1. fejezetének a 7. verse azt mondja: ”Krisztus értünk áldozott élete és vére miatt lettünk szabadok, és ezért bocsáttattak meg bűneink. Krisztus azért cselekedett így, hogy bemutassa Isten kegyelmének gazdagságát” (CEV fordítás).

A bűntudat rengeteg energiát emészt fel. Lefáraszt minket, és megfoszt minket lelki békénktől.

Sok olyan hívő van, aki megtért, viszont a viselkedése nem ezt tükrözi. Tele vannak szégyennel és bűntudattal. Minden cselekedetüket ez uralja. Hisznek Jézusban, de nem szabadultak meg attól, hogy vádolják magukat bűneik miatt.

Pál levele a rómaiakhoz 8. fejezetének az 1. verse azt mondja: ”Nincs kárhoztatásuk azoknak, akik Krisztus Jézushoz tartoznak” (NLT fordítás).

A „nincs kárhoztatás” azt jelenti, hogy Isten nem ítél el amiatt, amit helytelenül tettél, ha hiszel Krisztus Jézusban. A kereszten ő magára vette büntetésedet. Isten nem fog elítélnie téged, mert Jézus magára vállalta elítélésedet.

Erről szól a Húsvét. Megbocsátottak neked. Jézus érted halt meg. Reménységben élhetsz, és nincs kárhoztatásod.

Szabad lehetsz.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen érzés volt rájönni, hogy Jézusnak nem kellett volna meghalni, és nem lett volna szükség a Húsvétra, ha nem követsz el bűnt?
  • Mi nehezíti meg, hogy Isten megbocsátását elfogadd, és megszabadulj a bűntudattól?
  • Annak a megértése, hogy bűneidet Jézus kereszthalála miatt megbocsátották, hogyan hat rád, amikor téged bánt meg valaki?

*(Daily Hope by Rick Warren 2020.04.12.)

Szólj hozzá!

Isten szeretete mindent megváltoztat

2020. április 18. 03:00 - ReveSz

20200418.jpg

„El nem múló szeretettel szeretlek” (Jer 31,3 GW fordítás).

Sem a múltban tett, sem a jövőben teendő cselekedeteid nem választhatnak el téged Isten szeretetétől. Ezt mondja Isten Jeremiás próféta könyve 31. fejezetének a 3. versében: „Örök szeretettel szeretlek” (GW fordítás).

Tudod milyen hosszú, az „el nem múló”?

Örökké tartó. Nem tudod megállítani Istent abban, hogy szeressen téged. Örökké szeretni fog téged. Az ő szeretete nem azon alapszik, hogy te mit teszel. Az az alapja, hogy ő kicsoda. Isten azért teremtett, hogy szerethessen téged, ez az elsődleges ok amiért érdemes élned.

Ezért küldte Isten a fiát: „Mert ez az, ahogy Isten szerette a világot: az egyetlen Fiát adta, így mindenki, aki hisz benne, nem fog elpusztulni, hanem örök élete van” (Jn 3,16 NLT fordítás).

Isten meg akarja veled ismertetni a szeretetét. Még inkább azt akarja, hogy érezd ezt a szeretetet.

Isten szeretete átformál téged. Átformálja azt, aki utálatos, bigott vagy rasszista egy kedves, udvarias és szeretetteljes emberré. Amikor Isten szeretete megtalálja szívedet, az átformál.

Ha az életed még nem változott meg, akkor nem ismered Istent. Az nem lehet, hogy egy ilyen nagy személy, mint Isten, ne hozzon változást az életedben.

Amikor Isten szeretete belép az életedbe, átformálja a másokhoz való viszonyulásodat. Amikor igazán megérted és megtapasztalod Isten szeretetét, nem tudod majd nem átadni másoknak.

Valójában Jézus így írta le: „Új parancsolatot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek titeket, nektek is szeretnetek kell egymást. Erről fogja megtudni minden ember, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást” (Jn 13,34–35 HCSB fordítás).

De ez Isten felénk való szeretetével kezdődik. 

A legcsodálatosabb párbeszéd a Bibliában Saulhoz köthető, aki egy szélsőséges, vallásos ember volt, aki keresztényeket ölt. Egy nap, amikor Damaszkuszba tartott, találkozott a feltámadt Jézussal. 

Jézus azt mondta Saulnak: „Miért üldözöl engem?”

Saul a térdeire esett, és azt mondta: „Én Uram és én Istenem!”

Az az ember, aki szélsőséges vallásos volt, a szeretet apostola lett. Saul, akit most Pálként ismernek, írta az Újszövetség nagy részét, beleértve a szeretetről valaha írt legszebb szavakat: Pál első levele a korinthusiakhoz 13. fejezetét.

Isten el nem múló, teljesen ingyenes szeretete ezt teszi. Életeket változtat meg. 

A tiédet megváltoztatta?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor figyelembe veszed, hogy Isten szeretete örökké tartó, hogyan hat arra, ahogy éled az életed?
  • Isten nem csak azt akarja, hogy megismerjük a szeretetét; azt akarja, hogy érezd is az ő szeretetét. Miért gondolod, hogy olyan fontos megtapasztalnunk Isten szeretetét?
  • Mik voltak a legnagyobb változások az életedben vagy mások életében, miután megtapasztaltad Isten szeretetét?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.11.)

Szólj hozzá!

Milyen lesz a Mennyország?

2020. április 17. 03:00 - Besther

20200417.jpg

„Atyám házában sok szoba van; ha nem így volna, mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek oda helyet készíteni a számotokra? És ha elmegyek, és helyet készítettem nektek, visszajövök, és elviszlek benneteket, hogy velem legyetek, így ti is ott lehettek, ahol én vagyok” (Jn 14,2–3 NIV fordítás).

Gondolkoztál már azon, hogy miként fog kinézni a mennyország?

Egy szóval: leírhatatlan.

Még annak a Pál apostolnak is nehéz volt leírnia, aki az Újtestamentum legnagyobb részét írta: Szem nem látta, fül nem hallotta, és senki el nem képzelte azt, amit Isten készített el azoknak, akik őt szeretik” (1Kor 2,9 NLT fordítás).

Most egy megtört bolygón élünk. Semmi sem tökéletes rajta, mégis sok szépség van benne.

Képzeld el, hogy milyen lenne egy teljesen tökéletes helyen lenni tökéletes látnivalókkal, hangokkal, illatokkal. A mi TV változatunk a mennyről: a térdünkig ködös, angyalszárnyas, és fehér mindenhol. Viszont ez csak halvány hasonlata az Isten által ígért valóságnak. A mennyország nem lesz unalmas.

Minél több fájdalmat, szomorúságot, bántalmazást, erőszakot és sérelmet látunk a földön, annál jobbnak látjuk a mennyet. Már nagyon várjuk.

Az egyetlen ok, amiért várhatjuk, az Jézus húsvét reggeli tette. A feltámadás ad nekünk reményt. A feltámadás nélkül esélyünk sem lenne a mennyországra.

Pál első levele a korinthusiakhoz 15. fejezetének a 17–20. versig  azt mondja: „Ha Krisztus nem támadt fel, akkor haszontalan a hitetek, és még mindig bűnösök vagytok bűneitekben. Ebben az esetben mindazok, akik hittek Krisztusban és elhunytak, elvesztek. És ha a mi hitünk Krisztusban csak erre az életre szól, szánalmasabbak vagyunk, mint bárki a világon” (NLT fordítás).

Teljes bizonyossággal tudom, hogy az örökkévalóságot a mennyben töltöm. Ebben reménykedhetek, mert Jézus megbocsátotta minden bűnömet, amit a múltban követtem el, és amit a jövőben fogok elkövetni. 

Jézus megfizette a bűneimért járó büntetést, ezért nem kell többet aggódnom azért, hogy mi történik velem, amikor meghalok. Ugyanez igaz rád is.

Jézus ezt betakarja: Atyám házában sok szoba van; ha nem így volna, mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek oda helyet készíteni a számotokra? És ha elmegyek, és helyet készítettem nektek, visszajövök, és elviszlek benneteket, hogy velem legyetek, így ti is ott lehettek, ahol én vagyok” (Jn 14,2–3 NIV fordítás).

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Amikor a mennyre gondolsz, mi jut eszedbe?
  • A mennyország melyik része izgat a legjobban? Miért?
  • Mit gondolsz a feltámadásról? Miért szükséges?

Hogyan szerezhetsz örök életet és bizonyosságot a mennyről? Hinned kell, hogy Jézus Krisztus meghalt a bűneidért és ajándékba kaptad a bocsánatát.

Ez egy ígéret minden ember számára, vallástól, fajtól, helytől és múlttól függetlenül. 

„Mindenki, aki hívja az Úr nevét, meg fog menekülni” (ApCsel 2,21 NIV fordítás). Ez a legjobb ajándék, amit valaha kínálnak neked. Ne várj egy másik napra, hogy elfogadd!

Imádkozz így: „Drága Istenem, köszönöm a felém való jóságodat. Köszönöm, hogy szeretsz, és életem minden részletére ügyelsz. Köszönöm, hogy osztozol a fájdalmamban. Legfőképp köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy megmentsen engem. Hiszem, hogy meghalt értem a kereszten, és szeretném elfogadni Üdvözítőmként. Kérlek, bocsásd meg bűneimet, és fogadj be családodba. Meg akarok tanulni szeretni, bízni és követni téged földi életemben. Utána pedig csatlakoznék hozzád a mennyben, örökre. Ámen!”

Ha elmondtad ezt az imát, hogy elfogadod Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mail angolul a Rick@PastorRick.com címre, hadd tudjak róla. Szeretnék számodra néhány ingyenes, angol nyelvű anyagot küldeni, hogy segítsek neked elindulni az utadon Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.10.)

Szólj hozzá!

Miért nem kell félned a haláltól?

2020. április 16. 03:00 - daniella_89

20200416.jpg

„Egy ember, Ádám bűne halált hozott, hogy az sokakon uralkodjék. De ennél hatalmasabb Isten csodálatos kegyelme és igazságosságának ajándéka, mert mindenki, aki elfogadja azt, az a bűn és halál felett győzelmes életet fog élni egy ember, Jézus Krisztus által" (Róm 5,17 NLT fordítás).

Mindenki fél a haláltól.

De ahogy Húsvét ünnepére készülünk, fontos emlékeznünk arra, hogy amit Jézus tett a kereszten, véget vet ennek a félelemnek.

Pál levele a rómaiakhoz 5. fejezetének a 17. verse ezt írja: „Egy ember, Ádám bűne halált hozott, hogy az sokakon uralkodjék. De ennél hatalmasabb Isten csodálatos kegyelme és igazságosságának ajándéka, mert mindenki, aki elfogadja azt, az a bűn és halál felett győzelmes életet fog élni egy ember, Jézus Krisztus által" (NLT fordítás).

Hogyan törte meg Jézus a bűn és a halál hatalmát az életünkben?

A Biblia azt mondja: „Mivel minden fiúnak és lánynak teste és vére van, Jézus is magára öltötte ezeket, hogy hasonlóvá legyen hozzájuk. Azért tette ezt, hogy halála által megsemmisítse azt, akinek hatalma van a halálon (vagyis az ördögöt). Ezzel felszabadíthatja azokat, akik a haláltól való félelem miatt rabok voltak egész életükben” (Zsid 2,14–15 GW fordítás).

Isten emberré lett, tehát meghalhatott. Az ember ugyanis halandó. Jézus csak a halála által tudta megtörni a halál hatalmát. Ez volt az egyetlen mód, amellyel megszabadíthatott mindenkit, akik a halálfélelem miatt rabokként élték az életüket.

Erről szól a bemerítkezés. Egy kép arról, hogy Jézus legyőzi a halált. A bemerítkezés bemutatja azt az igazságot, hogy egy nap meghalsz, és a földbe fognak temetni. De aztán visszatérsz az életbe azért, amit Jézus tett érted a kereszten.

Pál levele a rómaiakhoz 6. fejezetének 3–4. verse ezt így mondja el: „Nem tudjátok, hogy mi mindannyian, akik Krisztus Jézusba meríttettünk be, a halálába meríttettünk? Amikor bemeríttettünk az ő halálába, sírba tétettünk vele. Ahogy Krisztus visszahozatott a halálból az életbe az Atya dicsőséges hatalma által, úgy nekünk is egy új fajta életet kellene élnünk.”

A bemerítésed egy szimbólum a világnak – és neked –, ami arról szól, hogy a halál számodra nem a véget jelenti.

Semmitől nem kell félned, mert Jézus legyőzte a halált.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, mitől félnek a halál kapcsán a leginkább az emberek? Miért?
  • Jézus feltámadása hogyan változtatta meg a halálról való gondolkodásodat?
  • Ha követed Jézust, de még nem vagy bemerítve, mi tart vissza, hogy megtett ezt a lépést? Miért fontos, hogy be legyél merítkezve?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.09.)

Szólj hozzá!

Az adósságod már ki van fizetve

2020. április 15. 03:00 - Lilla:)

20200415.jpg

„Adósságunk van, mert megszegtük Isten törvényét. Vétkeink listáján minden olyan szabály fel van sorolva, melyek követésében megbuktunk. Isten azonban megbocsátott nekünk. Elvette ezt az adósságot, és felszögezte a keresztre” (Kol 2,14 ICB fordítás).

Mindannyian tartozunk valakinek. Talán nem pénzügyi tartozásról van szó, de valakit bántottunk, megsértettünk vagy bűnt követtünk el ellene. Ez mindannyiunkra vonatkozik.

Van viszont egy még nagyobb adósságunk. A Biblia azt mondja, hogy Isten felé van a legnagyobb adósságunk.

Így írja le ezt Pál levele a kolosséiakhoz 2. fejezetének a 14. verse: „Adósságunk van, mert megszegtük Isten törvényét. Vétkeink listáján minden olyan szabály fel van sorolva, melyek követésében megbuktunk. Isten azonban megbocsátott nekünk. Elvette ezt az adósságot, és felszögezte a keresztre” (ICB fordítás).

El tudod képzelni, hogy ma este hazamész, és felhív mindenki, aki felé pénzügyi tartozásod van azzal, hogy teljesen eltörölték minden adósságod?

Ujjonganál, hiszen szabad lettél. Ezt tette érted Jézus a kereszten.

A Biblia azt mondja: „Az ő Fia fizette meg szabadságunk árát” (Kol 1,14 GW fordítás).

Jézus kifizette a tartozásod Istennek; többé már semmiért nem kell fizetned.

A zsidókhoz írt levél 10. fejezetének a 18. verse azt mondja nekünk: „Amikor minden bűn megbocsáttatik, többé már nem lesz szükség áldozatok bemutatására” (NLT fordítás).

Jézus Krisztus megfizette az árat minden bűnödért, melyet elkövettél és el fogsz még követni. Ő megfizetett azért a bűnért, amit a jövő héten, jövő évben vagy akár 10 év múlva követsz el.

Jézus mindent kifizetett! Neked már semmi többet nem kell tenned.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogy érzed magad, amikor valaki felé tartozol?
  • A bűntudat és az adósságok milyen hatással vannak egy ember életére?
  • Az igazság, hogy megbocsátottak neked, hogyan változtat azokhoz az emberekhez való hozzáállásodon, akik megbántottak téged?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.08.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása