Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szelídség lecsendesíti a konfliktust

2020. július 05. 03:00 - FodorImi

lake-2816802_1920.jpg

„A szelíd válasz elfordítja a haragot, de a bántó szavak felkavarják az indulatot” (Péld 15,1 NIV fordítás).

Íme egy általános forgatókönyv: valaki felemeli a hangját veled szemben, válaszul te is felemeled a hangod. Aztán a másik még inkább felemeli a hangját, erre te is még hangosabb leszel. A helyzet pedig egyre fokozódik.

Egyes tudósok szerint az agyunkban levő „tükör idegsejtek” miatt tesszük ezt. Ezek adják a másokkal való együttérzés képességét, és tükrözik mások érzéseit. Azonban ellenőrzés nélkül képesek vagyunk elkezdeni visszatükrözni a haragot és a szembenállást valakivel egy vitában.

Hadd adjak egy kis ötletet, amely sok szívfájdalomtól és konfliktustól ment meg az életedben: Amikor a másik ember felemeli a hangját, te vidd lejjebb a tiedét – a házasságodban, a gyermeknevelésedben, a barátságaidban és a munkában. Ezt kontroll alatt levő erőnek hívják.

A Biblia azt mondja: „A szelíd válasz elfordítja a haragot, de a bántó szavak felkavarják az indulatot” (Péld 15,1 NIV fordítás).

A szelídség hatástalanítja a konfliktust. Lecsendesíti a haragot.

Amikor valaki haragosan felemeli a hangját, a védekezés helyett, gyakorolj szelídséget. Hagyd, hogy a szelídséged lefegyverezze a másik személyt, és elsimítsa a helyzetet!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért gondolod, hogy a szelíd válasz jobban lefegyverez, mint a harag? Miért vonja ez magára az emberek figyelmét?
  • Hogyan válhatsz érzékennyé arra, hogy mikor fokozod a vitát?
  • Ezen a héten keresd a módját, hogy gyakorold a szelídséget. Figyeld meg, hogyan reagálnak az emberek, amikor te szelíden válaszolsz nekik. Fel is jegyezheted az erőfeszítéseidet és azok hatását, és megoszthatod a kiscsoportodban.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.28.)

Szólj hozzá!

Az igaz hit több, mint csak elhinni valamit

2020. július 04. 03:00 - Erika1832

cairn-1531997_1920.jpg

„Azt mondod, van hited, mert hiszed, hogy egy Isten van. Jól teszed! Még a démonok is így hiszik, és remegve félnek. Milyen ostoba! Nem látod, hogy a hit jó cselekedetek nélkül haszontalan?” (Jak 2,19–20 NLT fordítás).

Tudtad, hogy az ördög hisz Jézusban? Ahogy a démonok is. De egyiket sem fogod megtalálni a mennyben.

Miért? Mert az, hogy elhiszed, hogy Jézus létezik, nem jelenti azt, hogy szívből hiszel benne. És ez nem jelenti azt, hogy bízol abban, hogy az ígéreteit teljesíteni fogja.

Jakab apostol szerint a hit több, mint intellektuális tudás. A hit az, amit teszel. Aktív, és nem passzív. Az igazi hit magában foglalja az elkötelezettséget a Jézusba vetett bizalom mellett.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a megváltásunkat kiérdemelhetjük. A Biblia azt mondja: „Mert kegyelem által van, hogy megmentettek vagyunk, hit által... nem érdem által, így tehát senki sem dicsekedhet" (Ef 2,8–9 NIV fordítás).

Amit Jakab állít az az, hogy a Jézus iránti hitünk és elkötelezettségünk a cselekedeteinkben tükröződik. A jó tetteink bizonyítékai a bizakodó, valódi hitünknek.

Lehet, hogy most épp azon gondolkozol, hogy miért nem működik jól a kapcsolatod Jézussal. Lehet, hogy ennek az az oka, hogy nem mozgósítod a hited?

A Biblia azt mondja: „Aki nem lélegzik az halott, és az a hit, amely nem tesz semmit, ugyanolyan halott” (Jak 2,26 CEV fordítás). A szó, amit Jakab apostol újra és újra használ, az a „tesz”. Üzenete teljesen egyértelmű: az igazi hit az életmódodban nyilvánul meg. A hitednek meg kell változtatnia téged és azokat a dolgokat, amiket teszel.

Mit tehetsz ma azért, hogy megmutasd másoknak a Jézusba vetett hitedet? Hogyan szolgálhatsz feléjük, hogyan támogathatod őket, bátoríthatod őket, és hogyan tudod megmutatni nekik még azt is, hogy a hited hogyan változtatott meg téged?

Nincs jobb alkalom a mostaninál arra, hogy kiállj Jézus Krisztus mellett, és bemutasd a hitedet. Ahogy Pál első levele a korinthusiakhoz 16. fejezetének 13. és 14. verse mondja: „Álljatok szilárdan a hitben! Legyetek bátrak! Legyetek erősek! És mindent szeretettel tegyetek!” (NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A hit és a cselekedetek hogyan képezik részét egy fejlődő keresztény életnek?
  • Az életed mi módon tükrözi, hogy jelentőségteljes kapcsolatod van Jézussal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.27.)

Szólj hozzá!

Az igazság az árnyékokról

2020. július 03. 03:00 - ReveSz

nature-1593468525112-9121.jpg

„Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy; a te vessződ és botod, azok vigasztalnak engem” (Zsolt 23,4).

A stressz egyik legkomolyabb forrása a veszteség. Elveszítheted a munkádat, az egészséged, a pénzedet, a hírnevedet vagy a szerettedet. És a koronavírus járvány valószínűleg fel is erősíti a stresszt.

Mikor az ember veszteségen megy keresztül, két közös reakció van. Az egyik a félelem, a másik pedig a bánat. A bánat jó. A bánat az út ahhoz, hogy keresztül mehessünk az élet változásain. Valójában, ha nem éled meg a bánatot, akkor meg fogsz rekedni! A bánat nem fog megölni, hogy ha kiengeded magadból.

A másik oldalon viszont ott a félelem, és ez rossz dologgá tud válni. Nem egyszer a Biblia azt mondja: „Ne bánkódj!”, „Ne szomorkodj!” vagy „Ne sírj!” Amit ezzel mondani akar az az, hogy „Ne félj!” És ezt 365-ször mondja! A bánat nem bénít meg minket, de a félelem igen.

A 23. zsoltár 4. versében Dávid azt mondja: „Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy; a te vessződ és botod, azok vigasztalnak engem.”

Dávid tudta, hogy a pásztoroknál mindig volt egy bot és egy vessző, hogy megőrizzék a bárányaikat. És tudta, hogy Istennek megvolt az ereje, hogy megőrizze őt. Dávid megbízott Istenben, még a halál árnyékának völgyében is.

Mi most mindannyian egy sötét völgyön megyünk keresztül, és dönthetünk úgy, hogy bízunk Istenben még akkor is, ha a sötétségben még nem is látjuk a kifelé vezető utat.

De van egy jó hírem a nagy, ijesztő árnyékokról. Nem létezik árnyék fény nélkül. Ha látsz egy árnyékot, ez azt jelenti, hogy egy fényforrás van a közelben.

A kulcs, hogy mikor a halál árnyékának völgyén mész keresztül, fordítsd a hátad az árnyéknak, és tekints a fény felé. Mert amíg a szemedet a fényen tartod – Jézuson, a világ világosságán –, az árnyék nem fog megijeszteni. 

Csak úgy, mint Dávid, bízz az Úrban a sötét völgyön keresztül is, és imádkozz: „Amikor elcsügged a lelkem, te akkor is ismered utamat” (Zsolt 142,4).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen völgyeken mentél keresztül az elmúlt időben? Miért olyan ijesztőek számodra?
  • Hogyan tud a Szentírás tanulása segíteni abban, hogy szembenézz az életedben lévő félelmekkel?
  • Szerinted miért van az, hogy a félelem túlstresszeli az embereket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.26.)

Szólj hozzá!

Isten a sötét időket is jóra tudja használni

2020. július 02. 03:00 - Besther

20200702.jpg

„Mindenütt szorongatnak minket, de nem szorítanak be, kétségeskedünk, de nem esünk kétségbe; üldözöttek vagyunk, de nem elhagyottak; letipornak, de el nem veszünk” (2Kor 4,8–9).

Egyikünk élete sem mentes a szenvedéstől, magánytól, csüggedéstől vagy igazságtalanságtól. Miért?

Mert ezeket Jézus is átélte, és nekünk azért van szükségünk ezekre a tapasztalatokra, hogy Isten növelni tudja bennünk Krisztus jellemét.

Ez azt jelenti, hogy Isten a tragédiák okozója? Nem. Isten jó, és nem idéz elő rosszat vagy gonoszat. Ezeket a sötét, stresszes időket viszont fel tudja használni jó dolgokra. Arra tudja fordítani jelenlegi gondjainkat, hogy megtanuljunk benne bízni, hogy megmutathassa, hogyan segíthetünk másokon, és közelebb visz minket más hívőkhöz.

A Biblia azt mondja Pál második levele a korinthusiakhoz 4. fejezetének 8–9. versében: „Mindenütt szorongatnak minket, de nem szorítanak be, kétségeskedünk, de nem esünk kétségbe; üldözöttek vagyunk, de nem elhagyottak; letipornak, de el nem veszünk.”

Szóval, mit kellene tenned, mikor nehéz időkön mész keresztül?

Először el kell engedned a csüggedést. Aztán emlékezz arra, hogy Isten veled van. Végül, támaszkodj Isten védelmére és útmutatására.

Isten fénye a legsötétebb időkben is ragyog.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Te hogy látod? Miként használja fel Isten jóra a járványt és a társadalmi igazságtalanságokat?
  • Mikor láttad, hogy Isten jó dolgot hozott ki egy rossz helyzetből azért, mert te bíztál benne és rá támaszkodtál?
  • Mit szeretnél, milyen jó származzon ezekből a nehéz időkből? Mondd el Istennek, hogy mi jár a fejedben!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.25.)

Szólj hozzá!

Mielőtt kinyitnád Isten Igéjét, higgy benne!

2020. július 01. 03:00 - daniella_89

20200701.jpg

„Ezért szabaduljatok meg az életetekben lévő minden szennytől és gonosztól, és alázatosan fogadjátok el az Igét, amelyet Isten ültetett a szívetekbe, mert van ereje arra, hogy megmentse lelketeket” (Jak 1,21 NLT fordítás).

Lehet, hogy nem mindig érted, mit mond a Biblia. De ahhoz, hogy Isten Igéjének biztos alapjához horgonyozd az életed, szükség van arra, hogy alázatosan elfogadd, bármit is mond neked Isten.

A mai igeversben az „elfogad” kifejezés a görög dekhomai szóra vezethető vissza. Ez a vendégszeretet kifejezése. Annyit tesz: idegenként befogadni. Isten Igéjét te teljesen befogadod az életedbe, ami azt jelenti, hogy mielőtt egyáltalán kinyitnád a Bibliádat, elmondod Istennek, hogy elfogadod, bármit is mond majd neked. Beleegyezel, hogy hiszel az ő igéjében, akkor is, ha érted, de akkor is, ha nem.

Figyeld meg a mai igeversünk első részét! Ahhoz, hogy elfogadd Isten Igéjét, először a tisztátalan dolgokkal kell foglalkoznod az életedben. Takarítsd ki ezeket! Ez nem azt jelenti, hogyan életedet meg kell tisztítsd, mielőtt Istenhez jöhetnél; sőt inkább azt jelenti, hogy a bűn blokkol téged abban, hogy meghalld őt. Nem hallhatod, ha valami más tölti meg az elméd és a szíved. Helyet kell csinálnod az igazságnak. Ha elhiszed, és alkalmazod Isten igazságát, az megváltoztat, és Jézushoz hasonlóvá formál.

A Bibliában Isten sokszor hasonlítja Igéje elfogadását a kertészkedéshez. Azt szeretné, ha elfogadnánk a magokat, amelyeket a szívünkbe és az elménkbe ültet. De a vetés és a táplálás előtt még ott a gyomlálás. Mielőtt találkozol Istennel, ki kell tenned az életed lelki és érzelmi szemetét. Ezt úgy tudod megtenni, ha megvallod, és elfordulsz bűneidtől. Bevallod Istennek, mit tettél, ami az ő Igéje ellen megy.

Ezután elfogadás és megvallás által Isten megtermi az életedben az engedelmesség gyümölcsét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent Isten Igéjét alázattal elfogadni? Miért van jelentősége az alázatnak?
  • Miért választ el a bűn az Istennel való közösségtől? Miként tapasztaltad meg a be nem vallott bűnök hatásait az Istennel való kapcsolatodban?
  • Mit akar Isten, mit tegyél azokkal a részekkel a Bibliában, amelyeket nem értesz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.24.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása