Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan állj szilárdan, ha állandóan változó szelek fújnak?

2020. július 12. 03:00 - Lilla:)

wave-1913559_1920.jpg

„De hittel kérje, semmit sem kételkedve, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, amelyet a szél sodor és ide-oda hajt. Ne gondolja tehát az ilyen, hogy bármit is kaphat az Úrtól, a kétlelkű és minden útján állhatatlan ember” (Jak 1,6–8).

Hoztál már meg valaha nehéz döntést úgy, hogy utána rögtön kételkedni kezdtél magadban, hogy biztos jó irányba indulsz-e? Gyötrődtél miatta, és folyton csak azt kérdezgetted magadtól, hogy biztos jól csinálom-e?

A Biblia azt mondja, hogy amikor ezt teszed, olyan vagy, mint a hullám, melyet a vihar csapkod. Rengeteg kétely van benned, melyek nem hagynak nyugodni, mert a magad bölcsességére akarsz támaszkodni Istené helyett.

Ezért akarja Isten, hogy amikor döntéshelyzetbe kerülsz, először tőle kérj útmutatást, aztán a döntés meghozatala után bízz benne és az ő jóságában.

Amikor így teszel, megkímél téged attól, hogy utána még a döntés helyességén rágódj.

Íme a jó hír: még ha meg is változik a szélirány, és a jövő bizonytalannak tűnik, nem kell a széllel együtt ide-oda hajlonganod. Helyezd a hited Istenbe és csakis belé!

Jakab azt mondja, hogy máskülönben a hűséged meg fog oszlani Isten és a világ között. Egyes fordításokban, Jakab levele 1. fejezetének 8. verse ezt a megosztott hűséget „kétlelkűségként” említi. Ez egy görög szóból ered, mely jelentése: két lelkületű. Azt jelenti, hogy ellentétes irányokba húznak, döntésképtelen vagy, és sodródsz az árral.

Jakab azt mondja, hogy nem kellene arra számítanod, hogy Isten megadja neked az ő bölcsességét, ha folyton megkérdőjelezed magad.

A kétlelkűség egy labilis lelki élethez vezet. Korlátozza az imáidat, és megakadályozza, hogy elfogadhasd Isten bölcsességét.

Isten azonban bölccsé akar tenni téged. Amikor minden kétséget kizáróan bízol Istenben a bizonytalan időkben is – mindig –, akkor ő mindent meg fog adni, amire szükséged van, hogy bölcs döntéseket hozhass.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor kételkedtél magadban egy döntésedet illetően? Mit gondolsz, mi okozhatta ezt?
  • Hogyan teszi Isten elérhetővé az ő bölcsességét számodra?
  • Milyen lépést tehetsz ezen a héten annak érdekében, hogy emlékezz arra, hogy először Isten bölcsességét keresd, mielőtt meghozol egy döntést?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.07.05.)

Szólj hozzá!

A hívő barátok segítenek, hogy jó döntéseket hozz

2020. július 11. 03:00 - csmsdvd

szent-tamasi_mihaly_fortepan_hu.jpg

„Járj a bölcsekkel, és bölccsé leszel; barátkozz az ostobákkal, és bajba kerülsz” (Péld 13,20 NLT).

Amikor bízol Istenben, hogy ő könnyebbé teszi számodra a döntést nehéz helyzetekben, akkor ő bölcsességet ad neked, ha kéred. Egyik módja ennek az, hogy olyan emberekhez irányít, akik ismerik az ő Igéjét, és cselekszik is azt. Hívő emberek felé építi kapcsolataidat, akik aztán útba igazítanak.

Az életed során szükséged van hívő emberekre, akik szeretik az Igét, és engedelmeskednek is annak. Az Istentől való bölcsességet nem arra kapjuk, hogy csak egyedül használjuk.

A példabeszédek könyve 12. fejezetének 30. verse ezt mondja: „Járj a bölcsekkel, és bölccsé leszel; barátkozz az ostobákkal, és bajba kerülsz.”

Ez fontos, mert az határozza meg, hogy milyen életet élsz, és milyen döntéseket hozol, hogy kikkel töltöd a legtöbb idődet.

Azok, akikkel sok időt töltesz, segítenek vagy ártanak neked? A hitedet erősítik vagy a félelmeidet? Imára bátorítanak, vagy arra, hogy aggódj? Az életedben oldják a stresszt vagy inkább gerjesztik?

Ilyen időkben, amikor nagyobb távolságot kell tartanunk az emberektől, jó lehetőség van arra, hogy ennek az igének engedelmeskedjünk. Mert most nem tudunk annyit találkozni másokkal, mint azelőtt.

Igaz ugyan, hogy most bizonytalanságban élünk és elzárva, de azért továbbra is kapcsolatban maradhatsz bölcs emberekkel. A technika például lehetővé teszi, hogy kapcsolatot tartsunk telefonon vagy videón keresztül. Ezért tudatosan törekedj arra, hogy naponta kapcsolatba lépj az emberekkel; olyan emberekkel, akik bátorítanak, akik Isten Igéjére irányítják a figyelmed, és akik segítenek jó döntéseket hozni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj a legjobb baráti kapcsolataidra! Mire ösztönöznek téged, az aggódásra vagy az imádkozásra?
  • Ürügyként használod talán a járványt arra, hogy távol tartsd magad az emberektől? Mit tehetsz ma azért, hogy kapcsolatba kerülj egy olyan emberrel, aki bátorít a hitedben?
  • Mit gondolsz, Isten miért szeretné, ha segítenénk egymásnak bölcs döntéseket hozni? Miért nem tudjuk ezt egyedül megtenni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.07.04.)

Szólj hozzá!

Isten Igéje: amit hiszel, aszerint cselekszel

2020. július 10. 03:00 - Lencsés Tamás

„De soha nem szabad abbahagynod, hogy keresd a tökéletes törvényt, amely szabaddá tesz. Isten minden tevékenységedben megáld, ha figyelsz és engedelmeskedsz, és nem csak hallod és elfelejted” (Jak 1,25 CEV fordítás).

Sokan ismerik a Bibliát, de ahhoz, hogy ez áldás legyen számunkra, úgy is kell cselekednünk, ahogy a Biblia mondja.

Hogy a hited szerint cselekszel, azt jelenti, hogy a magatartásod és a hozzáállásod tükrözi mindazt, amit igaznak gondolsz. Úgy is mondhatnánk, hogy a Bibliának csak azokat a részeit hiszed el, amit a gyakorlatban meg is valósítasz.

Ha az, amit hiszel, nem változtatja meg az életed, akkor valószínűleg nem is igazán hiszed. Amikor egy nehéz döntés előtt állsz, emlékezz ezekre a sorokra: „Isten útja tökéletes. Az Úr összes ígérete igaznak bizonyul...” (2Sám 22,31 NLT fordítás). Amikor Isten Igéjét követed, és Isten akarata szerint cselekszel, képes leszel a helyes dolgot a megfelelő időben megtenni. 

Viszont ahhoz, hogy Isten Igéjét a gyakorlatba is átültethesd, meg kell azt ismerned. Ez azt jelenti, hogy nem csupán átfutod vagy lapozgatod a Bibliát, remélve, hogy valami rád ragad. Minden nap időt kell fordítanod a Biblia tanulmányozására.

Sokféle módon elsajátíthatod Isten Igéjét. Írhatsz például bibliai verseket kártyákra, és kiragaszthatod azokat oda, ahol egész nap szem előtt vannak. Eltárolhatod a szívedben az Igéket úgy is, hogy kívülről megtanulod azokat. És hallgathatod a Szentírást a mobiltelefonodon is.

Igazából nem az számít, hogy milyen módszereket vetsz be Isten Igéjének elsajátítására. A lényeg, hogy tanulmányozd, megtanuld, és – nem utolsó sorban – alkalmazd azt az életedben! Ha ezt teszed, olyanfajta szabadságot fogsz megtapasztalni, amit nem tudnak befolyásolni a mindennapi problémák és kihívások.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miként segíthet Isten Igéjének rendszeres tanulásában az, ha ezt egy barátoddal együtt csinálod?
  • Mit tudnál tenni azért, hogy jobban megismerd Isten Igéjét?
  • Hogyan tapasztaltad már azt, hogy Isten cselekedett egy bizonyos helyzetben, amikor alkalmaztad az ő Igéjét?
  • Milyen gyakorlati lépést fogsz tenni ezen a héten annak érdekében, hogy következetesebbé válj Isten Igéjének tanulásában? Milyen módszerekkel lehet a megtanultakat a gyakorlatba is átültetni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.07.03.)

Szólj hozzá!

Dönthetsz úgy, hogy örülsz a bajban is

2020. július 09. 03:00 - Deltajulietttango

venice-2933519_1280_2.jpg

„Kedves testvérek, amikor bajokkal szembesültök, gondoljatok rá mint a nagy öröm lehetőségére!” (Jak 1,2 NLT fordítás).

Nem számít, milyen kihívásokkal és nehézségekkel szembesülsz, bízhatsz Istenben, hogy átvezet rajta. Ezért mondja a Biblia, hogy örülhetsz, ha bajba kerülsz: „Kedves testvérek, amikor bajokkal szembesültök, gondoljatok rá mint a nagy öröm lehetőségére!” (Jak 1,2 NLT fordítás).

Könnyű félreérteni ezt az igeverset. Isten nem azt mondja, hogy legyél mártír. Nem azt mondja, hogy tagadd le a valóságot. Nem azt mondja, hogy színlelj addig, amíg nem sikerül.

Nem örülünk a bajnak. De örülhetünk a bajok idején, mert tudjuk, hogy mi az igazság.

És mi az igazság? Tudjuk, hogy Isten lát mindent, és törődik mindennel, amit átélünk, és amin keresztülmegyünk. Tudjuk, hogy soha nem vagyunk egyedül, és hogy Isten mindig velünk van. Tudjuk, hogy erőt ad nekünk, ha megbízunk benne.

Amikor bajok érnek, akkor az egyik legnagyobb vigasz Istennek ez az ígérete: „Tudjuk, hogy mindenben Isten munkálkodik azok javára, akik szeretik őt...” (Róm 8,28 NCV fordítás).

Isten megígérte, hogy jót hoz ki számunkra a rossz dolgokból – mindenből. Ebbe beletartozik a koronavírus-járvány is! Ez az ígéret nem mindenkinek szól. Ez a hívők számára ígéret, akik szeretik őt és elkötelezetten az ő céljai szerint élnek.

Amikor nehéz időket élsz át, dönthetsz úgy, hogy örülsz, mert bízhatsz Isten jóságában. Az öröm nem a körülményektől függ, ezért dönthetsz úgy, hogy örülsz, bármilyen helyzetben is vagy.

Az öröm nem a körülményeken múlik, ezért lehetőséged van arról dönteni, hogy örülsz-e a helyzetedtől függetlenül.

Az örömünk azon alapszik, amiről tudjuk, hogy igaz, és azon a hitünkön, hogy Isten teljesíti ígéretét, és jót hoz ki a dolgokból az ő céljainak megfelelően.

A 34. zsoltár 2. versében Dávid király ezt mondja: „Mindig dicsérni fogom az URat; dicsérete mindig az ajkaimon van” (NCV fordítás). Még a mostani helyzetben is hálásnak kellene lennünk Istennek. Dicsérd Istent, és örvendezz Istenben! Ne csak a jó időkben, hanem mindenkor.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen jellemvonásait ismered Istennek, ami segíthet abban, hogy örülj még a nehéz időkben is?
  • Hogyan tudod mindig dicsérni az Urat? Milyen kreatív módszerekkel lehet megvalósítani azt, hogy az „ő dicsérete mindig az ajkainkon legyen” (Zsolt 34,2 NCV fordítás)?
  • Miért tűnnél ki a mai világban azzal, ha örülnél mindennek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.07.02.)

Szólj hozzá!

Isten bölcsességet akar adni neked

2020. július 08. 03:00 - gerbeaud

„Ha szükséged van bölcsességre, akkor Istent kellene kérned, és meg fogod kapni. Isten nagylelkű, és nem fog megfenyíteni a kérés miatt. De amikor kérsz valamit, kell, hogy legyen hited, és ne kétséged. Bárki, aki kételkedik, olyan, mint az óceán hulláma, amelyet a vihar ide-oda dob” (Jak 1,5–6 CEV fordítás).

Kemény időkön mész keresztül? Nem vagy egyedül! Emberek szerte a világon érzik a járvány hatását, és ez megterhelte a szellemi, fizikai és érzelmi egészségünket. Sok a bizonytalanság és a kérdés azzal kapcsolatban, hogyan menjen tovább az életünk ezekben a válságos időkben. Mindenki küzd.

A Biblia pontosan megmondja, mit kell tennünk, amikor nem tudjuk, hogy mit tegyünk, de érezzük, hogy helyesen kell cselekednünk.

„Ha szükséged van bölcsességre, akkor Istent kellene kérned, és meg fogod kapni. Isten nagylelkű, és nem fog megfenyíteni a kérés miatt. De amikor kérsz valamit, kell, hogy legyen hited, és ne kétséged. Bárki, aki kételkedik, olyan, mint az óceán hulláma, amelyet a vihar ide-oda dob” (Jak 1,5–6 CEV fordítás).

Isten nem tartja vissza a bölcsességét. Bárkinek ad bölcsességet, aki kér tőle.

Kérted már Istent, hogy adjon bölcsességet, hogyan kezeld a járványt? Kértél már tőle bölcsességet a munkádhoz, a jövődhöz, a gyermekeidhez, az egészségedhez vagy egy probléma megoldásához? Isten mindenkinek ad bölcsességet, aki kér.

Salamon királynak, az egyik leggazdagabb embernek, aki valaha élt, megvolt mindene, amire szüksége volt vagy amit egy ember kívánhat az életben. De ő mégis bölcsességet kért Istentől. Tudta, hogy a gazdagság, a hatalom és a kényelem semmit nem ér, ha nem tud bölcs döntéseket hozni. Tisztelni akarta Istent, akitől mindent kapott, és ezért bölcsességet kért, hogy tudja, mit hogyan tegyen.

A bölcsesség segít abban, hogy tanulj azokból a nehézségekből, amin keresztülmész. Segít abban, hogy tudd, mit tegyél és hogyan lépj tovább Istennek tetsző módon. Ő minden kihívást arra használ, hogy azok által te fejlődj, és nem arra, hogy vereséget szenvedj.

Úgy tűnhet, a világunk és a körülményeink most ellenőrizetlenül és nagyon gyorsan változnak napról napra. Talán még soha nem voltál ilyen feszült, és nem féltél, nem aggódtál ennyire.

De most sokkal inkább, mint valaha, itt az ideje azt kérdezni, hogy „mit” a „miért” helyett.

Kérdezd meg Istent, mit akar tőled, hogy tanulj és tegyél ebben a válságos időszakban! Ő megígérte, hogy bőségesen ad neked az ő bölcsességéből.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a probléma azzal, ha a saját bölcsességedre támaszkodsz nehéz időkben? Hogyan korlátoz ez téged?
  • Milyen módon várja Isten, hogy kérd a bölcsességét? Miért olyan fontos ez a hozzáállás?
  • Mihez van ma szükséged Isten bölcsességére? Szánj időt rá, és kérd az ő bölcsességét azon a területen, ami küzdelmes számodra! Aztán olvasd Isten Igéjét, hogy Isten az ő bölcsességét felfedhesse neked.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.07.01.)


Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása