Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi fedi fel a szíved?

2020. szeptember 13. 03:00 - csmsdvd

longhorn_cowfish.jpg

„URam, segíts irányítani a nyelvem; segíts, hogy óvatos legyek abban, amit mondok!” (Zsolt 141,3 NCV fordítás).

Hogyan tud segíteni Isten abban, hogy mit mondunk a szánkkal? Úgy, hogy közvetlenül a forrásra hat: a szívünkre!

Mondtad már valaha: „Nem tudom mi történt velem, én nem ilyen ember vagyok”? Az igazság az, hogy a szádon nem jön ki semmi olyan, ami előzetesen ne fogant volna már meg a szívedben.

Vagyis nem a kimondott szavak hoznak kellemetlen helyzetbe vagy sodornak bajba, hanem ami a szívedben van. Az jön ki a bensődből, ami benned van. A Biblia azt mondja: „amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj” (Mt 12,34).

Szavaid a szíved állapotát tükrözik vissza. Ha valakinek éles a nyelve, az haragos szívre vall. Aki sokat dicsekszik, annak a szívében bizonytalanságérzés van. A túlságosan bőbeszédű ember nyugtalan a szívében. A kritikus szavak egy megkeseredett szívre mutatnak.

Azonban amikor bátorító szavakat mondasz másoknak, az egy olyan szívből jön, amelyben öröm van. Amikor gyengéd szavakkal szólsz egy elkeseredett emberhez, azt mutatja, hogy szeretet van a szívedben.

Amikor kedves és vigasztaló szavakat mondasz az embereknek, akkor békesség van a szívedben. Amit mondasz, elárulja, hogy milyen vagy legbelül.

A szennyeződést csak a forrásánál lehet megszüntetni. Amikor Isten segít abban, hogy uralkodni tudj a szádon, akkor belülről kifelé haladva változtat meg.

Isten a szívátültetésekre szakosodott, és kész bárkit megváltoztatni, aki hozzá megy függetlenül attól, milyen volt korábban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen szívre utalnak a szavaid?
  • Biztattak már kedves, vigasztaló szavakkal? Jelentett ez bátorítást számodra?
  • Isten szívet változtató munkájához milyen szokások kialakításával tudsz hozzájárulni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.06.)

Szólj hozzá!

Légy bölcs a szavaiddal!

2020. szeptember 12. 03:00 - gabormel

backbiting.jpg

„A nyelv apró testrész, mégis milyen hatalmas károkat okozhat. Egy kis szikra is képes felgyújtani egy egész erdőt. És a nyelv… egész életünket a pusztulás és a katasztrófa lángjává változtathatja” (Jak 3,5–6 TLB fordítás).

Amikor nincs önuralmunk, akkor mindenféle problémával szemben kiszolgáltatottak vagyunk.

Mindaz, ami nincs kontroll alatt az életedben, az árthat más embereknek, és káros lehet a közeli kapcsolataidra. A harag, a testi vágy, a szenvedély, a költekezés, az ivászat vagy a becsvágy kontroll nélkül óriási problémákat okozhat.

A kapcsolatok legnagyobb rombolója azonban a féken nem tartott nyelv.

Egyszer olvastam, hogy egy ember naponta körülbelül 30 beszélgetést folytat. Ez még a pandémiás karantén előtti időszakra volt jellemző. De ha ez igaz, akkor ez azt jelenti, hogy nagyjából az életünk egyötöd részét beszélgetéssel töltjük.

Egyszer valószínűleg bajba fogsz kerülni a szád miatt. Erre nagy esély van.

Jakab a nyelvet egy apró szikrához hasonlítja, mivel mindössze ennyi szükséges egy nagy erdőtűzhöz. Egy óvatlan szó lángra lobbanthatja a kapcsolataidat, amelyek mind füstté válhatnak.

Találkoztál már valaha olyan emberrel, aki a „szavaival gyújtogat”? Az ilyen személy szavai veszélyesek. Ezek elbátortalanító, csalódást okozó, kritizáló, gúnyos, ítélkező vagy támadó szavak.

A pletyka különösen pusztító, mivel a levegőben terjedő vírushoz hasonló. A gondatlanul kimondott szavak már leromboltak karriert, barátságokat és családokat is.

Ahelyett, hogy a pusztítás felé haladnál, dönthetsz úgy is, hogy a szavaidat mások építésére használod. Vedd észre azt, amikor valaki valami jót tesz, és ismerd el, mondd meg neki! Bátoríts és erősíts valakit, amikor nehéz döntés előtt áll. Emeld fel az embereket biztató és bátorító szavakkal!

Nem nehéz másokat szavainkkal építeni, azonban mai világunkban ez szokatlan.

Isten dicsőségét tükrözöd egy sötét világban, amikor irányításod alatt tartod a szád, és mások építésére használod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen szavakkal építhetsz másokat?
  • Hogyan tudod emlékeztetni magad arra, hogy kritizálás helyett bátoríts valakit?
  • Miért olyan romboló a pletyka? Készíts egy „menekülési” tervet arra, hogy hogyan kerülheted el a pletykában való részvételt.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.05.)

Szólj hozzá!

Így tudsz szembenézni a sötétséggel

2020. szeptember 11. 03:00 - FodorImi

kincs1.jpg

„Neked adom a sötétség kincseit, a titkos helyeken elrejtett gazdagságot, hogy megtudd, én vagyok az ÚR, Izrael Istene, aki neveden szólítalak téged” (Ézs 45,3 NIV fordítás).

Vágyunk arra, hogy ismerjenek bennünket, és ennek az egyik első módja az, amikor valaki névről ismer minket. Isten ezt mondja: „Neked adom a sötétség kincseit, a titkos helyeken elrejtett gazdagságot, hogy megtudd, én vagyok az ÚR, Izrael Istene, aki neveden szólítalak téged” (Ézs 45,3 NIV fordítás). Isten a te személyes Istened, és a neveden szólít téged.

Nincs annál bensőségesebb kapcsolat, mint az, amikor valaki tökéletesen ismer téged. Ismeri minden különcségedet, minden gyengeségedet, tudja, hogy mi nevettet meg, mi fakaszt könnyekre, és ismeri a félelmeidet, a reményeidet, az álmaidat. Senki sem fog tökéletesen ismerni itt a földön, erre egyedül Isten képes. Ő az egyetlen, aki átlát a személyiséged rétegein, egészen a legeslegbensőbb énedig, a lényed legmélyéig.

Istennek, aki neveden hív, rejtett kincsei vannak számodra a szenvedésedben és a sötétségedben. Ő be tud avatkozni a sötétségedbe, és közel lesz hozzád abban a sötétségben. És ennek az ő dicsőítésére kellene, hogy indítson. Amit tudunk Istenről, az arra indít minket, hogy dicsőítsük őt.

Amikor Jób elvesztett mindent, ami fontos volt számára, dicsőítette Istent, mert tudta az igazságot Istenről: „Jób felállt, szomorúságában megszaggatta ruháját és leborotválta fejét. Aztán a földre esett, és imádta Istent. Ezt mondta: »Meztelenül jöttem ki anyám méhéből, és meztelenül fogok elmenni. Az ÚR adta, az ÚR elvette! Legyen áldott az ÚR neve!«” (Jób 1,20-21 GW fordítás). Bár Jób mindent elvesztett, mégis amiatt, amit Istenről tudott, arcra borulva ezt mondta: „Istenem, én nem tudom, mi történik, de azt megértettem, hogy te adtad és te vetted el, és én magasztalom a neved.”

Maga a dicsőítés is egy kincs a sötétségben. Még a fájdalmak között is tudhatod, hogy ő jó és szerető Isten. Név szerint ismer téged, és ismeri életed minden részletét. Az ő kezében van az irányítás, és neki terve van az életeddel.

Nyitottnak kell lenned arra a lehetőségre, hogy Istennek titkos helyeken rejtett aranyai és gyémántjai vannak, és légy kész arra, hogy átvedd és elfogadd ezeket a kincseket, amikor ő megmutatja neked azokat. Akár beavatkozik egy bizonyos helyzetbe, akár nem, tudhatod, hogy ő a te személyes Istened, aki bensőséges kapcsolatban áll veled, és közel van hozzád, amikor a sötétségen mész keresztül.

Így nézz szembe a sötétséggel, és így találj reményt!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, amit megengedett Isten, hogy elveszíts? Hogyan reagáltál rá?
  • Kincsként tekintesz arra a lehetőségére, hogy Istent dicsőítheted? Miért igen, vagy miért nem?
  • Mondj néhány igazságot Istenről, amelyek az ő dicsőítésére indítanak még a szenvedésben is!

Kay Warren-ről:

Kay Warren férjével, Rick Warren-nel együtt alapította a Saddleback gyülekezetet, Lake Forest-ben, Kalifornia államban, 1980-ban. Fia, Matthew halála után, aki komoly mentális betegséggel küzdött élete nagy részében, megalapította a Saddleback Reménye a Mentális Egészségért Alapítványt, amely egy módja, hogy támogatni lehessen azokat az embereket és a családtagjaikat, akik mentális betegségben szenvednek és öngyilkossági gondolatokkal küzdenek. Az alapítvány oktatásokat is tart a hitközösségben arról, hogy hogyan lehet elindítani vagy kibővíteni a meglévő mentális egészségügyi szolgálatot.

Kay az Országos Akciószövetség az Öngyilkosság Megelőzéséért igazgatótanácsának tagja, és a mentális egészséggel, az öngyilkosságok megelőzésével foglalkozik Orange megyében, Kalifornia államban. Kay a szerzője a Szent Privilégiumnak: Életed és szolgálatod egy pásztor feleségeként; a Válaszd az örömöt: Mert a Boldogság nem elég; a Mondj Igent Istennek: Felhívás a Bátor Megadásra című könyveknek, és társszerzője a Foundations-nek, egy népszerű szisztematikus teológiai tanfolyamnak, amelyet az egyházak világszerte használnak. Gyermekei: Amy, Josh és Matthew (aki már az Atyánál van), és van még öt unokája.

Tudj meg többet – angolul – a KayWarren.com weboldalon, és kövesd őt Facebookon (KayWarrensPage), Twitteren (@KayWarren1), valamint Instagrammon (@KayWarren75)!

*(Daily Hope by Kay Warren, 2020.09.04.)

Szólj hozzá!

Kincsek a sötétben

2020. szeptember 10. 03:00 - Erika1832

hope02.jpg

„Neked adom a sötétség kincseit, a titkos helyek rejtett gazdagságát, hogy tudd, én vagyok az ÚR, Izráel Istene, aki név szerint elhívott téged” (Ézs 45,3 NIV fordítás).

Ézsaiás próféta könyvének 45. fejezetében Isten megígérte az ő önfejű népének, a zsidóknak, hogy meg fognak szabadulni Babilonból egy Círus nevű, perzsa király által, akinek ezt mondta: „Neked adom a sötétség kincseit, a titkos helyek rejtett gazdagságát, hogy tudd, hogy én vagyok az ÚR, Izráel Istene, aki név szerint elhívott téged” (Ézs 45,3 NIV fordítás).

Hódítóhadjáratai során Círus valóban olyan kincsekre bukkant, melyeket a zsidók fogságba hurcolásuk miatt ástak el. Ahogy Círus király, aki a sötétségben elrejtett kincsekre talált, te is kincsekre találhatsz: reményre a sötétség váratlan helyein, azokon a fájdalmas helyeken, ahol nem igazán szeretnél jelen lenni. Isten két okból adja neked ezeket a kincseket.

Először is, azért cselekszik így, hogy tudd, hatalmában áll, hogy beavatkozzon a sötétségedbe. Ebben a versben Isten Izráel Isteneként mutatkozik be. A Szentírásban újra és újra elmondja magáról, hogy ő a Teremtő, a Fenntartó, a Mester, az Uralkodó és a Szabadító. Ő természetfölötti valóság, ami azt jelenti, hogy az idő, a tér és az anyag felett áll, és létezése nem függ semmitől önmagán kívül. Útjai magasabbak, mint a te útjaid, és gondolatai magasabbak, mint a te gondolataid.

„Nagy a mi Urunk, és hatalmas az ő ereje, bölcsességének nincs határa” (Zsolt 147,5 NIV fordítás).

Isten hatalmas és erős, és olyan módon tud beavatkozni a sötétségedbe, amit csak egy természetfölötti Isten tud megtenni. Valószínűleg nagyszerű történeteket tudsz elmondani arról, hogy Isten miként avatkozott be a pénzügyeidbe, az egészségedbe, a családodba vagy a karrieredbe pont akkor, amikor azt hitted, hogy nincs remény a helyreállításra vagy az üdvösségre. Felfedte magát, ahogyan belépett a sötétségedbe, és mindent megváltoztatott.

Minden nap csodákat kérünk, mivel tudjuk, hogy ő Isten, mi viszont nem vagyunk azok. Van, amikor Isten épp úgy avatkozik bele a dolgokba, ahogyan mi könyörögtünk érte. Máskor viszont nem így tesz. Lehet, hogy nem avatkozik be a családodat és téged körülvevő sötétségbe úgy, ahogyan te szeretnéd. És ilyenkor mi van?

Ez az igevers kijelenti, hogy Isten közel lesz hozzád a sötétségedben. Ő a Mindenható Isten. Hatalmas, de közel van hozzád, ami azt jelenti, hogy bensőséges viszonyban van veled. Ő személyes. Ő a segítőd, a gyógyítód, a Megváltód, a barátod, aki szeretettel fordul a sebzett lelked felé. Ez a személyes és bensőséges Isten közel lesz hozzád a sötétségedben, mert megígérte, hogy így lesz.

Olyan közel van hozzád, mint a következő lélegzetvételed.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor fordult elő veled, hogy Isten az életed egy reménytelennek látszó helyzetébe beavatkozott?
  • Rendszeresen kérsz Istentől csodát mivel tisztában vagy vele, hogy milyen az ő jelleme? Miért teszel így, vagy miért nem?
  • Hogyan mutatja meg Isten, hogy közel van hozzád, amikor az életed egy sötét szakaszán mész át?

Kay Warren-ről:

Kay Warren férjével, Rick Warren-nel együtt alapította a Saddleback gyülekezetet, Lake Forest-ben, Kalifornia államban, 1980-ban. Fia, Matthew halála után, aki komoly mentális betegséggel küzdött élete nagy részében, megalapította a Saddleback Reménye a Mentális Egészségért Alapítványt, amely egy módja, hogy támogatni lehessen azokat az embereket és a családtagjaikat, akik mentális betegségben szenvednek és öngyilkossági gondolatokkal küzdenek. Az alapítvány oktatásokat is tart a hitközösségben arról, hogy hogyan lehet elindítani vagy kibővíteni a meglévő mentális egészségügyi szolgálatot.

Kay az Országos Akciószövetség az Öngyilkosság Megelőzéséért igazgatótanácsának tagja, és a mentális egészséggel, az öngyilkosságok megelőzésével foglalkozik Orange megyében, Kalifornia államban. Kay a szerzője a Szent Privilégiumnak: Életed és szolgálatod egy pásztor feleségeként; a Válaszd az örömöt: Mert a Boldogság nem elég; a Mondj Igent Istennek: Felhívás a Bátor Megadásra című könyveknek, és társszerzője a Foundations-nek, egy népszerű szisztematikus teológiai tanfolyamnak, amelyet az egyházak világszerte használnak. Gyermekei: Amy, Josh és Matthew (aki már az Atyánál van), és van még öt unokája.

Tudj meg többet – angolul – a KayWarren.com weboldalon, és kövesd őt Facebookon (KayWarrensPage), Twitteren (@KayWarren1), valamint Instagrammon (@KayWarren75)!

*(Daily Hope by Kay Warren, 2020.09.03.)

Szólj hozzá!

A szenvedésed nagyértékű dolgot tud létrehozni

2020. szeptember 09. 03:00 - ReveSz

Epic early sunrise over the Peak | High-Quality Nature Stock Photos ~  Creative Market

„Ő tudja, milyen úton járok. Ha megvizsgál, kiderül, hogy arany vagyok” (Jób 23,10 NIV fordítás).

Amikor sok évvel ezelőtt át kellett élnem az emlőrák kezelését, Jób könyve 23. fejezetének 10. versén gondolkodtam, ami azt mondja: „Ő tudja, milyen úton járok. Ha megvizsgál, kiderül, hogy arany vagyok” (NIV fordítás).

Nem vettem ezt az igét garanciának arra, hogy fizikailag meg fogok gyógyulni. Isten nem tartozott nekem ezzel. Ha Isten meggyógyított volna az csodás lett volna, de nem láttam, hogy az Úr ezt garantálta volna számomra ebben a versben.

Amit én láttam az nem volt más, mint egy ígéretes lehetőség arra, hogy valami olyan dolog jöjjön létre, amit én „aranynak” hívok az életemben. Hogyha Istent tisztelő módon mennék keresztül egy megpróbáltatáson, akkor valami értékes alakulhatna ki ebből. És mialatt keresztülmentem a szenvedésen, végig arra vágytam, hogy ebből valami olyan finom, hosszan tartó, gazdag értékű dolog szülessen meg, mint az arany.

„Ezek a nehézségek azért vannak, hogy próbára tegyék a hiteteket, hogy meglátszódjék, vajon erős és tiszta-e. Próbára teszik, mint ahogyan a tűz próbára teszi, és megtisztítja az aranyat. A ti hitetek sokkal értékesebb Isten számára, mint a színarany” (1Pt 1,7 TLB fordítás).

Ha a hitetek erős marad miután kiálltátok a tüzes próbákat, akkor ez nektek dicséretet, elismerést és megbecsülést fog hozni azon a napon, mikor Jézus Krisztus kinyilatkoztatja magát az egész világ előtt.

Arany képződött az életemben dúló tűzben, amit a rák okozott, és még több képződött abban a szenvedéssel teli tűzben és bánatban, amely elnyelt engem, a fiam, Matthew halála miatt. Az emlőrákon keresztül megtanultam, hogy hogyan viszonyuljak a halálos betegségben lévő emberekhez. Szembenéztem a halállal, és többé már nem féltem annyira. Újra értékelődött bennem az egész életem, annak rövidsége miatt, és minden eddiginél jobban elköteleztem magam amellett, hogy minden napomat, amit Isten adott nekem szenvedéllyel és céllal éljem meg.

Matthew elvesztésének bánatában és fájdalmában minden eddiginél közelebbi kapcsolatba kerültem Jézussal, miközben megtanultam, hogy hogyan bízzak meg benne a legsötétebb helyen is, ahol eddig valaha jártam. Még inkább vágyom a mennyre. Jézus Krisztus feltámadása az én legnagyobb reményem. Vágyakozom a megtört testek és megtört elmék helyreállítására, amely a mennyben fog végbemenni. Szenvedéseim során megtanultam, hogyan vigasztalhatom a szenvedő embereket azzal a vigasztalással, amelyet Isten ad nekem.

Ez az az arany, amit Isten létrehozott az életemben. Ugyanezt meg tudja tenni a te életedben is, amikor hagyod, hogy a fájdalmadat az ő dicsőségére fordítsa.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy szenvedéssel teli időszakra az életedben. Milyen „aranyat” formált ki benned Isten abból a tapasztalatból?
  • Mit jelent: jól szenvedni?
  • Hogyan változtatja meg nézőpontodat a szenvedéssel kapcsolatban Jób könyve 23. fejezetének 10. verse?

Kay Warren-ről:

Kay Warren férjével, Rick Warren-nel együtt alapította a Saddleback gyülekezetet, Lake Forest-ben, Kalifornia államban, 1980-ban. Fia, Matthew halála után, aki komoly mentális betegséggel küzdött élete nagy részében, megalapította a Saddleback Reménye a Mentális Egészségért Alapítványt, amely egy módja, hogy támogatni lehessen azokat az embereket és a családtagjaikat, akik mentális betegségben szenvednek és öngyilkossági gondolatokkal küzdenek. Az alapítvány oktatásokat is tart a hitközösségben arról, hogy hogyan lehet elindítani vagy kibővíteni a meglévő mentális egészségügyi szolgálatot.

Kay az Országos Akciószövetség az Öngyilkosság Megelőzéséért igazgatótanácsának tagja, és a mentális egészséggel, az öngyilkosságok megelőzésével foglalkozik Orange megyében, Kalifornia államban. Kay a szerzője a Szent Privilégiumnak: Életed és szolgálatod egy pásztor feleségeként; a Válaszd az örömöt: Mert a Boldogság nem elég; a Mondj Igent Istennek: Felhívás a Bátor Megadásra című könyveknek, és társszerzője a Foundations-nek, egy népszerű szisztematikus teológiai tanfolyamnak, amelyet az egyházak világszerte használnak. Gyermekei: Amy, Josh és Matthew (aki már az Atyánál van), és van még öt unokája.

Tudj meg többet – angolul – a KayWarren.com weboldalon, és kövesd őt Facebookon (KayWarrensPage), Twitteren (@KayWarren1), valamint Instagrammon (@KayWarren75)!

*(Daily Hope by Kay Warren, 2020.09.02.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása