Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi a siker valójában?

2020. október 04. 03:00 - nagynikoletta

breathing_sunrise.JPG

„Mert Krisztusban lakik Isten egész teljessége emberi testben. Tehát ti is a Krisztussal való egyesülésetek révén teljesedtek be, aki a feje minden uralkodónak és hatalmasságnak” (Kol 2,9–10 NLT fordítás).

A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy valójában mi a siker. Egyesek szerint azt jelenti, hogy sok pénzt keresel. Azonban kereshetsz rengeteg pénzt, és lehetsz abszolút sikertelen. Vannak, akik szerint azt jelenti, hogy híres vagy. De lehetsz híres, és teljesen elszalaszthatod az élet értelmét. Mi tehát az igazi siker?

A Biblia szerint az igazi siker az, ha olyanná válsz, amilyenné Isten teremtett. Ez azt jelenti, hogy nem próbálsz meg valaki más lenni, vagy olyanná válni, amilyennek a szüleid szerették volna. Csak akkor érhetsz el igazi sikert, ha olyan emberként töltöd az életedet, mint amilyennek Isten teremtett téged.

Ha megpróbálsz valaki más lenni az életben, akkor bizonyosan kudarcot fogsz vallani, mert nem lehetsz senki más, csak önmagad. Légy olyan, amilyenné Isten teremtett! Légy az, aki Krisztusban vagy!

„Mert Krisztusban lakik Isten egész teljessége emberi testben. Tehát ti is a Krisztussal való egyesülésetek révén teljesedtek be, aki a feje minden uralkodónak és hatalmasságnak” (Kol 2,9–10 NLT fordítás).

Isten kétezer évvel ezelőtt emberi formában jött a földre, hogy Krisztusban teljessé válhass. Ez azt jelenti, hogy Jézus tekintélye és hatalma révén mindennel rendelkezel, amire szükséged van.

Ha körülnézel, észre fogod venni, hogy te talán nem ugyanazokkal az adottságokkal, képességekkel vagy lehetőségekkel rendelkezel, mint más emberek, és ez frusztráló lehet, ha úgy gondolod, hogy sikeresnek lenni egyenlő azzal, hogy valaki mássá válsz.

Amikor megérted, hogy a sikeres élet az, hogy azzá válj, akivé Isten teremtett; akkor meg fogsz lepődni azokon a dolgokon, amelyeket Isten rajtad keresztül fog elvégezni!

Nincs másra szükséged ahhoz, hogy sikeres legyél az életben, mert a siker te vagy. Másként fogalmazva, sikeresnek lenni az életben azt jelenti, hogy önmagad vagy, az a személy, akinek Isten teremtett. Ne ragaszkodj ahhoz, hogy mások mit gondolnak rólad, helyette koncentrálj a te egyszemélyes közönségedre: Istenre! Isten megformált és felkészített téged, és Krisztusban mindent megadott neked, amire szükséged van ahhoz, hogy sikeres légy.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az egész életeden át hogyan határoztad meg a sikert?
  • Mit gondolsz, mi fog történni, ha képes vagy elengedni a világ elképzelését a sikerről, és helyette megragadod azt, amit a Biblia mond erről?
  • Milyen módon készített fel Isten arra, hogy sikeres légy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.27.)

Szólj hozzá!

Ha lélegzel, akkor van célod is

2020. október 03. 03:00 - Tomes Lívia

lelegzet.jpg

„Mert mi Isten remekműve vagyunk. Újjáteremtett minket Krisztus Jézusban, így tehetjük meg azokat a jó cselekedeteket, amelyeket előre eltervezett” (Ef 2,10 NLT fordítás).

Isten semmit sem teremtett cél nélkül. Ha te lélegzel, akkor van célod is. Krisztusban van mit felajánlanod a világnak.

Amikor Isten megalkotott téged, egyedülállónak formált, hogy vele együttműködj. Senki sem volt a múltban olyan, mint te, és nem is lesz a jövőben.

Isten nem klónokat vagy másolatokat teremtett. Még az egypetéjű ikrek is ezerféleképpen különböznek egymástól.

Az ujjlenyomatod, a hangod, a lábnyomod, a szívverésed és a szemed is egyedi. Nem egy vagy a millióból. Te egy vagy a billióból. Isten rendelésre készített téged. És ő azt akarja, hogy te önmagad légy.

Lehet, hogy egész életedben azt hallottad: „Miért nem tudsz olyan lenni, mint a (testvéred vagy barátod)?” De ha Isten nem azt akarta volna, hogy te ilyen légy, akkor te nem is léteznél. Megpróbálhatod úgy élni az életedet, hogy az légy, aki nem te vagy. Ha ezt teszed, akkor elveszíted a célodat.

Isten nem azért teremtett téged, és helyezett erre a bolygóra, hogy csak lélegezz, foglalj egy helyet, és majd meghalj. Ha itt vagy, azt jelenti, hozzájárulsz ahhoz, amit csak te tehetsz.

„Mert mi Isten remekműve vagyunk. Újjáteremtett minket Krisztus Jézusban, így tehetjük meg azokat a jó cselekedeteket, amelyeket előre eltervezett” (Ef 2,10 NLT fordítás).

Te Isten remekműve vagy. Mielőtt megszülettél, Isten már eltervezte azokat a jó cselekedeteket, amiket meg kell tenned az életedben. Más szavakkal: ő szolgálatot bízott rád.

Mindenkinek van szolgálata. Te is megtalálhatod szolgálatodat, ha megnézed, hogyan formált téged Isten. Különleges lelki ajándékokat, képességeket és tapasztalatokat adott neked, hogy segíts másoknak.

Amikor meglátod, hogyan formálódsz, és hogyan használod ezeket mások áldására, akkor találod meg a szolgálatodat. És megtalálod a célod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, mi történik, ha nem teljesíted a célodat?
  • Hogyan befolyásolja célodat vagy szolgálatodat a gyülekezet?
  • Gondolj arra, hogy Isten egyedi módon formált téged. Készíts egy listát a lelki ajándékaidról, szívedről, képességeidről, személyiségedről és tapasztalataidról! Hogyan tudja Isten ezeket felhasználni az ő szolgálatára?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.26.)

Szólj hozzá!

Jézus hogyan tesz téged elfogadhatóvá Isten számára?

2020. október 02. 03:00 - Lencsés Tamás

„Mert egyedül Istentől származik, hogy életed van Jézus Krisztus által. Ö megmutatta nekünk Isten tervét a megváltásról; ő volt az egyetlen, aki elfogadhatóvá tett minket Isten számára; ő tett tisztává és szentté minket, valamint önmagát adta, hogy megvásárolja üdvösségünket” (1Kor 1,30 TLB fordítás).

A legtöbb ember azzal tölti az egész életét, hogy megpróbálja elfogadtatni magát.

Azért viselsz olyan ruhát és vezetsz olyan autót, amilyet, mert azt akarod, hogy elfogadjanak. A barátokat, akiket választasz, az ételeket, amiket megeszel, és hogy mit mondasz az interneten, azt gyakran az elfogadás iránti erős szükség motiválja.

De barátom, Isten, aki teremtett téged, már elfogadott.

„Mert egyedül Istentől származik, hogy életed van Jézus Krisztus által. Ö megmutatta nekünk Isten tervét a megváltásról; ő volt az egyetlen, aki elfogadhatóvá tett minket Isten számára; ő tett tisztává és szentté minket, valamint önmagát adta, hogy megvásárolja üdvösségünket” (1Kor 1,30 TLB fordítás).

Nem te szerezted meg Isten elfogadását. Isten ingyenesen adta azt neked. Egyedül tette azt lehetővé számodra, hogy Jézus Krisztusban legyél. És Jézus az egyetlen, aki elfogadhatóvá tett téged Isten számára.

Jézus hogyan tett téged elfogadhatóvá Isten számára? Nos, először is itt van a régi probléma: Isten tökéletes, az emberek nem. Szóval hogyan engedhet be a tökéletes Isten tökéletlen embereket egy tökéletes helyre, amelyet mennynek hívnak? Valaminek történnie kellett.

Isten gondoskodott a problémáról. Emberként jött a földre, Jézus Krisztus formájában, és meghalt a bűneidért. Ezt hívják kegyelemnek, megváltásnak, vagy Isten szabadításának. A teológiai kifejezés a megigazulás, ahol Isten tisztává és tökéletessé tesz téged a szemében, függetlenül attól, hogy mit tettél.

Isten elküldte Fiát, hogy meghaljon érted, így elfogadható lettél számára. Ha tehát Isten elfogadott téged, akkor miért van szükséged más emberek helyeslésére? Az élet egyik legfelszabadítóbb dolga az, ha végleg elhiszed, hogy nem kell mások helyeslése ahhoz, hogy elfogadott és boldog légy.

Kiválasztott, szeretett és elfogadott vagy. Hadd vezessen téged ez az igazság egy vidám, célokkal teli életbe!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten által elfogadottnak érzed magad? Miért igen, vagy miért nem?
  • Miként segít célod betöltésében az a tudat, hogy Isten elfogadott téged?
  • Melyek azok a bibliai versek, amelyek bátoríthatnak téged, amikor azt kezded gondolni, hogy Isten nem fogadhat el?

Hogyan csatlakozhatsz Isten családjához?

A Biblia szerint minden ember alább marad Isten tökéletességétől. Isten mégis szeret téged, annak ellenére, hogy vétkezel és hibás vagy. Valójában Isten annyira szeret téged, hogy elküldte Fiát, Jézust, hogy megtisztítson téged bűneidtől, és bevezessen Isten családjába.

Ha készen állsz arra, hogy belépj Isten családjába, íme egy ima, amellyel kezdheted: „Drága Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, számot adok az életemről közvetlenül neked. Bevallom, figyelmen kívül hagytalak. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és az én terveim szerint éltem, nem a tiéd szerint. Azt akarom, hogy ez mostantól megváltozzon. A bűneimtől feléd akarok fordulni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust meghalni mindazért, amit rosszul tettem, hogy ne kelljen megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a megbocsátásodat. Tudom, hogy csak a kegyelmed menthet meg, Uram.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz, hogy minden bűntudatomat magadra vetted. Elfogadhatóvá tettél a menny számára, és alázatosan kérlek, hogy ments meg! Kérlek, ments meg engem a bűnöktől és azoktól a szokásoktól, amelyek most elrontják az életemet! Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy betartod az ígéreted, hogy azonnal és biztosan, teljesen és örökké megmentesz. Jézus Krisztus nevében. Ámen!”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.25.)

Szólj hozzá!

El tudod-e érni, hogy Isten ne szeressen téged?

2020. október 01. 03:00 - Deltajulietttango

lens-1209823_1280_1.jpg

„Mert meg vagyok győződve arról, hogy sem a halál, sem az élet, sem az angyalok, sem a démonok, sem a jelen, sem a jövő, sem a hatalmasok, sem a magasság, sem a mélység, sem pedig semmiféle teremtmény nem lesz képes elválasztani minket Isten szeretetétől, ami Krisztus Jézusban, a mi Urunkban van” (Róm 8,38–39 NIV fordítás).

A Biblia azt mondja az Efezusiakhoz írt levél 1. fejezetében, hogy Isten kiválasztott téged még mielőtt a föld alapjait megalkotta volna. De nem csak kiválasztott téged. Beléd helyezte szeretetét is. Azért hozta létre a világot, mert szeret téged, és akart egy helyet a családjának. Nem csak kiválasztott vagy! Szeretett is vagy!

Mielőtt a föld létrejött volna, Isten belehelyezett téged szeretetének középpontjába. Te talán ritkán koncentrálsz Istenre, de Isten mindig rád koncentrál. Valójában Isten egyszerre tud koncentrálni mindenkire. Miért? Mert ő Isten!

Életed bármely pillanatában Isten épp rád koncentrál. Lát minden vidámságot, minden meggyötörtséget, minden jó pillanatot, minden rossz pillanatot, minden hegyet, minden völgyet, minden örömöt és könnyet. Isten azért alkotott téged, hogy szeressen, és ezt soha nem fogja abbahagyni.

„Mert meg vagyok győződve arról, hogy sem a halál, sem az élet, sem az angyalok, sem a démonok, sem a jelen, sem a jövő, sem a hatalmasok, sem a magasság, sem a mélység, sem pedig semmiféle teremtmény nem lesz képes elválasztani minket Isten szeretetétől, ami Krisztus Jézusban, a mi Urunkban van” (Róm 8,38–39 NIV fordítás).

Két okból nem tudsz elszakadni Isten szeretetétől: mert örök, és mert feltétel nélküli. Isten soha nem mondja: „Szeretlek, ha…”. Nem mondja, hogy „Szeretlek, mert…”. Isten azt mondja: „Szeretlek" és pont. Isten örök, feltétel nélküli szeretetet ad neked, mert Isten maga a szeretet.

Isten irántad való szeretete nem azon alapszik, amit te csinálsz, hanem azon, hogy ő kicsoda. Nem a te teljesítményeden, hanem az ő jellemén alapszik. Egész életedben próbálkozhatsz azzal, hogy Isten ne szeressen, de bele fogsz bukni.

Semmit sem tehetsz azért, hogy Isten kevésbé szeressen téged. És nem tehetsz semmit azért sem, hogy Isten jobban szeressen. Eléggé szeretett téged ahhoz, hogy megalkosson és rád figyeljen. Eléggé szeretett téged, hogy örökre veled akarjon lenni, annak ellenére, hogy vétkezel ellene. Eléggé szeretett téged ahhoz, hogy elküldje Fiát, hogy megváltson bűneidből.

Soha nem találhatsz nagyobb szeretetet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen érzés tudni, hogy Isten mindig rád figyel? Milyen érzés tudni, hogy te mindig szeretete középpontjában vagy?
  • Tartottál már valaha attól, hogy olyat tettél, ami miatt Isten kevésbé szeretne? Hogyan nyugodtál meg újra az ő szeretetében?
  • Mit tudsz Isten jelleméről, ami biztossá teszi számodra, hogy ő szeret?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.24.)

Szólj hozzá!

Isten már kiválasztott és szeret téged

2020. szeptember 30. 03:00 - gerbeaud

„Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben. Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint” (Ef 1,4–5).

Mindenki három dologra vágyik legjobban: a szeretetre, az elfogadásra és a kiválasztottságra.

Ezek a vágyak azokban is ott vannak, akik ezt nem vallják be maguknak.

De van egy jó hírem: nem kell máshol keresned a szeretetet és az elfogadást! Jézus már kiválasztott, szeret és elfogad téged.

Mindenki szeretne különleges, kiválasztott lenni: a gyerekkorodtól kezdve, a munkahelyeden át a szerelmi életedig. Kiválasztottnak lenni kulcsfontosságú az önértékelésed megalapozásához.

A Biblia azt mondja Pálnak az Efezusiakhoz írt levelében az 1. fejezet 4–5 versében: „Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben. Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint.”

Isten azért teremtette a világot, mert családot akart magának. A világegyetem igazából azért létezik, mert Isten gyermekeket akart, akiket szerethet.

A fenti vers szerint, Isten mikor választott ki téged? Már a világ teremtése előtt!

Mielőtt Isten döntött, hogy megteremti a világot, már kiválasztott téged. Valójában azért döntött úgy, hogy megteremti a világegyetemet, mert akart egy helyet, ahol élhetsz. Mielőtt Isten döntést hozott bármilyen fa megteremtéséről, kiválasztott téged. Mielőtt Isten döntött az óceánokról, kiválasztott téged. Mielőtt döntött volna minden ma is létező kődarabról, kiválasztott téged.

Elképesztő a gondolat, hogy mielőtt Isten a nap és a csillagok megteremtéséről döntött volna, már ismert, és kiválasztott téged arra, hogy szeressen. Ez személyiséged, identitásod, alapja.

Senki sem akarja, hogy utolsó legyen a kiválasztáskor. De te soha nem voltál utolsó Isten gondolataiban. Te mindig az első voltál nála. Kiválasztott téged, szeret téged és elfogad téged. Bizonyos lehetsz ezekben az igazságokban ma is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Tudva azt, hogy Isten már a Teremtés előtt kiválasztott téged, mit gondolsz, hogyan illeszkedik a te életed az Ő, világra vonatkozó nagy tervébe?
  • Miért segít mérhetetlen megnyugvást találni, hogy tudod, Isten szeret és elfogad téged?
  • Mit jelent számodra, hogy Isten befogadott a családjába?

Hogyan kerülsz be Isten családjába?

A Biblia azt mondja, hogy minden ember elmarad Isten tökéletességétől. Isten mégis téged választott a bűneid és hibáid ellenére. Valójában Isten annyira szeret téged, hogy elküldte a fiát, Jézust azért, hogy megtisztítson bűneidtől és befogadjon a családjába.

Ha még sosem fogadtad el Isten szeretetét és még nem döntöttél Jézus követése mellett, szeretném, ha ezt most megtennéd. Kezd ezzel az imával:

„Drága Istenem, egyáltalán nem értem az egészet, de köszönöm, hogy szeretsz engem. Köszönöm, hogy vagy nekem, és hogy nem azért küldted Jézus, hogy elítéljen, hanem, hogy megmentsen engem.

Bevallom, hogy vétkeztem ellened, és beismerem, hogy szükségem van Jézusra, mint Megváltómra. Akarok  kapcsolatban lenni Jézussal! Követni akarom őt és megtenni azokat a dolgokat, amiket kér tőlem.

Kérlek, ments meg múltamtól, megbánásaimtól, hibáimtól, bűneimtől, szokásaimtól, sebzettségeimtől és függőségeimtől!

Kérlek, ments meg a te terveid számára! Tudni akarom, hogy mi célból vagyok a földön és be akarom teljesíteni azt, amire teremtettél engem. Akarom, hogy megtanuljalak szeretni téged, és bízni benned és, hogy örökké a családodhoz tartozzak. A nevedben imádkozom. Ámen!”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.23.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása