Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem vagy lelki árva

2020. február 09. 03:00 - gerbeaud

20200209.jpg

„[Isten] eledelt adott azoknak, akik bíznak benne; soha nem felejti el ígéreteit” (Zsolt 111,5 TLB fordítás).

Gyerekként gyakran megyünk a szüleinkhez, amikor pénzre van szükségünk. Ha ez előfordult veled gyerekként, valószínűleg nem csodálkoztál azon, hogy anyádnak vagy apádnak honnan volt pénze. Csak tudtad, hogy ez az ő feladatuk. A szülők keresik a pénzt, a gyerekek elköltik.

Sok ember úgy viselkedik, mint a lelki árvák, és elfelejtik, hogy van mennyei Atyjuk: „Mennyei Atyátok már tökéletesen jól tudja, hogy szükségetek van [ételre és ruhára], és ő meg fogja adni nektek ezeket, ha az életetekben neki adjátok az első helyet, és úgy éltek, ahogy ő akarja azt” (Mt 6,32–33 TLB).

Az embereken kívül egyetlen teremtmény sem aggódik. Az összes többi bízik a Teremtőben, hogy gondoskodik a szükségleteiről.

Az aggodalom valójában csak az ateizmus egyik formája. Minden alkalommal, amikor aggódsz, ateistaként viselkedsz. Azt mondod: „Minden rajtam múlik.” Az aggodalom figyelmeztető jele annak, hogy kételkedsz Isten szeretetében.

A 111. zsoltár 5. verse azt mondja: „[Isten] eledelt adott azoknak, akik bíznak benne; soha nem felejti el ígéreteit” (TLB fordítás). A Biblia azt mondja nekünk, hogy Isten elküldte Jézus Krisztust, hogy meghaljon érted a kereszten, hogy megfizessen a megváltásodért. Ha Isten eléggé szeret téged ahhoz, hogy elküldte saját fiát, hogy meghaljon érted, nem szeret-e annyira, hogy gondoskodjon a számláidról? Ha megoldotta a legnagyobb problémádat azzal, hogy megváltott téged, ehhez képest nem tűnik minden más probléma jelentéktelennek?

Itt a lényeg: elhiszed-e Istennek, hogy megteszi azt, amit mond? Megígérte, hogy megadja neked azt, amire szükséged van, ha az életedben az első helyre őt teszed. Hiszel-e eléggé benne ahhoz, hogy hited bizonyítékaként megtedd azt, amit mond, hogy tenned kell?

A 34. zsoltár arról szól, hogy megszabadulunk a félelmeinktől, amikor az Urat keressük. Amikor félelmeid vannak a pénzügyeid kapcsán, az azért van, mert elfelejtetted, kicsoda Isten, és mit ígért, hogy megtesz.

Ha komolyan gondolod, hogy megszabadulj a pénzügyi félelmektől, akkor nap mint nap döntéseket kell hoznod arról, hogy engedelmeskedsz Istennek, és bízol abban, hogy gondoskodik rólad. Ő ezt elrendezte. Most arra vár, hogy kövesd az ígéretének feltételét, és keresd őt elsőként a pénzügyeidben. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a legnagyobb félelmed a pénzügyeid kapcsán? Hiszel-e abban, hogy Isten segíthet ebben a félelmedben? Miért igen, vagy miért nem?
  • Milyen ígéreteket tudsz felidézni Isten Igéjéből, amikor elkezdesz aggódni a pénz miatt?
  • Milyen lépést tehetsz ma, hogy engedelmes legyél a pénzügyeidben, és megmutasd Istennek, hogy bízol abban, hogy gondoskodik rólad?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.02.)

Szólj hozzá!

A pénzügyeidben a becstelenség soha nem kifizetődő

2020. február 08. 03:00 - Tomes Lívia

20200208.jpg

„Az Úr tisztességet követel minden üzleti ügyben” (Péld 16,11 TLB fordítás).

Tudtad, hogy Isten sokszor beszél a becstelenségről?

„Az Úr tisztességet követel minden üzleti ügyben”  (Péld 16,11 TLB fordítás).

„Jobb szegénynek és becsületesnek lenni, mint gazdagnak és becstelennek” (Péld 19,1 NLT fordítás).

„Mit használ, ha megszerezed az egész világot, de elveszted a saját lelkedet?” (Mt 16,26).

Ha azt akarod, hogy Isten megáldja a pénzügyeid, becsületesnek kell lenned. Nem csaphatod be az embereket!

A Biblia azt mondja: „Az Úr áldása gazdagságot hoz, és nem jár vele bánat” (Péld 10,22) Ismersz valakit, aki tisztességtelen módon szerzett pénzt, és ez csak bajt hozott rá? Ez mindig a tisztességtelen haszon eredménye. Emlékezz rá! Azt fogod learatni, amit vetettél. Ha tisztességtelen vagy másokkal szemben, akkor azt kapod vissza. Ha azt gondolod, hogy még nem kaptad vissza, az óra továbbra is ketyeg. Senki sem gúnyolhatja úgy Istent, hogy aztán megússza.

Amit vetettél, azt fogod aratni is. A vetés és az aratás törvénye emlékeztet arra, hogy pénzügyeinkben fontos, hogy őszinték legyünk.

Időnként az a nyomás, hogy előbbre jussunk, vagy hogy lépést tartsunk, annyira elborít, hogy akár mi, hívő emberek is kísértésbe esünk, hogy etikai kompromisszumokat kössünk, és az igazságot elhomályosítsuk, csakhogy egy kicsivel több legyen.

Lehet, hogy túlértékeltünk egy tárgyat, vagy talán nem mondjuk el, mi a baj vele, amikor eladjuk valakinek, vagy levonjuk az adókat, amelyek valójában nem is léteznek. Talán csak nem mondjuk el az igazat egy helyzetben.

Isten azt mondta, hogy kielégíti szükségeidet, ha kéred az ő segítségét, és megőrzöd becsületességedet. Nem kell tisztességtelennek lenned, hogy előrébb juss. Nem kell azonnal előbbre jutnod. Ez időbe kerül.

Csak annyit kell tenned, hogy engedelmes légy napról napra. Isten látja a szívedet és a tetteidet, és megáld téged, amikor úgy döntesz, hogy pénzügyeidben is tiszteled őt.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Lehet, hogy nem foglalkozol minden nap üzleti ügyekkel. De milyen apró dolgokban mutathatod meg becsületességedet pénzügyeidben?
  • Miért fontos, hogy keresztyénként elszámoltatható légy?
  • Hogyan segít fenntartani egy hosszú távú, örök perspektívát, amikor pénzügyeiddel felelősségteljes döntéseket hozol?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.01.)

Szólj hozzá!

Válj meg attól, ami több, mint amennyire szükséged van!

2020. február 07. 03:00 - gabormel

20200207.jpg

„Emlékezz erre: aki szűken vet, az szűken is arat, és aki bőven vet, az bőven is fog aratni” (2Kor 9,6 NIV fordítás).

Előfordult már, hogy azt vetted észre, hogy a kritika kritikát szül? A kedvességért cserébe pedig kedvességet kapsz? A nagylelkűségért nagylelkűséget, a befektetett energiáért pedig energiát nyersz. Ezt hívják a vetés és aratás elvének.

„Emlékezz erre: aki szűken vet, az szűken is arat, és aki bőven vet, az bőven is fog aratni. Mindenki a szíve szerinti elhatározásából adjon, ne vonakodva vagy kényszerűségből, mert Isten a jókedvű adakozót szereti. Istennek hatalmában áll bőven megáldani mindig mindennel, amire szükséged van ahhoz, hogy bőségesen készen állj a jótettekre” (2Kor 9,6–8 NIV fordítás).

Minden földművelő ismeri ezt az elvet. Ha a gazdának van négy zsák vetőmagja a csűrjében, és a kopár mezőjére néz, nem kezd el mérgelődni: „Nincs termés! – Bárcsak lenne termés!” Csak kimegy, és elkezdi vetni a magot. Ez a mag megsokszorozódik, és a gazdának több lesz, mint amennyi korábban volt neki.

Valahányszor szükséged van valamire, ültess magot! A gazda számára ez az egyetlen módja annak, ha bármit is ki szeretne nyerni a magból, hogy elülteti azt. Ha ragaszkodik hozzá, akkor az lesz mindene, amit valaha is megszerzett. Azonban ha megválik tőle, megsokszorozódik.

A vetés és aratás elve a pénzügyeidre is igaz. És ez érvényes mindenre az életedben! Lehet, hogy nem tűnik logikusnak, hogy amikor neked is szükséged van rá, akkor adj. Azért, mert ez hitet igényel.

Miért tervezte így Isten? Mert Isten adakozó. Ő a legnagylelkűbb adakozó az egész univerzumban, és azt akarja, hogy hozzá hasonlóvá váljunk. Ha nem tanulsz meg nagylelkűnek lenni, és mindig amiatt aggódsz, hogy mi lesz neked ahelyett, hogy adnál, akkor sosem válsz Krisztushoz hasonlóvá.

Isten azt mondja, hogy megjutalmaz, ha azt választod, hogy hozzá hasonlóvá válsz, és nagylelkűen adakozol: „Adjatok, és akkor ti is kaptok. Az ajándékod, amit visszakapsz, jó tömött, összerázott, túlcsorduló mértékkel van kimérve. Mert amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek nektek is” (Lk 6,38 NLT fordítás).

Ha felhalmozod a pénzed, ez lesz mindened, amid van. De ha odaadod, Isten oly módon szaporítja meg, hogy az megáld téged, és dicsőséget hoz neki.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan áldott meg Isten téged, mikor nagylelkű voltál a pénzeddel kapcsolatosan?
  • Mi az, amiből manapság többre van szükséged? Hogyan válhatsz meg ettől, hogy Isten megsokszorosíthassa?
  • Több pénzen kívül miként áldhat meg téged az Isten?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.31.)

Szólj hozzá!

Miért nem fog soha boldoggá tenni a „csak egy kicsit több”?

2020. február 06. 03:00 - FodorImi

20200206.jpg

„Nagy nyereség az istenfélelem megelégedettséggel. Mert semmit sem hoztunk erre a világra, és semmit sem vihetünk ki belőle” (1Tim 6,6–7 NIV fordítás).

Istent messze jobban érdekli a jellemed, mint a kényelmed. Azt akarja, hogy nőj fel, és jobban hasonlóvá válj Jézushoz. Ő a hozzáállásodra fókuszál, nem arra, hogy könnyű életed legyen. Figyel téged, hogy lássa: vajon azt gondolod, hogy ha több lenne, akkor boldogabb lennél, vagy már megtanultad, hogy elégedett légy azzal, amit ő adott?

A Biblia azt mondja: „Nagy nyereség az istenfélelem megelégedettséggel. Mert semmit sem hoztunk erre a világra, és semmit sem vihetünk ki belőle” (1Tim 6,6–7 NIV fordítás).

Amikor megtanulsz elégedett lenni, akkor hiszed, hogy Isten jobban tudja nálad, mire van szükséged, és bízol benne, hogy megadja a bölcsességet, hogy jó pénzügyi döntéseket hozz.

A legtöbb ember az „amikor” csapdájában gondolkodik: „Amikor megszerzem ezt, akkor boldog leszek.” Amikor megkapsz egy bizonyos állást, amikor nyugdíjas leszel, amikor kifizeted a házadat, amikor minden számlád ki lesz fizetve és így tovább.

Isten azonban tudja, hogy ha most nem vagy elégedett, akkor mindig valami mást akarsz majd, amikor elérsz valamit. Állítólag egyszer valaki megkérdezte a milliárdos Howard Hughest, mennyi pénz tenné boldoggá, aki azt válaszolta, hogy „csak egy kicsit több.”

Eltöltheted az egész életedet a pénzre fókuszálva, próbálod előteremteni, megkeresni, megtakarítani, felhasználni. Ezért Isten a pénzügyeidet használja döntő próbaként arra, hogy mennyire bízol benne. Amikor szükségben vagy, azt akarja, hogy kérj, és tanulj megelégedettséget, így az örömöd nem attól függ, hogy milyen sokat vagy milyen keveset birtokolsz.

Az elégedettség nem olyan valami, ami természetesen jön bárkinek is. Olyan valami, amit minden nap gyakorolnod kell. Emlékeztetned kell magadat, hogy Isten gondoskodik rólad, és ellát mindennel, amire szükséged van. Válaszd azt, hogy szereted és megbecsülöd, amid már megvan.

Ha nem tanulsz meg elégedett lenni, akkor mindig többet akarsz majd. Ha azonban egyszer megtanulod az elégedettséget, nagyobb örömet találsz, mint amit bármi képes lenne megadni ezen a földön.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, amiért most dolgozol, amiről azt gondolod, hogy boldogabbá tesz?
  • Honnan jön az örömöd?
  • Mondj egy gyakorlati módot: hogyan figyelhetsz jobban a megelégedettségre minden nap?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.30.)

Szólj hozzá!

Segítségre van szükséged? Isten rád vár, hogy kérj tőle

2020. február 05. 03:00 - Erika1832

20200205.jpg

„Kérjetek, és adni fognak nektek; keressetek, és találni fogtok; kopogjatok, és az ajtó meg fog nyílni számotokra” (Mt 7,7 NIV fordítás).

Isten soha nem zárja be tárházát előtted egészen addig, amíg te be nem csukod a szád, és abba nem hagyod a kérést.

Isten segíteni akar neked, de az gond, ha soha nem kéred őt erre. Legutóbb, amikor kocsira volt szükséged, tőle kértél egyet, vagy csak elmentél és megvetted? Mielőtt eldöntötted, hogy egy dolog véghez vitelének mi a legjobb módja, kértél hozzá Istentől bölcsességet? Amikor egy kapcsolatodra vonatkozóan segítségre volt szükséged, először imádkoztál érte?

Jézus azt mondja: „Kérjetek, és adni fognak nektek; keressetek, és találni fogtok; kopogjatok, és az ajtó meg fog nyílni számotokra” (Mt 7,7 NIV fordítás).

Amikor Isten segítségére van szükséged, ne felejtsd el, hogy KÉRJ: kérj, keress, kopogtass! Isten ebben az igeversben háromféleképpen is elmondja, hogy biztosan megértsük, hogy mi a lényeg. Talán azért nem tapasztalsz meg csodákat az életedben, mert soha nem kéred. Ha szeretnéd, hogy Isten még inkább munkálkodjon az életedben, kezdj el kérni!

Isten egyik alapelve a pénzügyeiddel kapcsolatban, hogy mielőtt kifizetnél valamit, imádkozz érte. Állj meg, és kérdezd meg Istent! Adj esélyt Istennek arra, hogy megadja azt neked, mielőtt te fizetnél érte. Ha jobban függsz a hitelkártyádtól, mint Jézus Krisztustól, akkor nem fogod Isten áldását megtapasztalni a pénzügyeidben. Ő azt akarja, hogy imádkozz érte, mielőtt fizetsz érte, így az ő bölcsességét elnyerve, olyan döntéseket tudsz majd hozni, ami tetszik neki.

Isten azt akarja, hogy imádságban kérj dolgokat, mert ő egy szerető Atya. Mint minden apa, aki szeret a gyermekeinek jó dolgokat adni, Isten is szeret ajándékokat adni a gyermekeinek. Csak rád vár, hogy kérj tőle.

„Semmit sem kértetek az én nevemben eddig. Kérjetek, és kapni fogtok, hogy örömötök a lehető legteljesebb öröm legyen” (Jn 16,24 NCV fordítás).

Isten azt akarja, hogy kérj, hogy ő adni tudjon. Adni akar, hogy te kaphass. Azt akarja, hogy kapj, hogy az örömöd teljes legyen. Azt akarja, hogy tele legyél örömmel, mert ez Jézus Krisztus nagyszerű hirdetése. Az örömmel teli keresztények mutatják meg a világnak, hogy Jézus követése és parancsainak cselekvése örömöt eredményez, nem rettegést.

Ne aggódj a pénzügyeid miatt! Kezdj el imádkozni értük! Ha megteszed, sokkal kevesebb gondod és sokkal több örömöd lesz.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi a legnagyobb dolog, amiben éppen most segítségre van szükséged? Imádkoztál érte?
  • Kik azok az emberek az életedben, akik imádkozni fognak veled valamiért, ami miatt egyébként aggódnál? Milyen változást okoznak az imáik az életedben?
  • Hogy lehetsz még mindig tele örömmel, amikor Isten nem úgy válaszol az imáidra, ahogy szeretnéd, vagy ahogy várnád tőle?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.29.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása