Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bölcs emberek kerülik a vitákat

2020. december 20. 03:00 - Anika Enikő

„Az igazi bölcsesség – Isten bölcsessége – a szent élettel kezdődik, és az jellemzi, hogy másokkal jól kijön” (Jak 3,17 The Message).

Könnyen megsértődsz? Mindig keresed, hogy kibe köthetnél bele? Amikor beszélgetsz, gyakran bekapcsol a védekező mechanizmusod? A Biblia azt mondja, ha bölcs vagy, nem fogsz szembeszállni senki haragjával: „Az igazi bölcsesség – Isten bölcsessége – a szent élettel kezdődik, és az jellemzi, hogy másokkal jól kijön” (Jak 3,17 The Message).

A bölcs emberek békességre és harmóniára törekszenek. Nem neheztelnek másokra és nem sértődnek meg könnyen. Nem mondanak és nem tesznek olyan dolgot, amiről tudják, hogy a másik embert haragra gerjeszti.

„Az ostobák hamar vitába keverednek, ám megbecsülést érdemel az, aki távol marad ezektől” (Péld 20,3 GNT).

Bölcsnek lenni a kapcsolataidban azt jelenti, hogy kerülöd a vitákat. Egész listát lehetne írni arról, hogy mi minden válthat ki vitát. Ezek közül most nézzünk meg három konkrét dolgot, ami kerülendő, ha tisztelettel akarsz bánni az emberekkel, és békés, szeretetteljes kapcsolatokat akarsz építeni!

Ne hasonlíts össze! Az összehasonlítás vitákat szül, mert arra enged következtetni, hogy nem vagy elégedett azzal, amid van és amilyennek Isten teremtett. Ha elégedett vagy az életeddel, az az egészséges kapcsolataidban fog megmutatkozni.

Ne ítélkezz! Nem meglepő, hogy az ilyen kijelentések: „Ez mind a te hibád!” vagy „Szégyelld magad!” vitákat eredményeznek. Persze ez megjelenhet más megfogalmazásban is: a „neked kellene...”, a "neked nem kellene...", a „te mindig...”, vagy a „te soha...”. Ha ilyen kifejezéseket használsz, és megítélsz másokat, akkor  más emberek fölé helyezed magad. De Jézus nem ilyen.

Ne cáfold meg! Ha már belekerültél egy vitába, ne akadj fenn apró, lényegtelen dolgokon. Ha valaki téved egy részlettel kapcsolatban, egyszerűen csak engedd el! William James, egy híres pszichológus ezt mondta: „A bölcsesség annak a művészete, hogy tudjuk, mit kell figyelmen kívül hagyni.” Ha megtanulod elengedni a dolgokat, észre fogod venni, hogy sokkal nyugodtabbak lesznek a kapcsolataid.

Az összehasonlítás, az ítélkezés és a megcáfolás mindig vitákhoz vezet. De ha úgy döntesz, hogy inkább irgalmas és elnéző leszel, Isten teljesen át tudja formálni a kapcsolataidat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az összehasonlítás, az ítélkezés és a megcáfolás közül melyik az, ami a leggyakrabban jelen van a beszélgetéseid során? Miért?
  • Mit gondolsz, miért nehéz elengedni valamit, amivel nem értünk egyet? Miért kell, hogy oly gyakran a miénk legyen az utolsó szó?
  • Hogyan volt Jézus béketeremtő az ő kapcsolataiban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.13.)

Szólj hozzá!

A békés kapcsolatok az igazságra épülnek

2020. december 19. 03:00 - Anika Enikő

„A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, udvarias, kedves; irgalommal teli és a jó tettek gyümölcseit termi; mentes az előítéletektől és a képmutatástól” (Jak 3,17 GNT).

A világnak minden eddiginél nagyobb szüksége van arra, hogy béketeremtő legyél.

A hegyi beszédben Jézus ezt mondja: „Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek” (Mt 5,9).

Béketeremtő az, akiben megvan ez a szándék és Isten bölcsessége. És az, aki bölcs, az megérti, hogy az igazsággal szemben nem lehetünk megalkuvók. Amikor Jakab azt írja, hogy az igazi bölcsesség „először is tiszta”, akkor arról beszél, hogy mindig az igazságot kell szólnunk (Jak 3,17). A példabeszédek könyvében ez áll: „Az ÚR... gyönyörködik a tiszta szavakban” (Péld 15,26).

Ha alkalmazod Isten bölcsességét  a kapcsolataidban, akkor az igazságot fogod szólni. Nem fogsz hazudni az embereknek, nem fogod becsapni, félrevezetni vagy kihasználni őket. Mindig az igazat fogod mondani. Egy bölcs ember tiszta és igaz szavakat használ a kapcsolataiban.

Mit gondolsz, Isten miért említi a tisztaságot elsőként Jakab levele 3 fejezetének 17. versében? Azért, mert minden kapcsolat bizalomra épül, és a bizalom az igazságra. Nem létezik bizalom igazság nélkül. Egy szilárd kapcsolat kiépítéséhez bizalomra van szükség. A bizalomhoz pedig igazságra. Igazat kell mondanod. Isten bölcsessége tiszta, igaz, és telve van becsülettel.

Valószínűleg nem tudod, hogy ki Dr. Leonarde Keeler, de azt talán tudod, hogy ő volt a poligráf társfeltalálója. Miután huszonötezer embert teszteltek hazugságvizsgálóval, Dr Keeler arra a következtetésre jutott, hogy az emberek természetüknél fogva tisztességtelenek. Természetesen a keresztények ezt tudják, hiszen tudjuk, hogy a bűn megrontotta az emberi természetet.

Mint bárki más ezen a földön, természetedből eredően te sem vagy tisztességes és becsületes. Ám Isten nem szeretné, hogy ilyen maradj. „Isten azt akarja, hogy felnőjünk, hogy megismerjük a teljes igazságot, és szeretettel mondjuk el azt” (Ef 4,15 The Message).

Olvasd ezt el újra: Isten azt akarja, hogy megismerjük az igazságot és szeretettel mondjuk el azt. Amikor gyakorlod azt, hogy szeretettel mondod el az igazságot, akkor békességed lesz a kapcsolataidban, és a békét sugárzod a világ számára.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj azokra az emberekre, akikhez a legközelebb állsz! Miért bízol bennük?
  • Miképpen reagálnak az emberek arra, ha durva és nem őszinte szavak helyett igaz és tiszta beszédet hallanak a szádból?
  • Milyen módon dolgozhatsz szándékosan azért, hogy „megismerd a teljes igazságot” (Ef 4,15 The Message)?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.12.)

Szólj hozzá!

Soha nem érsz el Isten szeretetének végére

2020. december 18. 03:00 - Anika Enikő

„Örök életet adok nekik, és soha nem vesznek el; senki nem fogja kiragadni őket a kezemből.” (Jn 10,28 NIV)

Amikor a gyerekeim még kicsit voltak, elvittem őket a Grand Canyonhoz. A két fiam különösen izgatott volt, folyton ide-oda rohangált. Fogtam a kezüket amikor felmentünk a szélére, de ők mindig el akarták engedni. Semmiképp és semmi pénzért sem engedtem volna el a kezüket. Apjukként túlságosan szerettem őket ahhoz, hogy ezt tegyem.

Miután a kezedet az Isten kezébe teszed, lesz idő, amikor el akarod engedni; de nem számít, hogyan változnak az érzéseid vagy a körülményeid, Isten rendületlen, biztos és hűséges marad. Amikor keresztény leszel, Isten megígéri, hogy megtart és megőriz téged amíg a mennybe jutsz.

Jézus ezt mondta: „Örök életet adok nekik, és soha nem vesznek el; senki nem fogja kiragadni őket a kezemből” (Jn 10,28 NIV).

Voltak az életemben olyan időszakok, amikor azt mondtam: „Istenem, most nem igazán jó Jézus követőjének lenni. Most egy kicsit szeretném elengedni a kezed.” Isten erre így válaszolt: „Nos, lehet, hogy te szeretnél elengedni, de én nem engedlek el. A kezemben tartalak, és senki nem tud téged kiragadni onnan.”

Egyszer ezt mondta nekem valaki: „Senki nem tud kiragadni az Isten kezéből, csak te magad tudsz kiugrani onnan.”

Szerinted mekkora Isten keze? Olyan kicsi, hogy eljuthatsz a szélére? A Ő keze nagyobb, mint az univerzum. Soha nem jutsz el Isten kezének a széléig, és soha nem érsz el Isten szeretetének a végére.

Ha egyszer újjászülettél, azt nem lehet meg nem történtté tenni. A neved kitörölhetetlen tintával és Krisztus vérével van beírva az örök élet könyvébe. Isten egyszer s mindenkorra megváltott és megmentett téged.

Nem tudod, mit hoz a jövőd vagy hány éved van hátra. Lehet, hogy mindent elveszítesz, de az üdvösségedet soha nem veszíted el. Történhetnek őrült dolgok a világban, de neked van egy szerető Atyád, aki a dolgokat számodra jóra fordítja.

Teljesen biztos lehetsz abban, hogy Isten, aki a kezében tart, soha nem fog elengedni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj vissza azokra az időkre az életedben, amikor szeretted volna elengedni Isten kezét. Milyen körülmények között voltál, amikor így éreztél?
  • Miután keresztények leszünk, mit gondolsz, Isten miért nem akadályozza meg, hogy vétkezzünk?
  • Melyek azok a bibliai ígéretek, amelyekre támaszkodhatsz, amikor kétségbe vonod, hogy Isten meg tudja bocsátani a bűnödet?

*(Daily hope by Rick Warren, 2020.12.11.)

Szólj hozzá!

Ha élni szeretnél, add oda az életed

2020. december 17. 03:00 - csmsdvd

lohere.jpg

„Igazságos az Isten, nem feledkezik el a cselekedeteitekről és arról a szeretetről, amelyet őfelé tanúsítottatok, amikor az övéit segítettétek. Ő nem fog elfeledkezni arról, hogy még most is segítitek őket” (Zsid 6,10 NCV).

Mindannyiunknak ugyanannyi perc áll rendelkezésére minden nap. És mindannyian ugyanazt a célt kaptuk: legyünk egyre inkább Jézushoz hasonlóak.

Ha Jézust egy szóval kellene jellemezzem, ezt mondanám: önzetlen.

Tehát neked és nekem az a feladatunk az életben, hogy megtanuljuk, hogyan tudunk egyre önzetlenebbek lenni, mivel önzetlennek lenni annyi jelent, mint szeretni − és Jézus maga a szeretet.

„Igazságos az Isten, nem feledkezik el a cselekedeteitekről és arról a szeretetről, amelyet őfelé tanúsítottatok, amikor az övéit segítettétek. Ő nem fog elfeledkezni arról, hogy még most is segítitek őket” (Zsid 6,10 NCV).

A mennyben a jutalmat aszerint kapjuk, hogy mit tettünk itt a földön. Egy nap mindannyian ott fogunk állni Isten előtt, aki ezt fogja kérdezni: „Hogyan sáfárkodtál azzal, amit rád bíztam?” Azt akarod majd válaszolni erre a kérdésre, hogy „Nos, sok pénzt kerestem, aztán nyugdíjba mentem, aztán meghaltam”?

Ennél sokkal több céllal helyezett Isten erre a földre. Élj inkább egy önzetlen életet, add oda magad másokért és az Isten országáért! És akkor ezt tudod majd mondani Istennek: „Az egészet odaadtam, Uram. Nincs semmim. Mindent, amim volt, és ami vagyok, odaadtam az evangéliumnak.”

A legjelentősebb dolog, amit az életeddel tudsz tenni az, hogy odaadod és odaszánod azt. Nagylelkűen és bőkezűen bánsz azzal, amit Isten rád bízott, beleértve a pénzedet, az erődet, az idődet és a tehetségedet. Isten világosan mondja, ha nincs az életedben szolgálat és nagylelkűség, akkor nincs jutalom a mennyben. Azt szeretnéd, hogy a földi életed így végződjön?

Éld úgy az életed a földön, hogy az számítson az örökkévalóságban is. Segíts, hogy az emberek megismerjék Krisztust, hogy felismerjék életük célját, növekedjenek bölcsességben, érettségben, hogy megtalálják a szolgálatukat, és küldetésük szerint szolgáljanak a világban.

Amikor odaadod az életed, az új értelmet kap, új örömmel telik meg és újra izgalmas lesz.

Amikor odaadod az életed, elkezdesz teljes életet élni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent az, hogy önzetlenek vagyunk a tehetségünkkel?
  • Te hogyan adod oda az életed másokért? Mi az, amit tudnál tenni ma azért, hogy mások is megismerjék Jézust?
  • Miért jó észben tartani Isten ígéreteit, amikor a pénzeddel és az időddel másokat önzetlenül szolgálsz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.12.10.)

Szólj hozzá!

A szeretet Istene, az igazság Istene

2020. december 16. 03:00 - Lencsés Tamás

„Soha ne állj bosszút magadért, hanem hagyd ezt Isten haragjára, mert meg van írva: »Enyém a bosszú, én törlesztek, mondja az ÚR«” (Róm 12,19 ESV).

Az élet nem igazságos. Isten soha nem mondta, hogy az lesz.

Az élet igazságtalan, hiszen bűnnel van tele a világ. Jézus azért jött le közénk, hogy helyrehozza a dolgokat, és egy napon ezek a helyükre is kerülnek. Azonban előfordul, hogy a rossz emberek boldogulnak, a jó emberek pedig szenvednek. Olykor pedig az ártatlan emberek sérülnek.

Ha már diszkrimináltak faji, kulturális, anyanyelvi hovatartozásod vagy nemi identitásod miatt, vagy bántalmaztak, zaklattak, rosszul bántak veled, tudnod kell, hogy megszakad a szívem érted, és együttérzek veled.

Mindent meg kell tennünk az igazságtalanság helyrehozása érdekében. De van valami, ami még annál is fontosabb, mint hogy mi hogyan érzünk ezzel kapcsolatosan. Mégpedig az, hogy Isten miként érez eziránt. Isten életed minden sérelmét látta, és az igazságtalanság miatt ő is kesereg.

Amikor valaki azt kérdezi tőlem: „Hol volt Isten, amikor meghalt a fiad?”, azt mondom: „Ugyanott, ahol akkor volt, amikor az ő Fia halt meg – bánkódott az embereknek az emberiség felé mutatott embertelensége fölött.”

Akkor miért nem tett ellene?! Hisz Isten éppúgy megállíthatná a világ összes gonoszságát! De ez azt jelentené, hogy elvenné tőlünk a választás szabadságát.

Lehet, hogy Isten nem akadályozza meg a sérelem bekövetkezését, de számontartja őket. Nem csak számontartja, hanem „könnyeinket gyűjti egy palackban” (Zsolt 56,9). A Biblia azt is mondja: „Soha ne állj bosszút magadért, hanem hagyd ezt Isten haragjára, mert meg van írva: »Enyém a bosszú, én törlesztek, mondja az ÚR«” (Róm 12,19 ESV).

Mivel Isten szeret, ő az igazság Istene is. Engedni, hogy a gonosz bántsa a gyermekeit, és ne keressen igazságot, az szeretet nélküli lenne.

Mivel Isten az igazságot keresi, nem kell az életedet azzal töltened, hogy hordozod a fájdalmaidat. Valójában Isten nem akarja, hogy az életedből akár egy másodpercet is sértettségre, megtorlásra vagy bosszúra pazarolj. Ez csak a keserűség mérgével tölt meg. Ne pazarold keserűségre az életed!

Néhányan megengeditek azoknak az embereknek, akik 10 évvel ezelőtt bántottak titeket, hogy ma is bántsanak, mert ragaszkodtok a sérelem emlékéhez. Ez ostobaság! Csak akkor árthatnak neked, ha úgy döntesz, hogy ragaszkodsz a sérelemhez. El kell engedned.

A késleltetett igazságszolgáltatást nem azonos az igazságszolgáltatás megtagadásával. Isten nagyon is tisztában van azzal, hogy az emberek mit tettek veled, és eljön majd az elszámolás napja.

Bízol Istenben? Ha bízol benne, akkor elengeded a sérelmeket. Add át a sérelmeid Jézusnak, és hagyd, hogy ő számoljon le velük!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ki az, aki jobb az igazságszolgáltatásban: te vagy Isten? Miért?
  • Mit gondolsz, miért adja meg nekünk Isten azt a szabadságot, hogy őt válasszuk?
  • Milyen sérelemhez ragaszkodsz még most is, amit át kell adnod Istennek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.12.09.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása