Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A jó pásztorok jellemmel és hozzáértéssel vezetnek

2021. február 17. 03:00 - Deltajulietttango

shaking-hands-2499612_1280.jpg

„Szeretetedről és igazságosságodról fogok énekelni, URam. Énekekkel dicsérlek téged. Körültekintő leszek, hogy ártatlan életet éljek” (Zsolt 101,1–2 NLT).

A tisztesség a vezetés követelménye, mert minden vezetés alapja a bizalom, és minden bizalom az igazságra épül.

Dávid, Izrael királya, a történelem egyik legnagyobb vezetője volt. A Biblia ezt mondja róla: „Dávid tisztességes szívvel pásztorolta őket, ügyes kézzel vezette őket (Zsolt 78,72 NIV).

Dávid hatékony vezető volt, mert rendelkezett két dologgal: jellemmel és hozzáértéssel. Mindkettő elengedhetetlen a vezetéshez. Az egyik a másik nélkül katasztrófa. Lehetsz jó ember, és mégis hozzá nem értő vezető. Másrészt ha valóban nagyszerű adottságaid és készségeid vannak, de rossz jellemmel bírsz, akkor nem leszel hatékony vezető.

Dávidnak mind a jelleme, mind a hozzáértése megvolt. Pásztorolta  népét – ez azt jelenti, hogy törődött velük. És ügyes kézzel vezette őket – ez a hozzáértés. Dávid hozzáértésben és jellemében hatékony volt a személyes tisztesség iránti elkötelezettsége miatt.

Valójában a 101. zsoltárban írta le elkötelezettségét: „Szeretetedről és igazságosságodról fogok énekelni, URam. Énekekkel dicsérlek téged. Körültekintő leszek, hogy ártatlan életet éljek – mikor jössz, hogy segíts nekem? Tisztességesen fogok élni a saját otthonomban. Vissza fogom utasítani, hogy bármilyen aljas vagy közönséges dolgot nézzek. Utálok mindenkit, aki tisztességtelenül kereskedik, semmi dolgom nem lesz velük. El fogom utasítani a fajtalan ötleteket, és távol maradok a gonosztól. Nem fogom eltűrni az embereket, akik rágalmazzák a szomszédaikat. Nem fogom elviselni a beképzeltséget és az önteltséget. Hűséges embereket fogok keresni, hogy társaim legyenek” (Zsolt 101,1–6 NLT).

Ha tisztességes életet szeretnél élni, és látni, hogy Isten hatékonyabb vezetővé tesz, akkor a 101. zsoltárt személyes elköteleződéseddé kell tenned.

Amikor nem tudod, hol kezdd a tisztességes élet kialakítását, kezdd a dicsőítéssel, ahogy Dávid tette! Dicsérd az Urat énekekkel hangosan vagy a szívedben! Mondd el neki, hogy ő milyen nagyszerű! Köszönd meg a jellemét! Imádd őt azért, mert ő az, aki, ne csak azért imádd, amit érted tett!

Ezután tekints otthonodra! Dávid király ezt mondta: „Tisztességesen fogok élni a saját otthonomban” (Zsolt 101,2 NLT). Gyakran itt a legnehezebb tisztességesen élni. Muszáj a szeretetet, a türelmet és a kedvességet választanod az otthonodban élő emberekkel szemben.

Hozz minden nap olyan döntéseket, amelyek Isten dicsőségére vannak, a nagy és a kis dolgokban is. Ez segít majd abban, hogy tisztességes életet élj.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mindenki vezető az életének bizonyos részében. Milyen szerepekben adta meg neked Isten a vezetés lehetőségét?
  • A nagyszerű vezetők megmutatják mind jellemüket, mind hozzáértésüket. Mi az, amiben szükséges, hogy növekedj jellemben? Hozzáértésben?
  • Milyen kis, mindennapi döntésekben mutathatsz tisztességet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.10.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása