Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne várakoztasd meg Istent!

2021. augusztus 15. 03:00 - Lilla:)

faith-3772000_1920.jpg

„Az ÚR továbbra is várja, hogy eljöjj hozzá, és megmutathassa neked szeretetét” (Ézs 30,18 TLB).

Isten közel akar lenni hozzád.

Ha távol vagy valakitől, akit szeretsz, alig várod, hogy beszélhess vele. Ha nem vagy Isten közelében, ő alig várja, hogy beszélj vele, mert annyira szeret. És ő mindig elérhető, a hét minden napján 24 órában. Nincs olyan, hogy Ő "ki van kapcsolva". A nap bármely pillanatában beszélhetsz vele.

Tisztában vagy vele, hogy minden nap, amikor anélkül indulsz el, hogy imádkoznál vagy időt töltenél Istennel és az Ő Igéjével, Ő vár rád? Mert erre lettél teremtve. Azért alkotott, hogy megismerd Őt és kapcsolatban legyél vele. Az ÚR arra vár, hogy menj hozzá, hogy megmutathassa, mennyire szeret és milyen könyörületes. Ez az oka a létezésednek.

Néhány szülő sajnos ismeri azt a fájdalmat, amit az okoz, hogy nem beszélhet a gyermekével valami fizikai vagy érzelmi ok miatt. Amikor szereted a gyermeked, de nem tudsz beszélgetni vele, az nagyon fáj. Vannak olyan szülők is, akikkel a gyermekeik tudnának, csak épp nem akarnak beszélni, ugyanis a gyermekeik kizárják őket az életükből. Amikor hiába vársz egy telefonhívásra, az is nagyon tud fájni.

Ugyanígy érez Isten is, amikor nem állsz vele szóba. Telnek el úgy napok vagy hetek, hogy nem osztod meg vele, ami a szíveden van – az érzéseidet, a szükségeidet, a kételyeidet, a félelmeidet, a jó dolgokat vagy a problémákat? Amikor ilyen sokáig nem keresed a személyes kapcsolatot Istennel, Ő ezt gondolja: „Én teremtettelek, szeretlek, és közeli kapcsolatban szeretnék lenni veled. Miért fordulsz el tőlem?”

Ne hagyd ki az életedből, hogy beszélgess Istennel, a Teremtőddel! Nem azért kerültél erre a bolygóra, hogy kipipálhasd a feladatokat, amiket elvégeztél. Azért vagy itt, hogy Isten szerethessen, és hogy megtanuld te is szeretni Őt. Ő kiválasztott, hogy a gyermeke legyél. Azért alkotott, hogy a családjába tartozz. Azért teremtett, hogy a barátja légy.

Isten ezt mondja: „Nem az áldozataidat akarom, hanem a szeretetedet; nem az ajándékaidat akarom, hanem azt, hogy megismerj engem” (Hós 6,6 TLB).

Isten várja, hogy beszélgess vele. Ne várakoztasd tovább!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az imádkozást tehernek vagy áldásnak érzed? Mit gondolsz, miért érzed így?
  • Próbálj úgy beszélgetni Istennel, mintha a szüleidnek vagy a legjobb barátodnak mesélnél egy napodról. Van valami különbség?
  • Hogyan változtatja meg az életedben a dolgok fontossági sorrendjét az, hogy tudod, hogy az életed célja az, hogy szeresd Istent és hogy Ő is szeressen téged?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.08.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Imádkozz egyszerűen!

2021. augusztus 14. 03:00 - Lencsés Tamás

„Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg. Ne legyetek tehát hozzájuk hasonlók, mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek tőle.” (Mt 6,7–8)

Ha imádságról beszélünk, a hosszabb nem tartalmasabb.

Istent sokkal jobban érdekli az, ha alázatos és hiteles az imánk, mint egy bőbeszédű ima. Térj a lényegre!

A Hegyi Beszédben Jézusnak sok mondanivalója volt arról, hogyan kell egyszerűen imádkozni anélkül, hogy megpróbálnánk túlzottan spirituálisnak tűnni.

„Amikor imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek a zsinagógákban és az utcasarkokon megállva imádkozni, hogy lássák őket az emberek. Bizony mondom nektek: megkapják jutalmukat. Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz, aki rejtve van; a te Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megjutalmaz majd téged. Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg. Ne legyetek tehát hozzájuk hasonlók, mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek tőle.”  (Mt 6,5–8).

Istent nem kell arról meggyőznöd, hogy mire van szükséged. Ő ezt már tudja! Csak lépj elé egyszerűen, őszintén és alázattal, amennyire csak tudsz, és beszélj arról, hogy mire van szükséged!

Ne használd az imát arra, hogy felvágj! Biztos vagyok benne, hogy láttál már embereket, akik így tettek. De ez nem jelenti azt, hogy elismerést kapnak az ilyen imáért. Isten ezt a fajta imát nem akarja hallani.

Ehelyett inkább csak légy őszinte! Ne használj kliséket! Ne adj hozzá kitöltő gondolatokat attól tartva, hogy az imáid túl rövidek!

Beszélj úgy Istenhez, mint egy szeretett emberrel vagy egy jó barátoddal! Mondd: „Istenem, milyen szép ez a nap! Köszönöm, hogy ezt is lehetővé tetted. Beszéljünk három másodperc múlva!” Az ima egy folyamatos beszélgetés. Folytathatod a beszélgetést később ott, ahol abbahagytad, folyamatossá téve a beszélgetést.

Egy több szavas imádság nem lesz tartalmasabb. Legyen egyszerű, őszinte, szívből jövő, és biztos hiten nyugvó!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az a tudat, hogy Isten azt akarja, hogy egyszerű, őszinte szavakat használj, amikor imádkozol, megkönnyíti számodra az emberek előtti imádkozást? Miért vagy miért nem?
  • Szerinted miért szereti Isten az alázatos, hiteles imákat az ékesszóló, bőbeszédű imákkal szemben?
  • Mi foglalkoztatja leginkább az elmédet ma? Beszéltél erről Istennel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.07.)

Szólj hozzá!

Beszélgess Istennel az érdeklődési köreidről!

2021. augusztus 13. 03:00 - Deltajulietttango

alan-bishop-gjshuj_qb2s-unsplash.jpg

„Olyan ő nekünk, mint egy apa, gyengéd és kedves azokkal, akik tisztelik őt” (Zsolt 103,13 TLB).

Isten szeretné, ha beszélgetnél vele – akármiről. Bármi is érdekel téged, Istent is érdekli. Három okból is szeretné, hogy beszélgess vele az érdeklődési köreidről:

Isten szeret téged. Azért létezel, mert Isten szeretni akar téged. Ez az oka annak, hogy élsz. Ha szeretsz valakit, akkor az is érdekel, hogy őt mi érdekli. Engem sok dolog kezdett érdekelni, mert a feleségem érdeklődik irántuk – mert szeretem őt. Isten ugyanígy érez irántad, de ezerszer erősebben.

Isten adta neked ezeket az érdeklődési köröket. Tudod mindazokat a hobbikat és sportokat, és az összes dolgot, amit szeretsz csinálni? Ezeket a vágyakat a Teremtődtől kaptad. Ő alkotott ilyenre, ami azt jelenti, hogy valójában ő jobban tudja nálad, hogy téged mi érdekel. Szeret téged, és örömmel látja, hogy élvezed a dolgokat, amelyeket azért teremtett, hogy szeresd azokat.

Isten szívesen beszélget gyermekeivel. Ő a te Atyád. A szülőket érdekli, ami a gyerekeiket érdekli. Unatkoztál valaha imádkozás közben? Ha igen, ez azért volt, mert olyan dolgokról beszéltél, amelyekről úgy gondolod, hogy beszélned kell, nem pedig olyanokról, amik valójában érdekelnek téged. Isten jó Atyánk, és őt érdekli az, ami téged érdekel.

A Biblia ezt így mondja: „Olyan ő nekünk, mint egy apa, gyengéd és kedves azokkal, akik tisztelik őt” (Zsolt 103,13 TLB).

Ha szülő vagy, vajon megvártad, amíg a gyerekeid beszélni tudnak, hogy végre elkezdhesd szeretni őket? Persze, hogy nem. Mélyen szeretted őket, még mielőtt megszülettek, vagy egy szót is szóltak volna. Akár beszélgetsz Istennel imában, akár nem, ő őszintén szeret téged, mint ahogy egy szülő szereti a gyermekét, mielőtt az kommunikálni tudna.

De ahogy a gyerekek nőni kezdenek, szülőként beszélgetni akarunk velük. Tudni szeretnénk, hogy mit gondolnak és éreznek, valamint osztozni akarunk terheikben és örömeikben. Szeretnénk örülni az elfoglaltságaiknak, és hallani a nézőpontjukat.

Ez az a fajta kapcsolat, amelyet Isten szeretne veled kialakítani. Szeret téged, akár kommunikálsz vele, akár nem. De vágyik arra a napra, amikor felnősz, és beszélgetsz vele a számodra fontos dolgokról.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Mikor szoktál leggyakrabban imádkozni? Úgy érzed, hogy bármikor beszélgethetsz Istennel?
  • Ha szülő vagy, milyen módon szeretnéd, hogy kommunikáljanak veled a gyermekeid? Te is ugyanígy beszélsz Istennel?
  • Melyek azok a dolgok, amik leginkább érdekelnek? Mikor beszélgettél ezekről utoljára Istennel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.06.)

Szólj hozzá!

A spirituális növekedéshez szükséged van másokra

2021. augusztus 12. 03:00 - gerbeaud

„Szeretném, hogy segítsük egymást a hitünkkel. A ti hitetek segít nekem, az enyém pedig nektek lesz segítségül” (Róm 1,12 NCV).

Nem nőhetsz fel magadtól spirituális érettségre. Megpróbálhatod, de magányos, gyenge és a lelki fejlődésedben visszamaradt leszel. Minél jobban bevonsz az életedbe másokat, akik erősek az Úrban, annál inkább fogsz növekedni lelki érettségben.

A spirituális növekedés társasági. Jobbak vagyunk együtt.

A Biblia ezt mondja: „Szeretném, hogy segítsük egymást a hitünkkel. A ti hitetek segít nekem, az enyém pedig nektek lesz segítségül” (Róm 1,12 NCV).

A Bibliában 56 „egymás közötti” parancs szerepel, amelyeket csak akkor tudod betartani, ha tagja vagy egy kiscsoportnak. Szeressétek egymást! Vigyázzatok egymásra! Segítsetek egymásnak! Bátorítsátok egymást! Imádkozzatok egymásért! Osztozzatok egymással!

Isten úgy alkotott meg téged, hogy kapcsolódnod kell a családjához ahhoz, hogy növekedhess.

Az első számú dolog, amit Isten szeretne, hogy megtanulj az életben, az az, hogyan kell őt és másokat szeretni. Az igazi ok, amiért nem akarsz egy kis csoportba tartozni, éppen az, amiért egy kis csoportban a helyed. Azt gondolhatnád: „De vannak olyanok, akik nem értenek egyet velem vagy ingerlékenyek.” Szükséged van ezekre az emberekre. Szükséged van olyan emberekre az életedben, akik néha másként gondolkodnak, mint te, akik kihívást jelentenek énközpontúságodra, akik megtanítanak a nagylelkűségre és másokra gondolni.

Vannak, akik soha nem nőnek fel. Elakadnak abban a gondolkodásban, hogy mindez „rólam” – az „én” időmről, szükségleteimről, problémáimról és prioritásaimról – szól.

Ők gyakran azok az emberek, akik nem nyitottak a közösségi életben való részvételre. De ha az élet lényege az, hogy megtanuljunk szeretni, akkor ki kell lépned a komfortzónádból, és be kell lépned egy olyan kiscsoportba, amely támogatni és ösztönözni fog téged, hogy betöltsd a küldetésed.

Csak közösségben fejlődünk.

„Vigyázzunk egymásra, hogy segíteni tudjunk egymásnak a szeretetben és a jó cselekvésben. Ne hagyjunk fel az egymással való találkozás szokásával, amint néhányan teszik, hanem annál inkább bátorítsuk egymást!” (Zsid 10,24–25).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Valami megakadályozott abban, hogy egy kiscsoport tagja legyél? Hogyan derül ki ebből, hogy szükséged van hiteles, bibliai közösségre?
  • Ha nem tudsz csatlakozni egy kiscsoporthoz, milyen egyéb módokon tudsz szándékosan kapcsolatba kerülni más keresztényekkel, hogy segítsenek a növekedésben?
  • Hogyan példázta Jézus annak fontosságát, hogy Isten családjával közösségben éljünk?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.05.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A szokásaid határozzák meg a lelki fejlődésedet

2021. augusztus 11. 03:00 - gabormel

crown.jpg

„Mindenki, aki részt vesz a játékokban, szigorú edzésre megy. Ők azért teszik, hogy koronát kapjanak, ami nem maradandó, mi pedig azért tesszük, hogy örökre megmaradó koronát kapjunk” (1Kor 9,25 NIV).

A Nemzeti Labdarúgó-bajnokság hátvédje, Tom Brady idén a hetedik bajnoki gyűrűjét szerezte meg a Super Bowl legidősebb játékosaként. Hogy lett ilyen jó?

Egy egész lista van azokról a dolgokról, melyeket Brady tesz azért, hogy szellemileg, fizikailag és mentálisan is csúcsformában maradjon. Szokásai közé tartozik például az, hogy minden reggel, amikor felkel, megiszik 6 deciliter vizet. Egészséges szokásokat alakított ki, amelyek megtérülnek számára.

Fejlődsz, ha jó szokásokat alakítasz ki. Ez az élet minden területére érvényes, ideértve a lelki fejlődésedet is. Ha jó szokásokat építettél ki az életedben, akkor jó jellemed lesz. Ha jó jellemed van, akkor nagyszerű sorsod lesz. A jellemed a szokásaid összessége.

A Biblia azt mondja: Most, hogy tudjátok ezeket a dolgokat, áldottak lesztek, ha megteszitek ezeket” (Jn 13,17 NIV).

Isten áldásában nem részesülhetsz, ha tudod, hogy mit kellene csinálnod, de nem teszed meg. Viszont Isten áldása a jutalmad, ha helyesen cselekszel, és ezt szokássá is teszed az életedben. Hogyan alakítasz ki szokásokat? Ismétléssel és gyakorlással. Tanulmányok és kutatások sora bizonyítja, hogy hat héten keresztül minden nap tenned kell valamit, legyen szó testmozgásról, diétáról vagy lelki szokásokról, hogy az szokássá váljon.

Ha csak néhány napot fordítasz tanulásra, majd kihagysz egy napot, és ezt újra és újra megismétled, az egy feltekert zsinórgolyóhoz hasonlítható, amelyet eldobnak. Minden alkalommal, amikor úgy telik el egy napod, hogy nem tanulmányozod a Bibliát, elvesztesz mindent, amit eddig megszereztél.

Olyan szokásokat kell kialakítanod az életedben, melyeket az életed hátralevő részében használni fogsz, amik segítenek a növekedésben és az erősödésben. A sikeres emberek is csak normál emberek, akik úgy döntenek, hogy életük végéig tartó jó szokásokat alakítanak ki. Te határozod meg a szokásaidat, a szokásaid pedig téged.

„Mindenki, aki részt vesz a játékokban, szigorú edzésre megy. Ők azért teszik, hogy koronát kapjanak, ami nem maradandó, mi pedig azért tesszük, hogy örökre megmaradó koronát kapjunk” (1Kor 9,25 NIV).

A lelki életedben kialakított jó szokások megtérülnek az örökkévalóságban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Jövő ilyenkorra hogyan szeretnél növekedni lelkileg? Mi szükséges ennek megvalósításához? Írj egy lépésről lépésre haladó megvalósítási tervet, hogy ne térj le az útról! 
  • Túl gyakran irreális határidőkkel vagy elvárásokkal tűzünk ki célokat. Nem kell mindent megvalósítanod ezen a héten! Mi az az apró dolog, amit minden nap megtehetsz, és amely által idővel változás mutatkozik a lelki fejlődésedben?
  • Hogyan segít a másokkal szembeni felelősség a lelki fejlődésedben és az élet minden más területén?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.04.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása