Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az ima hallgatással kezdődik

2021. szeptember 05. 03:00 - Besther

book-1209805_1920_1.jpg

„Dárius uralkodásának első éve alatt én, Dániel, olvastam az Írásokat. Láttam, hogy az ÚR azt mondta Jeremiásnak, hogy Jeruzsálem üres rom lesz hetven évig” (Dán 9,2 NCV).

Az ima nem beszélgetéssel kezdődik, hanem hallgatással.

Ahhoz, hogy imáid eredményesek legyenek, először figyelned kell Istenre a Biblia szavain keresztül. Hagynod kell Istent, hogy szóljon hozzád, így megtudod, hogyan kell imádkozni. Megtudod, hogy mit, hol és mikor imádkozz.

Dániel hatékonyan imádkozott, mert ismerte Isten szavait. A fogságban túlélt három kormányzatot, és még elő is léptették. Nyolcvanöt éves volt, és ismerte Isten ígéretét, hogy ő hazaviszi az izraelitákat Babilóniából 70 év után. Viszont azt is tudta, hogy az izraeliták nem tértek vissza Istenükhöz. Hetven évvel később is még mindig ugyanolyan kuszaságban voltak, mint előtte.

„Dárius uralkodásának első éve alatt én, Dániel, olvastam az Írásokat. Láttam, hogy az ÚR azt mondta Jeremiásnak, hogy Jeruzsálem üres rom lesz hetven évig” (Dán 9,2 NCV).

Mivel tanulmányozta az Írásokat, Dániel tudta, hogy Isten mit ígért és mit vár el Izraeltől. Mivel ezt tudta, bölcs döntéseket hozott.

Addig nem fogsz eredményesen imádkozni amíg, mint Dániel, nem tanulmányozod az Írásokat és tanulsz Isten igéjéből – minden egyes nap. Minél jobban ismered a Bibliát, annál több imádra fogsz választ kapni. Minden nap olvasnod kell Isten igéjét, hogy megtanulhasd, és emlékezhess az ő ígéreteire, amiket neked szánt.

Ne feküdj le anélkül, hogy ne töltenél egy kis időt Istenre figyelve, bármilyen hosszú is. A Bibliát olvasva figyelj Istenre, és utána beszélj hozzá! Dániel ezt naponta háromszor tette meg több, mint hetven éven át. Ez napi szokás volt számára. 

Szerinted más lenne az életed, ha egész életedben naponta háromszor beszélnél Istennel? Nem csoda az, hogy Dániel elkerülte a bajokat, bölccsé vált és folyamatosan előléptették.

A napi bibliatanulmányozás és imádkozás szokásának kifejlesztése forradalmasítani fogja az életed. Erősebbé tesz lelkileg, érzelmileg és szellemileg. Magabiztosabb leszel, kevésbé fogsz félni és kevésbé leszel stresszes. Életed minden egyes területét javítani fogja.

Legyen ma az a célod, hogy elkezded a bibliatanulmányozás és imádkozás egészséges fegyelmét azért, hogy figyelhess Istenre, és beszélhess hozzá!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Nevezz meg egy olyan dolgot, ami visszatart a Biblia tanulmányozásától! Hogyan lett annak az egy dolognak elsőbbsége Isten szavával szemben?
  • Mit gondolsz, miért nehéz néha csendben lenni és figyelni?
  • Amikor elkezded szokásoddá tenni Isten igéjének olvasását, akkor nem kell nagy lépésekkel kezdened. Döntsd el, hogy összesen mennyi időt szánsz egy nap a Biblia olvasására, és hogy ez melyik napszakban a legjobb számodra!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.29.)

(NCV: Az angol New Century Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Isten utat fog készíteni

2021. szeptember 04. 03:00 - daniella_89

b5556632735ffec4475c7521c9ca301a.jpeg

„Bízzál az ÚRban teljes szívedből, és ne a saját értelmedre támaszkodj; minden utadon engedelmeskedj neki, és ő egyenessé teszi ösvényeidet” (Péld 3,5–6 NIV).

Lehet, hogy éppen zsákutcával nézel szembe – pénzügyileg, érzelmileg, vagy kapcsolatilag. De ha bízol Istenben, és tovább lépsz hitben akkor is, ha nem látsz utat – ő fog neked utat készíteni.

Isten terve érthetőbbé válik, ahogy elindulsz az úton, amit készít számodra, de a megértés nem feltétele annak, hogy elkezdj az úton járni.

A példabeszédek könyve 4. fejezetének 18. verse ezt mondja: „Az igaz ösvénye olyan, mint a reggeli nap, mely egyre világosabban ragyog, míg el nem éri a nap teljes világosságát” (NIV).

Egy nap majd ott állsz az örökkévalóság teljes világosságában, és látni fogod a nagy képet. Látni fogod Isten célját az út mögött, amit kifejezetten neked választott.

Amíg odáig érkezel, tedd, amit A példabeszédek könyve 3. fejezetének 5–6. versei mondanak: „Bízzál az ÚRban teljes szívedből, és ne a saját értelmedre támaszkodj; minden utadon engedelmeskedj neki, és ő egyenessé teszi ösvényeidet” (NIV).

Légy türelmes. Isten tudja, mit csinál. Tudja, mi a legjobb neked. Bízhatsz benne, mert ő jó.

Lehet, hogy nem látod a végső eredményt, de Isten igen. Minden probléma, fejfájás, nehézség és késedelem – minden, ami arra késztet, hogy megkérdezd: „miért?” – egy nap tisztán érthető lesz Isten szeretetének fényében.

De most azt tanulod, hogyan bízz Istenben. Tehát menj, és lépj rá az útra, amit ő eléd tárt!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan készített számodra Isten utat a múltban, amikor azt hitted, hogy nincs út?
  • Mi tart vissza attól, hogy bízzál az ÚRban „teljes szívedből”?
  • Milyen úton indulhatsz ma el, ha az úticél még nem is teljesen tiszta?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.28.)

(NIV: Az angol New International Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Isten úgy tervezett meg, hogy halld az ő hangját

2021. szeptember 03. 03:00 - Lilla:)

 bible_2.jpg

„Isten valóban beszél – néha így, néha úgy – annak ellenére, hogy lehet, az emberek ezt nem értik” (Jób 33,14 NCV).

Isten úgy tervezett meg, hogy halld az ő hangját. Ez azt jelenti, hogy van benned egy „vevőkészülék”, amin keresztül elérhet hozzád Isten útmutatása.

Milyen csatornákat használ Isten? Az elsődleges módszere, hogy a Biblián keresztül szól hozzád. Ezért fontos, hogy minden nap olvasd a Bibliát. Isten akarata az ő igéjében található. Megérzed, ha egy üzenet Istentől jött.

Isten szintén szól tanítókon keresztül. Voltál már úgy imaházban, templomban vagy bibliatanulmányozáson, hogy érezted, ez most konkrétan neked szól? Abban a pillanatban Isten közvetlenül hozzád szólt.

Isten más keresztényeken keresztül is szól hozzád. Sőt, rajtad keresztül is szól. Amikor kapcsolatban vagy vele, és tanulmányozod az ő igéjét, arra használ téged, hogy rajtad keresztül üzenjen másoknak. Ez nem csak a lelkipásztorok kiváltsága; Isten minden hívőn keresztül szól különböző időkben.

Isten a körülményeiden és a fájdalmadon keresztül is szól.

„Isten valóban beszél – néha így, néha úgy – annak ellenére, hogy lehet, az emberek ezt nem értik” (Jób 33,14 NCV).

Isten folyamatosan szól hozzánk. De meg kell hallanod. Hangolódj Istenre, és ő a helyes ösvényen fog vezetni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen „csatornán” beszél hozzád Isten a leggyakrabban? Mit mondott legutóbb?
  • Hogyan használ téged Isten arra, hogy szóljon rajtad keresztül valaki máshoz?
  • Mit tanított neked Isten saját magáról és az ő szeretetéről egy fájdalmas időszak alatt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.27.)

(NCV: Az angol New Century Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Várd el, hogy Isten válaszoljon az imádra!

2021. szeptember 02. 03:00 - Erika1832

varakozas_2.jpg

„Ha tudni akarod, mit akar Isten, hogy tegyél, kérdezd meg tőle... de... ha nem hittel kérdezed, ne várd el, hogy az Úr határozott választ adjon neked!” (Jak 1,5–8 TLB).

Isten irányítani akar téged az életben, de ehhez két dolgot kell szem előtt tartanod: a megfelelő személyt kell kérdezned, és a megfelelő hozzáállással kell kérdezned. A megfelelő személy: Isten; és a helyes hozzáállás: hittel – bízva benne, hogy megadja a választ.

A Biblia azt mondja: „Ha tudni akarod, mit akar Isten, hogy tegyél, kérdezd meg tőle... de... ha nem hittel kérdezed, ne várd el, hogy az Úr határozott választ adjon neked!” (Jak 1,5–8 TLB).

Kértél már valaha valamit Istentől, miközben nem számítottál rá, hogy meg is kapod? Ez az oka, amiért nem kaptad meg. Isten a hited alapján cselekszik az életedben.

Oly gyakran mondjuk, hogy „Istenem, kérlek, vezess engem!”, és tovább megyünk anélkül, hogy az útmutatást megvárnánk, és azonnal dolgozni kezdünk a problémán. Mondhatjuk, hogy szeretnénk, ha bölcsességet adna nekünk, és segítene a helyes döntés meghozatalában, de valójában nem várjuk el tőle. Úgy gondoljuk, hogy minden rajtunk múlik.

De Isten megígérte, hogy bölcsességet ad neked – ha kéred. A bölcsesség az, hogy az életet Isten szemszögéből látod. A bölcsesség az a képesség, hogy úgy döntesz, ahogy Isten döntene.

Gondolj csak bele! Isten soha nem hoz rossz döntést. Soha nem hibázik. Azt mondja, ha bízol benne és hallgatsz rá, ő vezetni fog. De először kérned kell hittel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Előfordult már veled valaha, hogy kértél valamit Istentől, és nem számítottál rá, hogy megkapod? Mit kértél? És Isten hogyan válaszolt?
  • Mit vagy hajlamos tenni, miközben arra vársz, hogy Isten válaszoljon az imáidra?
  • Mit kérhetsz Istentől a mai napra hitben, elvárva tőle, hogy válaszoljon?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.26.)

(TLB: Az angol Living Bible bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Nem tudod, mit hoz a jövő? Bízz Istenben!

2021. szeptember 01. 03:00 - Lencsés Tamás

„Vezeti az alázatosakat abban, ami igaz, és megtanítja őket az ő útjára” (Zsolt 25,9 NIV).

A Biblia szerint több dolgot is tenned kell ahhoz, hogy útmutatást kapj Istentől, viszont a legelső ezek közül az, hogy be kell ismerned magadnak: útmutatásra van szükséged.

Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, akkor nem akarod Istent vagy bárki mást követni. A saját utad akarod járni. Néha még „Istent is játszol”, és mész a saját fejed után. Ahelyett, hogy azt tennéd, amit Isten szeretne, inkább a saját kezedbe veszed a dolgokat, és nehezen ismered be, hogy irányításra vagy útmutatásra van szükséged.

A juhok természetüknél fogva hajlamosak letérni az ösvényről. Ézsaiás próféta ezt mondja: „Mindannyian, mint a juhok, elkóboroltunk. Elhagytuk Isten útjait, hogy a sajátunkat kövessük” (Ézs 53,6 NLT).

Egy másik ismertetője a juhoknak az, hogy rosszul látnak. Nem látnak messze előre. Ezért van szükségük pásztorra.

Isten úgy teremtett téged, hogy ne láthass a jövőbe, bármennyire is próbálkozol. Miért tette ezt Isten? Azért tette, hogy függj tőle.

A példabeszédek könyve 14. fejezetének 12. verse mondja: Van olyan út, amely helyesnek látszik, de végül a halálba vezet” (NIV). Valamennyien hoztunk olyan döntéseket már az életünkben, amelyek abban a pillanatban helyesnek tűntek, de később rossznak bizonyultak. Bizonyos utak zsákutcába vezetnek, és a pályán kívül haladsz. Ezekben a helyzetekben el kell ismerned: „Istenem, segítségre van szükségem”.

Isten a helyes útra akar terelni téged, és pontosan ezt fogja tenni, amikor megadod magad neki, és hagyod, hogy ő vezessen.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A példabeszédek könyve 14. fejezetének 12. verse azt mondja: Van olyan út, amely helyesnek látszik, de végül a halálba vezet(NIV). Milyen út tűnt „helyesnek” számodra a múltban, ami azzal végződött, hogy tévedtél?
  • Életed mely területein engedelmeskedsz nehezen Istennek?
  • Mit kell ma beismerned Istennek, hogy megkaphasd az útmutatását?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.25.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása