Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az áttörő ima három eredménye

2021. szeptember 19. 03:00 - Anika Enikő

„Amikor az összes környező királyság meghallotta, hogy maga az ÚR harcolt Izrael ellenségei ellen, Isten félelme fogta el őket. Jósáfát királysága tehát békességben volt, mert az ő Istene minden oldalról nyugalmat adott neki” (2Krón 20,29–30 NLT).

Amikor áttörést kérsz Istentől az életedbe, elvárod tőle, hogy áldássá alakítsa a csatákat.

Jósáfát király és hadserege hagyta, hogy Isten vívja meg a csatát értük. Amikor kimentek a harcmezőre, azzal szembesültek, hogy: „Az ellenség egyike sem menekült meg... Annyit zsákmányoltak, hogy három napba telt, mire összeszedték az egészet. A negyedik napon összegyűltek az Áldás-völgyében, amely azon a napon kapta a nevét, mert a nép ott dicsérte és adott hálát az ÚRnak” (2Krón 20,24–26 NLT).

Isten azt akarja, hogy az életedet az „Áldás-völgyében” éld, ahol akkora bőség van, hogy három napba telik, amíg elviszed a hadizsákmányt. Csak akkor élhetsz az Áldás-völgyében, amikor áttörő imát mondasz – azt az imát amit csak akkor imádkozol, amikor minden rosszul megy, és nem tudsz semmit sem tenni ellene.

Jósáfát történetében láthatjuk azt a három eredményt, amelyek az áttörő ima eredményei. Az első eredmény az, hogy sokkal több áldásban részesülsz, mint amennyivel bánni tudsz. Ha arra gondolsz épp, hogy vajon honnan fogod tudni, hogy áttörő volt-e, akkor kérlek ne aggódj! Tudni fogod. Annyira csodálatos lesz, hogy csupán annyit fogsz tudni mondani: „Isten munkája volt.”

A második eredménye az áttörő imának az, hogy Isten iránti szereteted növekszik. Amikor Isten elvégzi ezt a csodálatos munkát az életedben, akkor még inkább dicsőíteni akarod majd őt.

A harmadik eredménye az áttörő imának az, hogy a nem hívők elkezdik észrevenni: „Ekkor az összes férfi visszatért Jeruzsálembe Jósáfát vezetésével, és örültek, hogy az ÚR győzelmet aratott ellenségeik felett. Hárfák, lantok és trombiták zenéjére vonultak be Jeruzsálembe” (2Krón 20,27–28 NLT). Amikor Isten megteremti az áttörést az életedben, akkor olyan partit szeretnél szervezni, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Tanúságtétel lehet azoknak az embereknek, akik még nem ismerik Istent. Te áldást kapsz, Istent pedig tiszteletet.

„Amikor az összes környező királyság meghallotta, hogy maga az ÚR harcolt Izrael ellenségei ellen, Isten félelme fogta el őket. Jósáfát királysága tehát békességben volt, mert az ő Istene minden oldalról nyugalmat adott neki” (2Krón 20,29–30 NLT).

Nem szeretnél biztonságban és békességben élni a hátralévő életedben? Kezdd el még ma az áttörő imádat!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • A pénz mellett Isten milyen más módon áldja meg az életedet?
 • Hogyan válaszolhatsz dicsőítéssel, amikor Isten áttörést hoz az életedben?
 • Hogyan reagálnak a nem hívők arra a munkára, melyet Isten elvégzett benned?

*(Daily Hope By Rick Warren, 2021.09.12.)

(NLT: az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Adj hálát előre Istennek az áttörésért!

2021. szeptember 18. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Dicsérd Istent, bármi is történjen - Napi remény

„A király énekeseket nevezett ki, hogy járjanak a sereg előtt, énekeljenek az Úrnak, és dicsérjék őt szent pompájáért. Ezt énekelték: »Adjatok hálát az Úrnak; hű szeretete örökké tart«” (2Krón 20,21 NLT).

Jósáfát király története tökéletesen illusztrálja azt, hogy előre köszönetet kell mondani Istennek, mielőtt megkapod a választ imáidra.

Amikor Jósáfát szembesült három ellenséges hadsereg támadásával, egy szokatlan harci stratégiát vetett be: „A király énekeseket nevezett ki, hogy járjanak a sereg előtt, énekeljenek az Úrnak, és dicsérjék őt szent pompájáért. Ezt énekelték: »Adjatok hálát az Úrnak; hű szeretete örökké tart«” (2Krón 20,21 NLT).

Egyetértesz azzal, hogy ez egy szokatlan módja a hadsereg megszervezésének? Képzeld el, mit gondolt az ellenség, amikor meglátták az izraeli hadsereget egy csomó hárfás és trombitáló vezetésével!

Biztos vagyok benne, hogy a kórus is kíváncsi volt, mi fog történni. De Jósáfát emlékeztette őket, hogy a csata Istené, és ha hisznek benne, akkor sikerrel járnak. Ezért tudták előre megköszönni Istennek a közelgő győzelmet, majd kinyilvánítani hitüket azzal, hogy az énekkart a hadsereg elé helyezték.

Az ima és a dicséret verbalizált hit. Amikor azt mondod: „Istenem, köszönöm, hogy gondoskodsz a bukásomról. Köszönöm, hogy gondoskodsz a fájdalmamról. Köszönöm, hogy megoldod ezt a konfliktust”, akkor ezért előre hálát adsz.

Nem sok hitre van szükség, hogy hálát adjunk Istennek, miután tett valamit értünk. Azzal, hogy előre köszönetet mondasz Istennek, megmutatod, hogy hiszel abban, hogy áttörést fog elérni az életedben.

Íme az erő, amikor hálát adsz Istennek, mielőtt meglátod áttörésedet: „Abban a pillanatban, amikor énekelni és dicsérni kezdték az Urat, Ammon, Moáb és Széír-hegy seregei egymás ellen kezdtek el harcolni(2Krón 20,22 NLT).

Jósáfát serege nem emelte fel az ujját (kivéve, hogy hangszeren játszott). Hogyan nyerték meg a csatát? Előre hálát adtak Istennek. Hitték, hogy vigyáz rájuk, és megmenti őket ellenségeiktől. Megmutatták ezt a hitet a csataformálásukban. És közben nézték, ahogy Isten megadta nekik az áttörést.

Mikor kezded el megköszönni Istennek az áttörést? Talán egész életedben akartál valamit, de csak könyörögtél. Talán megpróbáltál alkudozni, megvesztegetni vagy nyomást gyakorolni Istenre, hogy igent mondjon.

Isten igent akar mondani az áttörő imádra. Csak arra vár, hogy megmutasd a hitedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mi az az áttörés, amit Istentől vártál az életedben? Mióta vártál erre?
 • Hogyan lehet verbalizálni a hitedet, bízva abban, hogy Isten gondoskodni fog rólad, még akkor is, ha még nem láttad az áttörését?
 • Ha Isten ismeri minden gondolatodat, miért gondolod, hogy azt akarja, hogy verbalizáld a hitedet?

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.11.)

(NLT: Az angol New Living Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Talán itt az ideje, hogy feladd

2021. szeptember 17. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Keresztény élet: Vargha Gyuláné: AZ IMÁDSÁG HATALMA (kép)

„A csata nem a tiéd, hanem Istené” (2Krón 20,15 NLT).

Képzeld el, hogy egy felszálló repülőgépen ülsz! Ahogy a gép kimegy a felszállópályára, elkezded csapkodni a karodat. Ahogy nő a sebesség, és a gépnek az orra egyre jobban emelkedik a levegőbe, egyre gyorsabban csapkodod a karod. Miután a levegőben van a gép, az utaskísérő megkérdezi: „Mit csinálsz?”

És azt válaszolod: „Óh, segítek felemelkedni a földről.”

Ez milyen nevetséges, igaz? De alapvetően ezt teszed, amikor olyan dolgokat próbálsz megtenni, amelyekre csak Isten képes. Ahogyan nem kell egy repülőgépet felemelni, úgy Istent sem.

Szeretnéd tudni, hogy miért vagy fáradt állandóan? Miért vagy csalódott? Miért fáraszt az élet? Az ok, amiért annyira fáradt vagy, az, hogy Istenhez tartozó csatákat próbálsz megvívni, pedig nem vagy Isten.

„A csata nem a tiéd, hanem Istené” (2Krón 20,15 NLT).

Az emberek hajlamosak a függetlenségre, így amikor egy problémát látsz, azt gondolod: „Ezt meg kell oldanom. Rajtam áll.” Átvállalod Isten szerepét, és ez megvisel téged, mert eleve nem voltál hivatott hordozni.

Futkostál körbe-körbe, és megpróbáltad megoldani a problémákat a házasságodban, a testeddel kapcsolatban, a gazdasággal kapcsolatban, az iskolával kapcsolatban, a világgal kapcsolatban. Saját erőből próbálod megoldani őket. Önállóan próbálod megvívni a csatát, és elfáradsz.

Amikor végül feladod, visszatérsz Istenhez, és megvallod neki, hogy zűrzavart csináltál, akkor azt gondolhatod, hogy cserben hagytad.

De nem okoztál csalódást Istennek, mert soha nem hátráltattad Őt. Isten nincs a kezedben; te vagy az ő kezében. Ha Istent tartod a markodban, akkor az nem Isten. Az egy bálvány. Ha bízol valamiben, amit úgy gondolsz, hogy irányíthatsz, akkor az a dolog nem Isten.

Isten nem csalódott benned, mert nem várja el tőled, hogy azt tedd, amire csak ő képes. Nem emelheted fel Istent. Ő emel fel téged.

Add át magad Istennek! Mert akkor azt mondja: „Remek! Most már belekezdhetünk valamibe.”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mi az, amit túl sokáig próbáltál egyedül kezelni az életedben?
 • Miért akarja Isten, hogy átadd magad neki, mielőtt cselekednél? Mit akarhat, hogy megérts róla és magadról?
 • Hogyan hat rád, ha tudod, hogy Isten nem csalódott benned, amikor nem tudsz megbirkózni egy lehetetlen feladattal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.10.)

(NLT: Az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Isten próbál beszélni veled

2021. szeptember 16. 03:00 - magyarosijulia

image-asset.jpeg

„Ne féljetek! Ne bátortalanítson el ez a nagy hadsereg, mert nem a ti háborútok ez, hanem az Istené” (2Krón 20,15 NLT).

Az ima egy párbeszéd, nem monológ. Amikor imádkozol, ne te beszélj végig! Nem építhetsz ki barátságot Istennel, ha nem engeded, hogy beszéljen hozzád.

Hogyan engedd, hogy Isten szóljon hozzád? A Biblia által. Minden, amit Isten el akar mondani neked, már benne van az ő Igéjében. Az emberek mindig valami jelre várnak, arra gondolva: „Bárcsak Isten megmondaná, mit szeretne tőlem. Bárcsak felírná az égboltra!” Isten nem fogja az égre írni az akaratát, hiszen már megírta azt egy könyvben.

Ne keress tovább jeleket, hanem kezdd el keresni az Igét! Ne keress tovább látomásokat, hanem kezdj el igeverseket keresni! Isten akarata Isten Igéjében van megírva. Minél többet olvasod az ő könyvét, a Bibliát, annál inkább fogod tudni, hogy mit kell tenned.

Jósáfát király három ellenséges hadsereggel állt szemben, akik összefogtak ellene és Izrael ellen. Izrael tudta, hogy nincs meg a szükséges erejük ahhoz, hogy legyőzzék őket. Tudták, hogy saját erejükkel csak vereséget szenvednének. Segítségért imádkoztak. Ezt válaszolta nekik Isten egyik embere által:

„Ne féljetek! Ne bátortalanítson el ez a nagy hadsereg, mert nem a ti háborútok ez, hanem Istené... Nektek nem is kell majd harcolnotok. Legyetek a helyeteken, majd álljatok veszteg, és nézzétek az ÚR győzelmét. Ő veletek van, Júda és Jeruzsálem emberei. Ne féljetek és ne bátortalanodjatok el! Vonuljatok ellenük holnap, mert veletek lesz az ÚREkkor Jósáfát arccal a földig hajolt, és Júda, meg Jeruzsálem lakói mindnyájan leborultak az ÚR színe előtt, és imádták az URat” (2Krón 20,15 NLT).

Képzelj el egy népet, ahogy lehajol a földre, és térdre hull, imádja Istent, mert ő azt mondta nekik, hogy vigyázni fogok rátok!

Amikor ilyen áttörő, mindent átadó imádságot mondasz, mint Jósáfát király, Isten neked is ugyanezt fogja mondani. Tehát ne félj és ne bátortalanodj el! Ez Isten háborúja, ő pedig kézben tudja tartani. Te végezd tovább a szolgálatodat a helyeden! Várj, és figyeld, ahogy Isten cselekszik!

Istennek még olyan sok csodálatos ígérete van számodra! De sosem fogod megismerni őket, csak ha kinyitod a Bibliádat, és elkezded olvasni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Nehéz összpontosítanod, amikor a Bibliát olvasod? Ha igen, milyen gyakorlati lépéseket tehetsz, hogy minimálisra csökkentsd a zavaró tényezőket a bibliatanulmányozásod alatt?
 • Mit tennél másként egy nehéz helyzetben, ha valóban elhinnéd azt, hogy a harc, amit vívsz, tulajdonképpen nem is a tiéd, hanem Istené?
 • Hogyan tudsz ma bátorítani valakit azáltal, hogy emlékezteted őt Isten ígéreteire?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.09.)

(NLT: Az angol New Living Transtlation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Isten mindenható – tehát neked nem kell annak lenned

2021. szeptember 15. 03:00 - rigoi

„Tehetetlenek vagyunk ezzel a nagy sereggel szemben, amely minket támad. Nem tudjuk, mit tegyünk, csak rád tekintünk segítségért.” (2Krón 20,12 GNT)

Az áttörést hozó imák különböznek más imáktól.

Valószínűleg gyakran imádkozol és kéred Isten segítségét, erejét vagy bölcsességét. Amikor azt mondod „Istenem, szükségem van a segítségedre”, akkor az azt jelenti, hogy még mindig azt hiszed, hogy te magad majd meg tudsz tenni valamit Isten segítségével. És nincs is semmi baj az ilyen imákkal.

Azonban az áttörést hozó ima ilyen: „Istenem, ezt sehogy sem tudom megcsinálni. Meghaladja a képességeimet. Szükségem van arra, hogy Te cselekedj.” Akkor imádkozol így, amikor erőtlennek érzed magad.

Ez az ima valójában a helyreállásodnak az első lépése, mert rájössz arra, hogy nem vagy Isten; beismered, hogy erőtlen vagy ahhoz, hogy uralkodj a rosszra való hajlamodon, és beismered, hogy az életedet nem tudod te irányítani. És ezután Istenre fókuszálsz, ami az áttörést hozó ima második lépése.

Miután Jósafát király Isten felé fordította a figyelmét, ezt mondta: „Tehetetlenek vagyunk ezzel a nagy sereggel szemben, amely minket támad. Nem tudjuk, mit tegyünk, csak rád tekintünk segítségért.” (2Krón 20,12 GNT).

Ugyanezt kell tenned, amikor áttörésért imádkozol a saját életedben. Először mondd el Istennek, hogy pontosan mit érzel. Erőtlennek érzed magad, mert állandóan küzdesz, és még sincs semmi változás? Mondd el ezt Istennek! Mondd el neki, hogy reménytelennek látod a helyzetet, és ismerd el a gyengeségedet.

Nem kell erősnek lenned vagy mindent tudnod, ha Istennel kapcsolatban vagy, mert Ő mindenható és mindentudó. Nem kell mindenütt ott lenned, ha Istennel kapcsolatban vagy – mert Ő mindenütt jelen van.

Mit kell tenned, amikor olyan helyzetben vagy, amit nem tudsz irányítani, megváltoztatni vagy kezelni? Várnod kell és bíznod kell mindabban, amiről tudod, hogy igaz Istennel kapcsolatban.

A hit néha azt jelenti, hogy nem teszel semmit, csak nyugodt maradsz, vársz és bízol. Ha megpróbálsz tenni valamit, azzal visszaveszed a saját kezedbe az irányítást.

Így nézett ki a hit A Krónikák második könyvében: „Júdának minden férfia, a feleségeikkel és gyermekeikkel együtt, ott álltak a templomnál.” (2Krón 20,13 GNT). Ez nem azt jelenti, hogy öt percig álltak ott. Lehet, hogy órákig álltak az Úr előtt. Azáltal, hogy egyszerűen csak álltak, azt fejezték ki Istennek, hogy amivel szembenéznek, az túl nagy probléma számukra. Az erejük fogytán volt, de továbbra is kitartottak, mert bíztak abban, hogy Isten gondoskodik róluk.

Amikor áttörésre van szükséged, kövesd a példájukat! Várj, figyelj és bízz!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Miért vagy hajlamos arra, hogy próbálsz ragaszkodni ahhoz, hogy kezedben tartsd a dolgok irányítását, még akkor is, amikor tudod, hogy nem tudsz a helyzeten változtatni?
 • Mi az a helyzet most az életedben, amit nem tudsz kezelni?
 • Miért nehéz várnod Istenre, hogy elvégezze azt, amit te magad nem tudsz megtenni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.08.)

(GNT: Az angol Good News Translation bibliafordítás rövidítése.)

1 komment
süti beállítások módosítása