Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi a te mindennapi kenyered?

2021. október 24. 03:00 - ReveSz

person holding pastry

„Az emberek nem csak kenyéren élnek; inkább minden szóval élünk, amely az ÚR szájából származik.” (5Móz 8,3 NLT)

Amikor Jézus azt mondja, imádkozz így: „mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” (Mt 6,11 ESV), akkor jóval többről beszél, mint csak a kenyérről. Valójában a Biblia azt mondja, hogy a kenyér négy dolgot képvisel.

A kenyér képviseli az élet szükségleteit. Amikor imádkozol: „mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma”, nem ülsz a kanapén, és várod Istent, hogy pénzt dobjon neked. El kell menned dolgozni.

Isten azt mondja ezzel, hogy „Én szállítom. Te összegyűjtöd.” Ez Isten gazdasága. Még a zsidóknak is ki kellett menniük, és felszedni a mannákat. A munka Isten céljának a része az életedben. Jellemet formál. A példabeszédek könyve 14. fejezetének 23. verse mondja: „A kemény munka mindig kifizetődik, pusztán a beszéd nem tesz kenyeret az asztalra.” (The Message)

A kenyér képviseli Isten Igéjét. A Biblia mondja: „Az emberek nem csak kenyéren élnek; inkább minden szóval élünk, amely az ÚR szájából származik.” (5Móz 8,3 NLT) A Biblia a mi lelki táplálékunk.

Amikor Izráel gyermekei az ígéret földje felé vándoroltak, Isten mannát adott az égből, mert nem volt, mit enniük. Isten kenyeret adott nekik, hogy megmutassa többre van szükségük a fizikai ételnél az élethez, függniük kellett tőle. A valódi élet az Úr minden szavából táplálkozik. Nem csak fizikai táplálékra van szükségünk, lelki táplálékra is szükségünk van.

A kenyér képviseli Isten családját és kapcsolatát. A Bibliában olvashatjuk: „A kenyér, amelyet megtörünk, nem részesedés Krisztus testében?” (1Kor 10,16 AMP)

A kenyér Isten családjának metaforája. Szükség van Isten embereire az életedben. Akár van fizikai családod, akár nincs, Isten azt szeretné, ha te is tagja lennél az ő örökké tartó családjának, a gyülekezetnek. Isten azt a közösség helyévé tette.

A kenyér képviseli a megváltást. Az úrvacsora során Jézus a kenyeret használta arra, hogy ábrázolhassa az ő testének az áldozatát. Minden alkalommal, amikor eszed a kenyeret és iszod a bort (vagy gyümölcslevet), az egy emlékeztető arra, hogy Isten mennyire szeret téged, és emlékeztet arra az áldozatra, amelyet Jézus hozott, hogy a mennybe kerülhess.

Bármi legyen is a mai szükségleted – legyen az fizikai, érzelmi, kapcsolati vagy lelki –, Istentől függ, hogy betölti-e ezt az igényt. Imádkozz egyszerűen: „mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.” Aztán bízz Istenben, hogy gondoskodik rólad!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miután megértjük azt a négy dolgot, amit a kenyér képvisel, hogyan lehet konkrétabban imádkozni, amikor azt kérjük: „mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma”
  • Milyen módon táplálja Isten szava a lelki növekedésedet?
  • Hogyan tükrözi az életed, hogy szükséged van Isten ellátására, Igéjére, családjára és az üdvösségre, hogy élj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.17.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Mit jelent az, hogy eldobni az életedet?

2021. október 23. 03:00 - FodorImi

hands-5618240_1920.jpg

„Adjátok oda magatokat Istennek, [...] adjátok át teljes lényeteket neki, hogy igaz célokra használja.” (Róm 6,13 GNT).

Isten azt akarja, hogy tanulj meg olyan ember lenni, aki ad, nem pedig elvesz. Azt akarja, hogy add át magad Jézusnak úgy, hogy leteszed életed minden területét.

Jézusa azt mondja: „Ha ragaszkodsz életed megmentéséhez, el fogod veszíteni azt. Csak azok, akik eldobják az életüket az én kedvemért és a jó hír kedvéért, fogják valaha tudni, mit jelent igazán élni.” (Mk 8,35 TLB).

Figyeld meg ezt a kifejezést! „Csak azok, akik eldobják az életüket”. Mit jelent az, hogy eldobni az életedet? Azt jelenti, hogy aláveted magadat Istennek és az ő céljainak.

Pál levele a rómaiakhoz 6. fejezetének 13. verse azt mondja: „Adjátok oda magatokat Istennek, [...] adjátok át teljes lényeteket neki, hogy igaz célokra használja.” (GNT). Amikor odaadod magad Istennek, és engeded, hogy használjon, akkor az élet egy nagyszerű kalanddá válik. Ez az a pont, amikor igazán elkezdesz élni.

Amikor azt mondod: „Rendben van Istenem, ezután nem magamért fogok élni, hanem érted és más emberekért. Megtanulom, hogy leteszem az életemet és a terveimet”, akkor Isten el fog látni mindennel, amire szükségem van. A Biblia azt mondja: „Keressétek mindenek előtt Isten Királyságát, és éljetek igazságosan, és ő meg fog adni nektek mindent, amire szükségetek van.” (Mt 6,33 NLT).

Hogyan teheted első helyre Isten Királyságát? Ha azokkal a dolgokkal foglalkozol, amelyekkel Isten foglalkozik. Isten nem törődik a pénzzel és a hírnévvel. Sok dologgal nem törődik, amivel mi törődünk. Ő leginkább az emberekkel törődik.

Add át életedet Istennek! Építsd az életedet az Isten számára legfontosabb dolgok köré! Ő biztosítani fog mindent, amire szükséged lesz, és igaz célt fogsz találni az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj valakire, akit úgy ismersz, hogy Isten céljaiért él! Milyen bizonyítékot látsz, hogy „eldobta” az életét?
  • Ha átadod magad Istennek, ez miért vezet szabadsághoz és kalandhoz?
  • Milyen módokon teheted az emberekkel való foglalkozást elsődleges szempontoddá? Melyik az az egy dolog, amit megtehetsz, hogy jobban törődj velük?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.16.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Add át a jövődet Istennek!

2021. október 22. 03:00 - Besther

hand-g0d7210bf0_1920.jpg

„Bízzál az ÚRban teljes szíveddel, és ne a saját megértésedre támaszkodj! Minden módon ismerd el őt, és ő egyenessé fogja tenni ösvényeidet.” (Péld 3,5–6 ESV)

Az átadás azt jelenti, hogy Istenre bízzuk a jövőt. A példabeszédek könyve 3. fejezetének 5–6. verse ezt mondja: „Bízzál az ÚRban teljes szíveddel, és ne a saját megértésedre támaszkodj! Minden módon ismerd el őt, és ő egyenessé fogja tenni ösvényeidet.” (ESV)

Életed mely területét nem adtad át Istennek? Talán átadtad a konyhát és a nappalit, de mi a helyzet életed hálószobájával? Mi lesz életed gardróbjával és garázsával?

Közületek néhányan nem adták át Istennek a szexuális életüket. Azt mondod: „Tudom, Isten azt mondja, hogy nincs szex, csak a házasoknak, de én ezt a magam módján fogom csinálni.” Ezért vagy feszült.

Néhányan nem adták át Istennek a pénzügyüket. Azt gondolod: „Tudom, hogy Isten azt mondja, hogy adjam neki az első 10 százalékot, de nem engedhetem meg magamnak, hogy tizedet fizessek.” Ezért vagy feszült.

Páran nem adtátok át a kapcsolataitokat Istennek. Azt mondod: „Tudom, hogy meg kellene bocsátanom annak az embernek, aki megbántott, de nem fogok.” Ezért vagy feszült.

Van, aki nem adta át egy titkos bűnét Istennek. Vagy egy sérelmét, szokását vagy elnapoltad, hogy átadd Istennek.

A legfontosabb dolog: átadtad az életedet Jézus Krisztusnak?

Add át ma, és bízd a jövőt Istenre!

Az önátadás azt mondja Istennek: „A háborúnak vége. Nem fogok veled többé harcolni. Békességet szeretnék, nem feszültséget.”

Nem fáradtál bele az Istennel való háborúskodásba? Itt az ideje abbahagyni a harcot. Az Istennek való önátadás a hit végső kifejezése.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Életed mely területét vagy területeit nem adtad még át Istennek?
  • Mit gondolsz, a meg nem vallott bűn miért okoz feszültséget?
  • Milyen lépésre van szükséged ma ahhoz, hogy átadd Istennek azt, ami a legtöbb feszültséget okozza neked?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.15.)

(ESV: Az angol nyelvű English Standard Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Miért nem mondja el Isten, mi miért történik?

2021. október 21. 03:00 - daniella_89

pupil_taking_test.jpeg

„Add át magad az ÚRnak, és várj rá türelmesen!” (Zsolt 37,7 GW)

Egyik oka az emberek elégedetlenségének az, hogy mindig azt keresik, mi miért történik életükben. Isten nem mondja el, mi miért történik, és ezért ki vagyunk akadva.

Néha azért nem mondja el, hogy miért, mert próbára tesz. Próbára tesz, hogy meglássa: átengeded-e az irányítást, és megtanulsz-e elégedett lenni attól függetlenül, hogy ő megmagyarázza miért történnek dolgok életedben, vagy sem.

Isten nem tartozik magyarázattal semmiért. A legtöbb dolog miértjét nem fogod megtudni addig, amíg el nem érkezel a mennybe.

Emlékszem, amikor kisgyerek voltam, az iskolában az osztályteremben csak akkor volt csend, amikor dolgozatot írtunk. A tanár azt mondta: „Ne beszélgessetek! Vegyétek elő a ceruzákat, és töltsétek ki a teszteket!” Még a tanár is csendben volt.

Amikor Isten csendben van – amikor nem hallod őt, és úgy érzed fényévnyi távolságra kerültél tőle –, akkor az egy próbatétel. Amikor a diákok tesztet írnak, a tanár csendben van – de mégis ott van a diákok között.

Amikor Isten csendben van, akkor a hitedet teszi próbára. Elengeded-e az irányítást, vagy még erősebben ragaszkodsz hozzá? Megtanulsz-e elégedett lenni?

A Biblia azt mondja: „Add át magad az ÚRnak, és várj rá türelmesen!” (Zsolt 37,7 GW)

Amikor gyötrelmeket élsz át a héten, vagy a jövő hónapban, vagy ebben az évben: nem Isten magyarázatára van szükséged, hanem az ő jelenlétére. Engedd el az irányítást, és add át neki magad!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Történt már veled olyan, hogy dühös lettél Istenre valami miatt? Nehéz volt elismerni, hogy mérges vagy? Miért?
  • Milyen kérdést tehetsz fel Istennek a „miért” helyett?
  • Hogyan tesz Isten próbára most téged? Hogyan fogsz reagálni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.14. ford.: csmsdvd, daniella_89)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Engedd el, és tudd, hogy Isten irányít!

2021. október 20. 03:00 - Lilla:)

control.jpg

„Engedjétek el az aggodalmaitokat, majd pedig emlékezzetek rá, hogy én vagyok az Isten! Én uralkodom a nemzetek felett. Én uralkodom a világon.” (Zsolt 46,10 GW)

Minden nap el kell döntened, hogy ki irányítja az életedet: te vagy Isten?

Ez a döntés igazi küzdelem, hiszen vannak olyan dolgok az életedben, amiket te szeretnél irányítani. Te akarod meghatározni saját szabályaidat. Azonban a feszültségektől, a stressztől való megszabadulás mindig azzal kezdődik, ha hagyod, hogy Isten Isten legyen. Ez mindig a következő mondattal kezdődik: „Istenem, feladom a felügyeletet, mert csak te irányíthatod a kezelhetetlen dolgokat az életemben.”

A feszültségek, a stressz elsődleges oka az, hogy olyan dolgokat próbálsz irányítani, amiket csak Isten képes. Nem irányíthatod a házastársad, a gyermekeid, a munkád, a jövőd vagy a múltad. Amikor Istent próbálsz „játszani”, akkor szembekerülsz Istennel. Ennek eredményeképpen nem elég, hogy alul maradsz ebben a küzdelemben, hanem még ki is merülsz, és stresszes leszel.

A 46. zsoltár 10. verse azt mondja: „Engedjétek el az aggodalmaitokat, majd pedig emlékezzetek rá, hogy én vagyok az Isten! Én uralkodom a nemzetek felett. Én uralkodom a világon.” (GW)

Én nem tudom, hogy mivel kell szembenézned ezen a héten. Te sem tudhatod. Azonban azt már most megmondhatom, hogy mit vár tőled Isten. Engedd ki az irányítást a kezedből, és bízz abban, hogy ő mindent kézben tart!

Engedd el, és tudd! Ez az első lépés az igazi békesség felé.

Amikor az emberek olyan helyzetekkel néznek szembe, amiket képtelenek irányítani és stresszesnek érzik magukat, gyakran hajlamosak a végletekig elmenni. Van aki minél kezelhetetlenebb a helyzet, annál inkább megpróbálja irányítani azt. Mások épp ellenkezőleg: teljesen feladják és önsajnálatba merülnek.

Mindkét magatartás bolondság. Nem működik egyik sem. Ahelyett, hogy áldozattá vagy irányításmániássá válnál, inkább imádkozz Istenhez "átadási imát"!

Emberek milliói imádkozzák az un. Békesség Imáját. Ez az Úr Imádságán alapul, de legtöbben nem szokták elolvasni ennek az imádságnak az utolsó 8 sorát, ami így szól:

„Egyszerre csak egy napot megélve, élvezve az adott pillanatot; elfogadva a nehézséget, mint a békéhez vezető utat; Jézushoz hasonlóan élve ebben a bűnös világban, nem pedig úgy, ahogyan én szeretnék, bízom abban, hogy te mindent jóra fordítasz, amikor átadom magam neked; és, hogy veled már itt e földön boldog leszek, de legboldogabb, veled leszek az örökkévalóságban. Ámen.”

Ebben erő van! Ez az erő akkor érkezik hozzád, amikor átadod Istennek azt, amit eddig te próbáltál irányítani. És ez vezet el ahhoz, hogy békességben éld az életed.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent az, hogy „egyszerre csak egy napot” élni?
  • Hogy reagálsz általában a feszültséggel teli, stresszes helyzetekre? Mit gondolsz, Isten milyen reakciót szeretne tőled?
  • Mik a – a fizikai, az érzelmi, a lelki – következményei annak, amikor átadod Istennek azokat a dolgokat, amiket te akartál felügyelni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.13.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása