Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kövesd Isten hívását a negatív emberek befolyása ellenére!

2021. november 28. 03:00 - gabormel

pexels-jens-johnsson-66100-1_article_image.jpg

„Miért visz el minket az ÚR abba az országba? Csak azért, hogy meghaljunk a csatában? Asszonyaink és kisgyermekeink rablók prédájává válnak! Nem lenne jobb visszatérni Egyiptomba?” (4Móz 14,3 NLT)

1979-ben a texasi Fort Worth-ben fejeztem be a tanulmányaimat, amikor úgy éreztem, hogy Isten elhív Dél-Kaliforniába, hogy elindítsam a Saddleback gyülekezetet. Elmondtam egy barátomnak, akit tiszteltem, hogy szerintem Isten mit akar tőlem.

Ő azt mondta: „Rick, ez a legostobább ötlet, amit valaha hallottam. Elmész Kaliforniába, és soha többet nem hallunk majd felőled. Ez nem fog megvalósulni.” Hideg vízzel öntötte le minden álmomat.

Valahányszor, amikor komolyan úgy kezded el használni az életedet, ahogy Isten akarja, néhány ember ellenezni fogja. A Sátán minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy ne teljesítsd az elhívásod.

Az egyik oka annak, hogy olyan kevesen engedelmeskednek ténylegesen Isten elhívásának az az, hogy nem hajlandók szembe menni a közvéleménnyel. Ha követni szeretnéd Isten hívását az életedben, hajlandónak kell lenned arra, hogy elutasítsd a negatív tanácsokat – függetlenül attól, hogy kiktől kapod.

A Biblia azt mondja Mózes negyedik könyve 14. fejezetének 2–3. verseiben: „A hangjuk nagy kórusban felemelkedett Mózes és Áron ellen. »Bárcsak meghaltunk volna Egyiptomban, vagy akár itt a pusztában! – így siránkoztak. Miért visz el minket az ÚR abba az országba? Csak azért, hogy meghaljunk a csatában? Asszonyaink és kisgyermekeink rablók prédájává válnak! Nem lenne jobb visszatérni Egyiptomba?«” (NLT)

Amikor nehéz körülményekkel találták szembe magukat, az izraeliták úgy döntöttek, hogy jobban szeretnék az egyiptomi fogságot, mint a szabadságot az ígéret földjén. Ahelyett, hogy azt tették volna, amire Isten hívta őket, inkább vissza akartak térni régi életmódjukhoz.

Azonban az egyik vezetőjük, Káléb szokatlanul bátor volt. Úgy döntött, hogy Isten segítségével szembenéz a zúgolódókkal, még ha félt is. Hajlandó volt elutasítani a negatív tanácsokat, hogy kövesse Isten hívását.

Valójában Káléb nem csak negatív tanácsokat kapott, fizikailag is megfenyegették. Mózes negyedik könyve 14. fejezetének 10. versében ezt olvashatjuk: „Az egész közösség Józsué és Káléb megkövezéséről kezdett el beszélni. Ekkor megjelent az ÚR dicsőséges jelenléte minden izraelitának a sátornál.” (NLT)

Isten jelenléte megmentette Kálébet és Józsuét. Ez a te életedben is meg fog történni.

Amikor Isten hívását követed az életedben, mindig találkozni fogsz olyanokkal, akik ezt ellenzik. Tehát dönts most úgy, hogy elutasítod a negatív tanácsokat, és számíts Isten jelenlétére, hogy tisztán láss!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen régi életmódhoz vagy hajlandó visszatérni, ahelyett hogy előrelépnél és kockáztatnál?
  • Ha értékeled azokat a tanácsokat, amiket mostanában kaptál olyan emberektől, akiket szeretsz és akikben megbízol, azok mennyiben segítenek elmozdulni az elhívásod irányába? Mennyi negatív tanács van köztük?
  • Miért olyan nehéz néha szembe menni a közvéleménnyel vagy a barátaid tanácsaival?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.21.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hogyan győzd le a csüggedést?

2021. november 27. 03:00 - Erika1832

izraelinfo-siratofal.jpg

„Júda népe ezt mondta: »A munkások kimerültek, és túl sok a törmelék. Nem tudjuk tovább építeni a falat.«” (Neh 4,10 GW)

A csüggedés gyógyítható. Amikor én is elbátortalanodom, azonnal Nehémiás könyvéhez fordulok. Az ókori Izrael e nagyszerű vezetője megértette, hogy négy oka lehet a csüggedésnek.

Először is, elfáradsz. Egyszerűen elfáradsz, mint a munkások  Nehémiás 4,10-ben: „Júda népe ezt mondta: »A munkások kimerültek, és túl sok a törmelék. Nem tudjuk tovább építeni a falat.«” (GW)

Emberek vagyunk, és elfáradunk. Nem égetheted a gyertyát mindkét végén. Ha elkedvetlenedtél, lehet, hogy nem kell változtatnod semmin, csak pihenned kell. Néha a legszellemibb dolog, amit tehetsz, hogy elmész aludni.

Másodszor, frusztrálttá válsz. Nehémiás azt írja, hogy kövek és törmelék hevert mindenütt, amik a fal újjáépítésének folytatását akadályozták. A te életedben is vannak ilyen „kövek”? Észrevetted már, hogy bármikor, amikor valami újat csinálsz, a kövek (a frusztrációk, amelyek akadályoznak a célod elérésében) elkezdenek felhalmozódni?

Ha ezeket nem takarítod el rendszeresen, megállítanak a fejlődésben. Ahhoz, hogy a céljaidra tudjál összpontosítani, meg kell tanulnod ezeket felismerni, és gyorsan megszabadulni tőlük. Ezt nem tudod megúszni.

Harmadszor, azt hiszed, kudarcot vallottál. Nehémiás emberei nem tudták befejezni a feladatukat az eredeti ütemterv szerint, és emiatt az önbizalmuk összeomlott. Azt gondolták: „Ostobák voltunk, hogy azt hittük, hogy valaha is újjáépíthetjük ezt a falat.”

De tudod, mit teszek, ha nem sikerül a kitűzött időben megvalósítanom egy célomat? Egy új cél tűzök ki magamnak. Nem adom fel. Mindenkit érhet kudarc. Mindenki követhet el butaságokat.

A probléma nem az, hogy kudarcot vallottál valamiben; hanem az, ahogyan erre reagálsz.

Engedsz az önsajnálatnak? Másokat hibáztatsz? Elkezdesz panaszkodni, hogy ez lehetetlen? Vagy újra Isten útmutatásaira összpontosítasz, és újra nekiállsz a dolognak?

Végül engedsz a félelemnek. A félelemnek való engedmény csüggedést hoz. Nehémiás 4 azt mondja, hogy a félelemnek leginkább azok adják át magukat, akiket negatív emberek vesznek körül. Ahhoz, hogy kordában tartsd a negatív gondolataidat, amennyire csak lehet, kerüld a negatív embereket!

Talán elbátortalanodtál a félelem miatt, és azt mondod: „Én ezt nem tudom kézben tartani! Ez túl nagy felelősség!” Talán mások kritikájától is tartasz. Vagy azt hiszed, nem érdemled meg a sikert. A félelem tönkreteszi az életed, ha hagyod. De dönthetsz úgy, hogy ellenállsz a csüggedésnek, és azt mondod: „Istenem, segíts a tekintetemet a problémáról és a körülményekről rád emelni.”

Nem kell a csüggedésedben ragadnod. Kérd Isten segítségét abban, hogy felismerd ennek az okát, foglalkozz vele, és kezdj el magabiztosan haladni!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A „kövek” (a frusztrációk, amelyek megakadályozzák, hogy elérd a célod) felemésztik az időd és az energiád, és akadályozzák, hogy megvalósítsd azt, amire Isten elhívott. Mik ezek a kövek az életedben?
  • Hogyan tudnád csökkenteni a negativitást, ami elbátortalanít?
  • Feladtad egy célod a csüggedés miatt? Hogyan tudsz újra összpontosítani arra, hogy elérd azt, amire Isten elhívott?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Miért mondja néha Isten, hogy "még nem"?

2021. november 26. 03:00 - Anita.B

ben-white-vtcbruwonqo-unsplash.jpg“Állhatatosnak kell lennetek, hogy az Isten akaratát teljesítsétek, és az ígéretet elnyerjétek: Már csak rövid, nagyon rövid idő, aztán eljön az eljövendő és nem késik.” (Zsid. 10,36-37)

Ha elcsüggedsz amiatt, mert Isten késve válaszol az imáidra, értsd meg, hogy a késés nem jelent elutasítást. Csak mert a válasz, vagy a csoda még nem érkezett meg, nem jelenti, hogy Isten nem fog válaszolnivagy, hogy megfeledkezett rólad, esetleg nem törődik veled. Egyszerűen azt jelenti, hogy “még nem”!

A lelki érettség része megtanulni a “nem” és a “még nem”, valamint egy elutasítás és egy késés közti különbséget. A Biblia azt mondja nekünk, hogy “eljön az eljövendő és nem késik” (Zsid 10,37).

Isten késése türelmed próbája lehet. Egyszer bárki lehet türelmes. A legtöbb ember képes két, vagy akár három alkalommal is türelmes lenni. Isten újra és újra próbára teszi a türelmedet.

Azért teszi ezt, hogy lássa, mennyire vagy türelmes. Nem azért, hogy te magad lásd, mennyire vagy az. Megpróbáltatásai segítenek meglátni Isten munkálkodó erejét benned és meghatározni az iránta való elkötelezettséged szintjét. 

Isten téged is próbára tesz, hogy tudd, hűséges még akkor is, ha a válasz, amelyet keresel, késik.

Talán most nehéz időszakon mész keresztül. Lehet, hogy elbátortalanodtál, mert a helyzet, amivel szembenézel, kezelhetetlennek, ésszerűtlennek, vagy igazságtalannak tűnik.

Elviselhetetlennek tűnhet és belül alapvetően azt mondod: “Istenem, nem bírom tovább. Egyszerűen nem bírom tovább!”

De bírod.

Továbbra is kitarthatsz, mert Isten veled van. Felkészít rá, hogy továbblépj.

Ne feledd, sosem vallasz kudarcot, amíg fel nem adod. Állj ellen a csüggedésnek és fejezd be a versenyt, melyet Isten eléd állított.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Van olyan kérés, amelyről azt feltételezed, hogy Isten “nemmel” válaszol rá? Nem lehetséges, hogy a válasza valójában “még nem”? Hogyan változtat ez a helyzetről alkotott képeden?
  • Mit gondolsz, Isten mit szeretne tőled, mit tegyél meg a késedelmes időszakban, amikor azt mondja “még nem”?
  • Milyen “késés” riaszt ma el az életedben? Fordítsd meg azáltal, hogy emlékszel rá, Isten a késések során türelemre tanít. Tölts időt imádkozással, kérd Istent, hogy alakítsa át csüggedésedet türelemmé.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.19.)

Szólj hozzá!

Mit tegyünk, mikor úgy tűnik nincs értelme?

2021. november 25. 03:00 - ReveSz

"Tudom, hogy bármit megtehetsz, és senki sem állíthat meg. Azt kérdezted: „Ki az, aki ilyen tudatlansággal megkérdőjelezi a bölcsességemet?” Én vagyok, és olyan dolgokról beszéltem, amelyekről semmit sem tudtam, olyan dolgokról, amelyek túlságosan csodálatosak számomra... Visszavonok mindent, amit mondtam, porban és hamuban ülök, hogy megbánjam a bűneim." 
(Jób 42:2-3, 6 NLT).

 

Ahelyett, hogy mindig azt kérdeznéd Istentől "Miért?", mikor nem érted őt kezdj el inkább megbízni benne.

Jób 37. fejezetén keresztül azt kérdezi a könyvében: "Miért történik ez velem? Miért engeded ezt? Miért ez a sok fájdalom? Miért ez a sok kellemetlenség? Miért nem válaszoltál az imáimra?

Viszont a 38. fejezetben már Jób abbahagyja a "Miért" kérdéseket. Erre Isten ezt mondja "Most én szeretnék pár kérdést feltenni."

A következő két fejezetben Isten olyan kérdésekkel bombázza Jóbot, amelyekre csak Isten tud válaszolni. Ilyeneket kérdez: „Hol voltál, amikor létrehoztam az univerzumot? Meg tudod magyarázni a gravitáció törvényét?

Két fejezet után Jób rájön, hogy ő csak egy ember, és a tudása véges. Ki ő, hogy megkérdőjelezze Istent?

"Tudom, hogy bármit megtehetsz, és senki sem állíthat meg. Azt kérdezted: „Ki az, aki ilyen tudatlansággal megkérdőjelezi a bölcsességemet?” Én vagyok, és olyan dolgokról beszéltem, amelyekről semmit sem tudtam, olyan dolgokról, amelyek túlságosan csodálatosak számomra... Visszavonok mindent, amit mondtam, porban és hamuban ülök, hogy megbánjam a bűneim."  (Jób 42:2-3, 6 NLT).

Mit csinálsz olyan helyzetben, amikor nem látod a teljes képet, amikor dolgok nem világosak és amikor az életnek nem látod értelmét?

Emlékeztesd magadat azokra, amiket tudsz Istenről. Jób még a kétségek közepette is tudta az igazságot Istenről. Isten szeret (Jób 10:12), Isten erőteljes (Jób 36:22), Isten a kezében tartja az irányítást (Jób 34:13), Istennek célja van az életével (Jób 23:14), Isten megvédené őt (Jób 5:11).

Nem tudom, min mész keresztül most, de ezt elmondom neked: Isten teljesen tisztában van minden bensőséges részlettel. Minden lélegzetedre odafigyel. Semmi sem kerüli el Isten figyelmét.

Lehet, hogy nem érted, min mész keresztül, de ezeket attól még elmondhatod Istennek: „Tudom, hogy jó vagy. Tudom, hogy szeretsz. Tudom, hogy erősteljes vagy. Tudom, hogy észreveszed az életem apró dolgait is. Tudom, hogy a kezedben tartod az irányítást. Tudom, hogy van egy terved. Tudom, hogy meg fogsz védeni."

Ezek után tedd félre a "miért" kérdéseket és bízz Istenben - bármi történjen.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • Mik azok a dolgok, amelyekről tudod, hogy igazak Istenről? Honnan tudod, hogy igazak?
  • Hogyan segítenek ezen igazságok abban, hogy jobban megbízz Istenben?
  • Írj le egy imát Istenhez, amely megerősíti, hogy ki ő, és miért bízhatsz benne, és köszönd meg neki szerető figyelmét.

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.18.)

(NLT: Az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

 

Szólj hozzá!

Istenem, miért történik ez velem?

2021. november 24. 03:00 - FodorImi

man-5640540_1920.jpg

„Nem ismerünk mindent, és a prófétálásunk sem teljes... Most mindannyian úgy láthatjuk Istent, mint egy homályos képet a tükörben. Később azonban meg fogjuk látni szemtől szemben. Most nem mindent ismerünk, akkor azonban ismerni fogjuk, pontosan úgy, ahogy Isten tökéletesen ismer minket.”

(1Kor 13,9 CEV).

Fájdalmában és kétségbeesésében Jób sok jogos kérdést tett fel. „Miért engeded szenvedésben élni az embereket? Miért adsz fényt nekik a fájdalomban?” (Jób 3,20 GNT).

Ezek a „Miért” kérdések az emberi természet része, mindannyian feltesszük őket. Az a tévhitünk, hogy ha megértjük a fájdalmunk okát, akkor az megkönnyíti a fájdalmat.

Íme az igazság: Nincs szükséged magyarázatra, erőre van szükséged. Nincs szükséged magyarázatra, Megváltóra van szükséged. Nincs szükséged magyarázatra, vigasztalásra és támogatásra van szükséged.

Mi azonban mindig magyarázatot akarunk. Kérdéseket teszünk fel: Miért hagyott el az a személy? Miért tett ígéretet nekem, aztán nem tartotta meg? Miért bántott meg? Miért veszítettem el a munkámat? Miért halt meg? Miért lettem beteg?

Barátaim, éveken keresztül tanulmányoztam a „Miért” kérdéseket, és itt van a tanult válaszom: Nem tudom. Soha nem is fogom tudni, mert nem vagyok Isten. És te sem! Soha nem fogunk megismerni bizonyos dolgokat, amíg nem leszünk a mennyben. Akkor majd minden világossá válik.

Csak Isten tudja a választ a te „Miért” kérdésedre. Ha ha nem kapod meg rögtön a válaszát, akkor jobb, ha abbahagyod a kérdezést, mert azzal csak meghosszabbítod a fájdalmad.

Példabeszédek könyve 25. fejezet 2. verse azt mondja: „Isten kiváltsága elrejteni a dolgokat.” (TLB) Isten a kijelentés Istene. Kinyilatkoztatja magát a természetben, a körülményekben és a Szentírásban. Az egyetlen ok, hogy bármit is tudunk Istenről az, hogy felfedi magát.

A Biblia azonban azt mondja, hogy Isten nem csak a kijelentés Istene, hanem a titkok Istene is. Isten néha szándékosan elrejti az arcát előled. Miért? Mert azt akarja, hogy tanulj meg bízni benne, és hitben járj, ne az érzéseidet kövesd.

Isten nem tartozik neked magyarázattal semmiért. Istennek nem kell bejelentenie neked, mielőtt bármit tenne. Istennek nem kell engedélyt kérnie tőled, mielőtt megengedné, hogy a dolgok megtörténjenek az életedben. Isten az Isten, és te nem mindig fogod megérteni, hogy bizonyos dolgok miért történnek.

A Biblia azt mondja: „Nem ismerünk mindent, és a prófétálásunk sem teljes... Most mindannyian úgy láthatjuk Istent, mint egy homályos képet a tükörben. Később azonban meg fogjuk látni szemtől szemben. Most nem mindent ismerünk, akkor azonban ismerni fogjuk, pontosan úgy, ahogy Isten tökéletesen ismer minket.” (1Kor 13,9 CEV).

Egy nap minden világossá válik, és értelmet nyer. Azt mondod majd, „Tehát, ezért engedte meg azt az életemben Isten.” Addig azonban Isten azt akarja, hogy bízz benne.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mely kérdéseket kell a „Kérdezd Istent amikor a mennybe érkezel” mappába tenned?
  • Hogyan növeli a hitedet, ha elengeded a „Miért” kérdéseidet?
  • Hogyan bátoríthatsz ma valakit, aki Istent kérdezi csodálkozva, Isten miért engedte meg, hogy valami megtörténjen az életében?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2021.11.17.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása