Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A harmónia és az empátia együtt járnak

2022. február 25. 03:00 - ReveSz

20220225.jpg

„Legyetek együttérzők, szeressétek egymást, legyetek könyörületesek és alázatosak!” (1Pt 3,8 NIV)

Szeretnéd fenntartani a harmóniát az otthonodban és csökkenteni a konfliktusok számát a kapcsolataidban? Akkor legyél együttérző és érzékeny arra, hogy szavaid és tetteid hogyan hatnak másokra!

A Biblia ezt mondja: „Soha ne tegyetek semmi olyat, ami másoknak – zsidóknak, görögöknek vagy Isten egyházának – árthat!” (1Kor 10,32 NCV)

Érzékenynek lenni arra, hogy mitől bántódhatnak meg az emberek, ma fontosabb, mint valaha, mert úgy tűnik, manapság mindenki ingerlékeny vagy neheztel valamiért. Mindannyian könnyen megsértődünk, és mindannyian könnyen megbántunk másokat.

A megoldás erre a kapcsolatokban az, hogy minden helyzetben próbáljunk meg elnézőek lenni, ne sértődjünk meg olyan könnyen, illetve legyünk tudatában annak, hogy mik azok a dolgok, amelyek megbánthatnak vagy elkedvetleníthetnek másokat. Képzeld el, hogyan változhatnának meg a kapcsolataid, ha csak ezt a két dolgot megtennéd!

Ehhez azonban be kell ismerned, hogy gyakran fogalmad sincs arról, hogy a szavaid és a tetteid milyen hatással vannak másokra. Beismered, hogy néha nem voltál elég érzékeny a házastársad érzéseire, vagy nem voltál együttérző a kollégáddal? Lehet, hogy nem is figyelsz oda mások érzéseire annyira, mint gondolod?

Könnyű öt olyan dologra gondolnod, amivel mások meg tudnak bántani téged. De fel tudsz sorolni öt olyan dolgot, amit te csinálsz, amivel te bántod meg a házastársadat, a barátodat vagy a munkatársadat? Ha nem, akkor kérdezd csak meg őket, biztosan szívesen elmondják majd.

Ha érzékenyebbé válsz mások érzéseire, az segít abban is, hogy engedelmeskedj a Bibliában leírtaknak az élet más területein is. Jézus ezt mondta Máté evangéliuma 5,25-ben: „Rendezd el a dolgokat az ellenfeleddel hamar!” (NIV) Erre az elvre van szükséged minden kapcsolatodban az életben.

Ahhoz, hogy könnyebben és gyorsabban rendezd a konfliktusokat, két dolgot kell tenned. Először is, gondolkozz, mielőtt megszólalsz! Másodszor, helyezz hangsúlyt inkább arra, hogy meghallgatod a másikat, mint arra, hogy a saját álláspontodat érvényesíted!

Az emberi természethez hozzátartozik, hogy először arra gondolsz, hogy téged milyen sérelem ér, nem pedig arra, hogy a te szavaid és tetteid hogyan hatnak másokra. A harmónia fenntartásához azonban az kell, hogy empatikus legyél ahelyett, hogy védekeznél, amikor megbántasz valakit.

„Legyetek együttérzők, szeressétek egymást, legyetek könyörületesek és alázatosak!” (1Pt 3,8 NIV)

A harmónia és az empátia mindig együtt jár. Ha az egyiket akarod, akkor a másikat is meg kell szerezned!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a fontosabb számodra, az, hogy téged megértsenek, vagy az, hogy te megértő tudj lenni valakivel? Miért?
  • Hogyan segít elkerülni vagy megoldani a konfliktusokat, ha gondolkodsz, mielőtt beszélsz?
  • Empatikus embernek tartod magad? Hogyan tanulhatnál meg még együttérzőbbnek lenni?

Te már hiszel Isten üdvösségre vonatkozó ígéretében?

Ha készen állsz arra, hogy Jézus mellett elkötelezd az életed, akkor mondd el ezt az imát:

„Drága Jézus, megígérted, hogy ha hiszek benned, minden, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátást nyer, megtudom életem célját, és egy napon befogadsz örök otthonodba a mennyben.

Megvallom bűneimet, és befogadlak téged az életembe mint Uramat és Megváltómat. Ma életem minden területét átadom neked. Követni akarlak téged, és azt akarom tenni, amit te mondasz nekem.

Jézus, hálás vagyok a te szeretetedért és áldozatodért, amely lehetővé teszi, hogy veled lehessek majd a mennyben. Tudom, hogy nem érdemlem meg ezt. Köszönöm neked, hogy nem kell kiérdemelnem vagy megdolgoznom az üdvösségemért, mert tudom, hogy ez lehetetlen. Életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak, ne pedig magamat. Alázatosan átadom neked az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.18.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása