Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit kezdesz az álmoddal?

2022. május 09. 03:00 - ReveSz

„Vigyázzatok, mit csináltok; nehéz napok ezek. Ne legyetek bolondok; legyetek bölcsek: használjatok ki minden lehetőséget, ami a jótettre adódik!” (Ef 5,15–16 TLB)

Mindenkinek van egy álma. Talán már gyermekkord óta van. Talán csak nemrégiben találtad meg. A vágyak, a kívánságok és az ambíciók minden ember életének részei. Lehet, hogy mélyen elrejtetted magadban, de valahol mégis van egy álmod.

A kérdés tehát nem az, hogy van-e álmod. A kérdés inkább ez: Mit kezdesz az álmoddal?

A legtöbb álom soha nem válik valóra. Nem arról van szó, hogy nem vagy elég okos, nem vagy elég kifelé forduló, vagy nem vagy elég szellemi. Általában azért nem válnak valóra az álmok, mert nem vagy hajlandó vállalni a szükséges kockázatokat, hogy elérd őket.

A Biblia egy szomorú, egymondatos megjegyzést fűz egy királyhoz, akinek nem sikerült elérnie egy fontos célját az életében: „Jósáfát [király] kereskedelmi hajókból álló flottát épített, hogy Ófírba menjen aranyért, de azok soha nem szálltak vízre – hajótörést szenvedtek Ecjón Gebernél.” (1Kir 22,48 NIV)

Habár tragédia, ha a hajód soha nem fut be, még nagyobb tragédia, ha építesz egy hajót, de soha nem bontasz vitorlát. Képzeld el, mennyi energiát és milyen költséget fordított rá Jósáfát király. Egy egész hajóflottát épített, hogy az arany után menjen, és egyik sem hajózott ki. Még a kikötőt sem hagyták el! Nyilvánvalóan vihar támadt, amikor ezek a hajók még a kikötőben voltak; a szikláknak ütköztek, és megsemmisültek.

Vannak, akik egész életükben arra várnak, hogy a hajójuk megérkezzen. De Isten nem arra vár, hogy a hajód befusson. Ő arra vár, hogy te hajózz ki a kikötőből.

Ismertem egy embert, aki 30 éven át arról álmodott, hogy szolgálatot indít. Beszélt róla, álmodozott róla, és megtervezte. Rengeteg időt töltött ezzel az álommal, de soha nem vállalta a kockázatot, hogy többet tegyen érte. Soha nem futott ki a hajója a kikötőből. Végül a férfi meghalt – és vele együtt az álma is.

A Biblia ellenszere az ilyen tragikus halogatásra olyan egyszerű, mint egy túlzásba vitt szlogen, de olykor gyötrelmesen nehéz alkalmazni: Csak tedd meg! A Biblia azt mondja: „Vigyázzatok, mit csináltok; nehéz napok ezek. Ne legyetek bolondok; legyetek bölcsek: használjatok ki minden lehetőséget, ami a jótettre adódik!” (Ef 5,15–16 TLB)

A Biblia arra ösztönöz, hogy ragadd meg a pillanatot, és cselekedj most. Beteljesületlen álmokkal élni tragédia. A hajókat nem a kikötő számára építik. Arra készítik, hogy útnak induljanak.

Készen állsz arra, hogy vitorlát bonts?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen álom megvalósítását tervezgeted, amiért még sosem tettél semmit?
  • Milyen erőforrásokra van még szükséged ahhoz, hogy álmaidat valóra váltsd?  Milyen erőforrások állnak már a rendelkezésedre Isten gondviselése által?
  • Milyen lehetőségeket szükséges ma a leginkább kihasználnod?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.02.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása