Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az irgalom lehet a legnagyobb tanúd

2022. április 10. 03:00 - Anita.B

miriam-g-lat6qtonz4a-unsplash.jpg

„Legyetek irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas.” (Lk 6,36 NIV)

Az egyre barátságtalanabb világban kereszténységed legnagyobb tanúja, hogy irgalommal vagy az emberek felé.

Észrevetted, hogy milyen irgalmatlan és megbocsátást nem ismerő a világunk? Úgy tűnik, a humor legmagasabb formája a lehúzás. Még a humoristák is fizetést kapnak mások szarkasztikus és cinikus kigúnyolásáért.

Ám amikor az emberek azt látják, hogy irgalmat tanúsítasz, különösen, ha figyelembe vesszük, mennyire durva és aljas lett a társadalom, azt fogják mondani: „Azt várom el egy kereszténytől, hogy ilyen legyen – amilyen Jézus.”

Jézus azt mondja Lukács evangéliuma 6. fejezetének 36. versében: „Legyetek irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas” (NIV).

Négy dolgot tehetsz az irgalmas élet kialakítása érdekében. Kettőt megnézünk ma, kettőt pedig holnap.

Kezdd el keresni és megfigyelni az emberek szükségleteit! Kinek a szükségleteit? A környezetedben élők, a munkahelyeden és a családodban lévők szükségleteit. Az irgalom mindig a tudatossággal kezdődik. Ha nem vagy vele tisztában, akkor nem érdekel.

A Biblia azt mondja: „Figyeljetek egymás érdekeire, ne csak a sajátotokra!” (Fil 2,4 GNT)

Nem azért küszködsz azzal, hogy irgalmas légy, mert rossz ember vagy. Hanem azért, mert túl elfoglalt vagy. Az elfoglaltság az irgalom első számú pusztítója az életedben. Amikor eseményről eseményre, feladatról feladatra haladsz, nehéz figyelmet fordítani a körülötted lévőkre. És ha nem keresed és nem figyeled mások szükségeit, szinte lehetetlen irgalmasnak lenni.

Ne sértődj meg mások bűnein! Nem mondhatod, hogy: „Menj, tisztítsd meg az életedet, és akkor elfogadlak.” Nem, az irgalom feltétel nélküli! Ha irgalmat akarsz tanúsítani az emberek felé, nem sértődhetsz meg rajtuk. Nem szolgálhatsz az embereknek, ha lenézed őket.

Jézust nem sértették meg az emberek bűnei. Valójában a legrosszabb bűnösökkel töltött időt. Még azzal is vádolták, hogy „tettestárs”, mert korrupt, szeretetlen és manipulatív emberekkel töltött időt.

Ez nem azt jelenti, hogy Jézus jóváhagyta mindazt, amit tettek. Isten nem helyesel mindent, amit teszel, de teljesen elfogad téged. Az irgalmasság nem azt jelenti, hogy mindenre azt mondod, amit valaki tesz, hogy rendben van. A kábítószer függőség és a házasságtörés például nincs rendben.

De akkor is mutathatsz irgalmat. Megteheted másokért azt, amit Krisztus tett érted.

„A legfontosabb, hogy mélyen szeressétek egymást. A szeretetnek megvan az a tulajdonsága, hogy nem nézi mások bűneit.” (1Pt 4,8 ICB)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért olyan nehéz ma irgalmat találni a világban?
  • Ki tanúsított irgalmat feléd akkor is, amikor nem érdemelted meg? Mik voltak a körülmények?
  • Tagadtad már meg az irgalmat valakitől azért, mert nem értettél egyet életmódjával? Ha igen, hogyan reagálnál ma rájuk másképp?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.03.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

1 komment

Mit jelent megmenekülni?

2022. április 09. 03:00 - ReveSz

Red lifebuoy pool ring float stock photo

„Aki Krisztushoz tartozik, az új személy. A múlt feledésbe merül, és minden új. Isten tette mindezt! Elküldte Krisztust, hogy békét teremtsen közte és köztünk, és ránk bízta azt a munkát, hogy békét teremtsünk közte és mások között.” (2Kor 5,17–18 CEV)

Isten nagy irgalmassága miatt Jézus azért jött, hogy „megkeresse és megmentse az elveszettet” (Lk 19,10 NIV). Megmutatta, mennyire fontos vagy neki azzal, hogy elküldte Fiát, hogy meghaljon a kereszten a bűneidért. Ilyen szeretettel van irántad Isten.

Talán hallottad már, hogy az emberek azt mondják: „Meg vagyok mentve”. Talán még te magad is ezt mondod, amikor a Jézussal való kapcsolatodról beszélsz. De mit jelent üdvözülni? Mi történik, amikor elfogadod Isten üdvösségének ajándékát?

Az üdvösség megment téged önmagadtól. Sokan nem gondolják, hogy szükségük van arra, hogy „ki legyenek menekítve” vagy megmeneküljenek valamitől. Én pedig megkérdezem tőlük: „Tényleg? Nincs fájdalom az életedben? Nincsenek nehezteléseid, nyomasztó érzéseid, bűntudatod vagy szorongásod?” Mindenkinek vannak olyan problémái, amelyeket nem tud egyedül megoldani. Mindenkit meg kell menteni. Mindenkinek szüksége van Jézusra.

A Biblia azt mondja: „Hívjatok engem a baj idején! Én meg foglak menteni téged, te pedig tisztelni fogsz engem” (Zsolt 50,15 GW)

A megmentés visszaszerzi azt, amit elvesztettél. Mit szeretnél visszakapni? Talán elvesztetted az önbizalmadat, az örömödet, a hírnevedet, az álmodat vagy az ártatlanságodat. Jézus azért jött, hogy visszaszerezze, amit elvesztettél.

Ha ismered a mezőgazdaságot, akkor valószínűleg tudod, hogy milyen kártékony tud lenni egy sáskaraj (szöcskék). Körülbelül két óra alatt képesek elpusztítani egy kukoricaföldet.

Mi emésztette fel az életedet? Mi tette tönkre a jövedelmezőségedet, a terveidet vagy a kapcsolataidat? Csak Isten képes mindezt helyreállítani. Jóel próféta 2,25 szerint: „Visszaadom neked, amit elvesztettél azokban az években, amikor a sáskarajok megették a termésedet" (GNT).

A megváltás újra összeköt téged Istennel. Amikor átadod az életedet Istennek, Jézus békét teremt közted és közte. Lerombolja azokat a korlátokat, amelyek egykor elválasztottak téged a Teremtődtől. Van erre egy szó: megbékélés.

A Biblia azt mondja: „Aki Krisztushoz tartozik, az új személy. A múlt feledésbe merül, és minden új. Isten tette mindezt! Elküldte Krisztust, hogy békét teremtsen közte és köztünk, és ránk bízta azt a munkát, hogy békét teremtsünk közte és mások között.” (2Kor 5,17–18 CEV)

Az Istennel való megbékélés azt is jelenti, hogy örökké vele fogsz élni. Otthonod lesz a mennyben az egész örökkévalóságra! Ezért a következő életre való felkészülés a legfontosabb dolog, amit ebben az életben tehetsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Nehezen ismered be, hogy szükséged van arra, hogy Isten megmentsen? Milyen módon próbálod néha megmenteni magad?
  • Mit vesztettél el az életben? Szánj időt arra, hogy megköszönd Istennek, hogy ő a helyreállítás Istene, és kérdd, hogy állítsa vissza, „amit elvesztettél azokban az években, amikor a sáskarajok felfalták a termésedet."
  • Ha már keresztény vagy, milyen módon kötött vissza a megváltásod Istenhez? Ha még nem döntöttél úgy, hogy követed Jézust, életed mely területein látod szükségét annak, hogy újra kapcsolódj Istenhez?

Soha nem késő Isten megmentését keresni.

Ha még nem fogadtad el Isten üdvösségének ajándékát Jézus által, akkor még ma megteheted. Készen állsz arra, hogy életedet Jézusnak szenteld? Ha igen, akkor imádkozd el ezt az imát:

„Drága Jézus, megígérted, hogy ha hiszek benned, és életem Urává teszlek, minden rosszat, amit valaha is elkövettem, megbocsátasz, megtanulom életem célját, és egy napon befogadsz örök otthonodba a mennyben.

Megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te vagy Isten, az én Megváltóm. Ma életem minden részét átadom neked. Követni akarlak téged, és azt akarom tenni, amit te mondasz nekem.

Jézus, hálás vagyok a te szeretetedért, a kereszten hozott áldozatodért és a feltámadásodért, amelyek lehetővé tették, hogy csatlakozzam hozzád a mennyben. Tudom, hogy nem érdemlem meg ezt. És köszönöm neked, hogy ez a kegyelem ajándéka. Életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Neked ajánlom az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg engem, és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.02.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kész vagy visszatérni?

2022. április 08. 03:00 - FodorImi

window-3807182l.jpg

„Boldogok azok az emberek, akiknek az ÚR az Istenük.” (Zsolt 144,15 CSB)

Az elmúlt néhány napon megvizsgáltuk, hogy valójában mit is veszítenek az emberek, amikor szellemileg elvesznek. Nem csak az irányukat, védelmüket és lehetőségeiket, hanem az örömüket is elvesztik.

Amikor harmóniában vagy Istennel, ez megadja neked azt a békét, amire szükséged van ahhoz, hogy harmóniában legyél másokkal, és boldogabbá tesz. Amikor azonban elszakadsz Istentől, gyakran elszakadsz másoktól is – és boldogtalan leszel.

Lukács evangéliuma 15. fejezetében látjuk, hogy ez történik a tékozló fiú történetében. Egy fiatalemberről szól, aki elhagyta az apját, magával vitte az örökségét, és eltékozolta gondatlan életre. Lukács evangéliuma 15. fejezetének 14. verse ezt mondja: „Mindenét elköltötte, amije volt..., nem maradt semmije.” Nemtörődömsége magányossá és nyomorulttá tette.

Az igazság az, hogy semmi sem rombolja gyorsabban a boldogságot, mint a kapcsolati konfliktus. Tehát, amikor a fiatalembernek konfliktusa volt az apjával, az feszült kapcsolatot teremtett, ami nehezteléshez, bűntudathoz és sajnálkozáshoz vezetett.

Ez a történet arra emlékeztet, hogy milyen boldogtalanok vagyunk, amikor mennyei Atyánkkal vagyunk konfliktusban. Nem arra lettünk teremtve, hogy Istentől elszakadva éljünk. Ezért nem működik sosem, ha Istenre fittyet hányva a saját utunkat járjuk.

Abban a pillanatban azonban, amikor azt mondjuk: „Istenem, belefáradtam abba, hogy úgy éljek, ahogy éltem”, Isten elénk fut, hogy találkozzon velünk. Ő kezdeményez. Még ünnepel is, ahogy az apa tette a tékozló fiával: „Gyorsan! Hozzátok a ház legszebb köntösét, és adjátok rá! [...] Ünnepelnünk kell, mert ez a fiam meghalt, és most visszatért az életbe.” (Lk 15,22–24 NLT)

Talán azt mondod: „Rick pásztor, régebben közel éreztem magam Istenhez, de már nem érzem magam közel hozzá, és elvesztettem a boldogságomat.” Ne feledd: nem Isten távolodott el, te mentél el! Ő elmozdíthatatlan.

Tudd, hogy Isten rendkívül értékesnek lát téged, és azt akarja, hogy visszatérj hozzá. És amikor megteszed, ő „telve van szeretettel és együttérzéssel” (Lk 15,20 NLT), mint az apa a tékozló gyermeke iránt.

Visszatérni égi Atyádhoz, és jó kapcsolatban lenni vele, az egyetlen módja az igazi örömnek és boldogságnak!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen közel érzed most magad Istenhez? Milyen hatással van ez az örömöd szintjére?
  • Milyen módon hat egy feszült kapcsolat összességében az örömödre?
  • Milyen lépéseket tehetsz ma, hogy megoldj egy konfliktust egy nehéz földi kapcsolatodban? És mi a helyzet az Istennel való kapcsolatoddal?

Fuss vissza Istenhez!

Ha belefáradtál abba, hogy Istentől távol élj, csak mondd el neki ma ezt az imát, ő meghallja és válaszol:

„Istenem, tudom, hogy nem úgy éltem, ahogy te várod tőlem. Annak ellenére, hogy tudom, mi a helyes, elfordultam tőled, és azokat a dolgokat választottam, amelyek megbántják a szívedet. Köszönöm, hogy soha nem fordultál el tőlem, soha nem hagytál el, és nem változtattad meg az érzésedet irántam. Köszönöm, hogy még mindig szeretsz.

Atyám, ma úgy döntök, hogy feléd fordulok, és újra elkezdem keresni a te királyságodat és a te igazságosságodat. Segíts nekem, hogy bízzak a szeretetedben és az az életem feletti irányításodban, hogy hűséges legyek, hogy kövesselek téged életem minden napján. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.01.)

Szólj hozzá!

Isten látja a lehetőségeidet

2022. április 07. 03:00 - Besther

faith-gde57a655d_1920.jpg

„Szem nem látta, fül nem hallotta, és elme el sem tudja képzelni azt, amit Isten készített azoknak, akik szeretik őt.” (1Kor 2,9 NLT)

Istennek csodálatos tervei vannak veled! Viszont, ha nem vagy vele kapcsolatban, akkor elveszíted mindazt, amit tenni akar életedben.

Tegnap azt a két dolgot vizsgáltuk, amiket elveszítenek az emberek, amikor szellemileg elvesznek: az irányt és a védelmet. Ma egy harmadik dolgot vizsgálunk meg, amit elveszítenek: a lehetőségeiket.

A lehetőség, hogy jó dolgokat tegyél a világban, drámaian lecsökken, ha nem vagy kapcsolatban Istennel.

Hasonlóan az aprópénzhez. Ha elegendőt raksz össze, akkor nagy lehetőségük van a jóra. Táplálhatsz egy családot, elindíthatsz egy vállalkozást, vagy akár még életet is menthetsz. Ha viszont ezek az érmék elvesznek, akkor semmit sem tehetsz meg ezekből a jókból.

Az elveszett érme története a Lukács 15,8–10-ben jó példa erre. Egy nőről szól, akinek van tíz értékes érméje. Valahogy viszont egy elveszett. Nem azt mondja, hogy „Van kilenc érmém, így nem aggódom az elveszett egy miatt.” Ellenkezőleg, feje tetejére állítja a házát, hogy megkeresse, és ünnepel, amikor végül megtalálja.

Csak azért, mert az érméje elveszett, még nem jelenti azt, hogy az érme értéke is elveszett. Annak még mindig nagy értéke van! Ami viszont elveszett, az a lehetősége annak, hogy bármi jót tegyen.

Isten arra teremtett, hogy nagyszerű dolgokat tegyél, sokkal nagyobbakat, mint amiket el tudsz képzelni. Valójában, ha Isten megmutatná neked, hogy mit szeretne tenni az életeddel, ha te azt teljesen a kezébe adnád, akkor megdöbbennél!

A Biblia azt mondja: „Szem nem látta, fül nem hallotta, és elme el sem tudja képzelni azt, amit Isten készített azoknak, akik szeretik őt.” (1Kor 2,9 NLT)

Talán már több éve elszakadtál Istentől, és azt hiszed, hogy már túl késő, hogy használjon téged. Nincs túl későn! Ő a te Teremtőd. Ő értékesnek lát téged, és ismeri a lehetőségeidet.

Ha életed minden részét átadod ma neki, akkor látni fogod, hogy minden, amit számodra előkészített, életre kel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor vesztettél el valamit, ami számodra értékes volt? Milyen messzire mentél el, hogy megtaláld?
  • Milyen hatással van az másokra, ha valaki elvesztegeti a lehetőségeit?
  • Isten csodálatos dolgokat „készített azoknak, akik szeretik őt”. Ez az ismeret miként befolyásolja azt a vágyadat, hogy a teljes életedet neki szánd? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.31.)

Szólj hozzá!

Isten vezet és védelmez

2022. április 06. 03:00 - daniella_89

c36abc74aeee67ebfc9af210b69c5abc--the-shepherd-sheep.jpeg

„Mindannyian, mint a bárányok, elkóboroltunk. Elhagytuk Isten ösvényeit, hogy a sajátjainkat kövessük.” (Ézs 53,6 NLT)

Isten mindenkit értékesnek lát, érdemesnek arra, hogy megkeresse, megtalálja és megmentse. A Biblia azt mondja: „[Isten] azt akarja, hogy minden ember megmeneküljön és eljusson az igazság megismerésére.” (1Tim 2,4 ESV)

Sok ember elveszett szellemileg. Ez azt jelenti, hogy inkább a saját tervüket követik az életükre vonatkozóan, mint Istenét.

De mit is veszítenek a szellemileg eltévedt emberek ténylegesen? Öt dolgot, amiből most megnézünk kettőt: elveszítik az iránymutatást és a védelmet.

Ezt láthatod az elveszett juh történetében a Lukács 15,3–6-ban. A történet egy pásztorról szól, aki hátrahagyja a 99 megmentett bárányát, elmegy, és megkeresi az egy elveszettet. Nem mondja, hogy „van 99 megmentett bárányom, így felejtsd el azt az elveszettet!" Nem, minden bárány számít neki. Amikor pedig megtalálja az elveszettet, „örömmel a vállára veszi” (Lk 15,5 NIV), és hazatér ünnepelni.

Ahogy a bárány, az emberek is, akik szellemileg eltévedtek, elveszítik az iránymutatást. Valójában ez minden ember esetében így van. Nem áll szándékodban elveszni. Csak azt gondolod: „Az a fű zöldebbnek tűnik arra.” Aztán hamarosan a saját utadat járod, és elveszíted az iránymutatást.

A Biblia azt mondja: „Mindannyian, mint a bárányok, elkóboroltunk. Elhagytuk Isten ösvényeit, hogy a sajátjainkat kövessük.” (Ézs 53,6 NLT)

A másik dolog, amit a szellemileg eltévedt emberek elveszítenek, az Isten védelme. Ahogy a juh, aki elkóborol a pásztortól, te is sebezhetővé válsz, ha nincs melletted a pásztor, aki védelmez az élet farkasaitól. Ezért kell Jézust követned, a Jó Pásztort. Egyébként egyedül vagy és védtelen – és elveszíted Isten óvó támogatását.

A Biblia azt is mondja: „A népem úgy kóborol, mint az elveszett bárány; megtámadják őket, mert nincsen pásztoruk.” (Zak 10,2 NLT)

De ha a Jó Pásztor gondoskodására bízod magad, útmutatást és védelmet kapsz. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek problémáid. De azt jelenti, hogy Isten „minden dolgot együttesen cselekszik azok javára, akik szeretik őt” (Róm 8,28 BSB).

Lehet, hogy éppen neked vagy valakinek, akit ismersz, ma hiányzik Isten útmutatása és védelme. Emlékezz erre: Jézus a Jó Pásztor, aki mindenkit nagyon értékesnek lát, és „azt kívánja, hogy minden ember megmeneküljön.”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor ismerted fel először, hogy fontos vagy Istennek? Mi volt az a helyzet vagy ki volt az a személy, aki segített neked ezt megérteni?
  • Milyen napi szokások tartanak közel Jézushoz, a Jó Pásztorhoz? Milyen szokások hatnak rád inkább úgy, hogy elkóborolj mellőle?
  • Ki az a személy az életedben, akinek úgy látszik, hiányzik az életéből Isten útmutatása és védelme? Tervezd el, hogyan mondod el neki, mennyire értékes Isten számára!

Ha még sohasem nyitottad meg az életedet Jézus Krisztusnak, soha nem fog megtalálni azt az útmutatást és azt a védelmet, amely a vele való kapcsolatból fakad.

Nem kell tudnod, hogy mi fog történni holnap. Nem kell tudnod, mit rejt a jövő; csak annyit, hogy ki az, aki kezében tartja azt. Ha kapcsolatban vagy a Teremtővel, biztonságban vagy az ő rendíthetetlen szeretetében és megdönthetetlen ígéreteiben.

Ha el akarsz kezdeni egy meghitt, örökkévaló kapcsolatot Jézussal, így imádkozz: „Drága Istenem, szeretném, ha a biztonságom abban nyugodna, amit sosem tudnak elvenni tőlem. Szeretném, ha a biztonságom a veled való kapcsolatban lenne bízva az ígéretedben, hogy te sosem hagysz el. Ezt az ígéretedet akarom ma a magaménak tudni. Ahogyan tudom, megnyitom az életemet neked, Jézus Krisztus. Megvallom, hogy a saját elképzelésem szerint éltem az életem, és vétkeztem ellened. Kérlek, bocsáss meg. Jöjj be az életembe, és változtasd meg a prioritásaim, értékeim, céljaim és útirányom! Formálj azzá az emberré, akivé akarod, hogy legyek! Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha elmondtad ezt az imádságot, és elfogadtad Jézust, kérlek, küldj egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és írd meg nekem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes kiadványt, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.30.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása