Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Van-e biztonsági hálód?

2022. május 08. 03:00 - FodorImi

Cartoon Man Safety Stock Illustrations – 33,522 Cartoon Man Safety Stock  Illustrations, Vectors & Clipart - Dreamstime

„Végül pedig legyetek mindnyájan egyetértők, együttérzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak.” (1 Péter 3,8)

Lelkipásztorként naponta látok olyan helyzeteket, amiken senkinek sem lenne szabad egyedül átélni.

Senkinek sem kellene egyedül várni a kórházban, míg a szeretett személy a műtőben van élet-halál között. Senkinek sem kellene egyedül várni a híreket a harcmezőről. Senkinek sem kellene egyedül állnia a nyitott sír szélén. Senkinek sem kellene egyedül tölteni az első éjszakát, amikor a társa éppen elhagyta.

Az élet kemény időszakai és a tragédiák elkerülhetetlenek, mindannyiunknak szembe kell nézni velük. De nem szükséges, hogy egyedül menj keresztül rajtuk. Szükséged van Isten biztonsági hálójára, hogy segítsen fennmaradni a nehéz időkben.

Mi Isten biztonsági hálója? A hívők egy csoportja – egy maroknyi ember, akik igazán elkötelezettek irántad. Az ilyen csoportot közösségnek hívjuk. Istennek van terve a közösség számára is: „Ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved valamennyi.” (1 Korinthus 12,26) A közösség Isten válasza a kétségbeesésre.

A Római levél 12. fejezet 15. verse hasonló gondolatot hoz: „Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal!”

A vers első részét könnyű megtenni. Amikor valami jó történik valakivel, legtöbbször könnyű csatlakozni a társaságához.

Amikor azonban valaki kemény időket él át, sokkal nehezebb ebbe bekapcsolódni. Ez egyáltalán nem egyszerű. Amikor krízisen mész keresztül, nem tanácsokat akarsz, hanem, hogy valaki csak üljön melletted, fogja a kezed, karjaival ölelje át a vállad vagy sírjon veled. Azt akarod, hogy valaki egyszerűen csak veled legyen.

Pál azt mondja: „Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat.” (1 Thess 5,11) Egy másik személy bátorítása egyáltalán nem biztos, hogy buzdító beszédet vagy a bölcs szavakat jelent. Néha a bátorítás legjobb módja, ha csak csendben ülünk, közösen várunk és együtt sírunk a barátunkkal.

Neked van biztonsági hálód? Olyan keresztény társak csoportja, akikről tudod, hogy számíthatsz rájuk életed kemény időszakaiban is? Ha nincs, akkor még ma kezdd el építeni ezeket a barátságokat! Az élet nehéz időszakai elkerülhetetlenek, de ne érjenek felkészületlenül!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Kik a te biztonsági hálód? Hogyan építed a közösséget velük?
  • Milyen gyakorlati módon lehetsz része más valaki biztonsági hálójának?
  • Mi a különbség egy biblia tanulmányozó csoport és egy közösség tagjának lenni?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2022.05.01.)

Szólj hozzá!

Isten arra teremtett bennünket, hogy együtt dolgozzunk

2022. május 07. 03:00 - Besther

board-4876630_1920.jpg

"Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk." (Efézusiakhoz 2,10.)

Isten egy bizonyos munka elvégzésére küldött téged a Földre. A Biblia ezt így fogalmazza meg: "Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk." (Efézusiakhoz 2,10.)  

Azaz, Isten azért teremtett téged, hogy jó dolgokat vihess végbe. Tulajdonképpen előre eltervezte, hogy miket kellene megtenned életedben. Megadta neked azokat a természetes képességeket és életkörülményeket, amik ennek a munkának az elvégzéséhez szükségesek. De ezt, nem úgy tervezte meg, hogy csak önmagadban cselekedj. Szükséged van arra, hogy másokkal együtt dolgozz.

Ismered azt az érzést, amikor túl sok munka hárul rád és ezt magányosan csinálod? Kimerülsz és kiégsz. Miért? Mert egyedül próbálod elvégezni a munkád, miközben Isten nem ezt az utat szánta neked. Isten válasza a kimerültségre: a közösség. 

A Biblia azt mondja, "Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van."  (Prédikátor 4,9.). Ha csapatban dolgozol, akkor sokkal többet tudsz megtenni. Ráadásul, jó csapattársakkal az oldaladon ez sokkal, de sokkal szórakoztatóbb, és kevésbé fárasztó!

Képzeld el, hogy mindannyian hópelyhek vagyunk. Egyedül nem tudsz nagy változást elérni. Ám, ha egy törékeny hópehely hozzátapad sok másik hópehelyhez, akkor megállíthatják a forgalmat. Hasonlóan a hópelyhekhez, mi is nagy változást tudunk elérni, ha közösen dolgozunk és mindenki megteszi a maga részét.

Tudtad, hogy amikor itt a Földön együtt dolgozol másokkal, akkor valójában az örökkévalóságra gyakorolsz? A mennyben majd dolgoznod kell, de mindenkinek csak egy kis munkája lesz, így sosem leszel túlterhelt vagy fáradt. Senki sem fog túl nehéz terhet cipelni, de mivel mindenki megteszi a maga kis részét, így minden munka elvégződik.

Miközben éled az életed, emlékezz arra, hogy nem kell mindent egyedül csinálnod! Szükséged van arra, hogy más emberekkel menj együtt és arra is, hogy más emberek dolgozzanak melletted.

Mikor megosztod munkád terhét keresztény társaiddal, rá fogsz jönni, hogy ezzel Isten dicsőségét is megvalósítod.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mikor próbáltál egyedül, mások nélkül túl sok munkát végezni? Mi lett az eredménye?
  • Mit gondolsz, Isten milyen munkát vár tőled? Hogyan tudnál erre a munkára meghívni másokat, hogy együtt dolgozzatok?
  • Amikor a keresztények azon dolgoznak együtt, hogy többet tegyenek Isten dicsőségére, akkor ez milyen tanúságot mutat a világnak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.30.)

Szólj hozzá!

Három ok, amiért jobb, ha életünk útját másokkal együtt járjuk

2022. május 06. 03:00 - daniella_89

header_join_christ_church - Copy.jpg

"Mivel tehát már elfogadtátok Krisztus Jézust, az Urat, éljetek is őbenne!" (Kol 2,6)

A Biblia az emberi életet gyakran úton való járáshoz hasonlítja: az élet egy utazás, és nem pihenhetünk meg, amíg el nem értük utunk célját. Az Újszövetség arra tanít, hogy járjunk bölcsességben, szeretetben, világosságban és engedelmességben. Arra is tanít, hogy úgy járjuk életünk útján, ahogy azt Jézus tette. Ugyanakkor azt is szorgalmazza, hogy másokkal kell együtt járnunk ezen az úton. A következő három megállapítás arra hívja fel a figyelmüket, hogy miért tesszük jól, ha életünk útját másokkal közösségben járjuk.

Biztonságosabb. Előfordult már veled, hogy késő este egyedül kellett keresztülmenned egy sötét sikátoron, vagy egy üres országúton magányosan kellett gyalogolnod? Ijesztő lehetett. De ha valakivel együtt teszed meg ezt, akkor biztonságban érzed magad.

Támaszt nyújt. Az élet nem egy 50 méteres vágtához, hanem inkább egy maratoni-futáshoz hasonlít! Másokkal együtt, közösségben járva, az erőd ki fog tartani végig.

Bölcsebb. Útközben sokkal többet tanulhatsz másoktól, mintha egyedül mennél. Ha egyedül haladsz, esetleg még azt sem veszed észre, hogy eltévesztetted az útirányt. De ha a barátaiddal vagy, valamelyikük biztos észreveszi, hogy letértetek az útról, és együtt meg tudjátok találni a helyes irányt.

Miközben másokkal együtt haladunk az úton, további fontos dolgokat is megtanulhatunk. Megtanulunk alkalmazkodni és együttműködni.

Azt is megtanuljuk, hogy hogyan szeressünk. Az Mózes 1. könyvében, a 2. fejezet 18. verse ezt mondja: „Nem jó az embernek egyedül lenni." Isten válasza a magányra, a közösség. Ha másokkal együtt járunk, közösségbe kerülünk, ahol megtanulhatjuk, hogy hogyan szeressük egymást.

A másokkal való együtt járásunk a vendégszeretetre is megtanít. A Biblia azt mondja Péter 1. levelének 4. fejezetében, a 9. versben: „Legyetek egymással vendégszeretők zúgolódás nélkül."

Te mi miatt zúgolódsz? Milyen kifogásaid vannak, ami miatt nem hívod el a barátaidat az otthonodba? Talán azt mondod: „A házam piszkos!” Hát akkor takaríts ki! Vagy talán az a kifogásod, hogy „A lakásom nem  elég nagy.” Elfér benne három ember? Jézus azt mondja: „Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük." (Mt 18:20).

Mindenki vágyakozik tartozni valahová, mert Isten kapcsolatokra teremtett minket. Amikor más keresztényekkel közösségben haladunk az úton, testvéri kapcsolatok jönnek létre, és beteljesül a valakihez tartozás utáni vágyunk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan gazdagodott életed a múltban azzal, hogy voltak emberek, akik hűségesen veled voltak?
  • Mik voltak a kifogásaid eddig, amikkel sikerül kikerülnöd, hogy másokat vendégül láss? Hogyan tudod ezt a hozzáállásodat megváltoztatni a jövőben?
  • Kik azok az emberek, akikkel ma együtt haladsz az életben? Hogyan tanuljátok meg együtt, hogy úgy haladjatok mint Jézus?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.29. Ford.: magyarosijulia)

Szólj hozzá!

Tarts ki Isten áldásáért!

2022. május 05. 03:00 - Lilla:)


dandelion-463928_1920.jpg

"Nem bocsátlak el, amíg meg nem áldasz." (1Móz 32,27)

Amikor Isten megáldotta Jákobot, azt ígérte, hogy földet ad neki, megsokszorozza családját, hatalmas nemzetté teszi és arra használja, hogy rajta keresztül megáldja a világot. Jákob és családja Isten kiválasztott embereivé váltak.

Isten megígért valamit Jákobnak, majd próbára tette, hogy menyire hisz ebben az ígéretben. Ezt veled is megteheti mostanában.

Mózes első könyvében, a 32. fejezetben azt olvashatjuk, hogy Jákob egész éjjel küzdött Istennel, ami próbára tette Jákob türelmét, hűségét és hitét. Végül Isten megsebezte Jákob csípőjét, ami komoly sérülést okozott Jákobnak. Így, a sérült Jákob hajnalra elfáradt, de még ekkor is volt ereje azt mondai, hogy "Nem bocsátlak el, amíg meg nem áldasz." (1Móz 32,27)

Furcsa ilyesmit mondani olyannak, akivel épp küzdesz, nem? Úgy tűnik, hogy az egész éjszaka tartó küzdelem alatt, Jákob ráeszmélt, hogy nem egy egyszerű emberrel hadakozik, hanem Istennel. Úgy vélte, hogy áldást kaphat Istentől, ezért aztán addig amíg meg nem kapja ezt, nem is akarta elereszteni.

Lehet, hogy most te is azt érzed, hogy küzdesz Istennel, és ez már túl hosszú ideje tart. Talán nem akarod megtenni azt, amit az Úr vár tőled, például, hogy adakozz, vagy, hogy tartsd be a szexre vonatkozó szabályait, vagy, hogy légy kegyes ellenségeiddel.

Isten, akivel éppen harcolsz, az egyetlen, aki megadhatja az életedre vonatkozó álmodat. És Ő az egyetlen, aki hozzásegíthet téged ahhoz, hogy meg ez is történjen! Ő nem gátolja az álmodat, hanem fel akar rá készíteni. A küzdelmeid építik állóképességedet, mélyítik türelmedet, és növelik rugalmasságodat.

Végső soron, a küzdelmeid elkötelezetté tesznek. Abban a pillanatban, amikor eszedbe jut, hogy feladd, fordulj Istenhez és mond azt, hogy "Itt maradok és küzdök addig, amíg el nem végzed bennem a jó munkádat és meg  nem áldasz!"

Az Isten próbatételére adott válaszod megmutatja, hogy készen állsz-e Isten életedre vonatkozó álmának a megvalósítására.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • Mit gondolsz, mit akar Isten megáldani a te életedben? Milyen dolgok tartanak vissza, hogy megkapd áldását?
  • Hogyan segít Isten, amikor annak ellenére elkötelezted magad az Ő munkájára, hogy az fájdalmas neked?
  • Milyen módon épül állóképességed, mélyül türelmed, vagy nő rugalmasságod, amikor küzdesz Istennel?

Nem kárhoznak el azok, akik Krisztushoz tartoznak 

Amiatt, amit Jézus tett a kereszten, neked már nem kell félned a haláltól. Jézus már megfizetett a te bűneidért is, és elkészített egy csodálatos helyet neked a mennyben. Az örökéletet nem lehet kiérdemelni, azt ajándékkén kell elfogadni, úgy, hogy hiszel Jézusban. A Biblia azt mondja: "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." (Ef 2,8-9)

Ha még nem fogadtad el Isten kegyelmét és áldását, mire vársz? Ha készen állsz átlépni ezt a határvonalat, és meghozni a döntést Jézus követésére, akkor mondd el az alábbi imát!

"Kedves Istenem! Szükségem van a kegyelmedre. Tudom, hogy egy napon meg fogok halni és szembe kell néznem az örökkévalósággal. Életemet itt a földön elrontottam. Nálad jobban szerettem más dolgokat. A saját terveim szerint éltem, nem a tieid szerint. Bűnbe estem és most a bocsánatodat kérem. Mostantól a te terved szerint akarok élni.

Jézus, köszönöm, hogy meghaltál értem a kereszten. Tudom, hogy nem érdemlem meg bocsánatodat. Tudom, hogy sosem lehetek elég jó ahhoz, hogy bekerülhessek egy olyan tökéletes helyre, mint a Mennyország. Ezért, ugyanúgy, mint a tolvaj a kereszten, alázatosan csak annyit kérek: "Emlékezz rám"! Azt kérem, hogy ments meg, és segíts, amikor szembenézek sérelmeimmel, szokásaimmal, és csalódásaimmal!

Köszönöm kegyelmed és alázatosan kérlek, hogy fogadj be családodba! Jézus, amiatt kérem mindezt, amit te tettél értem a kereszten. A te nevedben imádkozom. Ámen."

Ha elmondtad ezt az imát, kérlek küldj nekem egy (angol) üzenetet (rick@pastorrick.com), és tudasd velem! Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, a Jézussal való utazásod kezdetéhez.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.28.)

1 komment

Mi a küzdelmem célja?

2022. május 04. 03:00 - Tomes Lívia

birkozas.png

„Néha fájdalmas tapasztalat kell ahhoz, hogy megváltoztassuk útjainkat.” Példabeszédek 20,30, GNT

Gondolj a legnagyobb konfliktusra vagy problémára, amellyel most szembe kell nézned. Anélkül, hogy tudnám, mi az, szerintem alapvetően két dolgot kell megvizsgálnod. Először azt, hogy engedelmeskedsz-e Istennek, és azt teszed-e, ami ebben a helyzetben helyes. Másodszor azt, hogy bízol-e Istenben, hogy gondoskodik erről a helyzetről.

Nagyon sok problémád gyökere valójában az Istennel való küzdelmed. Te akarsz irányítani, Isten akarsz lenni, te magad akarsz ura lenni a hitednek, és te akarod kézben tartani és megoldani a dolgokat. De téged nem ilyennek és nem erre teremtett Isten! Ezért Isten az életedben egy válsághelyzetet használ fel arra, hogy rávegyen, nézz szembe ezzel a dologgal.

Amikor egy problémát akarsz megoldani, szoktad úgy érezni, hogy olyan, mintha birkóznál? Birkózáskor az a cél, hogy az ellenfelet leterítsék a szőnyegre, amíg végül azt nem mondja, hogy „Feladom! Megadom magam! Te irányítasz."

Ezt csinálta Isten az Ószövetségben, amikor Jákóbbal harcolt. Le akarta teríteni Jákóbot, amíg meg nem adja magát, és fel nem adja az irányítást.

A küzdelem során Isten megsebesítette Jákob csípőjét, és ettől a sérüléstől utána egész életében bicegve járt. Jákob hirtelen egy kiszolgáltatott helyzetben találta magát, olyanban, amelyben nem volt esélye a győzelemre. 

Még ha vesztes vagy is, Isten akkor is ott van veled. Gyakran egy válsághelyzetet használ arra, hogy Őrá irányítsa a figyelmedet. Amikor rendben mennek a dolgok, Isten hangját csak halkan halljuk, de amikor nehézségben vagyunk, akkor nagyon hangosan. 

A Biblia azt mondja: „Néha fájdalmas tapasztalat kell ahhoz, hogy megváltoztassuk útjainkat.” (Példabeszédek 20:30 GNT). Más szavakkal, ha valakit szép szóval nem lehet meggyőzni, keményebb fellépésre van szükség vele szemben.

Isten olyannak szeret, amilyen vagy, de túlságosan szeret ahhoz, hogy hagyja, hogy ilyen maradj. Amikor engedi, hogy egy „birkózáson” menj keresztül, akkor formál olyanná, amilyenné lenned kell – Jézus Krisztushoz hasonlóvá. Gyengévé tesz, hogy megtanulj tőle függeni mindenben, amire szükséged van.

Általában nem változtatsz a dolgokon addig, amíg a fájdalmad nem nagyobb, mint a változástól való félelmed. Ha most Istennel birkózol, add meg magad neki. Ez az egyetlen lehetőség, hogy tovább lépj a lelki növekedés és a békesség útján.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért szeretné Isten, hogy tőle függj, és ne magadtól?
  • A mostani körülményeid között mit jelentene az, hogy mindent átadsz Istennek?
  • Milyen fájdalmas tapasztalaton keresztül próbálja most Isten önmagára irányítani a figyelmedet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.27.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása