Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A boldogság a harmóniából és az alázatból fakad

2022. június 19. 03:00 - Anika Enikő

„Noha ő Isten volt, nem úgy gondolt az Istennel való egyenlőségre, mint olyasmire, amihez ragaszkodnia kellene. Ehelyett feladta isteni kiváltságait; felvette a rabszolga alázatos helyzetét, és emberként született. [...] Megalázta magát Isten iránti engedelmességben, és bűnözőként halt meg egy kereszten.” (Fil 2,6–8 NLT)

A boldogság a harmóniából fakad, a harmónia pedig az alázatból. Ha alázatos ember akarsz lenni, meg kell tanulnod feltenni magadnak ezt a kérdést: „Mit tenne Jézus?”

Mit tenne Jézus ebben a problémában? Mit tenne Jézus azért az emberért, akinek fájfalmai vannak? Mit tenne Jézus az irodában? A golfpályán? A házasságodban?

Tedd fel ezt a kérdést, és mindig olyan alázatos választ fogsz kapni, amely inkább harmóniát és boldogságot épít, mint nehézséget, vereséget, keserűséget vagy haragot.

Mit jelent tehát úgy cselekedni, mint Jézus? Pál apostol levele a filippiekhez 2. fejezete három példát ad erre:

Ne követeld azt, amiről azt gondolod, hogy megérdemled! „Noha ő Isten volt, nem úgy gondolt az Istennel való egyenlőségre, mint olyasmire, amihez ragaszkodnia kellene.” (Fil 2,6 NLT)

Tisztában vagy vele, hogy mennyire a kultúraellenes feladni, hogy jogod van valamihez? Igen, vannak jogaid, de van jobb módja annak, hogy kielégítsd a szükségleteidet, minthogy követeld a jogaidat. Lehetsz gyengéd megadás nélkül, és lehetsz megértő követelés nélkül.

Keress olyan lehetőségeket, amelyekkel szolgálhatsz! „Ehelyett feladta isteni kiváltságait; felvette a rabszolga alázatos helyzetét, és emberként született.” (Fil 2,7 NLT)

Ha olyan akarsz lenni, mint Jézus, akkor meg kell tanulnod szolgálni. A szolgálat egy olyan szokás, amelyet ki tudsz alakítani; és ez nem az élet nagy dolgaiban kezdődik, hanem a kis dolgokkal. Isten minden nap próbára teszi az alázatodat a kis dolgokban, aztán ez megmutatkozik a nagy dolgokban. A jellem az élet nagy válságaiban mutatkozik meg, de a mindennapi kis dolgokban épül fel, mint például a bevásárlókocsi visszatolása a kocsi tárolójába.

Tedd azt, ami helyes, még akkor is, ha az fájdalmas! „Megalázta magát Isten iránti engedelmességben, és bűnözőként halt meg egy kereszten.” (Fil 2,8 NLT)

Ez jelenti Jézushoz hasonlóan cselekedni. Mit tett Jézus, még akkor is, amikor fájdalmai voltak? Megértő volt, nem követelte azt, amit megérdemelt. Kereste a szolgálat útjait; és minden helyzetben szolga volt.

Jézus az alázat tökéletes példaképe; és Isten neki adta a világegyetemben a legnagyobb dicsőséget. Isten megbecsüli a te alázatodat is, amikor Jézus példáját követed.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan lehetsz egy kapcsolatban „gyengéd megadás nélkül” vagy „megértő követelés nélkül”?
  • Hogyan láttad, hogy Isten megbecsüli az alázatot az életedben vagy valaki más életében?
  • Hogyan szolgálhatsz ma valakit anélkül, hogy meg kellene rá kérnie?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.12.)

Szólj hozzá!

Az odafigyelés ajándékát add!

2022. június 18. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Milyen Isten szeretete? | Napi áhítat, áhítatok, szellemi táplálék az év  minden napjára

„Ne csak a saját életed érdekeljen, hanem érdeklődj mások élete iránt is!” (Fil 2,4 NCV)

Amikor belépsz egy megbeszélésre, hány ember ül ott a telefonját nézegetve, SMS-t küldve vagy a közösségi médiát görgetve? Úgy tűnik, hogy a fejünk mindig lehajtva van belemerülve egy videóba vagy játékba, és a fülhallgatóink megakadályozzák, hogy meghalljuk a mellettünk lévő embereket. Annyira könnyű beülni egy étterembe a barátokkal, mégis inkább a Facebookon, a Twitteren vagy az Instagramon lévő „barátainkkal” vagyunk elfoglalva.

Lehet, hogy két barátoddal lógsz, de inkább arra koncentrálsz, hogy 100-nak tweetelj. Aztán azon aggódsz, hogy hányan tweetelnek vissza vagy lájkolják a bejegyzésedet. Minden rólad szól, nem pedig azokról az emberekről, akiket Isten közvetlenül eléd helyezett.

Olyan világban élünk, ahol eszközeink és technológiáink állandóan elvonják a figyelmünket, és arra tanítanak minket, hogy ne figyeljünk többé az életünkben lévő emberekre.

Ha boldogabb kapcsolatokat akarsz, akkor meg kell tanulnod az odafigyelés elveszett művészetét.

A Biblia azt mondja Pál levele a filippiekhez 2. fejezetének 4. versében: „Ne csak a saját életed érdekeljen, hanem érdeklődj mások élete iránt is!” (NCV)

Ez nem jön magától, igaz? A természeted alapján lehet, hogy nem érdekel, hogy valaki mást mi érdekel. Természeted alapján általában magadra akarod irányítani a figyelmet, nem a másik emberre.

De a legnagyobb ajándék, amit valakinek adhatsz, a figyelmed – mert a figyelmed az időd, és az időd az életed. Soha nem kapod vissza az idődet, ezért olyan értékes, amikor adod.

Ez egy egyszerű, de hatékony eszköz az erős kapcsolatok kialakításában. Érdekel az, ami a gyerekeidet érdekli? Figyelsz arra, amit a párod mond? Odafigyelsz a munkatársaidra, amikor hozzád beszélnek? Észreveszed a szomszédaidat, amint reggel elsétálsz a házuk mellett?

Az odafigyelés elveszett művészetének megtanulása a szeretet cselekedete. Meg fogja változtatni a kapcsolataidat, és segít boldog életet élni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módon akadályoz meg a közösségi média abban, hogy kapcsolatokat alakíts ki azokkal az emberekkel, akikkel együtt élsz és dolgozol?
  • Hogyan mutatod meg az embereknek, hogy valóban odafigyelsz arra, amit mondanak vagy tesznek?
  • Milyen változtatást tehetsz az életedben, hogy több figyelmet szentelj másoknak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.11.)

Szólj hozzá!

Ne engedd, hogy az önteltséged vezessen!

2022. június 17. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Aranyosi Ervin: Istennel együtt! | Aranyosi Ervin versei

„Ne csináljatok semmit önző önimádatból vagy hiú önteltségből! Inkább alázattal értékeljetek másokat magatok fölé!" (Fil 2,3 NIV) 

Minden konfliktus, amelyet kapcsolataidban tapasztalsz magába foglal egy bizonyos fokú önteltséget.

Mi a „pride” (gőg, önteltség, önhittség, önelégültség) szó középső betűje? Az „I”. Mi a „crime” (bűnözés) szó középső betűje? Az „I”. Mi a „sin (bűn) szó középső betűje? Az „I,” ami annyit jelent magyarul: ÉN.

Van egy „én” problémánk! „Én” azt akarom, amit „én” akarok, és „én” ezt most akarom — és ez mindenféle problémát okoz. Valójában az önteltség minden más bűn gyökere. Így ez soha nem lehet útmutató egy kapcsolatban sem.

A Biblia azt mondja: „Ne csináljatok semmit önző önimádatból vagy hiú önteltségből! Inkább alázattal értékeljetek másokat magatok fölé!"  (Fil 2,3 NIV)

Ebben a versben Pál a gőgösség, az önhittség két konfliktuskeltő fajtájára mutat rá. Az egyik az önző egoizmus, önimádat, a másik pedig a hiú elbizakodottság, önteltség. Az önző egoizmus azt mondja: „Minden rólam szól.” A hiú elbizakodottság azt hiszi: „Mindig igazam van.”

Az önző önimádat mindenféle problémát okoz. Jakab levele 3. fejezetnének 16. verse azt mondja: „Ahol irigység van és viszálykodás, ott zűrzavar van és mindenféle gonosz tett.” (NIV) Ha zűrzavart tapasztalsz a munkahelyeden, a templomodban, az otthonodban, a házasságodban és még a kormányodban is, akkor tudhatod, hogy önző egoizmus és féltékenység okozza azt.

A hiú önteltség az a hozzáállás, hogy mindig igazad van. Pál levele a filippiekhez 2. fejezetének 3. verse egy másik fordítás szerint így szól: „Ne azért élj, hogy jó benyomást kelts másokban!” (TLB) Az emberek ezt teszik az élet minden területén, de ez különösen nyilvánvaló a közösségi médiában: nagy a kísértés, hogy jobban nézz ki az interneten, mint amilyen valójában vagy.

A galatákhoz írt levelében Pál felsorolja a gőgös élet számos hatását. Azt mondja, hogyha az ember énközpontú életet él, az mindenféle módon megjelenik. Megemlít néhány nyilvánvaló dolgot, mint például — a szexuális erkölcstelenségben megnyilvánuló önkényeztetést, a vad bulizást és a lerészegedést.

De a listán szereplő dolgok többsége kapcsolati bűn. Pál levele a galatákhoz 5. fejezetének 19—21. versei ezt mondják: „Ha követed bűnös természeted vágyait, az eredmények nagyon egyértelműek... veszekedés, féltékenység, dühkitörések, önző ambíció, nézeteltérés, megosztottság, irigység... Hadd mondjam el még egyszer, ahogy korábban is, hogy aki ilyen életet él, az nem örökli Isten Királyságát.” (NLT)

A gőgösség mindenféle kapcsolati viszályhoz vezet.

Ha boldog akarsz lenni a kapcsolataidban, akkor harmóniát kell teremtened. És ha harmóniát akarsz, alázatosnak kell lenned. Soha ne az önhittség vezessen!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyik kapcsolatodat vezérli az gőgösség? Melyekre jellemző az alázat?
  • Milyen gyakorlati módszerekkel őrizheted meg az alázatot egy kapcsolatban?
  • Hogyan tapasztaltad, hogy a büszkeség sérti vagy tönkreteszi néhány kapcsolatodat? Mit tehetsz ma, hogy helyreállítsd ezeket a kapcsolatokat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.10.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Add át életed és boldog leszel!

2022. június 16. 03:00 - Tomes Lívia

eletcel.jpg

„Mert nekem az élet Krisztus, és a meghalás nyereség!” (Fil 1,21 NIV fordítás)

A boldogság abból fakad, hogy szolgálsz és átadod az életedet. Amíg ezt meg nem érted, küzdeni fogsz azért, hogy boldog legyél az életedben. A boldogság önfeláldozásból fakad, nem önkielégítésből.

Pál apostol boldognak mondhatta magát, mert még élete sötét időszakában is életét adta azért, hogy másokon segítsen.

El tudod mondani ezt az életedről? Soha nem mondhatod ezt el, amíg magadnak élsz, mert soha nem fogod megtalálni a boldogságot a hivatásodban, az anyagiakban vagy a nemi életben.

Pál tudta, hogy ahhoz, hogy boldog legyen, a célra kell összpontosítania, nem a problémáira. Célját a Filippi 1:21-ben foglalja össze: „Mert nekem az élet Krisztus, és a meghalás nyereség!” (NIV fordítás).

Ha arra kérnélek, hogy töltsd ki ezt az üres helyet, milyen szót írnál be? „Számomra az élet ______ .” Szórakozás? Sport? Ruhák? Család? Barátok? Karrier? Ezt az üres helyet sok olyan dologgal töltheted ki, ami nem rossz, olyan dologgal, ami önmagában is jó. De semmi sem pótolhatja annak a helyét, aki megteremtett téged és az életedet adta: Jézus Krisztus.

Az, hogy mit írsz az üres helyre, meghatározza, mennyire boldog az életed. Ha azt választod, hogy „pénz”, „siker”, „öröm” vagy „hatalom”, akkor életed nagy részében boldogtalan leszel. A kérdés nem az, hogy ezekkel a dolgokkal van-e baj; egyszerűen nem érdemlik meg az első helyet.

Nem arra lettél teremtve, hogy egy rakás pénzt keress, aztán meghalj, és elajándékozd. Istennek sokkal fontosabb célja van az életeddel.

Csak egy válasz vezet a boldogsághoz: Élni Krisztussal.

Hogy megkapd azt az életet, amire igazán vágysz, előbb add oda.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a jó dolgok, amelyekre összpontosítottad az életed, és amelyek nem az életed végső céljai? Hogyan töltenéd ki az üres helyet?
  • Hogyan segít a nehéz időszakokban az, hogy másoknak szolgálsz?
  • Hogyan adhatnád „életedet” mások szolgálatában?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.09.)

Ha soha nem adtad át életedet Jézus Krisztusnak, soha nem fogod megtalálni az irányt, és soha nem fogod megélni azt az örömöt, ami a vele való kapcsolatból fakad.

Nem kell tudnod, mi fog történni holnap. Nem kell tudnod, mit hoz a jövő. Csak tudnod kell, hogy kié a jövő! Amikor kapcsolatban vagy Teremtőddel, meg fogsz birkózni az ő rendíthetetlen szeretetével és megszeghetetlen ígéreteivel.

Ha bensőséges, örökké tartó kapcsolatot szeretnél Jézussal, imádkozz így: „Drága Istenem, azt akarom, hogy valami legyen biztos az életemben, amit nem vehetnek el tőlem. Azt szeretném, hogy biztonságban legyen a veled való kapcsolatom, mert bízom ígéreteidben, hogy soha nem hagysz el. Ezt az ígéretet szeretném ma betartani. Amennyire csak lehet, megnyitom az életemet előtted, Jézus Krisztus. Megvallom, hogy a magam módján éltem az életem, és vétkeztem ellened.

Kérlek, bocsáss meg, jöjj be az életembe, változtasd meg az értékeimet, a célomat és az irányomat. Formálj át olyan emberré, akivé szeretnél, ha alárendelem neked az életem. Jézus nevében imádkozom. Ámen

Szólj hozzá!

Koncentrálj a célodra, ne a problémára!

2022. június 15. 03:00 - Besther

telescope-ga9bb8bec1_1920.jpg

"Ha pedig az életben maradás az eredményes munkát jelenti számomra, akkor hogy melyiket válasszam: nem tudom. Szorongat ez a kettő: vágyódom elköltözni és Krisztussal lenni, mert ez sokkal jobb mindennél; de miattatok nagyobb szükség van arra, hogy életben maradjak. Erről meggyőződve tudom is, hogy életben maradok, és együtt maradok mindnyájatokkal a hitben való növekedésetekre és örömötökre;" (Fil 1,22-25)

Ha a célodra koncentrálsz a problémáid helyett, akkor örömöd is lehet, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy szétesik az élet. 

Pál apostol öreg ember, amikor Rómában bebörtönzik. Távol van az otthonától. A kivégzésére vár. Mindent elvettek tőle, a barátait, a szabadságát, a szolgálatát és a magánéletet is, mivel a nap 24 órájában egy őrhöz volt láncolva. Ez nem éppen egy boldog időszak Pál számára.

Egy dolgot viszont nem tudtak elvenni Páltól: a célját. Pál úgy dönt, hogy a céljára összpontosít, még akkor is, ha mindent elveszített. Mi a célja? Istent szolgálni mások szolgálatával.

Pál ezt mondja a Filippiekhez írott levél első fejezetének 22-től 25-ig terjedő részében: ""Ha pedig az életben maradás az eredményes munkát jelenti számomra, akkor hogy melyiket válasszam: nem tudom. Szorongat ez a kettő: vágyódom elköltözni és Krisztussal lenni, mert ez sokkal jobb mindennél; de miattatok nagyobb szükség van arra, hogy életben maradjak. Erről meggyőződve tudom is, hogy életben maradok, és együtt maradok mindnyájatokkal a hitben való növekedésetekre és örömötökre;" 

Sosem felejtem el, mikor olvastam Viktor Frankl, az Élet értelméről című könyvét. Frankl egy zsidó pszichiáter volt, akit a náci Németországban elvittek egy haláltáborba. Minden családtagját és minden barátját elgázosították és megölték. Könyvében egy napról ír, amikor a Gestapo előtt állt anyaszült meztelenül. A foglyok ruháit elvették, sőt Frankl jegygyűrűjét is. Ahogy ott állt, semmi nélkül, rádöbbent, hogy egy valamit nem tudnak elvenni a nácik tőle: azt, hogy ő miként fog reagálni.

Azt nem tudod teljes mértékben kontrollálni, hogy mások mit tesznek veled. Nem tudod irányítani azt, hogy mások mit csinálnak körülötted. Azt viszont tudod irányítani, hogy te miként reagálsz erre.

Válaszd mások szolgálatát, akkor is, ha bántanak. Válaszd a megbocsátást. Dönts úgy, hogy Isten ígéreteire összpontosítasz és nem a körülményeidre. Ezek azok a döntések, amelyek nagyobb hithez vezetnek. Ekkor a hited nagyobb örömöt fog okozni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit gondolsz, mi a célod az életben?
  • Miért akarja Isten, hogy gondolj másokra és szolgáld őket, még akkor is, amikor nehezek a  körülmények?
  • Miként tükrözi Istenbe vetett hitedet az, hogy a problémádra vagy a célodra koncentrálsz?

Készen állsz arra, hogy elfogadd Isten bocsánatát és új életet kezdj Krisztussal?

Isten megígérte, hogy akik hisznek Jézusban, azoknak nincs kárhoztatásuk. Elküldte Jézust, hogy megmentsen a bűnödtől. Kereszthalála fizetség volt mindazért a rosszért, amit valaha elkövettél vagy el fogsz követni. Azáltal, hogy feláldozta magát a bűneidért és megadta neked igazságát, Jézus lehetővé tette számodra, hogy kapcsolatod legyen az Atyával. 

A jó hír itt nem ér véget. Isten Jézust fel is támasztotta a halálból, bizonyítva hatalmát a bűn és halál felett. Ez teszi lehetővé, hogy az örökkévalóságot a mennyben töltsd vele.

Ha készen állsz arra, hogy átadd életed Jézus Krisztusnak, akkor kezdd ezzel az egyszerű imával: "Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok és kérem a te bocsánatod. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért és te feltámasztottad őt. Bízni akarok benne, mint Megváltómban és követni őt a mai naptól. Vezesd életem és segíts teljesíteni akaratod. Jézus nevében imádkozva, ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.08.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása