Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Istennek tett ígéreteidet szaporán tartsd meg

2022. augusztus 21. 03:00 - csmsdvd

darazsfeszek.jpg

Istennek tett ígéretedet, mihamarabb tartsd be” (Préd 5,4 GNT fordítás).

Valószínűleg nagyon sok ígéretet teszel. Gondolj csak vissza az elmúlt pár napra. Házastársadnak megbízásokat fogsz teljesíteni, főnöködnek határidőt fogsz betartani, egy gyereknek egy feladatban fogsz segíteni. Esetleg magadnak tettél egy ígéretet, hogy egészségesebben fogsz élni. Vagy Istennek is tettél egy ígéretet.

Amikor Istennek teszel egy ígéretet, szaporán kell megtartanod. Ugyanúgy ahogy a késleltetett engedelmesség engedetlenség, a késleltetet ígéret is teljesítetlen ígéret.

A prédikátor könyve 5. fejezetének 4. verse szerint:„Istennek tett ígéretedet, mihamarabb tartsd be” (GNT fordítás).

Valószínű, hogy amikor elkezdted követni Jézust, tettél neki egy ígéretet, hogy az ő tervei szerinti életet fogsz élni, nem a sajátod szerint. Ahhoz, hogy betartsd ezt az ígéretedet, van egy másik helyzet, amikor szintén gyorsan kell cselekedned: Ha megkísértenek, gyorsan el kell menekülnöd.

Amikor kísértést érzel, hogy megtegyél valamit, megelőző és vészhelyzeti taktikával kell rendelkezned. A megelőző taktika azt jelenti, hogy dolgozol azon, hogyan tudsz kimaradni kísértő helyzetekből. Ma azonban a vészhelyzeti taktikákkal foglalkozzunk, mit kell tenned akkor, amikor megkísértenek.

A Biblia egyértelműen kimondja, mit tegyél kísértés esetén: „Menekülj el ezektől az ördögi dolgoktól!” (1Tim 6,11 NLT fordítás)

Amikor kísértést érzel, hogy valami olyat tegyél, ami önmagad érdekei ellen való vagy becstelen Istennel szemben, akkor azonnal el kell menekülnöd a helyzetből. Más szóval futnod kell!

Mi az, amit nem szabad megtenned? A kísértéssel ne érvelj. Ne küzdj ellene! Miért is? Mert veszíteni fogsz.

Ha a tévében olyasmit nézel, ami felkelti a kéjvágyadat, válts csatornát. Ha küzdesz az alkohollal, tartsd magad távol, menekülj a kocsmapulttól.

Egy konkrét kísértés, amiről a Biblia azt mondja, menekülnöd kell előle, az a bálványok imádása: „kerüljétek a bálványimádást!” (1Kor 10,14)

„Várjunk egy kicsit” mondhatnád. „A házamban nincsenek bálványok!”

Azonban minden, amit Isten elé helyezel, az bálvány. Bizonyos kultúrákban a bálványok kő vagy fa figurák. Az Egyesült Államokban inkább a pénztárcánkban hordjuk ezeket a bálványokat, vagy nézzük őket a tévében, vagy a kocsibehajtón parkoltatjuk őket.

Vagy másképpen is fel lehet tenni a kérdést: Milyen embert vagy tárgyat bálványozol? Sikert? Szépséget? Egy kedvenc atlétát vagy sportot? Egy hírességet, celebet? Közösségi csatornát?

Függetlenül attól mi a bálvány, és mi a kísértés tárgya, a stratégia egyértelmű: Fuss el. Ne érvelj, ne küzdj ellene. Csak fuss. Ha nem akarod, hogy a darázs megcsípjen, menekülj el a darázsfészektől.

Emlékezz: számít, hogy betartod-e az ígéretedet! Ezért amikor Istennek ígéret teszel, sietve tartsd meg azt.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Istennek milyen ígéretet tettél, amit ma kell teljesítened?
  • Milyen kísértéseddel próbáltál küzdeni ahelyett, hogy elszaladtál volna?
  • Mi az a bálványod, amit Isten elé helyeztél? Hogyan nézne ki, ha elmenekülnél előle?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.14.)

Szólj hozzá!

Siess engedelmeskedni Isten parancsainak

2022. augusztus 20. 03:00 - Lencsés Tamás

Késedelem nélkül sietek engedelmeskedni parancsaidnak.” (Zsolt 119,60 GNT fordítás)

Tegnap arról értekeztünk, hogy mit jelent „Isten Lelkében járni”. Néha Isten lelke azt mondja neked, hogy lassan haladj. Máskor pedig gyorsan kell, hogy cselekedj. Ma két olyan esetről fogok beszélni, amikor gyorsan kell cselekedned.

Először is, gyorsan kell cselekedned, amikor Isten azt mondja neked, hogy tegyél meg valamit.

A Biblia teli van az élethez szóló instrukciókkal. A Biblia ezeket parancsoknak nevezi, és Isten azt akarja, hogy engedelmeskedj nekik.

A szülők gyakran adnak utasításokat a gyermekeiknek. Ha a gyermek azt válaszolja, hogy „gondolkodni fogok rajta”, akkor a gyermek nem engedelmeskedik.

Ugyanez igaz Istenre és rád is. Amikor Isten azt mondja neked, hogy tegyél meg valamit, elvárja, hogy gyorsan engedelmeskedj.

Márk evangéliuma első fejezetének 17. versében Jézus azt mondja két halásznak: „kövessetek engem”. Arra kérte őket, hogy hagyjanak fel a foglalkozásukkal. Ez igen nagy dolog volt.

Mi volt a válaszuk? „Erre azok a hálókat otthagyva azonnal követték őt”. (Mk 1,18)

Amikor Isten arra kér, hogy tegyél meg valamit, azt akarja, hogy cselekedj azonnal.

A Zsoltárok könyvében ez áll: „Késedelem nélkül sietek engedelmeskedni parancsaidnak.” (Zsolt 119,60). Amikor az engedelmességről van szó, a sietség jó dolog.

Másodszor: gyorsan cselekedj, amikor Isten Lelke arra emlékeztet, hogy bocsánatot kell kérned vagy felajánlanod.

A bűntudathoz vagy nehezteléshez ragaszkodni olyan, mintha mérget innál. Élve felfalhat téged. Jézus így mondja ezt a Máté evangéliumának 5. fejezetében található 23. és 24. versben: „Amikor tehát áldozati ajándékodat az oltárhoz viszed, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, menj el, békülj ki előbb testvéreddel, és akkor térj vissza, és vidd fel ajándékodat!”

Még az Istent megszólító imádságod sem lehet kifogás arra, hogy késleltesd a megbocsátást vagy a bocsánatkérést. Ha valami nincs rendben közted, és egy másik ember között, akkor most van itt az ideje, hogy helyrehozd.

Amikor Isten azt mondja, hogy tegyél valamit, vagy amikor ki kell békülnöd valakivel, ne késlekedj. Itt az ideje, hogy gyorsan cselekedj.

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit mondott neked Isten, amit ma meg kell tenned?
  • Melyik embernek kell megbocsátanod?
  • Kinek a megbocsátását kell keresned?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.13.)

Szólj hozzá!

Az időzítés a legfontosabb

2022. augusztus 19. 03:04 - Mapetso

football_1280.jpg"Mindennek megvan a megfelelő ideje és a megfelelő módja, de mi olyan keveset tudunk!" (Préd 8,6 GNT)

Az életed számos területén - az üzleti döntésektől a legszorosabb kapcsolataidig - az időzítés sokat számít. Krisztus követőjeként pedig döntő fontosságú, hogy Isten időzítésére figyelj.

Minden nagyszerű teljesítményhez időzítés is tartozik. Egy sikeres futball passzhoz hihetetlen időzítésre van szükség a balhátvéd és a csatár között. Az üzleti életben a jó időzítés jelenthetnek mindennél többet - különösen a munkaerő-felvétellel és a terjeszkedéssel kapcsolatos döntések. Ha pedig éneklünk, tudod te is, milyen fontos, hogy tartsuk az ütemet a többi zenésszel.

Sok évvel ezelőtt írtam egy könyvet A céltudatos egyház címmel. Az első fejezetben a vezetést a szörfözéshez hasonlítottam. Egyetlen szörfös sem mondja azt, hogy "Menjünk, csináljunk néhány hullámot!". A szörfösök nem tudnak hullámokat kelteni az óceánban. Erre csak Isten képes. A szörfösök várják a hullámokat, amelyeket Isten teremt.

Ez azt eredményezi, hogy a szörfösök sok időt töltenek várakozással. Néha meglátnak egy hullámot, és elengedik, mert tudják, hogy ez nem a megfelelő pillanat. Aztán a szörfös meglátja a megfelelő hullámot, egyre gyorsabban és gyorsabban kezd úszni a deszkával, elkapja a hullámot, meglovagolja a hullámot, és úgy száll le a hullámról, hogy nem bukik.

A szörfözés könnyűnek tűnik, de nagyon sok ügyességet igényel. Ugyanez igaz az életre is. Ki kell fejlesztened az időzítés képességét. A Biblia azt mondja a Prédikátor 8. fejezetének 6. versében: "Mindennek megvan a megfelelő ideje és a megfelelő módja, de mi olyan keveset tudunk!" (GNT fordítás).

Az életnek van egy ritmusa. Az, hogy megtanuljuk a megfelelő dolgot a megfelelő időben tenni, készséget igényel. A keresztények ezt a készséget gyakran "a Lélekben járás"-nak nevezik. Minél inkább gyarapodsz lélekben Krisztus követőjeként, annál jobban tudsz a Lélekben járni. Néha Isten Lelke arra késztet, hogy gyorsan fuss. Néha arra vezet, hogy lassan járj.

A következő napokban azt fogjuk megvizsgálni, hogy Isten mikor kívánja azt, hogy gyorsíts, és mikor azt, hogy lassíts. Élheted az életed, ha megpróbálod a saját hullámaidat kelteni. Vagy megtanulhatod meglátni és elkapni azokat a hullámokat, amelyeket Isten körülötted kelt.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor volt számodra az időzítés éppen megfelelő - akár egy üzleti döntésben, akár egy kapcsolatban? Mikor volt rossz?
  • Mikor próbáltad a saját hullámaidat kelteni az életben, ahelyett, hogy vártad volna, hogy Isten keltse a hullámokat? Mi volt az eredmény?
  • Érezted már, hogy Isten Lelkében jársz? Milyen érzés volt ez?

 

Rábíztad-e már Jézusra az életedet?

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha Istenben bízol az Ő Fia, Jézus Krisztus által. Nem érdemelheted ki, hogy a mennybe juss: "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." (Ef 2,8-9 NIV).

Ha készen állsz arra, hogy megvalld a bűneidet, és Jézusra bízd az életedet, kezdd ezzel az imával:

"Édes Istenem, megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, minden, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátást nyer, megtanulom életem célját, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba.

Megvallom bűneimet, és átadom magam Jézusnak, mint Megváltómnak és Uramnak. Jézus, téged akarlak követni és szolgálni. Alázatosan átadom neked az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg engem, és fogadj be a családodba. A te nevedben imádkozom. Ámen."

Ha éppen most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd ezt velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.15.)

Szólj hozzá!

Miért teremtette Isten a világegyetemet?

2022. augusztus 18. 03:00 - gerbeaud

"Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben. Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint." (Efe 1,4-5)

Isten azért teremtette a világegyetemet, mert családot akart - és ez a család az egyház. Az Ő egyháza az egyetlen oka annak, hogy a világegyetem létezik.

Tudtad, hogy mielőtt Isten a világegyetemen gondolkodott volna, rád gondolt? Ennyire értékes vagy, ennyire fontos vagy Istennek.

Honnan tudod, hogy valami igazán értékes valakinek? Úgy, hogy megnézed, mennyit hajlandó érte fizetni. Krisztus meghalt az egyházért. Ha valaki hajlandó az életét adni valamiért, annak hihetetlen értéke van.

A Biblia azt mondja: "Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben. Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint" (Efe 1,4-5).

Már jóval azelőtt, hogy Isten megteremtette a világot, a változatlan terve az volt, hogy céljait az egyházon keresztül valósítsa meg - nem pedig nemzeteken, kormányokon vagy vállalatokon keresztül. A földi intézmények ideiglenesek, és nem elég nagyok ahhoz, hogy minden globális problémát megoldjanak. Csak az egyház elég nagy. És csak az egyház tart örökké.

Helyezzük ezt perspektívába. Becslések szerint ma körülbelül 2,5 milliárd keresztény él a világon. Ez több ember, mint ahányan Kínában, a világ legnépesebb országában élnek.

Tehát nem csak hogy az egyháznak van a legnagyobb részesedése a bolygónkon, hanem a legnagyobb motivációval is ő rendelkezik: Isten szeretete. János első levele (4,19) szerint: "Mi azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket."

Hát nem hihetetlen tudni azt, hogy az egyházat, amiért az egész világmindenséget Isten megteremtette, Isten szeretete motiválja? Ez csak egy újabb ok arra, miért nincs nagyobb kiváltság, mint Isten családjához tartozni.

Segítők kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen érzéssel tölt el a tudat, hogy Isten rád gondolt először, még mielőtt megteremtette volna a világegyetemet?
  • Milyen módon használ téged Isten arra, hogy az egyházon keresztül megvalósítsa a céljait?
  • Hogyan motivált téged Isten szeretete arra, hogy másoknak szolgálj?

Ha még soha nem hívtad meg Krisztust az életedbe, elimádkozhatod ezt az egyszerű imát ma: "Istenem, rájöttem, hogy szükségem van rád. Téged akarlak az életem minden területén az első helyre tenni. Kérlek, küldd el nekem a Szentlelkedet. Megvallom, hogy vétkeztem ellened, és kérlek, bocsásd meg minden bűnömet, és segíts, hogy téged kövesselek. Meg akarok tanulni bízni benned és szeretni téged. És szeretném meglátni és beteljesíteni az életemre vonatkozó elképzelésedet, célodat és tervedet. Kérlek, fogadj be engem a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha már imádkoztad ezt az imát, akkor azt mondhatod Istennek: "Atyám, ma át akarok váltani a félelem szeméből a hit szemébe. Szeretnék bízni benned, nagy dolgokat várni tőled, és nagy dolgokat megkísérelni érted. A látás embere akarok lenni, és arra kérlek, hogy add meg nekem a te látásodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utazásodon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.11.)

Szólj hozzá!

Segíts másoknak bekerülni Isten családjába

2022. augusztus 17. 03:00 - sznezsa

„Amint te a világba küldtél, úgy küldöm én is őket a világba.” (Jn 17, 18 The Message fordítás)

papp_tibor_eloadasa_a_gender_elmeletrol14.jpg

Ha Jézus Krisztus követője vagy, Isten küldetést adott neked ebben a világban. Nemcsak azért vagy itt, hogy foglald a helyet, de még csak azért sem, hogy saját személyes céljaidra törekedj.

Magától az Istentől kaptál egy feladatot. Amikor Isten családjába kerülsz, az életed megváltozik. Új értelmet nyer az életed. Az életed már nem rólad szól, hanem Isten küldetéséről.

Istentől kapott küldetésed pedig az egész történelemre vonatkozó küldetésébe illeszkedik. Isten mindent azért teremtett az univerzumban, mert családot szeretett volna. Nem volt szüksége a Földre és a többi bolygóra sem. Nem kellettek neki a csillagok. Mindezeket azért alkotta, mert tudta, hogy az általa teremtett emberek egy része szívesen lenne ennek a családnak a része.

Azt a küldetést, amelyet először Jézusnak adott, most Krisztus testének adja – az egyháznak. Ha egyszer megismered Jézust, menned kell! Beszélned kell róla a barátaidnak és a családod tagjainak! Azonban nem állhatsz meg itt! Isten még soha nem teremtett olyan valakit, akit ne akart volna megmenteni. Mindenkit szeret – az egész világon.

Isten azt akarja tőlünk, hogy a küldetésének megfelelőlen éljünk mindenhol: a családodban, a közösségedben és a világban. Küldetése az életedre nézve egyszerre globális és helyi szintű. A Biblia így szól: „Ezt mondja az Úr nekem: Kevés az, hogy szolgám légy, s fölemeld Jákob törzseit, és visszatérítsd Izrael maradékát. Nézd, a nemzetek világosságává tettelek, hogy üdvösségem eljusson a föld határáig.” (Iz 49,6 CEV fordítás)

Ez Isten terve a világgal. Ez a küldetése számodra. Azt akarja, hogy a Földön mindenki ismerje Őt. És ehhez fel akar használni téged, hogy mindez megtörténjen.

Isten szavai Izajás könyvében nemcsak a misszionáriusoknak vagy a pásztoroknak szólnak. Ha a családjába tartozol, ezt a küldetést neked is adta!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Életmódváltozásra van szükséged annak érdekében, hogy követni tudd Isten tervét? Ha igen, akkor ez hogy nézne ki az életedben?
  • Hogyan lehetsz Isten küldetésén az egész világon még akkor is, ha Isten arra hívott, hogy a szülővárosodban élj?
  • Vannak félelmeid, esetleg fenntartásaid, mikor Isten számodra adott küldetésére gondolsz? Szánj most egy kis időt az imára! Kérd Istent, hogy adjon neked bátorságot, belátást és kegyelmet, miközben az Ő erejére támaszkodsz feladatod elvégzésében.

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.10.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása