Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten célja számodra a jellem, nem a kényelem

2022. szeptember 11. 03:00 - Lencsés Tamás

Vegyél fel egy teljesen új életmódot, egy Isten által formált életet, egy belülről megújult életet, amely beledolgozza magát a viselkedésedbe, hogy Isten pontosan reprodukálja benned az ő jellemét.” (Ef 4,22-24 Message fordítás)

Sok vallás és filozófia azt a régi hazugságot hirdeti, hogy az emberek istenhez hasonlóak vagy istenné válhatnak. Hadd legyek teljesen világos: soha nem fogtok Istenhez hasonlóvá vagy akár istenné válni.

Ez a gőgös hazugság a Sátán legrégebbi kísértése. A Sátán azt akarta, hogy Ádám és Éva kövesse a tanácsait, és ezt ígérte nekik, ha megteszik: "...Olyanok lesztek, mint az Isten..." (1Móz 3,5).

Ez a vágy, hogy isten legyél, minden alkalommal megmutatkozik, amikor megpróbálod irányítani a körülményeidet, a jövődet vagy a körülötted lévő embereket. De te egy teremtmény vagy, soha nem leszel a Teremtő. Isten nem azt akarja, hogy istenné válj, hanem azt akarja, hogy istenivé válj, átvéve az ő értékeit, hozzáállását és jellemét.

Arra vagy hivatott, hogy Vegyél fel egy teljesen új életmódot, egy Isten által formált életet, egy belülről megújult életet, amely beledolgozza magát a viselkedésedbe, hogy Isten pontosan reprodukálja benned az ő jellemét.”  (Ef 4,22-24 Message fordítás).

Isten végső célja a földi életeddel kapcsolatban nem a kényelem, hanem a jellemfejlődés. Azt akarja, hogy lelkileg felnőlj és Krisztushoz hasonlóvá válj.

Krisztushoz hasonlóvá válni nem azt jelenti, hogy elveszíted a személyiségedet vagy egy agyatlan klón leszel. Isten teremtette meg az egyediségedet, ezért biztosan nem akarja azt elpusztítani. A krisztusi hasonlatosság a jellemed átalakításáról szól, nem pedig a személyiségedről.

Minden alkalommal, amikor elfelejted, hogy a jellem Isten egyik célja az életeddel, frusztrált leszel a körülményeid miatt. Azon fogsz tűnődni: "Miért történik ez velem? Miért van ilyen nehéz időszakom?" Az egyik válasz az, hogy az életnek nehéznek kell lennie! A nehézségek lehetővé teszik számodra a növekedést. Ne feledd, a Föld nem a mennyország.

János evangéliuma  10. fejezetének 10. versében Jézus azt ígéri: "Azért jöttem, hogy életük legyen, és hogy még bőségesebben legyen" (KJV fordítás). Sok keresztény félreértelmezi a bőséges élet ígéretét úgy, hogy az tökéletes egészséget, kényelmes életmódot, állandó boldogságot, álmaid teljes megvalósulását és a problémák azonnali enyhülését jelenti a hit és az ima által.

Egyszóval azt várják, hogy a keresztény élet könnyű legyen. A földi mennyországot várják.

De Isten nem a dzsinned vagy a szolgád. Ha bedőlsz annak az elképzelésnek, hogy az életnek könnyűnek kell lennie, akkor súlyosan kiábrándulsz, és a valóság tagadásában fogsz élni.

Az élet nem rólad szól! Te Isten céljaiért létezel, nem pedig fordítva. Miért biztosítaná Isten a földi mennyországot, amikor az igazit az örökkévalóságban tervezi neked? 

Isten azért adja neked a földi idődet, hogy felépítsd és megerősítsd a jellemedet, és így készen állsz majd a mennyei örökkévalóságra.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mikor találod magad azon, hogy megpróbálod irányítani a körülményeidet, a jövődet és a körülötted lévő embereket?
  • Istent leginkább a jellemfejlődésed érdekli, nem pedig a kényelmed. Hogyan ad ez neked perspektívát a nehézségekkel kapcsolatban, amelyekkel szembesültél?
  • Milyen módon láttad, hogy Isten valóban bőséges életet ad neked, még akkor is, ha ez nem egy könnyű élet?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.09.04.)

Szólj hozzá!

Hogyan váljunk Krisztushoz hasonlóvá?

2022. szeptember 10. 03:00 - Mapetso

twins.jpg"Érett emberekké válunk, akik elérjük Krisztus teljes termetének magasságát." (Ef 4,13 GNT)

A tanítványság az a folyamat, amelynek során Krisztushoz hasonlóvá válunk. Ez egy életen át tartó utazás.

A következő módon működik: Isten azt akarja, hogy napról napra egy kicsit hasonlóbbá válj hozzá. Ahogy a Biblia mondja: "Elkezdtétek az új életet élni, amelyben újjá váltok, és ahhoz hasonlóvá váltok, aki teremtett benneteket" (Kol 3,10 NCV).

Manapság az emberek a sebesség megszállottjai. Istent azonban jobban érdekli a gyorsaságnál az erő és a stabilitás. Lehet, hogy te a gyors megoldást szeretnéd, vagy a rövidebb utat, az azonnali megoldást. Talán egy prédikációt, egy szemináriumot vagy egy élményt keresel, amely azonnal megold minden problémát, eltávolít minden kísértést, és megszabadít minden növekvő fájdalomtól.

De az igazi érettség soha nem egyetlen élmény eredménye, legyen az bármilyen erőteljes vagy megindító is. A növekedés fokozatos. A Biblia azt mondja: "Életünk fokozatosan [válik] fényesebbé és szebbé, ahogy Isten belép az életünkbe, és mi is hasonlóvá válunk hozzá" (2Kor 3,18 The Message).

Az emberek gyakran a hibáik köré építik az identitásukat. Talán még azt is mondogatják maguknak, hogy nem tudnak megváltozni, mondván: "Én már csak ilyen vagyok".

A tudatalatti aggodalom az lehet benned, hogy ha elengeded a megszokást, a sérülést vagy a berögződést, többé nem is fogod tudni, ki vagy. Ez a félelem lelassíthatja, vagy akár meg is állíthatja a növekedésedet!

Hogyan engedd el ezeket a régi szokásokat, és hogyan növekedj, hogy méginkább olyan legyél, mint Krisztus? Hogyan igazítsd a jellemedet az övéhez? Úgy, hogy a régi szokások helyett krisztusi szokásokat alakítasz ki.

A jellemed nem más, mint a szokásaid összessége - és a szokások kialakulásához időre van szükség. Nem állíthatod, hogy kedves vagy, hacsak nem vagy szokás szerint kedves, és nem mutatsz kedvességet anélkül, hogy gondolkodnál rajta. Nem állíthatod, hogy tisztességes vagy, ha nem szokásod mindig őszintének lenni. Az a férj, aki az idő nagy részében hűséges a feleségéhez, egyáltalán nem hűséges! A szokásaid határozzák meg a jellemedet.

Csak egy módja van annak, hogy kialakítsd a krisztusi jellem szokásait: Gyakorold őket, újra és újra, amíg azok személyiséged részévé nem válnak. És ehhez idő kell!

De idővel te és a körülötted lévő emberek is látni fogják a különbséget. Ahogyan Pál biztatta Timóteust: "Gyakorold ezeket a dolgokat! Szenteld nekik az életedet, hogy mindenki láthassa a fejlődésedet!" (1Tim 4,15 GW).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen régi szokásodhoz ragaszkodtál eddig? Hogyan kezdheted el ma lecserélni egy krisztusi szokásra?
  • Mi az az egy jellemvonás, amiről szeretnél ismert lenni?
  • Ki segíthet és bátoríthat az életedben, miközben azon dolgozol, hogy kialakítsd ezt a krisztusi szokást?

 *(Daily Hope by Rick Warren 2022.09.03)

Szólj hozzá!

Miért fontos, hogy legyen egy gyülekezeti családod?

2022. szeptember 09. 03:00 - gerbeaud

"Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást." (János 13,35)

A Biblia szerint a gyülekezeti otthon nélküli keresztény olyan, mint egy szerv test nélkül, a juh nyáj nélkül, vagy a gyermek család nélkül. Ez egy természetellenes állapot. Pál az efezusiakhoz írt levelében (2,19) azt mondja: "Ezért tehát nem vagytok többé idegenek és jövevények, hanem polgártársai a szenteknek és háza népe Istennek".

A mai független individualizmus kultúrája sok lelki árvát szült - "nyuszi hívőket", akik egyik gyülekezetből a másikba ugrálnak mindenféle identitás, elszámoltathatóság és elkötelezettség nélkül. Sokan úgy gondolják, lehetséges "jó kereszténynek" lenni anélkül, hogy csatlakoznának egy helyi gyülekezethez (vagy akár csak oda járnának). Isten azonban a leghatározottabban vitatja ezt a nézetet.

Az egyház olyan jelentőséggel bír, hogy Jézus meghalt érte a kereszten: "Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte" (Ef 5,25).

Néhány fontos kivételtől eltekintve, amelyek a történelem során minden hívőre vonatkoznak, szinte minden alkalommal, amikor a Biblia az "egyház" szót használja, az egy helyi, látható gyülekezetre utal. Az Újszövetség feltételezi, hogy minden keresztény egy helyi gyülekezet tagja lesz.

Ha Krisztust követed, fontos, hogy elkötelezd magad egy konkrét tanítványi csoport mellett. Egy gyülekezeti család valódi hívőként azonosít. Jézus azt mondta: "Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást" (János 13,35).

A gyülekezet iránti elkötelezettséged hívőként azonosít - de meg is erősít mint hívőt. Amikor találkozol a gyülekezeteddel, motivációt és bátorítást kapsz más hívőktől, és te is motivációt és bátorítást adsz nekik.

Lehet, hogy remek heted volt, és úgy érzed, nincs szükséged gyülekezetbe járni. De ha nem jársz gyülekezetbe, ki marad le arról a bátorításról, amit te adhatnál? Valakinek, aki a reménytelenség határán van, a meleg mosolyod vagy a bátorító szavad mindent megváltoztathat. Ezt jelenti egyháznak lenni.

Az az igazság, hogy a keresztényeknek szükségük van egymásra ahhoz, hogy növekedjenek. Sokan azt gondolják, hogy a lelki növekedés magánügy, de Isten arra hívja a hívőket, hogy közösségben éljék meg hitüket. Elszigetelten nem lehet mély hitet kifejleszteni.

És amikor a különböző faji és társadalmi hátterű emberek szeretetben összejönnek egy gyülekezeti családként, az tanúságtétel a világ számára. Ahogy Pál a galatákhoz írt levelében (3,28) azt mondja: "Krisztusban tehát nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok Krisztus Jézusban."

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Miért fontos egy helyi gyülekezethez tartozni?
  • Mit mondanál egy olyan hívőnek, aki valamilyen múltbéli sérelem vagy csalódás miatt nem jár gyülekezetbe
  • Hogyan tudod felkészíteni a szívedet a gyülekezeti alkalomra ezen a héten?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.09.02.)

Szólj hozzá!

Isten teremtett téged, és hozzá tartozol

2022. szeptember 08. 03:00 - sznezsa

 

adobestock_229622381.jpeg

„Mária így szólt: Lelkem magasztalja az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben” (Lk, 1,46-47)

Ha tervezésről van szó, sok keresztény ateistaként viselkedik. Tudják, hogy Jézus megmentette őket, de nem igazán bíznak benne. Azt hiszik, hogy az életüket akaratuk szerint tervezhetik. Azonban a valóság az, hogy mindenkit Isten teremtett, és minden embert egyedi célra alkotott. Minden egyénnek saját sorsa van.

Körülbelül kétezer évvel ezelőtt Istennek terve volt egy fiatal nővel, akit Máriának hívtak. Megteremtette, kiválasztotta, hogy Isten Fiának anyja legyen.

Mit volt Mária válasza, amikor egy angyal beszélt neki Isten tervéről? Nem ezt mondta: „Saját terveim vannak az életemmel. Túl elfoglalt vagyok. Azt kell tennem, ami legjobb számomra. Nem! Rájött, hogy Istennek célja van az életével, és hajlandó volt megtenni, amit csak akart.

Válasza egy dícsérő ének volt: Lelkem magasztalja az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben” (Lk, 1,46-47). Mária felismerte, hogy Isten az Ura és Megváltója, ezért szívesen teljesített az akaratát. Rábízta az életét, bár tudta, hogy senki sem fog hinni neki, amikor elmondja nekik, hogy mit üzent az angyal.

Bízol abban, hogy Isten egy egyedi sorsra teremtett? A Biblia azt mondja: „Tudjátok meg, Isten az Úr! Ő alkotott minket, az övéi vagyunk. Az ő népe vagyunk, és nyáj a legelőjén.” (Zsolt, 100,3)

Sok embernek körülbelül 18 hüvelykkel hiányzik Isten életére vonatkozó terve – a fejük és a szívük közötti távolság. Intellektuálisan hisznek az evangéliumban, de nem hagyják, hogy ez megváltoztassa a szívüket.

Az igazság az, hogy nem a magad kedvéért lettél teremtve. Isten teremtett és Istennek lettél megalkotva.

Talán ismered a kvantumfizikát, vagy érted a káoszelméletet. Talán még azt is tudod, hogyan kell űrrakétát építeni. De ha nem ismered Istent, akkor eltéveszted életed célját.

Életed végén Istent nem fogja érdekelni, hogy milyen jól teljesítettél a karrieredben, és nem is kéri el a bankszámla-egyenlegedet. Ehelyett ezt kérdezi tőled: „Megismertél? Kapcsolatot építettél a Fiammal, akit a Földre küldtem, hogy meghaljon érted a kereszten?

A legfontosabb dolog az életben az, hogy megismerjük Istent – nem tudni róla, hanem ismerni Őt személyesen.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen terveid vannak magaddal kapcsolatban? Ezek hogyan tükrözik az Istenbe vetett bizalmadat és az Ő akaratát?
  • Ha valóban Istenre bízod sorsodat, hogyan változtatná meg az ima-életedet? Mi változna a kapcsolataidban, és a világ eseményeiről alkotott véleményeidben?
  • Szánj rá néhány percet, és írd meg saját dicsőítő énekedet Istennek, amely megmutatja neki, hogy akarata szerint akarsz cselekedni, és teljesíteni akarod életed célját.

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.09.01.)

Szólj hozzá!

Hol található meg az igazi szabadság?

2022. szeptember 07. 03:00 - Erika1832

freedom-fb.jpg

"Ha tehát a Fiú megszabadított titeket, akkor valóban szabadok vagytok." (Ján 8,36 NIV)

A világ a szabadságot korlátok nélküli életként határozza meg. Ez a fajta hozzáállás, ezt állítja: "Bármit megtehetek, amit csak szeretnék, és akármit mondhatok, amit csak akarok, anélkül, hogy bárki megmondaná, mit tegyek." 

Az efféle gondolkodásmóddal mindenkit megbánthatsz, de te mégis úgy csinálod a dolgokat, ahogy neked tetszik. Ilyen a világ szabadsága, - ami a számodra is elérhető, de csak úgy, ha teljesen önzővé válsz.

De a Biblia azt mondja, hogy az igazi szabadsághoz csak Jézuson keresztül vezet az út: "Ha tehát a Fiú megszabadított titeket, akkor valóban vagytok." (Ján 8,36 NIV).

Isten elküldte Jézust, hogy kihirdesse és megszabadítson minket a bűntől, amely a harag, az irigység, a kapzsiság, a szexuális erkölcstelenség, a megromlott kapcsolatok, a meg nem bocsátás és az önzés csapdájának körforgásában tart.

Az igazi szabadsággal megszabadulsz a félelemtől, a bűntudattól, az aggodalomtól, a keserűségtől és a haláltól. Szabad vagy a színlelés abbahagyására, és így szabadon önmagad lehetsz.

Hogyan lehet megszabadulni a félelemtől, és megtalálni Jézusban az igazi szabadságot? Úgy, hogy hagyod, hogy Isten szeressen téged! János apostol ezt tanítja: "A szeretetben nincs félelem. De a tökéletes szeretet kiűzi a félelmet." (1Ján 4,18 NIV).

Amikor rájössz, hogy Isten mennyire szeret téged, elkezdesz ebben a szeretetben élni és megnyugodni. És amikor Isten szeretetében élsz, szabad vagy – szabadon láthatod az életet az ő szemszögéből, és úgy élhetsz, ahogy ő akarja, hogy élj. Megtanulod, hogy a szabadság nem olyasvalami, amit kikövetelhetsz vagy kiérdemelhetsz; ez Isten ajándéka.

Az Isten szeretetében élni valójában dicsőítés. Amikor egyetértesz azzal, hogy Isten szerető, gondoskodó és nagylelkű, és elkezdesz bízni ebben a szeretetben, akkor imádod őt. Ahogy az 1 János 4,16 mondja: „Tudjuk, hogy Isten mennyire szeret minket, és az Ő szeretetében bízunk.” (NLT).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hol kerested a szabadságot Isten szeretetén kívül? Mi lett az eredménye?
  • Mikor éltél Isten szeretetének szabadságában? Milyen változást hozott ez életedben?
  • Hogyan hagyhatod szándékosan, hogy Isten szeressen ma?

Készen állsz rá, hogy megtaláld a szabadságod Krisztusban?

Isten megígérte mindenkinek, akik hisznek Jézusban, hogy nincs büntetésük. Elküldte Jézust, hogy megmentsen téged a bűneidből. Az Ő kereszthalála a fizetség minden rosszért, amit valaha elkövettél vagy el fogsz követni. És azáltal, hogy feláldozta magát a bűneidért, ezzel odaadta neked az Ő igazságát, Jézus lehetővé tette számodra, hogy kapcsolatba kerülj az Atya Istennel.

A jó hír ezzel még nem ér véget. Isten Jézust a halálból is feltámasztotta, bebizonyítva hatalmát a bűn és a halál felett. És ez lehetővé teszi, hogy az örökkévalóságot vele töltsd a mennyben.

Ha készen állsz arra, hogy átadd az életedet Jézus Krisztusnak, kezdd ezzel az egyszerű imával: „Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és kérem a te bocsánatodat. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a Te Fiad.
Hiszem, hogy meghalt a bűneimért, és te feltámasztottad őt. Bízni szeretnék Benne, mint Megváltómban, és a mai naptól kezdve Uramként követni őt. Irányítsd az életemet, és segíts megtenni a te akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha elmondtad ezt az imát és elfogadtad Jézust, kérlek küldj egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és írd meg nekem. Szeretnék néhány ingyenes kiadványt küldeni, amik segítenek neked a Jézussal elkezdett utad kezdetén.

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.31.)

Szólj hozzá!
Címkék: szabadság
süti beállítások módosítása