Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hét lépés az Istenfélő tervezéshez

2022. november 20. 03:00 - papk

steps-3614468_640.jpg

Ha az Úr úgy akarja, élünk és megvalósítjuk terveinket. 

Jakab 4:15(GW fordítás).

Megvizsgáltuk Nehémiás modelljét Isten által ihletett tervek elkészítéséhez. Eddig ezeket a lépéseket tanultuk meg:

1. lépés: Kérd Isten kegyelmét az életedre.

2. lépés: Készülj fel a lehetőségre, majd várj.

3. lépés: Számíts rá, hogy félni fogsz, de ne engedd, hogy ez megállítson!

4. lépés: Pontosan határozd meg a célodat!

 5. lépés: Tűz ki egy határidőt.

 Íme Nehémiás utolsó két lépése az életterv kidolgozásában. 

6. lépés: Számíts előre az akadályokra.

A tervezési folyamat magában foglalja a problémák előrejelzését. A Példabeszédek 27:12 azt mondja, "Az értelmes ember figyeli az előtte álló problémákat és felkészül rájuk." (TLB fordítás). 

Nehémiás végig gondolta az összes lehetséges problémát, amivel szembe kell néznie. Aztán azt mondta a királynak: "Hajlandó lennél nekem leveleket adni az Eufrátesz folyó nyugati tartományának helytartói számára, hogy biztonságosan tudjak utazni Júdába? Szükségem lesz még fára, hogy újraépítsem a kaput az erőd közelében, és több fára lesz szükségem a várfal megépítéshez és egy lakóhely építéséhez nekem. És hálás lennék egy levérért Ászáfnak, aki a királyi erők felügyelője. Nehémiás 2:7-8 (CEV fordítás)

Először, Nehémiás engedélyt kért a királytól, hogy Jeruzsálembe mehessen. Azután védelmet és gondoskodást kért. Nehémiás egy pohárnok volt, nem egy profi építő, mégis mivel négy hónapot töltött imádkozással és tervezéssel, előre látta az akadályokat, meghatározta az igényeit és kiszámolta a költségeket. 

7. lépés: Bízz Istenben, hogy minden szükségedet kielégíti. 

Még akkor is bízhatsz Istenben, ha a dolgok nem úgy alakultak, ahogyan tervezted. A lelki érettség jele, hogy felismered Isten kezét a számodra kedvező és nem kedvező tervek mögött. Isteni célkitűzés azt mondja," Ha az Úr úgy akarja, élünk és megvalósítjuk terveinket." Jakab 4:15 (GW fordítás). 

A király megadott mindent, amit Nehémiás kért, és Nehémiás Istent magasztalta ezért: "És a király teljesítette ezeket a kéréseket, mert Isten kegyelmes keze volt rajtam" Nehémiás 2:8 (NLT fordítás).

Nehémiás nem mondta, "Nézd, hogy elterveztem mindent!"

Ő azt mondta, "Nézd meg mit tett Isten."

Mit szeretnél, mit csináljon Isten életed elkövetkező hat hónapjában, a következő évben, vagy a következő öt éveben? A nagyszerű terv ezzel a hét lépéssel kezdődik, amit Nehémiás követett. Próbáld meg követni ezeket életedben és figyeld meg, hogy működik Isten életedben. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  •  Mik azok a mindennapi akadályok, amik megakadályozzák célod elérését? Hogy tudsz jobban előre tervezni, hogy legyőzd ezeket az akadályokat? 
  • Isten az életed mely területén adott sikereket? Szánj időt arra, hogy ezért hálát adsz Istennek, és hogy "kegyelmes keze" rajtad van akkor is, ha terveid még nem sikeresek. 
  • Hogyan tudod Jézust még hűségesebben követni, hogy az Ő bölcsessége megmutatkozzon a terveidben? Milyen lépést teszel ma ennek érdekében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.13.)

Szólj hozzá!

Ne hagyd, hogy a félelem megállítson a tervezésben!

2022. november 19. 03:00 - BlaZsu

„Bízd rá az Úrra minden dolgodat, így lesznek sikeresek a terveid.”

(Péld 16,3 - ESV fordítás)  cicanehagyd.jpg

Isten terveivel  és a te terveiddel együtt elérhetők azok a célok, amiket Isten számodra kitűzött. Nehémiás nagyszerű példája ennek. Tegnap szó volt arról, hogy mi volt az első két lépés, amit Nehémiás tett, amikor tervet szőtt Istennek tetsző célja elérésére.

Nézzünk meg most további három dolgot, amit Nehémiás  tett, és ami segíthet nekünk is tervezni.

3. lépés: Számíts rá, hogy félni fogsz, de ne engedd, hogy ez megállítson!

Amikor a király látta Nehémiást közeledni, megkérdezte tőle, hogy miért olyan szomorú. Azokban az időkben bűnnek számított, ha a király színe előtt valaki szomorúnak látszott, ráadásul Nehémiás épp engedélyt akart kérni a királytól, hogy elmehessen Jeruzsálemet újjáépíteni.

 Nehémiás két dolgot tett, amikor félt:

  • Kifejezte az érzéseit: Nehémiás így válaszolt: „Uram, királyom, örökké élj! Hogyne lennék szomorú, amikor a város, ahol őseim nyugszanak, romokban hever!” (Neh. 2,3 NLT fordítás) Amikor kifejezed az érzéseidet,  fejlődni tudsz.
  • Mielőtt megszólalt volna, gyorsan imádkozott: „Akkor a király ezt kérdezte tőlem: Mit kívánsz tehát? Akkor én a menny Istenéhez imádkoztam.” (Neh. 2,4 ) Néha az imádkozás épp csak annyi, hogy az ember gyorsan, csendben azt mondja, ”Istenem, segíts!”

Van egy olyan mítosz, hogy akik Istenben hisznek, soha nem félnek. Ez nem igaz! A bátorság nem azt jelenti, hogy valaki nem fél. A bátorság az, amikor a félelmed ellenére is cselekszel!

4. lépés: Pontosan határozd meg a célodat!

Nehémiás egészen pontosan elmondta kérését a királynak. ”Majd ezt feleltem: „Ha jónak látja a király, és ha szolgáját kedveli, akkor küldjön el engem Júdea tartományába, abba a városba, ahol őseim nyugszanak, hogy újjáépítsem a várost.” (Neh. 2,5 NLT fordítás)

A cél pontos meghatározásához három kérdést kell feltenned önmagadnak: Mi akarok lenni? Mit akarok tenni? Mit akarok megszerezni? Ügyelj arra, hogy célod nagyságát Istened nagyságához igazítsd. Ha Isten nagyságához méltó célod van, azzal tiszteletet és bizalmat mutatsz Isten iránt.

5. lépés:Tűzz ki határidőt!

Nehémiás könyvének második fejezetében a 6. igevers így hangzik: ”A király, aki mellett a királyné ült, így válaszolt: "Meddig tart az utazásod, és mikor térsz vissza?’ Mivel a király jónak látta, hogy elbocsásson engem, közöltem vele az időpontot.” ( Neh. 2,6 ) Habár végső soron Isten volt az, aki az időzítést intézte, azért Nehémiás is kitűzött egy határidőt, hogy így világos terve legyen.

Ha a célodhoz nem tűzöl ki határidőt, akkor az nem cél. Gondold át, hogy mennyi időt vesz igénybe, aztán írd be a naptáradba. Ne feledd, egy álom határidő nélkül csak üres kívánság marad. Nem lesz belőle semmi.

Holnap megnézzük a két utolsó lépést, amit Nehémiás tett, amikor tervet készített. Ne maradj le róla!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A mai üzenet elolvasása után változott a félelemhez való hozzáállásod?
  • Hogyan biztatott téged már Isten arra, hogy tervezz az életedben (például azzal kapcsolatban, hogy mi akarsz lenni, mit akarsz tenni, vagy mit szeretnél megszerezni)?
  • A határidők ijesztőek lehetnek. Ha Isten céljának fényében látod a határidőket, hogyan változnak meg az érzéseid a határidőkkel kapcsolatban? Hogyan tudnak hasznodra lenni, amikor terveket készítesz az életedre?

Az egyetlen módja annak, hogy félelem nélkül élj az, hogy rendezed a kapcsolatodat Istennel. Ezt már ma megteheted, ha behívod Jézust az életedbe. Kezdd ezzel az egyszerű imával: „Istenem, te megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, akkor megbocsátást nyerek. Azt kérem most, hogy bocsáss meg nekem. Tudom, hogy bűnös vagyok, és hogy Te vagy az egyetlen, aki el tudja törölni az összes bűnömet és minden rosszat, amit valaha is tettem.
Jézus Krisztus, hiszem, hogy azért haltál meg, hogy kifizesd az árat a bűneimért. Hiszem, hogy feltámadtál és elvetted a halál erejét, hogy örök életem legyen Veled a mennyországban. Elvetted a bűneim hatalmát is az életemben. Kérlek, segíts elfordulni a bűntől és hűségesen követni Téged mint az életem Urát. Köszönöm, hogy megmentettél engem. Köszönöm, hogy nem kell semmit tennem a megváltásért, és hogy kegyelmet kaptam Tőled, még ha nem is érdemlem meg. Köszönöm, hogy szeretsz, hogy megváltasz, hogy befogadsz a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen
.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.12.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hogyan tervezzük az életünket?

2022. november 18. 03:00 - R.K.A.

2022_11_11_kep.jpg

„Mi tervezhetünk, de az Úr határozza meg a lépteinket.” (Példabeszédek 16:9, NLT fordítás)

Amikor az életedet tervezed, tudnod kell, hogy Isten sokkal nagyobb mértékben járul hozzá a terveid sikeréhez, mint te magad – de a te közreműködésed is nélkülözhetetlen. Az Ószövetségben Nehémiás jó példája az olyan embernek, aki tudja, hogy a terveinek megvalósulása Istenen múlik.

Amikor Nehémiás Artaxerxész király pohárnoka volt, meghallotta, hogy szülővárosát, Jeruzsálemet lerombolták és védtelenné vált. A hír nyugtalanította, ezért elhatározta, hogy hazamegy Jeruzsálembe és újjáépíti a városfalat. De tudta, hogy terv nélkül nem boldogulna.

A Bibliában azt olvassuk, „Mi tervezhetünk, de az Úr határozza meg lépteinket.” (Példabeszédek 16:9, NLT fordítás).

Nehémiás arra vonatkozó terve, hogy hogyan jut el Jeruzsálembe, hét lépést mutat, amelyek nekünk is segítenek abban, hogy hogyan tervezzük saját életünket. Az első két lépés a következő:

1. lépés: Kérd Isten kegyelmét az életedre.

Nehémiás tudta, hogy azt nem kérheti csak úgy a királytól, hogy engedje haza építkezni. Ezért imádkozott, és Isten kegyelmét kérte: „Uram, kérlek, hallgasd meg imámat! … Kérlek, adj ma nekem sikert és add, hogy jóindulattal legyen hozzám a király. Helyezd a szívére, hogy legyen jóindulatú hozzám.” (Nehémiás 1:11, NLT fordítás).

Isten támogatása Isten kegyelme, és erre van szükséged ahhoz, hogy a terveidet megvalósítsd és beteljesítsd. Figyeld meg, hogy Nehémiás hogyan imádkozott: „Kérlek, adj nekem sikert”. Néha azt gondoljuk, hogy nem kellene Istentől sikert kérni. De nincs abban semmi rossz, ha sikerért imádkozol, amikor bízol Istenben, hogy megtesz valamit.

2. lépés: Készülj fel egy adódó lehetőségre, majd várj.

Nehémiásnak várnia kellett, mielőtt alkalma volt beszélni a tervéről a királynak. Aztán egy nap, „négy hónappal később Artaxerxész császár étkezéséhez Nehémiás szolgálta fel a bort” (Nehémiás 2:1, GNT fordítás). Mivel Nehémiásnak előtte sok ideje volt a felkészülésre, pontosan tudta, mit akar mondani a királynak.

Amikor imádkozni kezdesz egy tervért, jövőképért, vagy álomért, amit Istentől szeretnél kapni, akkor Isten általában nem válaszol azonnal. Gyakran vár, hogy lássa, mennyire gondolod komolyan a dolgot. Vajon miközben várakozol tovább imádkozol és tervezel? Ha igen, akkor felkészült leszel arra, hogy megnyisd az ajtót, amikor a lehetőség kopogtat.

Holnap további három olyan dolgot fogunk megvizsgálni, amelyeket Nehémiás tett a terve elkészítésekor, és amelyeket te is használhatsz, amikor megtervezed az életedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy olyan alkalomra, amikor anélkül készítettél terveket, hogy Isten bölcsességét és kegyelmét kérted volna! Mi lett az eredménye?
  • Milyen hitbeli lépést tehetsz meg ma, miközben arra vársz, hogy megnyíljon előtted a lehetőség ajtaja?
  • Mit kellene újjáépíteni a családodban, a munkahelyeden, a közösségedben, a városodban vagy az országodban? Imádkozz és kérd Isten bölcsességét, irányítását és kegyelmét, miközben kidolgozod a tervedet.

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.11.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A tervezés segít céltudatos életet élni

2022. november 17. 03:00 - Dalma.

"Jelölj ki egy egyenes ösvényt a lábaidnak; maradj a biztonságos ösvényen."
(Példabeszédek 4:26 – NLT fordítás)

arm-g2e5cb14eb_1920.jpg

Istennek van terve az életedre vonatkozóan – de ez nem jelenti azt, hogy neked ne kellene tervezned. Nem akarja, hogy csak sodródj és hagyd, hogy a körülmények határozzák meg az életed irányát. Azt akarja, hogy te döntsd el, milyen utat választasz.

Bár a Biblia számos okot ad a tervezésre, három olyan ok van, amely alapvető:

Isten is készít terveket.

A Jeremiás 29:11 szerint: "'Ismerem a számodra készített tervemet – mondja az Úr –, a tervet, ami nem károdra, hanem javadra van, a tervet, hogy reményt és jövőt adjak neked'" (NIV).

Isten azt akarja, hogy olyan legyél, mint Ő. Tehát ha Isten terveket készít, akkor neked is kell tervezned.

Van egy dolog, amit fontos tudni: "Isten nem a rendezetlenség Istene" (1Kor 14:33 NIV). Vannak terveid az év hátralévő részére? És a következő tíz évre? Ha nem készítettél terveket az életedre, akkor valószínű, hogy az életedben nincs rend − és Isten nem akarja, hogy így élj.

Isten azt akarja, hogy tervezz, mert ez hasznos az életedre nézve.

Az egész Szentírásban, különösen a Példabeszédek könyvében, a Biblia az életünk megtervezésének előnyeiről beszél. A Példabeszédek 4:26-ban ez áll: "Jelölj ki egy egyenes ösvényt a lábaidnak; maradj a biztonságos ösvényen." (NLT). Ez csak egy másik megfogalmazása annak, hogy készíts tervet.

Isten azért mondja, hogy tervezz, mert nem akarja, hogy rendezetlen életet élj és csak átvészeld a napjaidat. A Biblia azt mondja, hogy "mindent megfelelő és rendezett módon kell tenni" (1Kor 14:40 NIV).

Isten nem akarja, hogy elpazarold az életed.

A tervezés nem más, mint felelős gazdálkodás. Az életed Isten ajándéka számodra. Amit teszel vele, az a te ajándékod Istennek. Az Efezusiakhoz írt levél 5:15-17-ben Pál ezt mondja: "Kellő felelősségtudattal éljétek az életet, ne úgy, mint azok, akik nem tudják az élet értelmét és célját, hanem úgy, mint akik tudják. Használjátok jól ki az időt, napjaink összes nehézsége ellenére is. Ne legyetek bizonytalanok, hanem határozottan ragadjátok meg azt, amiről tudjátok, hogy Isten akarata."

Igaz a régi mondás: Aki nem tervez, a bukást tervezi.

Tegyél lépéseket még ma egy jobb jövő felé és készíts egy egyszerű tervet. Aztán kérj segítséget Istentől minden nap, hogy hittel haladhass előre.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan hasonlíthatnál jobban Istenhez abban, ahogyan az előtted álló hétre tervezel?
  • Melyek azok a gyakori akadályok, amelyek megakadályozhatnak valakit, hogy előre tervezzen?
  • Szerinted lehetséges „túltervezni”? Mikor okozna a túl sok tervezés legalább annyi problémát, mint a túl kevés?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.10.)

Szólj hozzá!

Jézus lát, gondoskodik rólad és jelen van küzdelmeidben

2022. november 16. 03:00 - Lilla:)

 lighthouse-4244923_1920.jpg

"Nem, nem hagylak árván, eljövök hozzád." (Jn 14,18 - NLT fordítás)

Néha olyan helyzetekben találod magad, amiket egyáltalán nem akarsz és főleg nem szeretsz. Sőt, olyan napok is vannak, amikor úgy érzed, hogy az élet viharai elsodornak. Szóval, hogyan védheted ki, hogy az élet pusztító szele ne sodorjon el? Az elmúlt három napban megnéztünk az élet- viharos napok három ellenszerét: maradj kapcsolatban a lelki családoddal; tégy át a gyakorlatba mindent, amit megtanultál; és fókuszálj Isten nagyságára.

Íme a negyedik: emlékeztesd magad arra, hogy Jézus mennyire törődik veled!

Jézus nemcsak látja küzdelmeidet, hanem részt is vesz ezekben. Nemcsak érdekli mi van veled, hanem tesz is érted.

Láthatod a mintát Márk evangéliuma 6. részének 47-48. versében, ahol Jézus a vízen jár, Jézus lát, gondoskodik, és cselekszik: "Amikor beesteledett, a hajó a tenger közepén volt, ő pedig a parton egyedül. Amikor látta, hogy mennyire küszködnek az evezéssel, mert szembefújt a szél, hajnaltájban elindult feléjük a tengeren járva, és oda ment hozzájuk." (NIV fordítás)

A tanítványoknak négy dologgal kellett szembenézniük: sötét volt, a tó közepén voltak, egyedül voltak és "szembefújt a szél".

Hogyan válaszolt erre Jézus? Nem csak a partvonalon állt és onnan kiabált, hogy mit tegyenek. Ehelyett, amikor kétségbe voltak esve, Jézus odament hozzájuk a vízen. Azt mondta, hogy "Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!" (Mk 6,50). Majd bemászott a hajóba - és a szél lecsendesedett.

Ezt teszi Jézus, amikor kétségbe vagy esve. Annyira törődik veled, hogy odamegy hozzád. bármilyen helyzetben is vagy, és közbeavatkozik.

Barátaim, ez az Örömhír! Isten eljött a Földre és egy lett közülünk. Magára vette összes gyötrelmeinket és meghalt a kereszten bűneinkért. Nemcsak utasításokat osztogatott a mennyből. Lejött hozzánk és azt mondta: "Megoldom azokat a megpróbáltatásaidat, amiket te nem tudsz."

Nem tudom, hogy épp most min mész keresztül, de azt elmondhatom, hogy ha elhagyatottnak érzed magad, nem vagy az! Isten lát téged, foglalkozik veled, akkor is, amikor a legviharosabb és legsötétebb órákat éled át.

János evangéliuma 14. rész 18. verse azt mondja: "Nem, nem hagylak árván, eljövök hozzád." (NLT fordítás)

Nem számít, hogy milyen gondokkal nézel szembe, emlékeztesd magad, hogy Jézus törődik veled és engedd, hogy ma eljöjjön hozzád.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • Előfordult már veled, hogy nem akartad, hogy Jézus lássa mennyire küszködsz életeddel, ahogy Márk 6,48 mondja "mennyire küszködnek az evezéssel"? Volt már olyan, hogy egyszerűen csak egyedül akartad megoldani a problémákat? Magyarázd el!
  • Nehéz megérteni, Jézus hogyan sétálhatott a vízen, ha tudjuk, hogy Jézus alkotta a teljes univerzumot, beleértve a vizeket is? Miért vagy miért nem?
  • Miután elolvasod ezt az áhítatot, milyen tanácsot adnál annak a barátodnak, aki épp egy "élet-vihar" közepén van?

Ha még nem fogadtad be Krisztust az életedbe, miért ne tennéd meg ezt épp ma?

Kezdd ezzel az egyszerű imával: "Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok és a bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te fiad. Hiszem, hogy Ő meghalt az én bűneimért és feltámadt. Bízni akarok benne, mint Megváltómban és követni Őt, mint Uramat, a mai naptól fogva. Kérlek tölts be a te Szentlelkeddel és segíts, hogy teljesíteni tudjam akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most elfogadtad Jézust, kérlek írj nekem egy angol nyelvű e-mailt (Rick@PastorRick.com)! Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes kiadványt, ami segíti majd a Krisztussal való közös utadat.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.09.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása